PORONTY

Ebéd tíz perc munkával

2009. július 13., hétfő 10:08

A következő receptek alapanyaga a karaj, szeretem, mert könnyű vele dolgozni, az egyforma szeleteket csak feltekerem vagy megpakolom a többi hozzávalóval. A két gombás kivételével 10 perc alatt összerakom és mehet a sütőbe, közben elkészítem a köretet: leggyakrabban krumplit vagy rizst. Ha az is kész, mehetek a fiaimhoz játszani, a húsra már csak elég néha ránézni.

karaj2

Természetesen, ha nem szeretitek a karajt, lehet használni helyette csirke- vagy pulykamellet is, éjszakára célszerű tejbe áztatni, hogy ne száradjon ki sütés közben. Gyerekeknek 1-1,5 éves kortól kínáljuk.



Brokkolis-sajtos karaj 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1 fej brokkoli
25 dkg sajt
só, bors

Vásárlásnál a hentest szoktam megkérni, csontozza ki és szeletelje fel a húst, ő profi és pár mozdulattal megoldja, ráadásul a szeletek is egyformák lesznek. A csontot a fagyasztóba rakom később egy sima zöldséglevesnek jó ízt ad.

A húst kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk és félrerakjuk amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A brokkolit rózsáira szedjük, a sajtot feldaraboljuk, nekem a hasáb forma praktikus tekeréshez. Egy szelet húsba egy darab sajtot tekerünk, a kész tekercseket tűzálló edénybe szorosan egymás mellé rakjuk, hústű nem szükséges. Egy kis frissen őrölt borssal megszórjuk a tetejét és a brokkolirózsákat a tekercsek közé szúrjuk. Végül egyujjnyi vizet öntünk az edénybe, lefedjük és előmelegített sütőben 180-200 fokon egy óra alatt puhára pároljuk. Ha vendégek is jönnek, akkor sajtmártással és pirított mandulaszeletekkel kínálom.

karaj1

(Sajtmártás: 4 dkg vaj 3 fakanál liszt keverékéből világos rántást készítünk, felöntjük 1,5 dl húslevessel és 2 dl forró tejjel. Ízesítjük só, fehérbors, szerecsendió, majd hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot, forraljuk. Ha mártás sűrűségű az állaga, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 1 tojás sárgája és 1 dl tejföl keverékét.)
A férjem nem szereti a brokkolit, az ő részét a legkisebbnek külön főztem meg.

Tekercses hús

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
1-1 szelet sonka és sajt minden szelet húshoz


Az előzőhöz hasonlóan a húst klopfoljuk, sózzuk, de csak kicsit, mert a sonka és a sajt is sós, minden szelet húsra teszünk egy szelet sonkát és egy darab sajtot. Feltekerjük, tűzálló edényben szorosan egymás mellé rakjuk, egyujjnyi vizet öntünk alá és egy óra alatt puhára pároljuk.

Paradicsomos hús 

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
4-5 paradicsom
25 dkg sajt
só, bors, oregano, bazsalikom

A kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajban fehéredésig sütjük, egy vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. Megszórjuk oreganóval, bazsalikommal, beborítjuk paradicsomkarikákkal és sajtszeletekkel. Az edényt lefedjük, előmelegített sütőben 180-200 fokon egy órán át pároljuk, majd levesszük a fedőt és tetejét pirosra sütjük.
Variációk: ha elhagyjuk az oreganót és a bazsalikomot, a paradicsom helyére tehetünk almát, ananászt is.

Óvári szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1-1 szelet sonka és óvári sajt minden szelet húshoz
1 kis fej hagyma
só, bors, petrezselyem

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban hirtelen megpirítjuk. Egy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A visszamaradt zsiradékba az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rádobjuk a felaprított gombát, ízesítjük sóval, borssal, a levét elforraljuk és a gombát zsírjára sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és a hússzeletekre simítjuk. Beborítjuk egy-egy szelet sonkával és sajttal, majd kb. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Gombás szelet

Hozzávalók:

2 szelet karaj személyenként
50 dkg gomba
1 kis fej hagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors, petrezselyem

A húst kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk kevés olajon pirosra sütjük, félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és rárakjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal, ha puha, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet, majd még egyet hagyjuk forrni. Tálalhatjuk a húst és a gombamártást külön, de az utolsó forraláshoz visszapakolhatjuk a szószba a szeleteket. Köretnek galuska vagy főtt tészta passzol hozzá. Ha jól tudom, Bakonyi szelet néven is ismert ez az étel.

Mesianyu

KOMMENTEK

  • 2009.07.14 12:47:53Ribizlee

    tonból van többféle, a fehér annyira nem drága (tőkehal persze olcsóbb), de az íze sokkal jobb. metroban a fagyasztott tonhal asszem 1200 körül van (fél kilós zacsi).

    csicseriborsóból isteni pürét lehet csinálni! (kis tejszínnel, csipet szerecsendióval pl)

  • 2009.07.14 12:51:08Pandi

    Vierre_, ez a rakott csirkemell tényleg klafa, én is kipróbálom, de mivel k. lusta vagyok, a brokkoli helyett cukkinivel, mert azt még elő sem kell főzni (és mondjuk jobban is szeretem és van esély rá, hogy a "faszim", aki nem az apám is megkóstolja.
    :)

  • 2009.07.14 12:51:23Vierre_

    rebizlee azért fél kilóért 1200 kurva sok. Azért már több mint egy kiló pontyot lehet venni. Én édesvízi hal-fan vagyok mondjuk :)))) abból bármennyit.

  • 2009.07.14 12:52:51Vierre_

    Pandi simán. Bármilyen zöldséggel jó. Pont az benne a szép, hogy egyszerűen NEM KELL fűszerezni- pedig én fűszer fan vagyok, csak összerakod és kész, mert a tejfölös feta megadja a sót, a zöldség meg az ízét. Mennnnnnnnyei és iszonyú gyors. Cukkinivel sztem csak az összerakás úgy hét perc. Szóval lófasz. :)))))))))

  • 2009.07.14 12:54:41Vierre_

    Mert én a főzésben az megcsinálást-molyolást utáolom. Ennél a kajánál azonban max 10 percet kell szötyögnöm és ez über. Ezért hálás ez a kaja.

  • 2009.07.14 12:56:03Pandi

    Ja, ja, ami, mint tudjuk, nem furulya, azaz még én is könnyedén bevállalhatom.:)
    De azért az elbaszottat is kipróbálom valamikor.:)))

  • 2009.07.14 12:57:37madz

    csicseriborsót nekem Franciaországban kellett állandóan ennem, ott utáltam (ne is kérdezzétek, hogy volt elkészítve, fogalmam sincs). de itthon megszerettem a hummuszt, az is abból van.

    tonhalat én szusiban szoktam enni, ott nagyon király.

  • 2009.07.14 12:57:58Ribizlee

    V, na nálunk sem minden nap van!

    ha csirkemellet veszek, az is megvan alsóhangon 800Ft, mert azt bezzeg tolják rendesen.

    édesvizi hal bármennyi jöhet, monnyuk egy jó tejfölös harcsapaprikást el bírnék viselni most én is, túróscsuszával...

  • 2009.07.14 12:58:37mazsola84

    Hát nekem fél kiló halért 1200 kicsit sok, az emberem evőkéjét alapul véve, nálam a halmennyiség a kilónál kezdődik. Úgy meg mán drága.

  • 2009.07.14 12:58:49Pandi

    Vierre_, pontosan. Én pl. a rakott krumplit is imádom rengeteg tojással, még több házikolbásszal, literszám tejföllel, de mégis viszonylag ritkán csinálok, mert egyszerűen lehervadok, mire azt a sok cuccot megfőzöm, megpucolom, felkarikázom, lerakom, elmosogatok...
    Brrrrrrrrrr.

