Tejszaporító receptek szoptatós anyáknak

Ma néhány tejserkentő receptet ajánlok. Ha van a családban tej- vagy lisztérzékeny, feltétlenül kérjétek ki az orvos vagy védőnő tanácsát! Mivel az összes tartalmaz olyan hozzávalót, ami hasfájást okozhat, először csak keveset fogyasszatok és nagyon figyeljétek a babát: ha jól reagál, akkor föl lehet venni az étrendbe rendszeresen, persze akkor sem kell vödörszám habzsolni.


Mikor Csipet született egy nem tervezett sárgaság miatt 10 napot töltöttünk a kórházban, nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Volt időm megismerkedni az ottani védőnővel aki a hasfájás és étkezés összefüggésre azt mondta, próbálkozni kell, volt olyan anyukája, aki babot ehetett babbal, a gyerek meg se nyikkant, másik anyuka akárhogy kísérletezett, a babának a krumpli is hasfájást okozott. Ezek egyéni érzékenységen múlnak. Viszont általánosságban ami anyut felfújja, az a babát is.

Szoptatós tea 

Hozzávalók:

50 g kakukkfű
50 g csalán
50 g kecskerutafű
50 g ánizsmag
100 g csipkebogyóhús
30 g majoranna

Adagolás:
4 dl forró vízhez 1 ek keverék, a szoptatás előtti tíz percben és utána kell inni egy-egy csészével. Ha az ánizsmagtól fáj a baba hasa, helyettesítsük édesköménnyel. Itt nálunk csak egy sárkányfüves tartott rendszeresen kecskerutafűvet, nem tudom, az ország többi részében mi a helyzet, több helyen kell érdeklődni. A kiszerelések eltérőek, lehet 10 grammal több vagy kevesebb a végeredményen ez nem változtat, kipróbáltam. Az íze borzalmas, én megszoktam, de lehet ízesíteni. Ezt a receptet az első védőnőmtől kaptam, ő az a szerencsés típus akinél a kor tapasztalattal párosul, sok más hasznos dolgot is tanultam tőle. Mindkét fiúnál használtam ezt a teát, bevált, nem okozott hasfájást. Már több barátnőmnek, ismerősömnek ajánlottam, mindenki dicsérte.


Madártej

Hozzávalók:

1/2 l tej
4 tojás
4 ek. cukor
1 tk. liszt
1 csomag vaníliás cukor

A tojássárgát a cukorral, liszttel összekeverjük, fölengedjük tejjel és fölforraljuk, ízesítjük vaníliás cukorral. A fehérjéből jó kemény habot verünk, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, megfőzzük, közben forgatjuk. A kész galuskákat lecsöpögtetjük és ráöntjük a meleg mártást, ha kihűlt, tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük. Mamám ajánlata: ha dupla adag tejjel készítjük, elég 6 tojás is, viszont ha van a fagyasztóban maradék tojásfehérje azt fel lehet használni a galuskához.

Tavaly nyáron, mikor Cárom született, egy szobatársam evett madártejet tejserkentésre, jó szívvel ajánlotta, kínálta, én hitetlenkedtem, de a bogarat belerakta a fülembe. Nem ugrok nagyot a madártejért, de a nagy hőségben a vaníliás, hűs finomságot mégis megkívántam, drága mamám készített nekem egy adagot, kipróbáltam és bevált. Aztán a négy hónapos tejváltásnál is működött. Szintén bevált még a rántott leves, a tejfölös krumplileves és szinte minden leves, főleg ha volt benne egy csöpp rántás. Azt pedig gondolom mondanom se kell, hogy mindezek mellett nagyon fontos a rendszeres, változatos táplálkozás és a sok folyadék (minimum 5 l naponta de inkább több!).

Golyó

Hozzávalók: 

250 g őrölt búza
150 g őrölt árpa
100 g őrölt zab
150 g vaj
150 g barna cukor

Ebből kis golyókat kell formálni ízlés szerint beforgatni kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, sőt fahéjjal is lehet ízesíteni a masszát. (Figyelem, a fahéjaromás fűszer hasfájást okozhat.) Napi 2-3 golyót kell megenni, állítólag finom. Ezt nem próbáltam egy babás fórumon ajánlotta egy anyuka.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra