Tömjük a gyerekeket vitaminokkal?

Az elmúlt hónapokban és napokban a híradások jelentős százaléka az influenzáról szólt és arról, hogy hogyan védekezzünk ellene, persze lehetőleg mindenképpen oltással. Pedig egy hagyományos, őszi vírusszezonra való felkészülés is megzavarhatja az emberek, főleg a szülők fejét, azon igyekezetükben, hogy hogyan erősítsék meg a gyerekeket a hidegebb hónapokra. Mert ugyan nincs tél nátha nélkül, a nagyobb betegségeket mégis szeretnénk, ha elkerülné a gyerek, s nem szedne össze kétnaponta valamit a vírusgócpontokban (óvoda, iskola).

pill

Odáig mindenkinek világos a dolog, hogy az egészséghez a kiegyensúlyozott és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás szükséges, de kell-e vajon vitaminkészítményeket adni a gyerekeknek? Vagy a lényeg a napi egy rágótablettán van, másra nem is kell figyelni?

Ha arra gondolunk, hogy ősszel és télen sokkal kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, a válasz mindenképpen az igen felé hajlik, bár sok szakember szerint egy egészséges gyereknek, aki megfelelő táplálékot kap, nincs szüksége ezekre az étrend-kiegészítőkre. A legtöbben azonban úgy vélik, a helyes táplálkozást remekül kiegészíti egy jól megválasztott vitamin, s az immunrendszernek mindenféleképpen jót tehet az alkalmazásuk. Az aggódó és gondos szülőkre építve persze tele a piac gyerekeknek gyártott vitaminkészítményekkel. S hogy melyiket vegyük és adagoljuk a gyereknek rendszeresen? Alapos utánaolvasás után kérdezzük meg a gyerekorvosunkat és gyógyszerészünket!

Béres készítmények

actival

Actival Kid

A cukormentes, ötféle ízű, paca alakú rágótabletták hároméves kortól adhatóak a gyerekeknek, s általában nagyon népszerűek a kicsik körében, szívesen elfogyasztják a napi adagot. A 28 aktív hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőt nemcsak az immunerősítésre ajánlják, valamint betegségek után, hogy erőre kapjon a szervezet, hanem étvágynövelésre is javasolják. Harminc (1.200 forint), vagy hatvan darabos (2.200 fornit) kiszerelésben vásárolható.

Béres cseppek

A hagyományos készítményt gyerekeknek is adhatjuk, 10-20 kg között naponta 2 X 5 cseppet, ügyesen belecsempészhetjük a teájukba, vagy gyümölcslevükbe. A készítmény úgy hatékony, ha C-vitamint is fogyasztunk mellé, s ha már cseppekről beszélünk, C-vitaminból is használhatunk cseppeket, amit a Béres készítmény mellé tehetünk a folyadékba. 100 ml-s kiszerelésben 3.500 forint, nagyobb kiszerelésben, azaz 4 X 30 ml esetén 3.700 forint.

Multi-tabs Immuno Kid

A multivitamint 4 éves kortól 10 éves korig javasolják, eper és málna ízben kapható. A készítmény a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül LGG-t (Lactobacillus GG), egy jótékony bacilusfajtát is tartalmaz, ami a bélflórában található. A napi egy tabletta fedezi a napi vitaminszükségletet, s erősíti a szervezet immunrendszerét. Harminc darabos kiszerelésben 3.300 forintba kerül.

Eurovit Multivitamin

forrás:www.eurovit.hu
forrás:www.eurovit.hu

Szirup formájában is kapható a készítmény, narancs ízesítéssel, ami D-, B1-, B2-, B12-, B6- vitaminokat, valamint pantoténsavat tartalmaz, antioxidáns hatású, s a tájékoztató szerint már 1 éves kortól adható a kicsiknek huzamosabb ideig is. Édesítőszert tartalmaz, s a napi adag 7 éves korig 5 ml. 120 ml-s kiszerelésben 1.300 forintba kerül.

Rágótablettában is hozzájuthatunk a gyerekeknek szánt multivitaminhoz 30, illetve 60 darabos kiszerelésben (850 és 1.400 Ft ). 3-10 éves korig napi negyed tabletta szükséges mindössze a gyerekek számára, s csak 14 év felett javasolt az egész tabletta szedése. A-, D-, B1-, B2-, B6-, B12-, C.-vitamint, niacint és pantoténsavat is tartalmaz.

Infant Care

Kifejezetten csecsemők részére gyártott, folyékony vitaminkészítmény, narancs ízesítéssel. Mivel A- és D3-vitamint is tartalmaz, külön nem kell ezeket adni a babának, ugyanis könnyen túladagolható mindkettő. A napi szükséges adag 1 ml, nem tartalmaz cukrot, édesítőszert, alkoholt és tartósítószereket. Az 50 adagot tartalmazó 50 ml-s csomag 3.900 forinttól kapható.

Grapefruitmag-kivonat

A grapefruit gyümölcs magjából készült vitamin, magas C-vitamintartalmának és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően közkedvelt készítmény. Kiválóan gátolja sok baktérium és vírus kifejlődését, a fiziológiás baktériumflórát azonban nem károsítja. Erősíti az immunrendszert, serkenti az oxigénellátást, valamint elősegíti a koleszterin lebontását is. Javasolt mennyisége 10 kg-os testsúlyra naponta 2-3 alkalommal 3-4 csepp, melyet a gyerekek italába tehetünk. 30 ml-es kiszerelésben közel 5.000 forint.

Tuti Gumitamin Multivitamin gyerekeknek

tuti

Kétféle ’gumitamint’, azaz multivitamint találhatunk a Tuti vitaminok közül a gyerekek számára.

Az egyik komplex vitaminkészítmény, s a tejcsokoládés érme formájú rágótabletta vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. 4-6 éves korig egy gumimaci a javasolt mennyiség, ez biztosítja a napi szükséges vitaminmennyiség 35-100 százalékát a tájékoztató szerint. A hatvan darabos készítmény 1700 forinttól kapható.

Vassal kiegészítve kaphatjuk a Tuti Gumitamin multivitamin + Vas elnevezésű rágótablettát, amit felnőtteknek is javasolnak, s a vason és ásványi anyagokon kívül folsavat is tartalmaz. A hatvan darabos kiszerelés 1500 forinttól kapható.

Fitline Super Kid

A kifejezetten 2-12 éves gyerekeknek szánt készítmény élő probiotikus tejsavkultúrát, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket tartalmaz. A tájékoztatója szerint negyed órán belül a vérbe kerül a készítmény (mindegyik összetevő vízben oldódóvá válik), s így nagyon gyorsan, szinte teljesen, 99 százalékban felszívódik a szervezetben. A narancs ízű multivitamin a gyerekek növekedéséhez szükséges magas vitamin- és tápanyagszükségletek kielégítésére javasolt. A termék egyediségét tükrözi a termék ára is, a 450 grammos kiszerelés 14.000 forint fölött kapható.

Vitacolan Cseppek

Már egészen kis kortól, egyéves kortól adható ez a multivitamin, amely hatásos immunerősítőként ismert. A csecsemők és gyerekek napi adagja 5 ml, azaz egy kávéskanál, a 250 ml-es kiszerelés ára pedig 1.500 forinttól kezdődik.

Oscillococcinum

Egyre több családban alkalmazzák ezt a homeopátiás készítményt, mely megfázásra, az influenza megelőzésére és a betegség minden szakaszának gyógyítására alkalmas szer. A hat adagot tartalamzó gyógyszert a homeopátiás szereknek megfelelően kell szedni. A sok pici golyót tartalmazó ampullából csecsemőknek is lehet adni már fél adagot, a félrenyelés veszélye miatt lehetőleg vízben feloldva javasolják. A tünetek kezdetekor napi három adagot kell alkalmazni, következő nap pedig fokozatosan csökkentve szedhető. Immunerősítés céljából, heti egy ampullával érdemes bevenni. Egy doboz ára (hat adag), 1.000 forintba kerül.

Természetesen az itt felsoroltakon kívül rengeteg gyerekvitamin-készítmény kapható. A megfelelő vitamin kiválasztásában a gyermekorvos vagy a gyógyszerész tud segítséget nyújtani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra