PORONTY

Polenta - a rohanó anyák kedvenc ebédje

2009. augusztus 14., péntek 14:12

Amikor a Karesz nagyapára maradtunk mi, gyerekek, neki mindig az a kényszerképzete támadt, hogy éhen fogunk halni. Főzni persze csak mérsékelten tudott, de puliszkát szívesen kotyvasztott nekünk. Azóta is szeretem, főleg sósan, köretként. Azóta persze sokféle étek lecsúszott már a torkomon és a pórias puliszka helyett, immáron polentát eszünk. A bioboltban kapható egy olyan változat, amelyet mindössze 1 percig kell főzni, na ez a rohanó anyák kedvenc ebédje.

Főzök egy lábasnyit 4 dl vízből meg 1,5 dl kukoricadarából, aztán kinek-kinek ízlése szerint tálalom. A 8 hónaposnak 2 evőkanálnyit egyszerűen gyümölccsel turmixolok össze.

A majdnem hároméves nagyon szereti, ha kicsit több vízzel főzöm, mert könnyen tudja kanalazni. Neki túrót vagy tejfölt teszek a tetejére, esetleg sajtot reszelek bele. Bármilyen szerényen is hangzik, egy ilyen korú gyereknek ez így egy komplett ebéd, némi uborkával megfejelve.

Magunknak pedig úgy csinálom, hogy egy tepsibe simítom a megfőtt masszát, amikor kihűl, egy rugalmas tésztaszerű állagot vesz fel. Ezt pogácsaszaggatóval kör alakúra, vagy egyszerűen csak háromszögekre vágom. Kevés libazsíron/olajon megpirítom mind a két oldalát.

Tökéletesen illik mindenféle szaftos húsokhoz, mártásokhoz, de még jobb a kedvenc padlizsán salátámmal. Ennek receptje mindig változik az itthon található zöldfűszerek és egyéb ízesítők függvényében.

Padlizsán saláta

Mi kerül a 2 személyes adagba?

1 nagyobb padlizsán, 2-3 szem aszalt paradicsom, 6-8 szem fekete olajbogyó, 1-2 geredz fokhagyma, 1-2 szál újhagyma, menta, bazsalikom, koriander, petrezselyem, só, olíva olaj, citromlé.

Hogyan készül?

A padlizsánt 1 centisre kockázom, héjastul. Általában sütőben sütöm, de serpenyőben is működik a dolog. A forró serpenyőbe olaj nélkül teszem a padlizsánt, mert rengeteget tud magába szívni. Amikor már minden oldalról barnulni kezd, lezárom a lángot, lefedem a serpenyőt és hagyom, hogy a gőz megpuhítsa.

Az összes többi hozzávalót aprítógépbe szórom és darabosra aprítom, illetve egy éles késsel nekiesek és addig vagdosom, amíg majdnem szószos állagot vesz fel a cucc.

Szerintem ez így együtt egészen mennyei, a múltkori grillpartira is vittem egy dobozkányi ilyen salátát, akkor 2 cukkíni is sült a padlizsán mellett. Meg kell mondjam, mindenki oda meg vissza volt, hogy milyen finom!

Ági

KOMMENTEK

  • 2009.08.14 15:26:08Ribizlee

    szoktam úgy is csinálni, hogy a kész, még forró masszát deszkán vékonyra nyújtom, töltelékkel megkenem, feltekerem.
    (mák/porcukor, szilvalekvár, de tejföllel kevert juhtúró vagy sajtkrém is jó)
    egy pár óra hűtés után ujjnyi vastag "csigákat" vágok belőle. előételnek, vendégeknek remek

  • 2009.08.14 15:39:35Para13

    Egye meg aki akarja!

  • 2009.08.14 15:39:45csutkababa

    Nekem a polenta egészem mást jelent.
    Nyers krumpli reszelve, só, bors, fokhagyma, liszt, tojás, tej bele, kanállal forró olajba szaggatni, sütőporral egészen könnyű lesz, és vastag.

  • 2009.08.14 15:41:17baudolinA

    csutkababa,
    mi ezt rösztinek (rösztlinek) hívjuk, bár sütőpor nélkül készítjük. :)
    Fokhagyma helyett mehet zöldpetrezselyem vagy szerecsendió is.

  • 2009.08.14 16:04:28Jerusha

    csutkababa,
    mi azt tócsninak hívjuk :)

  • 2009.08.14 16:08:58baudolinA

    Jerusha,
    a tócsni nem az, amikor egy adagban leteríted a tepsibe? Talán a lepcsánka is ugyanaz. Meg még volt néhány elnevezése.

  • 2009.08.14 16:11:01madz

    macok!

  • 2009.08.14 16:12:40Jerusha

    baudolinA
    nálunk a tócsni sok kis lepényke. De most utánaolvastam egy kicsit, és az derült ki, hogy a tócsni meg a rösztli között a különbség a hagyma. Szóval állítólag ha van benne, akkor rösztli, ha nincs, akkor tócsni.
    A forma meg mindegy.
    A lepcsánka pedig = tócsni.
    De hát ahány ház, annyi szokás. :) :)

  • 2009.08.14 16:13:43csutkababa

    Bármilyen fűszer jó bele,én szoktam Piros Arannyal is megvadítani. Sütőporral tényleg nagyon finom, egy bögre hideg tejjel, hmmmmmm....

  • 2009.08.14 16:13:51baudolinA

    Nesztek: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle
    :)

  • 2009.08.14 16:15:17Ribizlee

    a dödölle nem az! szerintem.

  • 2009.08.14 16:15:53baudolinA

    http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=37158

  • 2009.08.14 16:16:07Jerusha

    baudolinA,
    És ez mind ugyanaz lenne?? :) :)
    Nálunk pl. a pacsni az rántott hús készítésnél a megmaradt panír-hozzávalók (liszt, tojás, prézli) összekeverésével és kisütésével készülő kis ráadás-fincsiség.

  • 2009.08.14 16:26:30rath.dinen

    Én mindig azt hittem, hogy a dödölle főtt krumpligombóc, olyan knédliféleség.

  • 2009.08.14 16:27:46Timtim

    Nálunk a magmaradt panír összekeverve:pampuska!

  • 2009.08.14 16:31:05rath.dinen

    Amikor kicsi voltam, pacsni néven egy fantasztikus sós péksüteményt lehetett kapni. Azóta se találtam olyat.

  • 2009.08.14 16:34:52Timtim

    "pacsni néven egy fantasztikus sós péksüteményt lehetett kapni. Azóta se találtam olyat."

    Én sem,pedig isteni volt.Teával...

  • 2009.08.14 16:44:59baudolinA

    Jerusha,
    az nálunk a hamis szelet.

  • 2009.08.14 16:52:46Ribizlee

    a dödölle nálunk főtt krumpliból és lisztből készül, utána hagymás-zsíros kanállal tálba kell szaggatni és tejföllel meglocsolva átsütni.

  • 2009.08.14 17:01:29Magenta

    #
    2009.08.14 16:13:51baudolinA

    Nesztek: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle
    :)


    Kiegészíteném: bere.

  • 2009.08.14 17:02:31baudolinA

    Magenta,
    úristen. :)

  • 2009.08.14 17:05:28Magenta

    Mondjuk ez hasonlít a "berét"-re, ami ott van a felsorolásban, de nálunk mindenki berének hívta.
    Csak hülye neve van ennek a szerencsétlen kajának. :)

    Viszont örülök a cikknek és főleg a hozzászólásoknak, mert én egyszer csináltam puliszkát, és már tudom, mit szúrtam el. :)

  • 2009.08.14 17:13:27baudolinA

    Magenta, mit?

  • 2009.08.14 17:23:36Magenta

    Khm, nos, nem ízesítettem az égvilágon semmivel, és valószínűleg rövid ideig főztem, mert olyan lett, mint a ropogós, folyós tejbegríz.

  • 2009.08.14 17:27:53dodóó

    Lapcsinka??
    lereszelem a krumplit sóval porsal pirospaprikával keverem,lehet bele hagymát is tenni. Kizsírozott tepsibe öntöm és a sütőbe sütöm.
    Imádom a ropogós szélét.

  • 2009.08.14 17:29:34baudolinA

    Magenta,
    alapjáraton elég a só belé (nem kell sajnálni, mert másképp sótlan lesz), de az ízesítése attól függ, hogy milyen ételt készítesz. A tejes puliszká én pl. sós vízben főzöm meg, és a végén kicsi vaj.

  • 2009.08.14 17:44:39Brumibaby

    Valaki segítsen rajtam is.

    Szóval a gyerekek a minap totillát akartak, ezért beszereztem egy kiló kukoricalisztet, aztán letöltöttem egy tortillareceptet a mindmegettéről, egész délután szarakodtam, aztán az elkészült cipőtalpak 85 %-át kihajigáltuk a kukába, most itt állok úgy 80 deka kukoricaliszttel és a családom fenyegető tekintetével, hogy ne merészeljek többé tortillát csinálni, mit tegyek a kukoricaliszttel?

  • 2009.08.14 17:46:12Brumibaby

    És ON:
    milyen az az aszalt paradicsom?

  • 2009.08.14 17:50:57baudolinA

    Brumibaby,
    a tortillát én is elcsesztem, de azóta megtanultam, hogy inkább előre megveszem a lapokat, mert nem elég sima kukoricalisztet használni. Eső után köpönyeg, bocs. Más receptem nincs, de keresgélek kicsit, jó?

  • 2009.08.14 18:03:38baudolinA

    Brumibaby,
    ezeket találtam: http://href.hu/x/9tf0
    http://href.hu/x/9tf2

    (Persze nem próbáltam ki őket, bocs.)

  • 2009.08.14 18:09:12Ribizlee

    Brumi, szép csendeskén keverd bele mindenbe! egyharmad kukorivaliszt, egyharmad fehérliszt - senki nem fogja észrevenni! ;-)

    én monnyuk rendszeresen használok, akár kenyérsütéshez is el lehet lőni, ott is keverni szoktam.

  • 2009.08.14 18:36:03Magenta

    Brumi, finom. :)
    Én most csináltam.

  • 2009.08.14 19:08:28Zsuzsi főz

    Igen,a tortillával az a baj, hogy a magyar kukoricalisztnek semmi köze ahhoz, amit Mexikóban használnak erre a célra (masa harina). Éppen ezért nálunk vagy fele kukorica-, fele simalisztből készül, langyos vízzel, vagy pedig egyszerűen csak búzalisztből. Egyébként a sütés a párom reszortja, nagyon szépen csinálja.

  • 2009.08.14 19:11:54baudolinA

    Ribizlee,
    kenyérnél mekkora adagot teszel?

  • 2009.08.14 19:12:45baudolinA

    Úgy értem, hogy fogyjon is, de ne legyen átható íze.

  • 2009.08.14 19:46:45csutkababa

    Ha már főzünk, hadd kérjek segítséget!
    Vettem egy doboz ruccolát (két cé? Vagy egy?), és csak úgy salátamódra egy levélkét elmajszoltam ...volna. Én olyan csípős-büdös ízt még nem éreztem!
    Mit kell csinálni a ruc(c)olával, hogy ehető legyen????A főzőműsorokban csak úgy marokszám szórják a salátákba!

  • 2009.08.14 19:47:58csutkababa

    Brumibaby
    Csinálj pizzát, kukilisztet dobd ki:)))))

  • 2009.08.14 20:01:47csutkababa

    Ruccola? Hm? Segítség!!!

  • 2009.08.14 20:04:37oreille

    Csutka, esetleg keverd el másfajta salátával, olajjal stb. de szerintem a rukkolát (talán így?) vagy szereted, vagy nem, illetve nálam a lassú megszokás van folyamatban.

  • 2009.08.14 20:07:19csutkababa

    oreille
    Köszi! Akkor ez olyan, mint az avocado? Én imádom, de a kicsi rá sem tud nézni.

  • 2009.08.14 20:11:34oreille

    igen. de van remény. az avokádóval ugyanígy voltam, most már szeretem az sk. készítésű avokádókrémet.

  • 2009.08.14 20:14:15csutkababa

    ok, keresek recipét.

  • 2009.08.14 20:18:34oreille

    avokádóra chiliésvaníliáét használom
    http://chiliesvanilia.blogspot.com/2005/10/sajtos-quesadilla-guacamole-val.html

  • 2009.08.14 20:33:58csutkababa

    Sajnos én nem jutok el az avokadokrémmel való szöszmötölésig, kieszem a héjából, seperc alatt:))))
    De köszi! Ínycsiklandó...

  • 2009.08.14 20:48:51Magenta

    Én szöszmötöltem a kovászos uborkával is, aztán a fele rámrohadt, pedig isteni finom volt, de nem tudok annyit megenni egyedül.
    Itt senki se szeret semmit. :((

  • 2009.08.14 21:03:17csutkababa

    jajteszegény:(((((((

  • 2009.08.14 21:04:35Magenta

    Vannak kaják, amiket nem lehet egy személyre. Most hogy főzzek csak magamnak töltött káposztát?

  • 2009.08.14 21:05:49baudolinA

    Magenta,
    és mi van, ha megfőzöd a töltött káposztát, és adagonként lefagyasztod? Amikor kívánod, veszed elő.

  • 2009.08.14 21:08:06Magenta

    Sajna a fagyasztó így ismindig tele van, illetve nemsajna, etele van.

  • 2009.08.14 21:08:40Magenta

    Ragad a billentűzet! :)

  • 2009.08.14 21:10:20csutkababa

    Ja, a rozétól:))

  • 2009.08.14 21:12:18Magenta

    Neeeeeeem, tényleg. :)
    Napokban már alig tudtam írni, akkor elemet kellett cserélni benne.

  • 2009.08.14 21:12:54Magenta

    Á, képzeljétek, ma le tudtam fotózni a lányom haját, ahogy rásüt a nap, fel is tettem iwiwre, olyan gyönyörű. :)

  • 2009.08.14 21:20:27baudolinA

    óóóó.... :)

  • 2009.08.14 21:33:57Pandi

    Magenta, tényleg gyönyörű!:)

    Csutkababa, a ruccola az olaszok egyik szent eledele.:) Eheted salátában, paradicsommal, mozzarellával, "rosbif" mellé, sőt, még pizzára is lehet tenni.:)

  • 2009.08.14 22:04:13dodóó

    Magenta voltatok Pécsen?
    Megírtad a cikket??

  • 2009.08.14 22:06:24dodóó

    Tortilla!

    Ha Pécsen jártok!

    Mecsek pihenő nevű faházban irtó finomat kapni és nagy adag 700ft-ért.

  • 2009.08.14 22:12:03csutkababa

    Pandi
    Tuuudom, szent meg minden, de POCSÉK volt az íze....Megtört lelkileg:(

  • 2009.08.14 22:12:41baudolinA

    csutkababa,
    együttérzek veled. Utálom a rucolát, bleee. :)

  • 2009.08.14 22:19:51csutkababa

    Akkor nem vagyok ufó...
    Még a szelíd patkányunk is kiköpte, kipróbáltam...

  • 2009.08.14 22:20:46hinta-palinta

    #
    2009.08.14 16:27:46Timtim

    Nálunk a magmaradt panír összekeverve:pampuska!


    Felénk a pampuska az a fánk.Meg az arc is. Olyan jó piros pampuskája van pl.:)

  • 2009.08.14 22:21:42Pandi

    Csuti, mert ezeket nem szabad csak úgy magukban rágcsálni!:)

    Ne törjön meg lelkileg, adj neki még egy esélyt valami friss, vegyes salátában, kis balzsamecettel, extraszűz olívaolajjal, aztán hátha. Ha mégsem, akkor kuka.:)

    Az tény, hogy amikor én elkezdtem Olaszországba járni rendszeresen munkaügyben (úgy 97 környékén), totál megdöbbentem, hogy hogy a fenébe tudják megenni azt a sok keserű szirszart (folyamatosan kínáltak a radicchióikkal és egyebekkel), meg hogy én ezt soha a büdös életben.
    Aztán mégis nagyon megszeretem.
    Idővel.:)

  • 2009.08.14 22:25:25Pandi

    Sőt, amikor először láttam (és szagolhattam) szarvasgombát, szintén ott, akkor megállapítottam, hogy ki...ottul lábszagú és undorító. Aztán a tagliatellén már valahogy más volt.:)))

  • 2009.08.14 22:25:46csutkababa

    Pandi
    köszi, már csak a többit kell beszereznem, mert CSAk a rucola figyel a hűtőben, a többi nincs...
    Fogyókúra rulez...
    De van ám eredmény!

  • 2009.08.14 22:32:07Pandi

    Csutkababa, hát ha csak ruccolát veszel, mást nem, akkor el is hiszem!:D:D:D

  • 2009.08.14 22:41:47dodóó

    :DD

  • 2009.08.14 22:44:27baudolinA

    És még azt sem eszi meg... :)

  • 2009.08.14 23:25:25Vvuk

    nálunk kukorica prósza dívik, azt tejjel kell készíteni, kevés cukorral aztán kiolajozott tepsibe önteni tejfölt a tetejére és megsütni. desszertnek vagy másodikfélének magában.

  • 2009.08.15 16:01:15Magenta

    Pandi, köszi a bókot (a lányom hajára), tegnap végkép bedöglött a billentyűzet, már nem tudtam válaszolni, csak olvasni.

  • 2009.08.16 00:27:48subidubidu

    Lányok,

    Tudom javasolni a tortilla de patatas nevű gyönyört, amit Spanyolországban készítenek. Bő olajban hasáb- vagy kockakrumplit és hagymakockákat lassan kisütni, azt bele a felvert sós tojásba, kicsit állni hagyni, aztán kevés (olíva)olajat a serpenyőbe és bele a masszát. Nem túl erős tűzön rázogatni, hogy le ne tapadjon; mikor kicsit átsült és valamennyire egyben van, egy nagy és erős fedővel vagy lapostányérral megfordítani (óvatosan, meg ne égessen a kicsorduló olaj), majd ismét a(z újra kissé megolajozott) serpenyőbe csúsztatni a MÁSIK felét, tovább rázogatni, míg alul is meg nem pirul kicsit.
    Nem kevés munka, de ha jól sikerül, isteni: vastag, zamatos, omlós, és ha marad, jól eláll a hűtőben pár napig is.
    Lehet bele darabolni nem csípős zöldpaprikát is.

  • 2009.08.16 16:18:27rita a felcser

    Puliszka?
    Az jo olcso kaja.

  • 2009.08.16 16:23:48rita a felcser

    De en nagyon szeretem.Ez egy igazi finom etel.Alacsony glikemias indexxszel.

  • 2009.08.16 16:45:47Ronja

    szerintem nagyon is eheto a ruccola, olivaolaj, so, bors, koktelparadicsom, parmezan sajt- vekony szeletkre vagra..
    az avokado pedig kavierral..nyammm :D

  • 2009.08.16 16:56:17rath.dinen

    A rukkola olyan, hogy vagy imádod, vagy utálod. De magában túl erős az íze. De ha csak annyit teszel, hogy rádobod egy sajtos vajaskenyér tetejére, már átjön a valós természete :-)

    Vigyázni kell vele, hogy ne rakjon az ember túl sokat. A mustárból se teszel egy litert, de ha csak egy keveset raksz, isteni.

  • 2009.08.16 17:52:46baudolinA

    Mustárt a kenyérre? Na jó, nem mondok semmit. :)

  • 2009.08.16 20:34:34dodóó

    Én is eszem a mustáros kenyeret.
    Sőt a tojásrántottát is azzal eszem.

  • 2009.08.16 20:35:36dodóó

    Másik kedvencem a FETA sajt.
    Az eredeti.Nem az előre csomagolt büdös.

  • 2009.08.16 20:36:19baudolinA

    A feta jöhet nekem is, a mustárt meghagyom nektek. :)

  • 2009.08.16 20:44:06dodóó

    A Nagy kedvencem a Rio-mare (így kell írni?)halacska de szerintem ugyanolyan finom az Atlantic is.

  • 2009.08.16 21:19:17dodóó

    Igen.

  • 2009.08.16 22:10:12Moira

    csutka: ha nem jon be, küld át nekem, én magában is imádom! :-)
    Szereencsére a szomszéddal közös kertben nő, és állítólag kiirthatatlan, úgyhogy mindig lesz utánpotlás olcsón.
    Én paradicsom mártásos tésztába, salátába, illetve grillezett csirkéhez szoktam még enni.

  • 2009.08.16 22:30:22dodóó

    Hát,szégyenlem de nem tudom milyen kaja az amiről beszéltek.

  • 2009.08.16 22:37:21Moira

    dodóó: ha a ruccolára gondolsz, akkor ő az:
    http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rukola_ismerjuk_meg_kozelebbrol?aid=20080111072315

  • 2009.08.16 22:38:37Moira

    egyébként egy csípős-mustárra emlékesztető ízű salátaféle

  • 2009.08.16 23:18:10csutkababa

    Moira
    Mea culpa, de ma egy utolsó kétségbeesett barátkozási kísérlet után kidobtam őt.
    Ne haragudj:((

  • 2009.08.16 23:33:05Moira

    csutkababa: sebaj, kimentem a kertbe gyorsan és ettem egy kicsit. :-))
    Egyyébként ez tényleg olyan dolog, hogy vagy nagyon szereted, vagy utálod. nekem első kóstolásra szerelem volt, a férjemnek meg nem jött be. Ez van.

  • 2009.08.16 23:49:09szövetszöcske

    A ruccola nagyon király krumlipürében is...

  • 2009.08.17 07:26:53hinta-palinta

    Hát én nem tom, milyen orvosok vannak itt, akik bátran a mucoviscidosishoz társítják a búzaliszt nemevést...Szomorú ám.

  • 2009.08.17 07:44:23Magenta

    Én imádom a ruccolát.
    Tegnap pedig jártam Vácon. :)

  • 2009.08.17 08:27:30Ribizlee

    baud, ha még érdekel: egyharmad kukoricaliszt-egyharmad tk liszt, egyharmad fehér liszt arányban sütöm kenyérbe.
    bocs hogy csak most válaszolok, de hétvégén erdőt jártam :-)

  • 2009.08.18 11:05:47baudolinA

    Ribizlee,
    köszönöm!

  • 2009.08.18 11:58:42Ribizlee

    :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

  • Utazzon Szép-kártyával! Itt az őszi pihenés ideje - válasszon a kedvezményes csomagajánlatok közül!
  • Tengerparti pihenés ősszel vagy télen? Válasszon most! 39900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazni készül, de még nem kötött biztosítást? Online, 5 perc alatt elintézheti!
  • Városnézésre, wellness pihenésre, borkóstolóra vágyik? Irány Pécs és környéke!

Hirdetés

Hirdetés