PORONTY

Rajzfilmek, amelyeken felnőttünk

2009. március 14., szombat 10:00

Manapság a gyerekcsatornákat elárasztják az agresszív, céltalan és értékeket nem közvetítő rajzfilmek, amelyek között nehéz olyat találni, amelyet szívesen néznénk együtt a gyerekkel. Bezzeg a mi időnkben rengeteg olyan rajzfilmsorozatot adtak a tévében, amely korunknak megfelelő volt. Vagy csak a nosztalgia-érzés szépíti meg a gyerekkori rajzfilm-élményeket? Vegyük sorra, miket néztünk a tévében gyermekkorunkban!

 

No, megállj csak!Az idősebb generáció emlékeiben még él a hétfőnkénti televíziós adásszünet (jobb program híján ekkor lehetett jókat olvasni, vagy gyereket csinálni) és a kengyelfutó gyalogkakukk szovjet változata, a No, megállj csak, amelyben a nyuszi állandóan szívatja a farkast. A rajzfilm amellett, hogy állandó szereplője volt a 80-as évek esti tv-macijának, az Ofotért üzletekben megvásárolható volt még hang nélküli, 8 mm-es filmen is.Nils HolgerssonA svéd Selma Lagerlöf álmodta meg a szőke nyüzüge kisfiút piros csúcsos sapkájával. A történet szerint Nilset 14 éves korában elátkozta egy manó, amitől összezsugorodott és kis pockával együtt Márton nevű libájának nyakában volt kénytelen csatlakozni a vadludakhoz. A ludak vezetője Kákalaki Akka segítette őket, és bizonyára sokan emlékeznek még Szmörére, a gonosz rókára, Gerebenre, a gólyára és Akka neveltjére, Gorgóra, a sasra is. Az itthon Szerednyei Béla hangján megszólaló Nils Holgersson kalandjait 1988-tól láthattuk az m1-en, Magyarországon ez volt az első magyar szinkronos szappanopera-hosszúságú rajzfilmsorozat. Az eredeti Legutóbb 2008 januártól júliusig futott az m2-n esti meseként.

RumcájszMár csak halványan dereng emlékezetünkben a cseh rajzfilm, amely Jičín város melletti erdőben játszódik és a piros kalapos, szőrös betyár, Rumcájsz és családja: a kedves és bájos Manka, a rosszcsont kisfiú, Csibészke és házi patásuk: Szélvész Szarvas kalandjait mutatja be. Az első epizódokat 1967-ben láthatták a tévénézők.

Egér a MarsonA kissé depressziós történetekben a Marsra száműzött, torkossága miatt hatalmasra nőtt egér napjai követhetők nyomon, aki nagyon egyedül van, unatkozik és mindenáron társaságot akar keresni magának. Egerünk egy szót sem szól, száját folyton lefelé görbíti, ettől az embernek az élettől is elmegy a kedve, továbbá érthetetlen, hogy m. A német-magyar rajzfilm vége főcímének dallama viszont felejthetetlen.

Cirmi és CsurmiA románoktól kaptuk a vörös macska, Cirmi és a fekete-fehér kutyus, Csurmi történeteit, amelynek szinkronizálásával nem kellett túl sokat bajlódni, mert a szereplők nem beszélnek. Cserébe viszont végtelenül idegesítő zenei aláfestést kell hallgatnunk.

BarbapapaSokan kedvelték a körte alakú, alakváltoztató, szétfolyó izéket, amelyet a franciák alkottak. A 70-es években megírt történeteket először 1974-ben mutatták be. A főhős, amikor különleges képességeit használja, a Hüpp-hüpp-hüpp-barba-trükk szavakat kiáltja. Barbapapa rózsaszín, Barbamama pedig fekete színű, hét gyermekük születik, mind különböző színben.

Lolka és BolkaLolka és Bolka a két kíváncsi nyolcéves kisfiú történeteit 1963-ban mutatták be. A lengyel sorozatot azért szerették sokan, mert olyan sziituációkat mutatott be, amelyek egy hétköznapi kisgyerekkel, akár a nézővel is előfordulhattak. hirdetés Egyes becslések szerint Lolka és Bolka kalandjait 80 országban közel egymilliárd néző kísérhette figyelemmel.

Elsüllyedt világokMióta özönvíz söpört végig a Földön, Arkádia népe elzárkózva éli életét a Föld belsejében. Elődeik akarata szerint múltjuk minden töredékét kitöröltek emlékezetükből. Egy nap azonban a számukra életerőt adó Nap, a Shagma ereje fogyatkozni kezd. Ezért Arkádia gyermekei hírhozót küldenek a Föld felszínére. Az ő neve Arkana. (Port.hu) Az 1985-87 között készült 52 részes francia sorozatot 2005-ben a Minimax is műsorra tűzte.

Füles MackóAz 1975-87 között készült lengyel mese-bábfilmsorozat plüssmackóját sokan kedvelték. Akkoriban különösen pajkos dolognak számított, ha a rész végén a dalocska végét átköltve énekeltük: "Jó éjszakát gyerekek, búcsúzik a Füles mára Bújjatok ti is be a marha jó puha ágyba!" Azóta már van gagyi, agresszív arcú animációs Füles Mackó-utánzat is, aki idegesítően énekel. Az eredetit jobban szerettük.

(A következő részben újabb régi rajzfilmsorozatokat mutatunk be.)

KOMMENTEK

 • 2009.03.14 13:43:59babybeluga

  az idő urai egy zseniális paráztató mese volt. én sem sok mindentől féltem olyan nagyon, mint attól. az egér a marson halálra nyomasztott, cirmi és csurmiról fogalmam nincs, micsoda, a barbapapát nemrég nézegettem youtube-on a gyerekkel... hááát. füles mackó, rumcájsz, nu pagagyí thumbs up!

 • 2009.03.14 13:46:54Heatherette

  nem azért, hogy kimagyarázzam magam, de mi a pöcsömet jelent az, hogy "nyerseség"? mert a helyes válasz ez volt az egyik kérdésre. én még nem hallottam ezt a szót. van benne pár furcsaság, pl. azokban a kérdésekben, ahol 3, szinte ugyanolyan idézetből kell kiválasztani a helyesen írtat, bármennyire is flesseltem, 3-ból 2 tök ugyanaz volt.

  aztán igen, meglepődtem azon, hogy "összevissza beszél", mert meggyőződésem volt, hogy ezt kötőjellel írjuk.

  mindegy, arra jó volt, hogy leszűrtem, mennyire szar vagyok nyelvtanból...

 • 2009.03.14 13:47:51dodóó

  Csipp csupp csodák -kalánka néni?

  Bigacsiga és batka manó

 • 2009.03.14 13:48:04babybeluga

  amúgy a nickelodeonnak is van egy reggeli, kisebbeknek való sávja, amelyben vannak jó dolgok: pl. dora the explorer, go, diego, minimentők.

  nálunk menő még a bob az építő, a percy a parkőr, pattson és findusz (bár mostanában nem adják).

 • 2009.03.14 13:49:04Heatherette

  "cartoon network (foleg a folyos csocsu tehenes rajzfilm, amiben a tarsa egy fogatlan(!)tyuk (chicken & cow), vagy a dexter's lab azthiszem inkabb hanyinger kelto mint jovobe nezo kedvem kivalto rajzfilmek)"  ez a kettő a kedvencem! :)

  (egyébként Cow & Chicken, de mindegy)

 • 2009.03.14 13:49:17dodóó

  H. linkeld be nekem.

 • 2009.03.14 13:50:41dodóó

  Bob mester a régi TV2-n is megy 19-órakor és még a maci is van előtte-utána.

 • 2009.03.14 13:51:10babybeluga

  h, a nyerseség engem is meglepett. a hosszabb párbeszédes részeknél viszont nem volt a 3-ból 2 egyforma: vagy a központozás volt más, vagy nagybetű/kisbetű különbség volt. tudom, h más trippere az én kankómat nem gyógyítja, de nekem is csak 65% lett, pedig egykoron 4-est kaptam helyesírásból magyar szakon. én mondjuk a szövegszerkesztő miatti ellustulásnak is betudom ezt. habár sosem voltam igazán jó helyesíró.

 • 2009.03.14 13:51:21Bajszos Póni

  kitöltöttem én is - 46%

  hozzátenném hogy baromi unalmas, hasonló kérdések voltak, és nem is nagyon gondolkodtam a válaszokon. (a teszt haladtával, egyre kevésbé :D)

  nekem ez az eredmény is megfelel :)

 • 2009.03.14 13:51:57PunkLove

  Helyesírás  Pontosan megmondom, hogy miért 50-60% közötti a tesztarány mindenki esetében, hogy miért ilyen kicsi a szórás. Mert az eredményt lényegében azon csekély számú kérdés dönti el, amelyek nem az egybeirom-különirom-kötőjel problémakör köré csoportosulnak. Az egybeírós-különírós-kötőjeles kérdések ugyanis az átlagos nyelvhasználó számára sokkal inkább totóhoz hasonlítanak, mint tudás-teszthez, így a teszt döntő hányadát meghatározó valószínűségszámítás és a szerencse a különbségeket kiegyenlíti, és ugyanez az oka annak, hogy egy esetleges kiemelkedő vagy teljesen szar eredmény sem jelent biztosan mást, minthogy a kitöltőnek a valószínűségszámítás eredményéhez képest nagy szerencséje volt vagy szerencsétlenül jött ki a lépés.  Úgyhgy senki se szégyellje magát egy szar eredményért, erre jöttem rá.  Az ősrégi Magyar Tudományos Akadémia viszont szégyellje magát a feleslegesen túlbonyolított helyesírásért és az egyszerűségre törekvés teljes hiányáért.

  Az "ez a szép és különleges a magyar nyelveben"-dumák nem érdekelnek.  Igazam van? Igen.

 • 2009.03.14 13:52:46Heatherette

  mit, dodó?

  a tesztet?

  írd be a gugliba, hogy "lehelet helyesírás", és az első ez, amiről beszélünk

 • 2009.03.14 13:53:05dodóó

  Krisztofóró?

  Denver dinó?

 • 2009.03.14 13:54:36babybeluga

  cow & chicken és dexter tényleg nagyon jó!!!!

 • 2009.03.14 13:55:02Heatherette

  bajszos póni  nálam meg fura, de inkább a vége felé jöttem bele. az a baj, hogy én eleve úgy gondolom, h ha van egy összetett szó, akkor megnézem, hány szótagból áll, mert az van bennem, hogy 6 szótag után választunk el kötőjellel. és egy csomó mindent ez alapján az elv alapján válaszoltam meg, aztán kiderült, hogy nem kötőjel kell, hanem "szóköz". szóval buktam így egy csomót.

 • 2009.03.14 13:56:36Bajszos Póni

  2009.03.14 13:46:54 Heatherette

  nem voltak azok ugyanazok, vagy a i/í betüvel probálkoztak, vagy a párbeszédes cuccokkal ahol egy pont vahgy a nagybetü különbözött csak, na meg az egybeirjuk különirjuk témára mentek rá.

  baromi unalmas volt,  nyerseség volt a jó? nem is néztem mire válaszoltam helyesen. mi az a nyerseség?

  esetleg nyerses ég egybe? :))

 • 2009.03.14 13:59:16Johnny Favorite

  Volt a Mazsola és Tádé.....a faszom a szádé!

  Kis kezit csókolom!

 • 2009.03.14 14:00:02Bajszos Póni

  2009.03.14 13:55:02 Heatherette

  én nem akartam csalni, tisztában vagyok a helyesirással, (bár itt nem törekszem rá) de én megpróbáltam ugy válaszolni ahogy én irom (közbe persze tudtam hogy rossz). :))

  mindegy jo az a 46, ahhoz képest hogy végigrohantam rajta.

  ja és engem azért untatott a végére mert ugyanazt a 3 kérdéskört boncolgatták alig voltak oyan unikumok hogy papagáj meg papagály és hasonlók.

  nem volt szórakozattó, és nem akartam rajta sokat görcsölni :)

 • 2009.03.14 14:01:32Heatherette

  nem tudom... meg kéne várni a szakikat, mert itt is van ám pár! majd ők megmondják, mi az a nyerseség...

 • 2009.03.14 14:02:06Bajszos Póni

  a témára visszatérve, a magyar népmesék tényleg baromi bénán volt rajzolva, szerintem abszolut nem gyerekeknek való. (legalábbis engem gyerekként ahoz képest hogy imádtam Mátyás király töréneteit könyven, rajzfilmen nem érdekelt.)

 • 2009.03.14 14:02:52dodóó

  72%

 • 2009.03.14 14:04:06Johnny Favorite

  Ne csúsztass!

  71.89%

 • 2009.03.14 14:04:15Bajszos Póni

  PL neked mindig igazad van, senki sem meri vitatni :)))

 • 2009.03.14 14:05:15Bajszos Póni

  2009.03.14 14:04:06 Johnny Favorite

  az nem lehet Johnny Pubi, 100 kérdés volt, nincs tört.

  menj töltsd ki te is, hátha lezsibbadsz egy egészséges állapotra :)

 • 2009.03.14 14:06:46Heatherette

  72???

 • 2009.03.14 14:09:45Heatherette

  akkor dodóó, téged kérdezhetlek az ügyben, hogy mi miért?

 • 2009.03.14 14:10:11e_e

  akkor megnyugodtam, latom, nemcsak nekem az egyik kedvencem a dexter.

  mondjuk a simpsonsnal szerintem nincs jobb es agresszivnak sem mondanam, csak nagyon finom humoru es szarkasztikus, ugyhogy azt lehet nezni karosodas nelkul kiskorban is (ha nem is ertik a humorat), vs. south p., ami szinten elkepszto jo es okos, de mivel foleg arra utazik, hogy az agressziot es az ostobasagot annak eltulzott verziojaval figurazza ki (pl: cartman mint antiszemita figura: nem azert, mert a rajzfilm antiszemita, ahogy sokan hiszik, hanem hogy igy mutassa be az antiszemita attitud vegtelen ostobasagat) igy kiskorban/es vagy buta emberek szamara nem ertheto, ezert nem is ajanlott. szoval azt nem mondanam, hogy a 10 evesedet ultesd le a south p ele, de simpsons, dexter, powerpufff girls abban az eletkorban mar miert ne.

  a sesame street utani eletkorban ahogy mar irtam, mammina es utanam masok is: nickelodeon.

  nebulaval egyebkent ugyanazt mondjuk.

  es elkalandoztam a tematol, bocs.

 • 2009.03.14 14:10:50dodóó

  Megyek felrakom a töltött káposztát és megcsinálom újra.

 • 2009.03.14 14:11:39dodóó

  hááát azért.

 • 2009.03.14 14:16:01Heatherette

  én meg kérek egy újabb tesztlapot, kíváncsi vagyok, hogy leszűrve a tanulságot, hogy fog sikerülni... hm... csak 15 kérdéses, illetve "párbeszédek" teszt van ezen kívül...

 • 2009.03.14 14:16:29Bajszos Póni

  Szerintem Brumibaby beépitett ember a helyesiróblogon, és azért kérdezte meg a leheletet, mert tudta hogy rákeresünk, megtaláljuk, rákattanunk, aztán fél napig nyammogunk rajta :))

 • 2009.03.14 14:19:42cozumel

  PL  csak bologatni tudok, az egybe-kulon-kotojellel problematikat en is agyzsibbasztonak es nyomasztonak talalom. Felesleges.

 • 2009.03.14 14:24:07Bajszos Póni

  itt egy régi indexesa cikk egy másik teszttel kapcsolatban, érdekes.

  index.hu/belfold/helyes4951/

 • 2009.03.14 14:26:49PunkLove

  Pónikám, onnantól, hogy szerinted a Magyar népmesék sorozat "tényleg baromi bénán" voltak rajzolva, a "neked mindig igazad van"-szöveged sok tartalommal már nem bír számomra. Semmi bajom az általad körülrajongott Kukorival és Vízipókkal, kedves kis desszertek felnőtnek, gyereknek, sőt még annak lehetőségét sem vitatom el senkitől, hogy Jankovics Marcell rajzait ne szeresse, de hogy "bénán" lenének rajzolva...

  Ez olyan, mintha valaki azt mondani, hogy Mozart zongoraversenyei bénán vannak megírva, ellenben az LGT, na az az igazi legenda.

  Vicc.

 • 2009.03.14 14:29:03Bajszos Póni

  Heatherette, itt egy másik teszt, hasonló.

  www.szerkeszt.hu/teszt.php

 • 2009.03.14 14:30:19jewel

  Na atfutottam, 47%.

 • 2009.03.14 14:32:18Heatherette

  köszi, BP... kitöltöm már csak azért is

  amúgy a másik két kis teszt, amit említettem az előbb, ebből a 100 kérdésesből van kiollózva... 100%-osra sikerültek, meglepő módon :) utólag már könnyű

 • 2009.03.14 14:38:27Bajszos Póni

  hehe szerkeszt-en 49% :))

  hozom a formám :)

 • 2009.03.14 14:42:40Heatherette

  Az Ön pontszáma: 71

  Önnek szüksége van ránk!  :)  fejlődöm

 • 2009.03.14 14:43:45Bajszos Póni

  2009.03.14 14:26:49 PunkLove

  a gyerekek számára volt bénán rajzolva, nekem pld yhogy visszaemlékszem tulzottan szögletesnek döcögösnek tünt. Ettöl még lehet hogy rajzilag gyönyörü volt, de gyerekek számára nem volt érdekes.

  igy értettem a béna rajzolást. (elnézést a rajzolótol hogy leminősitettem)

 • 2009.03.14 14:46:05Bajszos Póni

  persze, megint egy kalap alá vettem a többi gyereket magammal, utólag is elnézést, lehet 100bol én voltam az az egy, aki nem értékelte. :)

 • 2009.03.14 14:52:31Heatherette

  ne magyarázkodj! ha nem tetszett, nem tetszett. nem kell ezért elnézést kérni.

 • 2009.03.14 14:52:38csutkababa

  77%

  Főleg a kötőjel-egybeírás dolog rázós.

  Na mindegy.

  Az idézetek, párbeszédek példák is becsapósak.

  rajzfilmek: Barbapapa unalmas volt, amit szertetem, az a Kisvakond volt, bár nem magyar.

 • 2009.03.14 14:53:05csutkababa

  szerettem :-)

 • 2009.03.14 15:00:55csutkababa

  A szerkesztős 74 % Önnek szüksége van ránk!:-)

 • 2009.03.14 15:06:33rita a felcser

  46 % :((.

 • 2009.03.14 15:14:24Bajszos Póni

  2009.03.14 15:06:33 rita a felcser

  na, mi összeillünk :)

  metált bírod?

 • 2009.03.14 15:15:35csutkababa

  Kíváncsi vagyok Baudra...

 • 2009.03.14 15:16:42csutkababa

  Ki látta a Kisvakond és a rágógumit?

  Azon úgy röhögtünk, hogy konkrétan leestem anno az ágyról...

 • 2009.03.14 15:17:48rita a felcser

  Bajszos Poni ,elegge.

 • 2009.03.14 15:19:05csutkababa

  www.youtube.com/watch?v=cEeuD1klwU4

  itt van

 • 2009.03.14 15:20:37Bajszos Póni

  2009.03.14 15:16:42 csutkababa

  azt nemrég néztük DVDn a hugom két kis purgyéjával :)

  a végn már csak én néztem, miközben ök püföltek valami félkilós dinoval.

 • 2009.03.14 15:27:23csutkababa

  Persze, nincs benne villódzás /vil-ló-dzás, hehe/,akció, anyámtöke, csak egy békebeli kis humoros történet.

 • 2009.03.14 15:33:55Magenta

  Baudra és madz eredményére én is kíváncsi lennék. :)  Az enyém 87%. :-DDDDDDD  És tudom, mi a nyerseség.  Most viszont megyünk egy barátnőmhöz, sziasztok!

 • 2009.03.14 15:37:21Bajszos Póni

  jaja, kisebbik odatogyog tv elé, rámnéz mutatja a képernyön.

  egéjke.

  mondom neki -

  nem egérke, kisvakond.

  - kiszvakond?

  - igen.

  visszanéz a tvre.

  - egéjke....  ezek után hozzámvágott valami breton szarvasnmarhát a polcrol.

 • 2009.03.14 15:39:27Heatherette

  azt sejtettem, hogy te tudod, M

 • 2009.03.14 15:41:47csutkababa

  Heatherette

  A modorából nem hiányzott némi nyerseség sem.

  Ez egy példamondat.

  Szerintem.

  Remélem, jól tudom.

 • 2009.03.14 15:42:44csutkababa

  Bajszos Póni

  Az is valami. A szarvasmarha. Még jó, hogy nem a hetvenhét magyar népmesét vágta a fejedhez:-)

 • 2009.03.14 15:45:30Heatherette

  tudom, hogy lehet valakinek a modora nyers. de ennek így akkor sincs értelme, hogy "nyerseség". jó, hát persze szerintem, de én ehhez nem értek, ugye. majd megkérdezem Magentát meg a többit, aki utána jön hamarosan.

 • 2009.03.14 15:46:50babybeluga

  for the record: én is tudom, mit jelent a nyerseség, csak azt hittem a második is dupla s. h, te is azon lepődtél meg, nem? vagy magán a szón?

  mindenesetre tény, h nagyon merev és erőltetett szabályok vannak az egybeírás, különírás témakörben (is), és ezt egyre több nyelvész is felismeri.  rágógumis kisvakond is nagyon jó. és az milyen, amikor a kisnyuszik gurulnak ki anyanyusziból? (talán a kisvakond és a születés)

 • 2009.03.14 15:47:24csutkababa

  Engem az döbbentett meg, hogy 1984 óta nem bírtak kiadni egy új helyesírási szabályzatot.  25 éve!!!!!

  Azóta kissé változott a nyelvi környezet.

 • 2009.03.14 15:48:44csutkababa

  Babybeluga

  Azt nem láttam, de rákeresek.

 • 2009.03.14 15:49:10Bajszos Póni

  2009.03.14 15:42:44 csutkababa

  hát azért ne tudd meg milyen hegysesszarvo dinók , meg kunkoriszarvu marhák sorakoznak a polcon és hevernek szanaszét miokor állatovoda van soron a játékban.

  állandoan attol rettegek beleülök az egyikbe. szerencsére eddig csak egy krokodilra sikerült.

  (az nem is volt olyan rossz ;)

 • 2009.03.14 15:49:56Brumibaby

  Bajszos, most jól lelepleztél, tényleg a helyesíróblog beépített embere vagyok, és azt nem is mondtam, hogy minden rosszul írt ly-ért kapok egy eurócentet, ha beküldöm az azt tartalmazó kommentet az Európai Unió Bizottsága helyesírási biztosának. Sokan vagyunk ilyenek, a nevünk Spellwatch Service, én a Porontyot figyelem. Mondhatom, feketére kerestem magam.

 • 2009.03.14 15:52:21csutkababa

  Bajszos Póni

  :-))

  Erről az jut eszembe, h a kisebbik lányom szénné alázott minket a dinós memóriakártyával.

  Mindig ő nyert! 7 évesen!

 • 2009.03.14 15:53:25csutkababa

  És olyan édesen tudta mondani, hogy triceratopsz, meg velociraptor...

 • 2009.03.14 15:54:41Bajszos Póni

  ha a nyersböl jön a nyerseség, akkor a birs az birseség, a hárs meg hársaság? vagy miért csak egy s?

  mondjatok egy hasonlo példát, ami egy gyakoriobb szóhasználat.

 • 2009.03.14 15:55:24babybeluga

  Én pedig, mivel tudom, h milyen sok kisgyerekes van a Spellwatch Service-ben, akik otthonról dolgoznak, és ezzel egészítik ki a gyedüket/gyesüket, szorgalmasan gyártom a helyesírási hibákat. És nem vagyok egyedül. Mi vagyunk a Spellwatch Service Supporters. Lépj be te is!

 • 2009.03.14 15:56:28Bajszos Póni

  2009.03.14 15:52:21 csutkababa

  milyen az a dinós kártya? mire játszátok, sebességre vagy sulyra? :)

 • 2009.03.14 15:57:58csutkababa

  Bajszos Póni

  Sztem pont úgy képződik, mint a hosszú----hosszúság.

  Egy darab s.

  Ság-ség képző.

 • 2009.03.14 16:01:17csutkababa

  25 kép, duplázva.Összekevered, pofával lefelé lerakod a szőnyegre, mátrixban.50 kártya.

  Fel kell venni őket, párosával.Azaz nézegeted, ha azonost találsz, kiveheted magad elé a párokat.Ha nem két azonost vettél fel, abban a körben nem gyűjthetsz magad elé párokat.

  50 kártya a földön. Jegyezd meg, melyik hol volt, egy félórás partiban, na, ez a memória, térlátás dolog.

 • 2009.03.14 16:09:15Heatherette

  hát nem tudom. más szavakkal ez hog működik? pl okosság? modorosság? szépségesség?

  akkor miért nem lehet ezeket a példákat követve nyersesség?

  nem bírom megérteni.

 • 2009.03.14 16:10:39jewel

  ezt a nyerseseget en sem ertem.

 • 2009.03.14 16:12:13Heatherette

  sőt, olyan nincs, hogy nyersség?

 • 2009.03.14 16:15:05Bajszos Póni

  2009.03.14 16:01:17 csutkababa

  jaaa ilyen volt nekem is, csak azon nem dinók voltak, hanem pucér cicuskák :))

 • 2009.03.14 16:16:48jewel

  Vagy ami meg nekem fura rizst, h mondjuk rizst eszem. Mert nalunk ugy mondjak rizset. Nem is szep ha az a sok massalhangzo egymasba torkollodik.

  Na de belemvertek ezt a rizst, igyhat en is igy mondom mar.

 • 2009.03.14 16:23:25Canna

  egyé egy kis rizsát!:)  egyébként a legnagyobb mesék:  Rocco modern élete,

  Jaj a szörnyek!!!!!!!!!!!:-)

 • 2009.03.14 16:23:47Stipistopi

  ez már a múltkor is volt. nincs valami más?

 • 2009.03.14 16:26:20jewel

  Kicsi Canna, menj meset nezni. :p

 • 2009.03.14 16:44:18tomsawyer

  Az én Dezsőkém azt szereti, amiben a Piroskát a farkason és a vadászon kívül a teljes vadállomány is megbassza....Hja...Már most kifinomult ízlése van...

 • 2009.03.14 16:54:41csutkababa

  Tom

  Javaslom nektek is a kisvakondos nyusziszüléseset, akkor nincs gond a fejleményekkel sem.

 • 2009.03.14 16:55:09Johnny Favorite

  Az Én kölköm a "Varázs cerka" c. rajzfilm ujra értelmezett változatát szereti!

 • 2009.03.14 16:58:14tomsawyer

  És a "Jamie és a csodalámpa"?

  A csodalámpával mindent megfarkal, ami az útjába kerül...Még a versenyzongorát is...

 • 2009.03.14 17:02:02Johnny Favorite

  Na ja meg a Hurvinyek....aki minden útjába eső kidurrant traktorgumi belsőt megcsinál, mint John Holmes fénykorában!

 • 2009.03.14 17:03:37Prinzessin Erbsen

  54% nem lepődtem meg

 • 2009.03.14 17:26:18tökcsősz

  70%

 • 2009.03.14 17:30:21tökcsősz

  bla

 • 2009.03.14 17:51:31Anyegin

  66% basszus. Pedig nem összevissza klikkelgettem... ill nem össze-vissza klikkelgettem, vagy mi. Hülyeség,ki írná a bakancsot két kával. És a nyerseség, ilyen nincs... nyers -> nyersség, nyerses -> nyersesség. kész.

 • 2009.03.14 17:56:41Anyegin

  Fonák Tamás, Rezes Bandi: "sziasztok skacok"

 • 2009.03.14 20:33:22Valleypond

  basszus,de öregnek érzem magam,ezeket a meséket mind ismerem...

  Bár nekem a kedvencem-teszem hozzá-a Mazsola és Tádé volt.

 • 2009.03.14 20:35:49Valleypond

  Jah,és Kippkopp:)

 • 2009.03.14 21:30:02manka78

  Azért nem tudom láttátok-e, hogy fent említést tettek szerény személyemről /Rumszájszné/.:)))

 • 2009.03.14 21:39:22Magenta

  Kockásfülű nyúl.

 • 2009.03.15 07:05:08ipmics

  szezám utca

 • 2009.03.15 08:44:45kanaye.

  kockásfülü nyúl?

 • 2009.03.15 08:45:39kanaye.

  ja most látom MAgenta is írta.

 • 2009.03.15 11:15:53Franklin

  Kiállnék a Cartoon Network-ös rajzfilmek (és nem mesék) mellett. Meg kell tudni különbztetni a kettőt. Szerintem pl. a Cow&Chicken, a Dexter, a Johnny Bravo, az Ed, Edd, Eddy, a Samurai Jack, stb. elsősorban nem kisgyerekeknek szólnak, hanem nagyobbaknak. Tele vannak olyan utalásokkal és poénokkal, amiket egy 6 éves nem ért meg, vagy nem annak érti, aminek szánták a készítők.  Ja és számomra csak az eredeti, angol hanggal élvezhetők, a szinkron miatt rengeteg jelentés elvész.

 • 2009.03.15 13:59:01friccska

  a kis vakond egyik részében,ahol a nyúlmama épp szült..meglehetősen naturális feldolgozásban..a gyerekem az ágy szélén ült és bőgött...

  amúgy a rózsaszín párduc és a spongyabob bejön:))ja..és a Sebaj Tóbiás is..Mazsola és Táde nem tetszett neki((

 • 2009.03.15 15:01:06anyamadár

  Rumcájsz kalandjai "Csirizár és Csipisz" mesekönyvben is megjelent. :)

  Mivel nekünk nincs tévénk, tévécsatornáink - és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni -, lehet, hogy az én véleményem nem mérvadó, de volt "szerencsém " otthon látni mesecsatornát úgyhogy nagyjából tudom mit beszélek.  Szerintem a mi gyerekkorunkban (harmincas korosztály) nem a mesék voltak jobbak - bár kevésbé pörgősek és brutálisak voltak mint most ez sok esetben tény - hanem az, hogy nem nyomták őket orrba szájba.

  Este volt a tévétorna, utána a tévémaci utána az estimese.

  Volt olyan ami abból állt, hogy Domján Edit vagy Szabó Gyula ült a kamera előtt és felolvasott egy mesét. Minden csütörtökön volt Magyar Népmesék, minden szerdán volt Futrinka utca... és így tovább.

  Szombaton reggel matinéműsor Cimborával (vagy vasárnap ezt már nem tudom pontosan).  Utána a gyerek szépen ment a gyerekszobába játszani (vagy pizsiben fogat mosni mint a maci és aludni az esti mesék után), vagy az udvarra, vagy a gangra (városi gyerek lévén nekem a gang meg a padlásfeljáró volt a játszótér).  Megvolt a mérték. A "nupagagyí" meg a "Tom és Jerry" is elég brutális de mert egyszer volt egy héten és nem három rész egymás után meg egész nap a tévé előtt, ezért nem tett be nekünk.  Mese volt még rádióban, rengeteg hangjáték született az én gyerekkoromban, ami jó volt, mert a kis fantáziánkat is szabadabban használhattuk.  Lehet, hogy most mindenkit magam ellen fordítottam meg még ráteszek egy lapáttal, de ha magába néz az átlag szülő, hányszor meg hányszor van az, hogy "Naaa anyaaa csak még ezt az egy mesééét" vagy az, hogy "na míg megfő az ebéd üljenek le a tévé elé mert nagyon nyaggatnak".

  Régen legalább volt eleje meg vége a mesenézésnek ami a szülőnek meg agyereknek is adott egy biztonságos ritmust. • 2009.03.15 15:03:52kritizer

  Nem is kell ráerőltetni.

 • 2009.03.15 17:31:51Baribori

  PunkLove -nak  a könyv francia, igaz. de a könyv nem egyenlő a rajzfilmmel. A Nils Holgersson is svéd eredetileg, mégis a Studio Pierrot készítte el belőle a rajzfilmet, ami Japánban van.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

 • Online utasbiztosítás Utazni készül, de még nem kötött biztosítást? Online, 5 perc alatt elintézheti!
 • Városnézésre, wellness pihenésre, borkóstolóra vágyik? Irány Pécs és környéke!
 • Tengerparti pihenés ősszel vagy télen? Válasszon most! 39900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Itt az őszi pihenés ideje - válasszon a kedvezményes csomagajánlatok közül!

Hirdetés

Hirdetés