  • 2009.07.14 13:00:49Ribizlee

    mazsola, ebben a kajában bőven elég a fél kila, mert a többi hozzávaló is laktat. nekünk négyünknek is elég, pedig van rája 2 jó huzatú kiskamasz meg egy kétméteres pasi :-)

  • 2009.07.14 13:01:46Vierre_

    Pandi az egy kicsit szöszögősebb, mert két lábos és ugye krumpli pucolás. De szerintem ott az előkészület nincs fél óra. A hús lesül magától, a krumpli megfő magától, csak az a kurva házmozás. :))))))) Én úgy szoktam, hogy a krumplit borítom a húsos edénybe, lábasba. Ott forgatom össze, beleborítom a tepsibe, tetejére tejföl sajt oszt süljön. Elvan az magában. Ez az én drámám. A világ legjobb kajája a krumpli, a rakott krumpliért rajongok de a faszom fog vele szötyögni, ezért belengi a hétköznapjaimat a vágy és a kín, hogy nem eszem rakottkrumplit, csak fél évente, mert nincs idegem pucolni, karikázgatni rakosgatni. :))))))))))) Szóval jó az az elbaszott hús is.

  • 2009.07.14 13:02:22Pikka

    Akkor én is villantok három villámrecepttel:D

    Hal:
    filézett tengeri halat (bármilyen) sózok, borsozok. Hosszú alufóliacsík felét picit beolivázok, rá megy a hal, szeletenként fél citromkarika, meg 1-2 féle zöldfűzer (zsálya, oregánó, akármi ami van otthon), alufóliát ráhajtom, jól lezárom, még egy kis vizet/fehérbort löttyintek alá. Fél óra alatt megsül és még mosogatni se kell utána:D

    Csirke:
    Mustáros verzió: csirkemellett felkockázok. 15-20deka vajat (nem margarint!) összekutyulok két összenyomott fokhagymával, mustárral (érzésre), sóval, borssal, beleforgatom a csirkét. Serpenyőben pici olajat forrósítok és beledobálom a csirkét. Amikor kész kis citromlevet locsolok rá.

    Kakukkfüves:
    Felkockázom a csirke mellet, sózom, borsozom, serpenyőben margarin-olaj keverékén félig megsütöm. Ekkor rálöttyintek egy nagy adag tejfölt, amit kikevertem icipici liszttel meg egy jó nagy adag friss kakukkfűvel.
    Lisztet el lehet hagyni, tejföl helyett lehet tejszínnel csinálni.

  • 2009.07.14 13:03:02Vierre_

    ez a rakott krumplis reagod elé ment, mert telepatijjja volt. :))))))))))

  • 2009.07.14 13:05:45Pandi

    Én is itt röhögök, hallod!:))))))))

  • 2009.07.14 13:05:56Vierre_

    Én a halat úgy szoktam, hogy egy tepsibe belekúrom a pontyszeleteket. Csinálok olajból, mustárból, sóból, borsból, sültcsirkefüszersóból ( az a legjobb fűszerkeverék sztem) mártást, ráöntöm, alufólia a tetejére, oszt süljön. Negyed óra múlva leveszem, piruljon. Ennek az előkészülete sincs tíz perc. Rizs mellé oszt az egész meg van fél óra alatt.

  • 2009.07.14 13:06:04Pikka

    Perverz, hogy én szeretem a héjában főtt krumplit hámozni? (nyilván nem kilószám, de egy öt tagú családét simán:D). Meg főtt tojást is szeretek pucolni:D

  • 2009.07.14 13:06:11Ribizlee

    most nemazé' de a hekkből 10dekát kb 300-ért adnak Balcsin...

  • 2009.07.14 13:07:35Pandi

    Pikka, igen, az!:)))
    Nagyon is.:)))))))

  • 2009.07.14 13:09:20Pikka

    Ez legyen a legnagyobb jellemhibám:D

  • 2009.07.14 13:09:46Vierre_

    Rikka sztem fordulj szakemberhez. höhö
    :))))))))))

  • 2009.07.14 13:11:28Vierre_

    De majd kérek beszámolókat a tepsis cuccomról, izgulok. :))))))))))))))

  • 2009.07.14 13:11:41Ribizlee

    nemnem, Pikka, nehogy kezeltesd magad!! csak gyere el néha hozzánk és pucold meg a hozzávalókat! család értékelni fogja :-D

  • 2009.07.14 13:19:01Pikka

    Ribizlee úgyis majdnem szomszédok vagyunk, ha megéri neked, akkor dobd át a vájdlingot:P

  • 2009.07.14 13:21:04manka78

    2009.07.14 11:54:37anyamami
    Én nem horgászok, nem szeretek, de a parton elmolyolunk a gyerekekkel. Borsodiak vagyunk, ide a környékre szoktak a fiúk járni, ritkábban mennek messzebbre.

  • 2009.07.14 13:21:58Ribizlee

    inkább átküldöm a családot ebédre, én meg addig beülök egy mödansziéba hűsölni ;-)

  • 2009.07.14 13:24:39Pikka

    Mi az a mödanszié?
    Küldd a családdal az alapanyagot is, különösen a főtt krumplit, mert az nálam mindig kifut és nem szeretem a tűzhelyet sikálni!

  • 2009.07.14 13:29:10Ribizlee

    mödanszié = medence (Peter Sellers féle Rózsaszín Párducból)

    nálam is kifut, mert a legnagyobb edény is tömve van ha nekiállok. (1,5-2kg krumpli, 10-12 tojás, nagyobb szál kolbász a minimum, meg 2 nagy tejföl...) belegondolni is bűn :-)

  • 2009.07.14 13:31:24Pikka

    Jó hát én vasárnap a 4 szem krumplit is kifuttattam. Nem értem a krumpli vize a leghajlamosabb nálam kifutni.

    Egyébként a mödansziéból kikelve csakis burgonyát ehetsz, krumplit nem.

  • 2009.07.14 13:37:25Vierre_

    Én két kiló krunyából tolom 12 tojással, egy nagy tejföllel, egy kis tejszínnel pannónia és trapista sajttal belekeverve, tetejére az íze miatt pár karika paradicsommal és paprikás szalámival hogy ne legyen benne mócsing. Übermájer de baszod vagy egy óra míg szöszölök. Annyira finom de úúúúúúúúgy utálom csinálni.

  • 2009.07.14 13:42:57Ribizlee

    V, akkor hasonló mennyiségről beszélünk. hajam kihullik mire mindent megpucolok!
    de a hámozásnál csak a mosogatás részét rühellem jobban, a kályhától kezdve mindent lehet takarítani a végén. kb 3óra meló, és max 15 perc alatt elfogy...

  • 2009.07.14 13:44:45Vierre_

    egen, ez a bajom nekem is. hogy az energiabefektetés nem arányos a fogyasztással. Dráááááááááááma.

  • 2009.07.14 14:04:27Pandi

    Ribizlee, Vierre_, dettó.:)

  • 2009.07.14 14:11:05hallohallo

    csicseriborsó konzervet egy tonhalkonzervvel összekeverni (előtte mindkettőről leönteni, ami van rajta lé), és kész. nagyon finom saláta, de nagyon durván tömény. ha pirítós is van hozzá, komplett vacsora.

  • 2009.07.14 14:27:42szösznyúl

    csicseriborsobol isteni nyari salata, Jamie Olivertol lestem, azota hetente egyszer biztos koveteli rajtam valaki :D:

    2 konzervnyi fott csicseriborso, le leontve, en at is oblitem
    2 marek paradicsom felkockazva
    2 kisebb fej hagyma
    1 chilipaprika kimagozva, aprora vagva (izles szerint csipos vagy edes)
    kb 150g feta sajt felkockazva
    egy citrom leve
    olivaolaj
    friss mentalevel
    friss bazsalikom (ezek helyett a szaritott is jo, ha csak azt talalsz)
    so
    bors

    A citrom levet osszekeverem kb ketszer annyi olivaolajjal es raontom a paradicsom, hagyma, chilipaprika keverekere. Ratepkedem a mentat es a bazsalikomot. A csicseriborsot egy serpenyoben meglangyositom, kb tizedet kulonveszem, a tobbit a zoldsegekre ontom, osszekeverem. A maradekot egy villaval pepesitem, keves olivaolajat adok hozza es elkeverem a salataban. Most megy bele a felkockazott feta es kesz is. A levet megkostolva lehet igazitani a citrom/oliva aranyon, borsozni. So nem kell ra, a feta jo sos. Rovid ideig allni hagyom, amig lehul a csicseriborso es osszeernek az izek, de masnap a hutobol eloveve is isteni (mar ha marad!

    Isteni csak magaban vagy pl bazsalikomos csirkevel... A citromle miatt nem olyan nehez, tomeny a csicseriborso. Az aranyok valtoztathatoak, kevesebb hagyma, tobb paradicsom, lehet vele jatszani.

  • 2009.07.14 14:29:14szösznyúl

    Ja, persze a sot bennehagytam, miutan leirtam, hogy nem is kell bele :D mentsegemre legyen szolva, rohanok.

  • 2009.07.14 15:30:08oreille

    Szösznyúl, köszi a receptet! itt senyved egy üveg csicseriborsó, amit még akkor vettem, mikor a gyerek élt-halt a hummuszért és azt hittem tudok én is finomat csinálni...

  • 2009.07.14 15:47:00hinta-palinta

    A szöszölős kajakészítésről jutott eszembe, a férjem rántott húsos palacsintát kért...Elmondtam, ez 3 komplett ebédfőzés meló, mosogatnivalójával együtt.
    -hagyma, hús kockázás,pöcifőzés-ledarálás
    -palacsintasütés-tekerés
    -panírozás-kisütés

    Meg mellé egy kis saláta, sültkrumpli.

    Majd egyszer megcsinálom. Ha lefesti a komódot:)))))))

  • 2009.07.14 15:49:21hinta-palinta

    He he. Nem bécsi szeletes palacsintát, hanem hússal töltött palacsintát rántva.

  • 2009.07.14 15:50:49oreille

    én ezt elsőre úgy értelmeztem, hogy a rántott hús van a palacsintába csomagolva, de a pöcifőzésnél azért megvilágosodtam :-)))

    ha egyszer mégis nekifogsz, feltétlenül fagyassz le belőle és akkor több ilyen komódos feladatot is be tudsz hajtani :-))

  • 2009.07.14 16:11:45madz

    nem ezt hívják hortobágyi palacsintának?

  • 2009.07.14 16:34:47hinta-palinta

    madz, sztem az nincs panírozva-rántva, hanem tejfölös paprikás szósszal leöntve.

  • 2009.07.14 16:58:19hinta-palinta

    Na, a gugliban az első öt találat a szaftosat írja a hortobágyi palinál.

  • 2009.07.14 20:12:33pearl25

    Vierre, megcsinaltam a csirkes kajat. Naggyon fini lett!!:) a pasim meg most is odakat zeng rola, nagyon bejott, neki is, meg nekem is!! :)))

  • 2009.07.14 20:53:00Vierre_

    pearl juhéééééééééééééééééééééééé :))))))))) mondtam hogy nem lehet elbaszni. És pikk pakk megvolt nem? :)))

    A hortobágyit nem rántjuk. soha. A pörköltből kiszeded a húst, nagyon kevés szaft és tejföl hozzá- majd turmix. Ezzel töltöd meg a palacsintát, a maradék szaftba tejföl és ezzel locsolod meg.

  • 2009.07.15 12:13:37szösznyúl

    Oreille, szivesen! Szerintem izleni fog, eddig mindenki imadta, akinek keszitettem :)

  • 2009.07.19 16:34:12Pandi

    Vierre_, ha még benézel:
    Ma én is megcsináltam a fetás cuccot (brokkoli helyett cukkinivel) és jelentem, tényleg beszarás, olyan jó lett!:)))
    Nagyon fincsi, üde, igazi nyári kaja, nekünk kifejezetten felüdülést jelentett most, egy igen húzós, bográcsos-pörköltes időszak után.:)
    Úgyhogy köszi az ötletet, receptet.:)

  • 2009.07.23 15:02:16Vierre_

    Pandi, tyuhúúúúúúúúúúúú oda is :D Barinőnek már mondtam, hogy az überreceptjét sztárolom és meglepő fordulat, hogy páran meg is csinálták és bejött nekik, szóval én csak örülök :DDDD

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés