PORONTY

Polenta - a rohanó anyák kedvenc ebédje

2009. augusztus 14., péntek 14:12

Amikor a Karesz nagyapára maradtunk mi, gyerekek, neki mindig az a kényszerképzete támadt, hogy éhen fogunk halni. Főzni persze csak mérsékelten tudott, de puliszkát szívesen kotyvasztott nekünk. Azóta is szeretem, főleg sósan, köretként. Azóta persze sokféle étek lecsúszott már a torkomon és a pórias puliszka helyett, immáron polentát eszünk. A bioboltban kapható egy olyan változat, amelyet mindössze 1 percig kell főzni, na ez a rohanó anyák kedvenc ebédje.

Főzök egy lábasnyit 4 dl vízből meg 1,5 dl kukoricadarából, aztán kinek-kinek ízlése szerint tálalom. A 8 hónaposnak 2 evőkanálnyit egyszerűen gyümölccsel turmixolok össze.

A majdnem hároméves nagyon szereti, ha kicsit több vízzel főzöm, mert könnyen tudja kanalazni. Neki túrót vagy tejfölt teszek a tetejére, esetleg sajtot reszelek bele. Bármilyen szerényen is hangzik, egy ilyen korú gyereknek ez így egy komplett ebéd, némi uborkával megfejelve.

Magunknak pedig úgy csinálom, hogy egy tepsibe simítom a megfőtt masszát, amikor kihűl, egy rugalmas tésztaszerű állagot vesz fel. Ezt pogácsaszaggatóval kör alakúra, vagy egyszerűen csak háromszögekre vágom. Kevés libazsíron/olajon megpirítom mind a két oldalát.

Tökéletesen illik mindenféle szaftos húsokhoz, mártásokhoz, de még jobb a kedvenc padlizsán salátámmal. Ennek receptje mindig változik az itthon található zöldfűszerek és egyéb ízesítők függvényében.

Padlizsán saláta

Mi kerül a 2 személyes adagba?

1 nagyobb padlizsán, 2-3 szem aszalt paradicsom, 6-8 szem fekete olajbogyó, 1-2 geredz fokhagyma, 1-2 szál újhagyma, menta, bazsalikom, koriander, petrezselyem, só, olíva olaj, citromlé.

Hogyan készül?

A padlizsánt 1 centisre kockázom, héjastul. Általában sütőben sütöm, de serpenyőben is működik a dolog. A forró serpenyőbe olaj nélkül teszem a padlizsánt, mert rengeteget tud magába szívni. Amikor már minden oldalról barnulni kezd, lezárom a lángot, lefedem a serpenyőt és hagyom, hogy a gőz megpuhítsa.

Az összes többi hozzávalót aprítógépbe szórom és darabosra aprítom, illetve egy éles késsel nekiesek és addig vagdosom, amíg majdnem szószos állagot vesz fel a cucc.

Szerintem ez így együtt egészen mennyei, a múltkori grillpartira is vittem egy dobozkányi ilyen salátát, akkor 2 cukkíni is sült a padlizsán mellett. Meg kell mondjam, mindenki oda meg vissza volt, hogy milyen finom!

Ági

KOMMENTEK

  • 2009.08.14 15:26:08Ribizlee

    szoktam úgy is csinálni, hogy a kész, még forró masszát deszkán vékonyra nyújtom, töltelékkel megkenem, feltekerem.
    (mák/porcukor, szilvalekvár, de tejföllel kevert juhtúró vagy sajtkrém is jó)
    egy pár óra hűtés után ujjnyi vastag "csigákat" vágok belőle. előételnek, vendégeknek remek

  • 2009.08.14 15:39:35Para13

    Egye meg aki akarja!

  • 2009.08.14 15:39:45csutkababa

    Nekem a polenta egészem mást jelent.
    Nyers krumpli reszelve, só, bors, fokhagyma, liszt, tojás, tej bele, kanállal forró olajba szaggatni, sütőporral egészen könnyű lesz, és vastag.

  • 2009.08.14 15:41:17baudolinA

    csutkababa,
    mi ezt rösztinek (rösztlinek) hívjuk, bár sütőpor nélkül készítjük. :)
    Fokhagyma helyett mehet zöldpetrezselyem vagy szerecsendió is.

  • 2009.08.14 16:04:28Jerusha

    csutkababa,
    mi azt tócsninak hívjuk :)

  • 2009.08.14 16:08:58baudolinA

    Jerusha,
    a tócsni nem az, amikor egy adagban leteríted a tepsibe? Talán a lepcsánka is ugyanaz. Meg még volt néhány elnevezése.

  • 2009.08.14 16:11:01madz

    macok!

  • 2009.08.14 16:12:40Jerusha

    baudolinA
    nálunk a tócsni sok kis lepényke. De most utánaolvastam egy kicsit, és az derült ki, hogy a tócsni meg a rösztli között a különbség a hagyma. Szóval állítólag ha van benne, akkor rösztli, ha nincs, akkor tócsni.
    A forma meg mindegy.
    A lepcsánka pedig = tócsni.
    De hát ahány ház, annyi szokás. :) :)

  • 2009.08.14 16:13:43csutkababa

    Bármilyen fűszer jó bele,én szoktam Piros Arannyal is megvadítani. Sütőporral tényleg nagyon finom, egy bögre hideg tejjel, hmmmmmm....

  • 2009.08.14 16:13:51baudolinA

    Nesztek: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle
    :)

  • 2009.08.14 16:15:17Ribizlee

    a dödölle nem az! szerintem.

  • 2009.08.14 16:15:53baudolinA

    http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=37158

  • 2009.08.14 16:16:07Jerusha

    baudolinA,
    És ez mind ugyanaz lenne?? :) :)
    Nálunk pl. a pacsni az rántott hús készítésnél a megmaradt panír-hozzávalók (liszt, tojás, prézli) összekeverésével és kisütésével készülő kis ráadás-fincsiség.

  • 2009.08.14 16:26:30rath.dinen

    Én mindig azt hittem, hogy a dödölle főtt krumpligombóc, olyan knédliféleség.

  • 2009.08.14 16:27:46Timtim

    Nálunk a magmaradt panír összekeverve:pampuska!

  • 2009.08.14 16:31:05rath.dinen

    Amikor kicsi voltam, pacsni néven egy fantasztikus sós péksüteményt lehetett kapni. Azóta se találtam olyat.

  • 2009.08.14 16:34:52Timtim

    "pacsni néven egy fantasztikus sós péksüteményt lehetett kapni. Azóta se találtam olyat."

    Én sem,pedig isteni volt.Teával...

  • 2009.08.14 16:44:59baudolinA

    Jerusha,
    az nálunk a hamis szelet.

  • 2009.08.14 16:52:46Ribizlee

    a dödölle nálunk főtt krumpliból és lisztből készül, utána hagymás-zsíros kanállal tálba kell szaggatni és tejföllel meglocsolva átsütni.

  • 2009.08.14 17:01:29Magenta

    #
    2009.08.14 16:13:51baudolinA

    Nesztek: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle
    :)


    Kiegészíteném: bere.

  • 2009.08.14 17:02:31baudolinA

    Magenta,
    úristen. :)

  • 2009.08.14 17:05:28Magenta

    Mondjuk ez hasonlít a "berét"-re, ami ott van a felsorolásban, de nálunk mindenki berének hívta.
    Csak hülye neve van ennek a szerencsétlen kajának. :)

    Viszont örülök a cikknek és főleg a hozzászólásoknak, mert én egyszer csináltam puliszkát, és már tudom, mit szúrtam el. :)

  • 2009.08.14 17:13:27baudolinA

    Magenta, mit?

  • 2009.08.14 17:23:36Magenta

    Khm, nos, nem ízesítettem az égvilágon semmivel, és valószínűleg rövid ideig főztem, mert olyan lett, mint a ropogós, folyós tejbegríz.

  • 2009.08.14 17:27:53dodóó

    Lapcsinka??
    lereszelem a krumplit sóval porsal pirospaprikával keverem,lehet bele hagymát is tenni. Kizsírozott tepsibe öntöm és a sütőbe sütöm.
    Imádom a ropogós szélét.

  • 2009.08.14 17:29:34baudolinA

    Magenta,
    alapjáraton elég a só belé (nem kell sajnálni, mert másképp sótlan lesz), de az ízesítése attól függ, hogy milyen ételt készítesz. A tejes puliszká én pl. sós vízben főzöm meg, és a végén kicsi vaj.

  • 2009.08.14 17:44:39Brumibaby

    Valaki segítsen rajtam is.

    Szóval a gyerekek a minap totillát akartak, ezért beszereztem egy kiló kukoricalisztet, aztán letöltöttem egy tortillareceptet a mindmegettéről, egész délután szarakodtam, aztán az elkészült cipőtalpak 85 %-át kihajigáltuk a kukába, most itt állok úgy 80 deka kukoricaliszttel és a családom fenyegető tekintetével, hogy ne merészeljek többé tortillát csinálni, mit tegyek a kukoricaliszttel?

  • 2009.08.14 17:46:12Brumibaby

    És ON:
    milyen az az aszalt paradicsom?

  • 2009.08.14 17:50:57baudolinA

    Brumibaby,
    a tortillát én is elcsesztem, de azóta megtanultam, hogy inkább előre megveszem a lapokat, mert nem elég sima kukoricalisztet használni. Eső után köpönyeg, bocs. Más receptem nincs, de keresgélek kicsit, jó?

  • 2009.08.14 18:03:38baudolinA

    Brumibaby,
    ezeket találtam: http://href.hu/x/9tf0
    http://href.hu/x/9tf2

    (Persze nem próbáltam ki őket, bocs.)

  • 2009.08.14 18:09:12Ribizlee

    Brumi, szép csendeskén keverd bele mindenbe! egyharmad kukorivaliszt, egyharmad fehérliszt - senki nem fogja észrevenni! ;-)

    én monnyuk rendszeresen használok, akár kenyérsütéshez is el lehet lőni, ott is keverni szoktam.

  • 2009.08.14 18:36:03Magenta

    Brumi, finom. :)
    Én most csináltam.

  • 2009.08.14 19:08:28Zsuzsi főz

    Igen,a tortillával az a baj, hogy a magyar kukoricalisztnek semmi köze ahhoz, amit Mexikóban használnak erre a célra (masa harina). Éppen ezért nálunk vagy fele kukorica-, fele simalisztből készül, langyos vízzel, vagy pedig egyszerűen csak búzalisztből. Egyébként a sütés a párom reszortja, nagyon szépen csinálja.

  • 2009.08.14 19:11:54baudolinA

    Ribizlee,
    kenyérnél mekkora adagot teszel?

  • 2009.08.14 19:12:45baudolinA

    Úgy értem, hogy fogyjon is, de ne legyen átható íze.

  • 2009.08.14 19:46:45csutkababa

    Ha már főzünk, hadd kérjek segítséget!
    Vettem egy doboz ruccolát (két cé? Vagy egy?), és csak úgy salátamódra egy levélkét elmajszoltam ...volna. Én olyan csípős-büdös ízt még nem éreztem!
    Mit kell csinálni a ruc(c)olával, hogy ehető legyen????A főzőműsorokban csak úgy marokszám szórják a salátákba!

  • 2009.08.14 19:47:58csutkababa

    Brumibaby
    Csinálj pizzát, kukilisztet dobd ki:)))))

  • 2009.08.14 20:01:47csutkababa

    Ruccola? Hm? Segítség!!!

  • 2009.08.14 20:04:37oreille

    Csutka, esetleg keverd el másfajta salátával, olajjal stb. de szerintem a rukkolát (talán így?) vagy szereted, vagy nem, illetve nálam a lassú megszokás van folyamatban.

  • 2009.08.14 20:07:19csutkababa

    oreille
    Köszi! Akkor ez olyan, mint az avocado? Én imádom, de a kicsi rá sem tud nézni.

  • 2009.08.14 20:11:34oreille

    igen. de van remény. az avokádóval ugyanígy voltam, most már szeretem az sk. készítésű avokádókrémet.

  • 2009.08.14 20:14:15csutkababa

    ok, keresek recipét.

  • 2009.08.14 20:18:34oreille

    avokádóra chiliésvaníliáét használom
    http://chiliesvanilia.blogspot.com/2005/10/sajtos-quesadilla-guacamole-val.html

  • 2009.08.14 20:33:58csutkababa

    Sajnos én nem jutok el az avokadokrémmel való szöszmötölésig, kieszem a héjából, seperc alatt:))))
    De köszi! Ínycsiklandó...

  • 2009.08.14 20:48:51Magenta

    Én szöszmötöltem a kovászos uborkával is, aztán a fele rámrohadt, pedig isteni finom volt, de nem tudok annyit megenni egyedül.
    Itt senki se szeret semmit. :((

  • 2009.08.14 21:03:17csutkababa

    jajteszegény:(((((((

  • 2009.08.14 21:04:35Magenta

    Vannak kaják, amiket nem lehet egy személyre. Most hogy főzzek csak magamnak töltött káposztát?

  • 2009.08.14 21:05:49baudolinA

    Magenta,
    és mi van, ha megfőzöd a töltött káposztát, és adagonként lefagyasztod? Amikor kívánod, veszed elő.

  • 2009.08.14 21:08:06Magenta

    Sajna a fagyasztó így ismindig tele van, illetve nemsajna, etele van.

  • 2009.08.14 21:08:40Magenta

    Ragad a billentűzet! :)

  • 2009.08.14 21:10:20csutkababa

    Ja, a rozétól:))

  • 2009.08.14 21:12:18Magenta

    Neeeeeeem, tényleg. :)
    Napokban már alig tudtam írni, akkor elemet kellett cserélni benne.

  • 2009.08.14 21:12:54Magenta

    Á, képzeljétek, ma le tudtam fotózni a lányom haját, ahogy rásüt a nap, fel is tettem iwiwre, olyan gyönyörű. :)

  • 2009.08.14 21:20:27baudolinA

    óóóó.... :)

  • 2009.08.14 21:33:57Pandi

    Magenta, tényleg gyönyörű!:)

    Csutkababa, a ruccola az olaszok egyik szent eledele.:) Eheted salátában, paradicsommal, mozzarellával, "rosbif" mellé, sőt, még pizzára is lehet tenni.:)

  • 2009.08.14 22:04:13dodóó

    Magenta voltatok Pécsen?
    Megírtad a cikket??

  • 2009.08.14 22:06:24dodóó

    Tortilla!

    Ha Pécsen jártok!

    Mecsek pihenő nevű faházban irtó finomat kapni és nagy adag 700ft-ért.

  • 2009.08.14 22:12:03csutkababa

    Pandi
    Tuuudom, szent meg minden, de POCSÉK volt az íze....Megtört lelkileg:(

  • 2009.08.14 22:12:41baudolinA

    csutkababa,
    együttérzek veled. Utálom a rucolát, bleee. :)

  • 2009.08.14 22:19:51csutkababa

    Akkor nem vagyok ufó...
    Még a szelíd patkányunk is kiköpte, kipróbáltam...

  • 2009.08.14 22:20:46hinta-palinta

    #
    2009.08.14 16:27:46Timtim

    Nálunk a magmaradt panír összekeverve:pampuska!


    Felénk a pampuska az a fánk.Meg az arc is. Olyan jó piros pampuskája van pl.:)

  • 2009.08.14 22:21:42Pandi

    Csuti, mert ezeket nem szabad csak úgy magukban rágcsálni!:)

    Ne törjön meg lelkileg, adj neki még egy esélyt valami friss, vegyes salátában, kis balzsamecettel, extraszűz olívaolajjal, aztán hátha. Ha mégsem, akkor kuka.:)

    Az tény, hogy amikor én elkezdtem Olaszországba járni rendszeresen munkaügyben (úgy 97 környékén), totál megdöbbentem, hogy hogy a fenébe tudják megenni azt a sok keserű szirszart (folyamatosan kínáltak a radicchióikkal és egyebekkel), meg hogy én ezt soha a büdös életben.
    Aztán mégis nagyon megszeretem.
    Idővel.:)

  • 2009.08.14 22:25:25Pandi

    Sőt, amikor először láttam (és szagolhattam) szarvasgombát, szintén ott, akkor megállapítottam, hogy ki...ottul lábszagú és undorító. Aztán a tagliatellén már valahogy más volt.:)))

  • 2009.08.14 22:25:46csutkababa

    Pandi
    köszi, már csak a többit kell beszereznem, mert CSAk a rucola figyel a hűtőben, a többi nincs...
    Fogyókúra rulez...
    De van ám eredmény!

  • 2009.08.14 22:32:07Pandi

    Csutkababa, hát ha csak ruccolát veszel, mást nem, akkor el is hiszem!:D:D:D

  • 2009.08.14 22:41:47dodóó

    :DD

  • 2009.08.14 22:44:27baudolinA

    És még azt sem eszi meg... :)

  • 2009.08.14 23:25:25Vvuk

    nálunk kukorica prósza dívik, azt tejjel kell készíteni, kevés cukorral aztán kiolajozott tepsibe önteni tejfölt a tetejére és megsütni. desszertnek vagy másodikfélének magában.

  • 2009.08.15 16:01:15Magenta

    Pandi, köszi a bókot (a lányom hajára), tegnap végkép bedöglött a billentyűzet, már nem tudtam válaszolni, csak olvasni.

  • 2009.08.16 00:27:48subidubidu

    Lányok,

    Tudom javasolni a tortilla de patatas nevű gyönyört, amit Spanyolországban készítenek. Bő olajban hasáb- vagy kockakrumplit és hagymakockákat lassan kisütni, azt bele a felvert sós tojásba, kicsit állni hagyni, aztán kevés (olíva)olajat a serpenyőbe és bele a masszát. Nem túl erős tűzön rázogatni, hogy le ne tapadjon; mikor kicsit átsült és valamennyire egyben van, egy nagy és erős fedővel vagy lapostányérral megfordítani (óvatosan, meg ne égessen a kicsorduló olaj), majd ismét a(z újra kissé megolajozott) serpenyőbe csúsztatni a MÁSIK felét, tovább rázogatni, míg alul is meg nem pirul kicsit.
    Nem kevés munka, de ha jól sikerül, isteni: vastag, zamatos, omlós, és ha marad, jól eláll a hűtőben pár napig is.
    Lehet bele darabolni nem csípős zöldpaprikát is.

  • 2009.08.16 16:18:27rita a felcser

    Puliszka?
    Az jo olcso kaja.

  • 2009.08.16 16:23:48rita a felcser

    De en nagyon szeretem.Ez egy igazi finom etel.Alacsony glikemias indexxszel.

  • 2009.08.16 16:45:47Ronja

    szerintem nagyon is eheto a ruccola, olivaolaj, so, bors, koktelparadicsom, parmezan sajt- vekony szeletkre vagra..
    az avokado pedig kavierral..nyammm :D

  • 2009.08.16 16:56:17rath.dinen

    A rukkola olyan, hogy vagy imádod, vagy utálod. De magában túl erős az íze. De ha csak annyit teszel, hogy rádobod egy sajtos vajaskenyér tetejére, már átjön a valós természete :-)

    Vigyázni kell vele, hogy ne rakjon az ember túl sokat. A mustárból se teszel egy litert, de ha csak egy keveset raksz, isteni.

  • 2009.08.16 17:52:46baudolinA

    Mustárt a kenyérre? Na jó, nem mondok semmit. :)

  • 2009.08.16 20:34:34dodóó

    Én is eszem a mustáros kenyeret.
    Sőt a tojásrántottát is azzal eszem.

  • 2009.08.16 20:35:36dodóó

    Másik kedvencem a FETA sajt.
    Az eredeti.Nem az előre csomagolt büdös.

  • 2009.08.16 20:36:19baudolinA

    A feta jöhet nekem is, a mustárt meghagyom nektek. :)

  • 2009.08.16 20:44:06dodóó

    A Nagy kedvencem a Rio-mare (így kell írni?)halacska de szerintem ugyanolyan finom az Atlantic is.

  • 2009.08.16 21:19:17dodóó

    Igen.

  • 2009.08.16 22:10:12Moira

    csutka: ha nem jon be, küld át nekem, én magában is imádom! :-)
    Szereencsére a szomszéddal közös kertben nő, és állítólag kiirthatatlan, úgyhogy mindig lesz utánpotlás olcsón.
    Én paradicsom mártásos tésztába, salátába, illetve grillezett csirkéhez szoktam még enni.

  • 2009.08.16 22:30:22dodóó

    Hát,szégyenlem de nem tudom milyen kaja az amiről beszéltek.

  • 2009.08.16 22:37:21Moira

    dodóó: ha a ruccolára gondolsz, akkor ő az:
    http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rukola_ismerjuk_meg_kozelebbrol?aid=20080111072315

  • 2009.08.16 22:38:37Moira

    egyébként egy csípős-mustárra emlékesztető ízű salátaféle

  • 2009.08.16 23:18:10csutkababa

    Moira
    Mea culpa, de ma egy utolsó kétségbeesett barátkozási kísérlet után kidobtam őt.
    Ne haragudj:((

  • 2009.08.16 23:33:05Moira

    csutkababa: sebaj, kimentem a kertbe gyorsan és ettem egy kicsit. :-))
    Egyyébként ez tényleg olyan dolog, hogy vagy nagyon szereted, vagy utálod. nekem első kóstolásra szerelem volt, a férjemnek meg nem jött be. Ez van.

  • 2009.08.16 23:49:09szövetszöcske

    A ruccola nagyon király krumlipürében is...

  • 2009.08.17 07:26:53hinta-palinta

    Hát én nem tom, milyen orvosok vannak itt, akik bátran a mucoviscidosishoz társítják a búzaliszt nemevést...Szomorú ám.

  • 2009.08.17 07:44:23Magenta

    Én imádom a ruccolát.
    Tegnap pedig jártam Vácon. :)

  • 2009.08.17 08:27:30Ribizlee

    baud, ha még érdekel: egyharmad kukoricaliszt-egyharmad tk liszt, egyharmad fehér liszt arányban sütöm kenyérbe.
    bocs hogy csak most válaszolok, de hétvégén erdőt jártam :-)

  • 2009.08.18 11:05:47baudolinA

    Ribizlee,
    köszönöm!

  • 2009.08.18 11:58:42Ribizlee

    :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés