PORONTY

Ebéd tíz perc munkával

2009. július 13., hétfő 10:08

A következő receptek alapanyaga a karaj, szeretem, mert könnyű vele dolgozni, az egyforma szeleteket csak feltekerem vagy megpakolom a többi hozzávalóval. A két gombás kivételével 10 perc alatt összerakom és mehet a sütőbe, közben elkészítem a köretet: leggyakrabban krumplit vagy rizst. Ha az is kész, mehetek a fiaimhoz játszani, a húsra már csak elég néha ránézni.

karaj2

Természetesen, ha nem szeretitek a karajt, lehet használni helyette csirke- vagy pulykamellet is, éjszakára célszerű tejbe áztatni, hogy ne száradjon ki sütés közben. Gyerekeknek 1-1,5 éves kortól kínáljuk.



Brokkolis-sajtos karaj 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1 fej brokkoli
25 dkg sajt
só, bors

Vásárlásnál a hentest szoktam megkérni, csontozza ki és szeletelje fel a húst, ő profi és pár mozdulattal megoldja, ráadásul a szeletek is egyformák lesznek. A csontot a fagyasztóba rakom később egy sima zöldséglevesnek jó ízt ad.

A húst kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk és félrerakjuk amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A brokkolit rózsáira szedjük, a sajtot feldaraboljuk, nekem a hasáb forma praktikus tekeréshez. Egy szelet húsba egy darab sajtot tekerünk, a kész tekercseket tűzálló edénybe szorosan egymás mellé rakjuk, hústű nem szükséges. Egy kis frissen őrölt borssal megszórjuk a tetejét és a brokkolirózsákat a tekercsek közé szúrjuk. Végül egyujjnyi vizet öntünk az edénybe, lefedjük és előmelegített sütőben 180-200 fokon egy óra alatt puhára pároljuk. Ha vendégek is jönnek, akkor sajtmártással és pirított mandulaszeletekkel kínálom.

karaj1

(Sajtmártás: 4 dkg vaj 3 fakanál liszt keverékéből világos rántást készítünk, felöntjük 1,5 dl húslevessel és 2 dl forró tejjel. Ízesítjük só, fehérbors, szerecsendió, majd hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot, forraljuk. Ha mártás sűrűségű az állaga, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 1 tojás sárgája és 1 dl tejföl keverékét.)
A férjem nem szereti a brokkolit, az ő részét a legkisebbnek külön főztem meg.

Tekercses hús

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1-1 szelet sonka és sajt minden szelet húshoz


Az előzőhöz hasonlóan a húst klopfoljuk, sózzuk, de csak kicsit, mert a sonka és a sajt is sós, minden szelet húsra teszünk egy szelet sonkát és egy darab sajtot. Feltekerjük, tűzálló edényben szorosan egymás mellé rakjuk, egyujjnyi vizet öntünk alá és egy óra alatt puhára pároljuk.

Paradicsomos hús 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
4-5 paradicsom
25 dkg sajt
só, bors, oregano, bazsalikom

A kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajban fehéredésig sütjük, egy vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. Megszórjuk oreganóval, bazsalikommal, beborítjuk paradicsomkarikákkal és sajtszeletekkel. Az edényt lefedjük, előmelegített sütőben 180-200 fokon egy órán át pároljuk, majd levesszük a fedőt és tetejét pirosra sütjük.
Variációk: ha elhagyjuk az oreganót és a bazsalikomot, a paradicsom helyére tehetünk almát, ananászt is.

Óvári szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1-1 szelet sonka és óvári sajt minden szelet húshoz
1 kis fej hagyma
só, bors, petrezselyem

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban hirtelen megpirítjuk. Egy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A visszamaradt zsiradékba az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rádobjuk a felaprított gombát, ízesítjük sóval, borssal, a levét elforraljuk és a gombát zsírjára sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és a hússzeletekre simítjuk. Beborítjuk egy-egy szelet sonkával és sajttal, majd kb. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Gombás szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1 kis fej hagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors, petrezselyem

A húst kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk kevés olajon pirosra sütjük, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és rárakjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal, ha puha, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet, majd még egyet hagyjuk forrni. Tálalhatjuk a húst és a gombamártást külön, de az utolsó forraláshoz visszapakolhatjuk a szószba a szeleteket. Köretnek galuska vagy főtt tészta passzol hozzá. Ha jól tudom, Bakonyi szelet néven is ismert ez az étel.

Mesianyu

KOMMENTEK

  • 2009.07.13 19:59:48másutt

    nalunk ez a kukorica. garantaltan egeszben jonnek ki a szemek egy hasmenes reszekent.

    a gomba ok.

    csukk, probald ki, sosem lehet tudni.

  • 2009.07.13 20:47:26csukk

    Köszönöm szépen, akkor nem várok tovább, kipróbáljuk. A kukorica nekünk is egy az egyben jön ki, de a háziorvos szerint ez ilyenkor még természetes és adjak neki nyugodtan. Igaz, nálunk ez nem hasmenés formájában távozik (gusztusos hozzászólás így, a receptek után).

  • 2009.07.14 00:55:23Vierre_

    Barátnőmtől nyúltam a receptet, mert beszarás olyan jó még annak is aki nem komálja a brokkolit.
    Tepsi.
    Két csirkemell. Kockákra. Ennyi. Se fűszer se só. Tom, bizarr, pedig de.
    Két kisebb brokkoli. Lobogó vízben kicsit megpuhítani, öt perc.
    Kis olaj, alulra a hús, pár karika paradicsom, tetejére brokkoli.
    És most jön a turpisság. Egy nagy tejfölbe elkavarni több mint fél doboz, majdnem egész, fetasajtot. Ha megvan, ráönteni, elkenni. Be a sütőbe. Beszarás olyan jó és geci egyszerű. A faszim rühelli a brokkolit de ebből tolt egy jó tányérral. :)))))

    Lehet karfiollal, vegyes zöldséggel, kinek mi, a lényeg a FETA. :))))))))))

  • 2009.07.14 06:09:42Brumibaby

    Hú, Vierre, ez istenkirály recept, kösz, megvan a mai ebédünk, smúz, smúz, nem hittem, hogy gasztrozseni is vagy, ezt a sokoldalúságot, úúúáááá

  • 2009.07.14 06:16:44Magenta

    Vierre, én is köszi, istenien hangzik! :)

  • 2009.07.14 06:20:01Magenta

    Mesianyu és Csipet hol van? :)

  • 2009.07.14 06:46:09Brumibaby

    Mesianyu, és jók a fotók is!

  • 2009.07.14 09:35:47manka78

    Ez a Vierre-féle jól hangzik. Bár én nem szeretem a brokkolit. Karfiollal próbáltad már?
    Mevel kaja a téma, leírom. Mostanában ha fogunk halat másképp csinálom meg, mint eddig. Tegnap pl. amúrt sütöttem így, annyira finom, hogy csak na. A halat nem sima paprikás lisztben sütöm meg, hanem a lisztbe teszek még csípőspaprikát és apróra vágott kaprot is jó sokat. Aztán ropogósra sütöm. Nekünk nagyon bejön. Nasi helyett is isteni. Én friss salátát csináltam hozzá, amit leöntöttem kapros tejföllel, legközelebb natúr joghurtba fogom tenni a kaprot, de most nem volt itthon csak tejföl. Olyan jól esett mindenkinek itthon.:)

  • 2009.07.14 09:56:04Ribizlee

    manka, sült halat (pl keszeg) szoktam úgy is csinálni, hogy sima lisztben megforgatom, megsütöm, mikor kész, bekenem (jó sok) zúzott fokhagymával és szórok rá paprikát meg kakukkfüvet. hideg, kapros-joghurtos salátát szeretünk hozzá.
    nagyobb halat grillen sütjük (alufóliában és igazából párolódik inkább, de a végén leveszem a fóliát és kap egy kis füstös ízt), pl süllőt kis fehérborral, zöldfűszerrel és fetával... na az is elég nyami :-)

  • 2009.07.14 10:18:08mazsola84

    Holnap lemegyünk Velencére és letámadjuk a strandon a hekk árust. Nem vagyok nagy halas, de a hekket kovászos uborkával bármikor.
    Én párolva nagyon nem szeretem a halat, de ropogósra sütve mennyei.

  • 2009.07.14 10:37:28manka78

    Az én férjem nem szereti a "mű" halakat, neki a hekk az. Ő azt szereti, amit ő fog. Keszeget, kárászt ropinak hívja, mikor megsütöm. Pontyot, amúrt, harcsát szoktam még. Most süllőre "vadászunk", tegnap fogtunk ötöt, ma is megyünk süllőzni, mert hétvégén faszenen szeretnénk megsütni.

  • 2009.07.14 10:38:05manka78

    Ja, érik hozzá a koviubi.:)

  • 2009.07.14 10:58:54Ribizlee

    horgászcsaládban nőttem fel, nálunk is "bűn" a hekk :-)

    a süllőt imádom, a gyerekek is eszik kicsi koruk óta.
    egyik kedvencünk: süllőfilét csíkokra vágom, betekerem füstölt sajttal bélelt baconszalonnába, teszek rá mindenféle friss zöldséget, leöntöm tejszínnel és átsütöm. mennyei!

  • 2009.07.14 11:00:48Ribizlee

    ma szétszórt vagyok, szóval a szalonnába tekert süllőt lerakom egymás mellé egy tűzálló tál (vagy tepsi) aljára, arra teszem a zöldséget és a tejszínt...

  • 2009.07.14 11:16:50mazsola84

    Jólvanna, nekem nincs horgász a családban, úgyhogy nálunk a hekk mennyei eledel.

  • 2009.07.14 11:25:29manka78

    Mazsola! Nekem a férjem, apósom és a sógorom nagy hoho-k. Én is hekket, tonhalt ettem még otthon. Aztán a férjem "megfertőzött".

  • 2009.07.14 11:29:30másutt

    semmi baj a hekk-kel. :)
    pedig en aztan mindenfele halat ettem, tengeritol az iszapos Duna-agig, de a hekk nagyon jo.

  • 2009.07.14 11:35:21Ribizlee

    mazsola, semmi baj, néha bűnözni is kell ;-)

    de az tény, hogy a halat sokféleképpen, nagyon ízletesen el lehet készíteni.

    ha kell gyors és finom tonhalrecept, az is van :-)

  • 2009.07.14 11:45:20Vierre_

    Manka, a barinő akitől nyúltam, rendszeresen csinálja karfiollal is és úgy is kurva jó.
    Aki nem teljesen bioanyus, annak csak annyit, hogy amikor beledobod a brokkolit vagy a karfiolt a vízbe, ha a víz enyhén vegetás, az nem baj. ;)))))))))))

  • 2009.07.14 11:49:40manka78

    másutt! Nekem sincs bajom a hekk-kel. Viszont már jobban bejön pl. az amúr, isteni. Most eszem a maradékot..)))
    Vierre! Akkor karfiollal kipróbálom majd.

  • 2009.07.14 11:51:06kriszi

    Vierre, többször írtad a Vegetát. Én teljesen átszoktam a kifogástalanul bioanyus Vegamixre, ízre pont mintha Vegetát tolnál, csak nincs benne nafta. DM-ben simán lenyúlod a polcról, és ez is jópár hónapig elég.

  • 2009.07.14 11:53:58Vierre_

    kriszi gyóvan, kipróbálom. Igazából azért rakok bele, mert nem ebben főzöm, csupán lobogó vízben egy kicsit megpárolom és hogy legyen íze, mert ezek már nem azok a zöldségek mint amit muter szedett a kertben. :)

  • 2009.07.14 11:54:37anyamami

    manka78
    A horgászattal is megfertőztek?
    A kárászt mostanában ugy készítem hogy a beírdalt halat só, bors,zúzott fokhagyma és mustár keverékével megkenem majd kukoricaliszbe forgatom és kisütöm. Nekem sokkal finomabb igy.
    Merre fogjátok a süllőt? Megyek arra horgászni:-))))))

  • 2009.07.14 11:55:21madz

    oké, csajok, bocsi, de:

    hekkel

    nem kell kötőjel meg mindenféle szirszar. kiesik az egyik -k, oszt annyi

  • 2009.07.14 12:04:55pearl25

    vierre, jol hangzik a recept.
    Marcsak annyit had kerdezzek, mint total konyhai antitalentum, h a csirket csak siman nyersen teszed a tepsibe, vagy elotte meg kell azt is parolni?
    Es utanna mennyit kell sutni??
    Amugy nagyon jol hangzik a dolog, es imadom a csirkes zoldseges recepteket! :)

  • 2009.07.14 12:12:13Ribizlee

    tonhalas cucc: egy zacsi fagyasztott tont kirakok olvadni (vagy mikróban segítek neki), addig hosszúkásra vágok 3 fej hagymát, megpucolok és felszeletelek 20deka gombát (közben teszek fel vizet a gyorsrizshez). a kiolvadt halat kb tenyérnyi darabokra vágom, sózom, borsozom. kis olivaolajon megpárolom a hagymát, rádobom a halat, 2 percig pirítom, utána beleteszem a gombát és egy konzervkukoricát. összepárolom max 10 perc alatt (a hal szétesik, így finnyásabb gyerek/pasi is hajlandó megenni, mert nem látszik). amikor a rizs megfőtt, belekeverem a halas raguba, jól megszórom szárított petrezselyemmel és tálalom. maximálisan 20 perc alatt kész.

    nálam ez az egyik menekülő-kaja, hozzávalók a kamrában és mélyhűtőben folyamatosan vannak, seperc összedobni mikor hirtelen beállít valaki.

  • 2009.07.14 12:13:43Vierre_

    peral nyugi, én sem az vagyok, akinek azt mondják, érzéssel rakjál bele lisztet és már is tom mennyit :)))))))))
    két filézett csirkemellet csíkozz mondjuk úgy másfél centire, majd kockázz köbö másfél centisre. Semmit nem kell vele ezen kívül csinálnod. Bebaszod a tepsibe- jahm ez viszonylag kicsi tepsi. mittomén harminc centis :))))) Szal natur- NYERSEN só minden szar nélkül beküldöd a tepsi aljára, alá egy kis olaj, mondjuk egy deci. Aztán fel a víz- ha nem vagy ellene egy teás kanál vegetával, ha igen, egy kis sóval. Szóval forr a víz, kis rózsákra szétszedet a brokkolit, a szárát ha vastag, akkor vágd le, kell a péknek. Aztán kiszeded. Karikára egy paradicsom, rá a nyers húskockákra, majd arra a brokkoli-karfiol-zöldség, mindegy. Aztán villával JÓL keverd el a fetát a NAGY tejfölben és csürd rá. Mondjuk fél óráig süsd. Nyomj bele egy villát a brokkoliba és ha puha mint a vaj, kész.

  • 2009.07.14 12:17:31mazsola84

    Most nem azért, de tonhal helyett ez nem tőkehal véletlenül? A tonhal ismereteim szerint vörös színű, és úgy szokták sütni, mint a bélszínt.
    A tőkehal a fehér húsú, amit fagyasztva lehet mindenhol kapni, nem?

  • 2009.07.14 12:18:43madz

    na azt nem tudom még, hogy ma mit főzök, de tuti muszáj benne lenni krumplinak és tejfölnek. és nem rakott krumpli. itt tartok.

  • 2009.07.14 12:22:09Vierre_

    A krumpli és a tejföl az krumplipüré :DDDD

    van még egy saját specialitás.
    Elbaszott-hús a neve. :)))))

    Kockára hús, csirkefűszersóval meghintve plusz só-bors. olajban konkrétan lepirítani, ha már majdnem okés, hosszúra vágott hagyma rá, azt is pirítani, meg fokhagyma.
    Másik edényben megfőzni krumplit.
    Ha kész, a kettőt összeforgatni, bebaszni sütőbe és megsütni. Über. :))))))))) mondjuk csemegeuborkával vagy tejfölös uborkasalátával.

  • 2009.07.14 12:22:44pearl25

    Koszi szepen!! Eddig nem tudtam este mi legyen a vacsi, ugyhogy asszem nekiugrok a temanak! Szeritnem menni fog, tenyleg egyszeru de nagyszeru receptnek hangzik :)))

  • 2009.07.14 12:23:22Vierre_

    madz és ha mielőtt beküldenéd a sütőbe meglocsolod tejföllel, kész is a mai kajád :DDDDDDDDD

  • 2009.07.14 12:24:15Vierre_

    pearl édesem ízi, ez cirka háromnegyed óra alatt meg van, ha estére akarod, nem kell elsietni és elronthatatlan. A lényeg, hogy kicsire szedd a brokkolit és a FETA. :)))))

  • 2009.07.14 12:27:19madz

    krumplipürét tejből és vajból, ebből nem engedek, de ezzel az elbaszott hússal adtál egy ötletet, veszem is ki a húst a fagyasztóból :)

  • 2009.07.14 12:27:36oreille

    Vierre, jó a recept, csak a deci olaj sok. tudom, csak úgy fejből írtad. de nem akarom, hogy pearl kanállal egye az olajat a végén :-))

    mazsola, tonhalból van vörös is, meg fehér, meg szőke.. azt hiszem

  • 2009.07.14 12:30:03madz

    bár mivel háromig nincs víz a házban, addig áll az ügy...

    egyébként az a hal szerintem is inkább a tőkehal lesz. a tonhal így kilóra jóval drágább lenne... azt szokták nálunk ilyen pici kis konzervdobozban adni többszáz forintért :)

  • 2009.07.14 12:30:50csutkababa

    Sziasztok.
    Én ma ebédre lebőrözött csirkecombot kettévágok, kariajira :)kapott marinírozó forgó hengerben fűszerkeverék plusz kicsi olaj mártással ízesítem, tepsi, sütő.
    És ma vettem kísérletképpen csicserborsó konzervet, meg van kukorica is hozzá.
    Ki tudja, mivel jó a csicseriborsó?Azaz mivel keverjem össze, hogy jó legyen köretnek?

  • 2009.07.14 12:31:10Vierre_

    oreille akkor fél deci. :)))) Kell alá, hogy a hús ne csak párolódjon, hanem süljön is.

    madz, családunk speciális étele, a névből sejtheted, egy elkúrt brassóiból született. Én szoktam a tetejére tejfölt és reszelt sajtot tolni még. :)))))))))

  • 2009.07.14 12:32:22csutkababa

    Szia, Vierre, rég beszéltünk:))
    Jól vagytok?

  • 2009.07.14 12:34:02Vierre_

    Csuti nekem a csicseriborsóról csak az jut eszembe, ahogy a kiscsicska végtelenül édesen és kurva hamisan énekli hogy- csicseriborsó bablencse fekete szemű menyecske ne menj haza este mert meg"nöf" (eztmondja) a kecske- pattantyúúúúúúúúúúú- és a tyúúúúúúúú fejhangú csicsergés kitartva.

    Ééééééééééééééééééééééédes. :)))))))))))))))

    Fingom nincs mi az a csicseriborsó :DDDDDD

    Amúgy hogy vagytok? :))))))

  • 2009.07.14 12:37:09csutkababa

    Na, NÖF, én kérdeztem előbb:)
    Fiad drága, az tuttkeráj:))
    hétvégi 48-ból lábadoztam tegnap, kicsi strandon, nagy dolgozik, és önállóan kocsival ment oda, 30 km-re:)
    Macskák szinte kizárólag a szekrénytetőn tartózkodnak:)
    Én sem tudom, milyen a csicsb, ma láttam először, 199 forintéert kipróbálom...

  • 2009.07.14 12:38:39csutkababa

    Ja, és már csak 9 nap a felvételi ponthatár kiderülése...

  • 2009.07.14 12:39:04Vierre_

    csuti én is vizes progit tolok ma a bálna testemmel mert megpusztulok itthon, baszki. :))))
    Nah majd avass be a csicseriborsó rejtelmeibe, totál passz a téma. :))))))))

  • 2009.07.14 12:41:32csutkababa

    Hát, köretként ajánlják zöldfűszerekkel, balzsmecettel, megláttyuk.

  • 2009.07.14 12:43:51mazsola84

    csicseriborsó szerintem szar, de szigorúan szerintem

  • 2009.07.14 12:45:56anyamami

    Vierre az elbaszott-hús hozzávalóít sütőzacskóba rakom szalonnakockákat dobok még közé és mars a sütőbe. A végén kiöntöm a zacsiból és egy kicsít pirítom.

  • 2009.07.14 12:47:53Ribizlee

    tonból van többféle, a fehér annyira nem drága (tőkehal persze olcsóbb), de az íze sokkal jobb. metroban a fagyasztott tonhal asszem 1200 körül van (fél kilós zacsi).

    csicseriborsóból isteni pürét lehet csinálni! (kis tejszínnel, csipet szerecsendióval pl)

  • 2009.07.14 12:51:08Pandi

    Vierre_, ez a rakott csirkemell tényleg klafa, én is kipróbálom, de mivel k. lusta vagyok, a brokkoli helyett cukkinivel, mert azt még elő sem kell főzni (és mondjuk jobban is szeretem és van esély rá, hogy a "faszim", aki nem az apám is megkóstolja.
    :)

  • 2009.07.14 12:51:23Vierre_

    rebizlee azért fél kilóért 1200 kurva sok. Azért már több mint egy kiló pontyot lehet venni. Én édesvízi hal-fan vagyok mondjuk :)))) abból bármennyit.

  • 2009.07.14 12:52:51Vierre_

    Pandi simán. Bármilyen zöldséggel jó. Pont az benne a szép, hogy egyszerűen NEM KELL fűszerezni- pedig én fűszer fan vagyok, csak összerakod és kész, mert a tejfölös feta megadja a sót, a zöldség meg az ízét. Mennnnnnnnyei és iszonyú gyors. Cukkinivel sztem csak az összerakás úgy hét perc. Szóval lófasz. :)))))))))

  • 2009.07.14 12:54:41Vierre_

    Mert én a főzésben az megcsinálást-molyolást utáolom. Ennél a kajánál azonban max 10 percet kell szötyögnöm és ez über. Ezért hálás ez a kaja.

  • 2009.07.14 12:56:03Pandi

    Ja, ja, ami, mint tudjuk, nem furulya, azaz még én is könnyedén bevállalhatom.:)
    De azért az elbaszottat is kipróbálom valamikor.:)))

  • 2009.07.14 12:57:37madz

    csicseriborsót nekem Franciaországban kellett állandóan ennem, ott utáltam (ne is kérdezzétek, hogy volt elkészítve, fogalmam sincs). de itthon megszerettem a hummuszt, az is abból van.

    tonhalat én szusiban szoktam enni, ott nagyon király.

  • 2009.07.14 12:57:58Ribizlee

    V, na nálunk sem minden nap van!

    ha csirkemellet veszek, az is megvan alsóhangon 800Ft, mert azt bezzeg tolják rendesen.

    édesvizi hal bármennyi jöhet, monnyuk egy jó tejfölös harcsapaprikást el bírnék viselni most én is, túróscsuszával...

  • 2009.07.14 12:58:37mazsola84

    Hát nekem fél kiló halért 1200 kicsit sok, az emberem evőkéjét alapul véve, nálam a halmennyiség a kilónál kezdődik. Úgy meg mán drága.

  • 2009.07.14 12:58:49Pandi

    Vierre_, pontosan. Én pl. a rakott krumplit is imádom rengeteg tojással, még több házikolbásszal, literszám tejföllel, de mégis viszonylag ritkán csinálok, mert egyszerűen lehervadok, mire azt a sok cuccot megfőzöm, megpucolom, felkarikázom, lerakom, elmosogatok...
    Brrrrrrrrrr.

  • 2009.07.14 13:00:49Ribizlee

    mazsola, ebben a kajában bőven elég a fél kila, mert a többi hozzávaló is laktat. nekünk négyünknek is elég, pedig van rája 2 jó huzatú kiskamasz meg egy kétméteres pasi :-)

  • 2009.07.14 13:01:46Vierre_

    Pandi az egy kicsit szöszögősebb, mert két lábos és ugye krumpli pucolás. De szerintem ott az előkészület nincs fél óra. A hús lesül magától, a krumpli megfő magától, csak az a kurva házmozás. :))))))) Én úgy szoktam, hogy a krumplit borítom a húsos edénybe, lábasba. Ott forgatom össze, beleborítom a tepsibe, tetejére tejföl sajt oszt süljön. Elvan az magában. Ez az én drámám. A világ legjobb kajája a krumpli, a rakott krumpliért rajongok de a faszom fog vele szötyögni, ezért belengi a hétköznapjaimat a vágy és a kín, hogy nem eszem rakottkrumplit, csak fél évente, mert nincs idegem pucolni, karikázgatni rakosgatni. :))))))))))) Szóval jó az az elbaszott hús is.

  • 2009.07.14 13:02:22Pikka

    Akkor én is villantok három villámrecepttel:D

    Hal:
    filézett tengeri halat (bármilyen) sózok, borsozok. Hosszú alufóliacsík felét picit beolivázok, rá megy a hal, szeletenként fél citromkarika, meg 1-2 féle zöldfűzer (zsálya, oregánó, akármi ami van otthon), alufóliát ráhajtom, jól lezárom, még egy kis vizet/fehérbort löttyintek alá. Fél óra alatt megsül és még mosogatni se kell utána:D

    Csirke:
    Mustáros verzió: csirkemellett felkockázok. 15-20deka vajat (nem margarint!) összekutyulok két összenyomott fokhagymával, mustárral (érzésre), sóval, borssal, beleforgatom a csirkét. Serpenyőben pici olajat forrósítok és beledobálom a csirkét. Amikor kész kis citromlevet locsolok rá.

    Kakukkfüves:
    Felkockázom a csirke mellet, sózom, borsozom, serpenyőben margarin-olaj keverékén félig megsütöm. Ekkor rálöttyintek egy nagy adag tejfölt, amit kikevertem icipici liszttel meg egy jó nagy adag friss kakukkfűvel.
    Lisztet el lehet hagyni, tejföl helyett lehet tejszínnel csinálni.

  • 2009.07.14 13:03:02Vierre_

    ez a rakott krumplis reagod elé ment, mert telepatijjja volt. :))))))))))

  • 2009.07.14 13:05:45Pandi

    Én is itt röhögök, hallod!:))))))))

  • 2009.07.14 13:05:56Vierre_

    Én a halat úgy szoktam, hogy egy tepsibe belekúrom a pontyszeleteket. Csinálok olajból, mustárból, sóból, borsból, sültcsirkefüszersóból ( az a legjobb fűszerkeverék sztem) mártást, ráöntöm, alufólia a tetejére, oszt süljön. Negyed óra múlva leveszem, piruljon. Ennek az előkészülete sincs tíz perc. Rizs mellé oszt az egész meg van fél óra alatt.

  • 2009.07.14 13:06:04Pikka

    Perverz, hogy én szeretem a héjában főtt krumplit hámozni? (nyilván nem kilószám, de egy öt tagú családét simán:D). Meg főtt tojást is szeretek pucolni:D

  • 2009.07.14 13:06:11Ribizlee

    most nemazé' de a hekkből 10dekát kb 300-ért adnak Balcsin...

  • 2009.07.14 13:07:35Pandi

    Pikka, igen, az!:)))
    Nagyon is.:)))))))

  • 2009.07.14 13:09:20Pikka

    Ez legyen a legnagyobb jellemhibám:D

  • 2009.07.14 13:09:46Vierre_

    Rikka sztem fordulj szakemberhez. höhö
    :))))))))))

  • 2009.07.14 13:11:28Vierre_

    De majd kérek beszámolókat a tepsis cuccomról, izgulok. :))))))))))))))

  • 2009.07.14 13:11:41Ribizlee

    nemnem, Pikka, nehogy kezeltesd magad!! csak gyere el néha hozzánk és pucold meg a hozzávalókat! család értékelni fogja :-D

  • 2009.07.14 13:19:01Pikka

    Ribizlee úgyis majdnem szomszédok vagyunk, ha megéri neked, akkor dobd át a vájdlingot:P

  • 2009.07.14 13:21:04manka78

    2009.07.14 11:54:37anyamami
    Én nem horgászok, nem szeretek, de a parton elmolyolunk a gyerekekkel. Borsodiak vagyunk, ide a környékre szoktak a fiúk járni, ritkábban mennek messzebbre.

  • 2009.07.14 13:21:58Ribizlee

    inkább átküldöm a családot ebédre, én meg addig beülök egy mödansziéba hűsölni ;-)

  • 2009.07.14 13:24:39Pikka

    Mi az a mödanszié?
    Küldd a családdal az alapanyagot is, különösen a főtt krumplit, mert az nálam mindig kifut és nem szeretem a tűzhelyet sikálni!

  • 2009.07.14 13:29:10Ribizlee

    mödanszié = medence (Peter Sellers féle Rózsaszín Párducból)

    nálam is kifut, mert a legnagyobb edény is tömve van ha nekiállok. (1,5-2kg krumpli, 10-12 tojás, nagyobb szál kolbász a minimum, meg 2 nagy tejföl...) belegondolni is bűn :-)

  • 2009.07.14 13:31:24Pikka

    Jó hát én vasárnap a 4 szem krumplit is kifuttattam. Nem értem a krumpli vize a leghajlamosabb nálam kifutni.

    Egyébként a mödansziéból kikelve csakis burgonyát ehetsz, krumplit nem.

  • 2009.07.14 13:37:25Vierre_

    Én két kiló krunyából tolom 12 tojással, egy nagy tejföllel, egy kis tejszínnel pannónia és trapista sajttal belekeverve, tetejére az íze miatt pár karika paradicsommal és paprikás szalámival hogy ne legyen benne mócsing. Übermájer de baszod vagy egy óra míg szöszölök. Annyira finom de úúúúúúúúgy utálom csinálni.

  • 2009.07.14 13:42:57Ribizlee

    V, akkor hasonló mennyiségről beszélünk. hajam kihullik mire mindent megpucolok!
    de a hámozásnál csak a mosogatás részét rühellem jobban, a kályhától kezdve mindent lehet takarítani a végén. kb 3óra meló, és max 15 perc alatt elfogy...

  • 2009.07.14 13:44:45Vierre_

    egen, ez a bajom nekem is. hogy az energiabefektetés nem arányos a fogyasztással. Dráááááááááááma.

  • 2009.07.14 14:04:27Pandi

    Ribizlee, Vierre_, dettó.:)

  • 2009.07.14 14:11:05hallohallo

    csicseriborsó konzervet egy tonhalkonzervvel összekeverni (előtte mindkettőről leönteni, ami van rajta lé), és kész. nagyon finom saláta, de nagyon durván tömény. ha pirítós is van hozzá, komplett vacsora.

  • 2009.07.14 14:27:42szösznyúl

    csicseriborsobol isteni nyari salata, Jamie Olivertol lestem, azota hetente egyszer biztos koveteli rajtam valaki :D:

    2 konzervnyi fott csicseriborso, le leontve, en at is oblitem
    2 marek paradicsom felkockazva
    2 kisebb fej hagyma
    1 chilipaprika kimagozva, aprora vagva (izles szerint csipos vagy edes)
    kb 150g feta sajt felkockazva
    egy citrom leve
    olivaolaj
    friss mentalevel
    friss bazsalikom (ezek helyett a szaritott is jo, ha csak azt talalsz)
    so
    bors

    A citrom levet osszekeverem kb ketszer annyi olivaolajjal es raontom a paradicsom, hagyma, chilipaprika keverekere. Ratepkedem a mentat es a bazsalikomot. A csicseriborsot egy serpenyoben meglangyositom, kb tizedet kulonveszem, a tobbit a zoldsegekre ontom, osszekeverem. A maradekot egy villaval pepesitem, keves olivaolajat adok hozza es elkeverem a salataban. Most megy bele a felkockazott feta es kesz is. A levet megkostolva lehet igazitani a citrom/oliva aranyon, borsozni. So nem kell ra, a feta jo sos. Rovid ideig allni hagyom, amig lehul a csicseriborso es osszeernek az izek, de masnap a hutobol eloveve is isteni (mar ha marad!

    Isteni csak magaban vagy pl bazsalikomos csirkevel... A citromle miatt nem olyan nehez, tomeny a csicseriborso. Az aranyok valtoztathatoak, kevesebb hagyma, tobb paradicsom, lehet vele jatszani.

  • 2009.07.14 14:29:14szösznyúl

    Ja, persze a sot bennehagytam, miutan leirtam, hogy nem is kell bele :D mentsegemre legyen szolva, rohanok.

  • 2009.07.14 15:30:08oreille

    Szösznyúl, köszi a receptet! itt senyved egy üveg csicseriborsó, amit még akkor vettem, mikor a gyerek élt-halt a hummuszért és azt hittem tudok én is finomat csinálni...

  • 2009.07.14 15:47:00hinta-palinta

    A szöszölős kajakészítésről jutott eszembe, a férjem rántott húsos palacsintát kért...Elmondtam, ez 3 komplett ebédfőzés meló, mosogatnivalójával együtt.
    -hagyma, hús kockázás,pöcifőzés-ledarálás
    -palacsintasütés-tekerés
    -panírozás-kisütés

    Meg mellé egy kis saláta, sültkrumpli.

    Majd egyszer megcsinálom. Ha lefesti a komódot:)))))))

  • 2009.07.14 15:49:21hinta-palinta

    He he. Nem bécsi szeletes palacsintát, hanem hússal töltött palacsintát rántva.

  • 2009.07.14 15:50:49oreille

    én ezt elsőre úgy értelmeztem, hogy a rántott hús van a palacsintába csomagolva, de a pöcifőzésnél azért megvilágosodtam :-)))

    ha egyszer mégis nekifogsz, feltétlenül fagyassz le belőle és akkor több ilyen komódos feladatot is be tudsz hajtani :-))

  • 2009.07.14 16:11:45madz

    nem ezt hívják hortobágyi palacsintának?

  • 2009.07.14 16:34:47hinta-palinta

    madz, sztem az nincs panírozva-rántva, hanem tejfölös paprikás szósszal leöntve.

  • 2009.07.14 16:58:19hinta-palinta

    Na, a gugliban az első öt találat a szaftosat írja a hortobágyi palinál.

  • 2009.07.14 20:12:33pearl25

    Vierre, megcsinaltam a csirkes kajat. Naggyon fini lett!!:) a pasim meg most is odakat zeng rola, nagyon bejott, neki is, meg nekem is!! :)))

  • 2009.07.14 20:53:00Vierre_

    pearl juhéééééééééééééééééééééééé :))))))))) mondtam hogy nem lehet elbaszni. És pikk pakk megvolt nem? :)))

    A hortobágyit nem rántjuk. soha. A pörköltből kiszeded a húst, nagyon kevés szaft és tejföl hozzá- majd turmix. Ezzel töltöd meg a palacsintát, a maradék szaftba tejföl és ezzel locsolod meg.

  • 2009.07.15 12:13:37szösznyúl

    Oreille, szivesen! Szerintem izleni fog, eddig mindenki imadta, akinek keszitettem :)

  • 2009.07.19 16:34:12Pandi

    Vierre_, ha még benézel:
    Ma én is megcsináltam a fetás cuccot (brokkoli helyett cukkinivel) és jelentem, tényleg beszarás, olyan jó lett!:)))
    Nagyon fincsi, üde, igazi nyári kaja, nekünk kifejezetten felüdülést jelentett most, egy igen húzós, bográcsos-pörköltes időszak után.:)
    Úgyhogy köszi az ötletet, receptet.:)

  • 2009.07.23 15:02:16Vierre_

    Pandi, tyuhúúúúúúúúúúúú oda is :D Barinőnek már mondtam, hogy az überreceptjét sztárolom és meglepő fordulat, hogy páran meg is csinálták és bejött nekik, szóval én csak örülök :DDDD

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés