Rajzfilmek, amelyeken felnőttünk

Manapság a gyerekcsatornákat elárasztják az agresszív, céltalan és értékeket nem közvetítő rajzfilmek, amelyek között nehéz olyat találni, amelyet szívesen néznénk együtt a gyerekkel. Bezzeg a mi időnkben rengeteg olyan rajzfilmsorozatot adtak a tévében, amely korunknak megfelelő volt. Vagy csak a nosztalgia-érzés szépíti meg a gyerekkori rajzfilm-élményeket? Vegyük sorra, miket néztünk a tévében gyermekkorunkban!

 

No, megállj csak!



Az idősebb generáció emlékeiben még él a hétfőnkénti televíziós adásszünet (jobb program híján ekkor lehetett jókat olvasni, vagy gyereket csinálni) és a kengyelfutó gyalogkakukk szovjet változata, a No, megállj csak, amelyben a nyuszi állandóan szívatja a farkast. A rajzfilm amellett, hogy állandó szereplője volt a 80-as évek esti tv-macijának, az Ofotért üzletekben megvásárolható volt még hang nélküli, 8 mm-es filmen is.



Nils Holgersson



A svéd Selma Lagerlöf álmodta meg a szőke nyüzüge kisfiút piros csúcsos sapkájával. A történet szerint Nilset 14 éves korában elátkozta egy manó, amitől összezsugorodott és kis pockával együtt Márton nevű libájának nyakában volt kénytelen csatlakozni a vadludakhoz. A ludak vezetője Kákalaki Akka segítette őket, és bizonyára sokan emlékeznek még Szmörére, a gonosz rókára, Gerebenre, a gólyára és Akka neveltjére, Gorgóra, a sasra is. Az itthon Szerednyei Béla hangján megszólaló Nils Holgersson kalandjait 1988-tól láthattuk az m1-en, Magyarországon ez volt az első magyar szinkronos szappanopera-hosszúságú rajzfilmsorozat. Az eredeti Legutóbb 2008 januártól júliusig futott az m2-n esti meseként.

Rumcájsz



Már csak halványan dereng emlékezetünkben a cseh rajzfilm, amely Jičín város melletti erdőben játszódik és a piros kalapos, szőrös betyár, Rumcájsz és családja: a kedves és bájos Manka, a rosszcsont kisfiú, Csibészke és házi patásuk: Szélvész Szarvas kalandjait mutatja be. Az első epizódokat 1967-ben láthatták a tévénézők.

Egér a Marson



A kissé depressziós történetekben a Marsra száműzött, torkossága miatt hatalmasra nőtt egér napjai követhetők nyomon, aki nagyon egyedül van, unatkozik és mindenáron társaságot akar keresni magának. Egerünk egy szót sem szól, száját folyton lefelé görbíti, ettől az embernek az élettől is elmegy a kedve, továbbá érthetetlen, hogy m. A német-magyar rajzfilm vége főcímének dallama viszont felejthetetlen.

Cirmi és Csurmi



A románoktól kaptuk a vörös macska, Cirmi és a fekete-fehér kutyus, Csurmi történeteit, amelynek szinkronizálásával nem kellett túl sokat bajlódni, mert a szereplők nem beszélnek. Cserébe viszont végtelenül idegesítő zenei aláfestést kell hallgatnunk.

Barbapapa



Sokan kedvelték a körte alakú, alakváltoztató, szétfolyó izéket, amelyet a franciák alkottak. A 70-es években megírt történeteket először 1974-ben mutatták be. A főhős, amikor különleges képességeit használja, a Hüpp-hüpp-hüpp-barba-trükk szavakat kiáltja. Barbapapa rózsaszín, Barbamama pedig fekete színű, hét gyermekük születik, mind különböző színben.

Lolka és Bolka



Lolka és Bolka a két kíváncsi nyolcéves kisfiú történeteit 1963-ban mutatták be. A lengyel sorozatot azért szerették sokan, mert olyan sziituációkat mutatott be, amelyek egy hétköznapi kisgyerekkel, akár a nézővel is előfordulhattak. hirdetés Egyes becslések szerint Lolka és Bolka kalandjait 80 országban közel egymilliárd néző kísérhette figyelemmel.

Elsüllyedt világok



Mióta özönvíz söpört végig a Földön, Arkádia népe elzárkózva éli életét a Föld belsejében. Elődeik akarata szerint múltjuk minden töredékét kitöröltek emlékezetükből. Egy nap azonban a számukra életerőt adó Nap, a Shagma ereje fogyatkozni kezd. Ezért Arkádia gyermekei hírhozót küldenek a Föld felszínére. Az ő neve Arkana. (Port.hu) Az 1985-87 között készült 52 részes francia sorozatot 2005-ben a Minimax is műsorra tűzte.

Füles Mackó



Az 1975-87 között készült lengyel mese-bábfilmsorozat plüssmackóját sokan kedvelték. Akkoriban különösen pajkos dolognak számított, ha a rész végén a dalocska végét átköltve énekeltük: "Jó éjszakát gyerekek, búcsúzik a Füles mára Bújjatok ti is be a marha jó puha ágyba!" Azóta már van gagyi, agresszív arcú animációs Füles Mackó-utánzat is, aki idegesítően énekel. Az eredetit jobban szerettük.

(A következő részben újabb régi rajzfilmsorozatokat mutatunk be.)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek