PORONTY

Minek nekem szülésterv?

2009. január 20., kedd 13:40

Terv kell ahhoz, hogy szüljek? - kérdeztem magamtól, amikor a terhesfórumon az ugyanarra a hónapra kiírt kismamák elkezdték a szülésterveiket összehasonlítani a harmadik trimeszterben. Mindaddig még a szót sem ismertem. A magam részéről én már régen elhatároztam, hogy milyen szülésem lesz, (könnyű! természetes! fájdalommentes!) és sosem hallottam, hogy bármit le kellene írni. Mégis, percekkel azután, hogy a többiek beavattak a szüléstervírás művészetébe, már buzgón írtam a sajátomat.Az egyre inkább divatba jövő szüléstervet a kismama készíti a kezelőorvos (avagy szülésznő, bába vagy dúla) bevonásával. Apás szülés esetén fontos, hogy a leendő apa is közreműködjön, de legalább jól ismerje a tartalmát. A szülésterv nem azoknak való, akik szeretik a szülést teljesen a szakemberre bízni, nem szeretnek feltenni kérdéseket, vagy a “jobb, ha erről minél kevesebbet tudok előre” álláspontot képviselik.

A tervben a kismama pontról pontra papírra veti igényeit és elképzeléseit a kórházba megérkezéstől számítva a szülésen át egészen az azt követő órákig. Tartalma lehet egy pár kézzel írt sor, de akár egy sűrűn telegépelt oldal is (több mint egy oldal soha ne legyen). A leggyakrabban megvitatott pontok a partner jelenléte és szerepe, a szülőszobai környezet, a fájdalomcsillapítás, egyes beavatkozások, (mint például a beöntés, a borotválás, a gyorsító injekciók vagy a gátmetszés) megtagadása vagy kérése, speciális eszközök (bordásfal, medence, labda) kérése és az újszülött első pár órájára való igény.

A szülésterv sikerének első számú feltétele, hogy a szülést levezető szakember (és kórház) együttműködjön, egyébként csak olyan kívánságlista lesz, mint amiket a gyerekek a Télapónak írnak az oviban. Ezért nulladik lépésnek ajánlatos kipuhatolni, hogy a szakember bevonható-e a projekbe. Ha a válasza egy hangos nevetés és egy “Szülésterv? Haha! Álmodik, hölgyem?” vagy egy “Ember tervez, isten végez.” kategóriájú felhorkanás, akkor érdemes a dolgot feladni, avagy végső esetben orvost váltani. Ha viszont az orvos hajlandó együttműködni, akkor kezdődhet a szülésterv-írás.

A terv mindvégig legyen nagyon udvarias hangnemű. Semmiképpen ne legyen belőle követelődzés, vagy arrogáns hangnemű lista. Legjobb azzal kezdeni (esetleg zárni is), hogy a kismama teljesen tisztában van azzal, hogy egy szülés folyamán bármi történhet, és természetesen a szülésterv kizárólag arra az optimális esetre van, ha minden rendben folyik, és nincs annak orvosi oka, hogy azt azonnal semmibe vegyék.

A terv felépítése során érdemes az orvossal, szülésznővel, avagy egy ugyanott már szült ismerőssel lépésenként megbeszélni, hogy hogyan folyik egy problémamentes szülés azon a helyen. Ez kórházanként, intézményenként változni fog! (Így elég nehéz szüléstervet “lopni” mástól).

Ha például nincsen medence vagy bordásfal, akkor hiába kérjük azt, avagy ha a kórház előírást követve és rutinszerűen végez gátmetszést a szülő nők 100 százalékánál, akkor hiába kéri az ember, hogy “légyszi ne”.

Valahányszor egy olyan ponthoz ér az ember a szülés megbeszélésénél, ahol választási lehetőség van, a kívánságot, ha van ilyen, rá kell rakni a listára. (Pl.: Szeretnem, ha partnerem végig mellettem lenne, hacsak előre nem látható okok ezt nem teszik lehetetlenné.” vagy “Kérem senki ne próbáljon lebeszélni ha epidurális érzéstelenítést kérek, és biztatni, hogy bírjam ki nélküle”.)

A rendben lefolyó természetes szülés megvitatása után érdemes kitérni a komplikációk esetére is. Manapság a szülések komoly része császármetszéssel végződik, ezért jó megtudni, milyen opciók vannak, például benn lehet-e az apuka, vagy megkaphatja-e a papa kisbabát közvetlenül a kivétele utan? Elvághatja-e a köldökzsinórt? (Természetesen egy tervezett császármetszésre is lehetséges szüléstervet írni!)

A szülés utánra vonatkozó kívánságok között a leggyakoribb, hogy az újszülött mindig az anya vagy az apa karjában lehessen (pl. mialatt a mamát varrják) avagy hogy az új család maradhasson egyedül és háborítatlanul egy ideig, és mindenféle elhalasztható vizsgálat, mosdatás, méricskélés, stb. maradjon későbbre, ha lehet. Sokan azt is kérik, hogy azonnal szoptathassanak.

A szüléstervet, sokszoros átértékelés után, érdemes végső formájában is mindenkinek megmutatni, több példányban lemásoltatni, egyet a dokinak/szülésznőnek adni, egyet pedig a partnernek vagy más a kórházban jelen lévő családtagnak.

Mivel a kisbabák nem tudnak szüléstervet olvasni és követni, gyakran az egész egyáltalán nem úgy alakul, ahogyan azt az ember elképzeli. Erre fel kell készülni. Valószínűleg ez sokkal gyakrabban fordul elő, mint a pontról-pontra követett szülésterv. A gondosan elkészített terv sokszor a szülőszoba padlóján, összegyűrve, összetaposva végzi (avagy a télikabát zsebében, otthon). Sőt: arra is van példa, hogy a természetes szülésre vágyó és számító kismama “Epiduráááááált!!!” sikollyal lép át a kórház küszöbén.

Minek is akkor az egész? Számomra felbecsülhetetlen értékű volt, hogy a szülés várható eseményeiről a szülésznőmet pontról pontra kikérdeztem és válaszait, preferenciáimmal együtt írasba raktam. Az utolsó trimeszterben a találkozások gyakran csak vizsgálatokkal es az aggodalmak megbeszélésével telnek, és a kiírt nap megvitatásával. A szülésterv segített, hogy tisztán elképzelhessem, mi fog történni a nagy napon.

Olyan részletek is szóba kerültek, amikről sehonnan nem hallottam előtte. Jópár téveszmémet is eloszlatta. A szülésterv megvitatása alatt tudtam meg, hogy választott kórházam soha nem végez gátmetszést, csakis ha az a kitolási szakasz alatt orvosilag indokolttá válik (például fogós szüléskor), továbbá azt, hogy nálunk már nem csepegtetnek semmit az újszülött szemébe, amikor az megszületik (az egyik eredeti kívanságom az volt, hogy a csepegtetést csak később végezzék, hogy az újszülöttem jól megnézhesse magának az új családját).

Egy másik nagy pozitívum az volt, hogy a szülésterv megbeszélése után úgy éreztem, sokkal komolyabban vettek. Tudták, hogy utánaolvastam a dolgoknak, tisztában voltam az opcióimmal. Úgy éreztem, hogy ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a szülés alatt engem es Páromat végig informáltak, minden beavatkozáshoz engedélyt kértek, mindent megmagyaráztak es tisztelettel kezeltek mindkettőnket. Akkor is, ha a végén semmi nem történt úgy, ahogyan elterveztem.

Azon kevés dolgok egyike, ami megvalósult az volt, hogy Párom fenntartotta magának a jogot a “Kislány!” felkiáltásra. Meg is tette, és erre nagyon büszke. A szülőmedence sajnos száraz maradt. Nem volt se félhomály, se csend. Műtét volt, éles fény és zaj. De a szüléstervem máig megvan és szép kis szuvenír lett belőle. Megmosolyogtat, már csak azért is, mert szinte álomnak tűnik. Akit érdekel, azzal szívesen megosztom. 

Másutt

KOMMENTEK

 • 2009.01.21 14:02:26Pandi

  Méregzsák, Cidre, nálunk is ez volt, de szerencsére időben(?) észrevették, így azonnal császár lett és a nagyobb bajokat megúsztuk/megelőzték.

 • 2009.01.21 14:03:07ditakai

  "a 36. héten született tervezetten"  akkor most jófej leszek, és inkább úrinő módjára ezt most nem kommentálnám....  gyerekkori barátnőm pont ilyen helyzet miatt váltott most orvost a 36. héten, és maximálisan támogatom a doki miatti felháborodását

 • 2009.01.21 14:04:29ditakai

  az persze más, ha öt lelet alátámasztja és indokolttá teszi a döntést, de hogy a qva doktorúr sítúrája miatt történjen így, az felháborító

 • 2009.01.21 14:06:27cidre

  Annyira rossz, mert az utolsó hónapban nekem többször volt egy visszatérő álmom (semmi baj nem volt a terhességemmel, mintaszerűnek jellemezte mindig az orvos), hogy megszületett a gyermekem, s én eltévedtem a városban valahol, de tudom, hogy haza kell jutnom, mert otthon már éhes, de nem találom az utat, s azt is tudtam, hogy ha bizonyos ideig nem jutok haza, akkor éhenhal. Mindig felébredtem, mielőtt hazajutottam volna, s ez kétszer-háromszor volt.

  Nem vagyok egyébként nagy álmodó, nincsenek különleges képességeim, de tényleg ez volt, mintha üzenni akart volna.

 • 2009.01.21 14:07:11méregzsák

  Cidre: a nagy szeptemberben múlt négy, a kicsi a hó végén 17 hónapos :-)))))

 • 2009.01.21 14:08:24méregzsák

  Ditakai: egyetértek.  Cidre: igen, a végzettség is stimmel, sztem a képzési hely is.

 • 2009.01.21 14:10:59cidre

  2002-ben végeztem, de ez már másoddiploma volt.

 • 2009.01.21 14:12:42méregzsák

  Cidre: 1997, első diploma.

 • 2009.01.21 14:35:02nyulacs

  A méhlepény elöregedését mikortól, ki és mivel nézi?  Minden kórházban felajánlják az újszülött kisfiúk körülmetélését?

  Nekem fiam lesz, és ezen még nem gondolkoztam, de szerintem az apja nem menne bele szívesen.  Magenta: jelen! :-)  Mazsola: írtam emilt IR ügyben.  A posthoz: én remélem, májusban szülök, de nem tervezem, hogy írok szüléstervet, bár naptáram van, mindent följegyzek és bevásárló cetlim is gyakran van, de szerintem elég lesz, ha mindenre előre felkészülök (eleve a kórház, orvos, szülésznő választásom ezt célozza), kérdeseimet megvitatom a dokival, és reménykedek, hogy legalább a szülés problémamentes lesz. :-) Ha meg mégsem, hát szedjék ki egészségesen, csak ez számít!

 • 2009.01.21 14:48:36mazsola84

  nyulacs, köszi megkaptam, de ezt sztk-ban nem csinálják, csak magánban?

 • 2009.01.21 14:56:46Felicitasz

  Nyulacs: flowmetria, keringést néz a zsinórban és a lepényen, betöltött terminus után nézik.  Szerintem ne metéltesd körül. Kanadában meg az USA-ban sokáig rutinszerű volt, most már egyre jobban ellene vannak. Ha vallási okaid vannak, abba persze nem szólhatok bele, de képzeld magad az újszülött baba helyébe, aki egy ilyen sebbel kezdi a karrierjét a bolygón, és sok helyen még mindig érzéstelenítés nélkül csinálják (nem viccelek), de ha nem, akkor is átéli, hogy kikötözik hozzá, meg minden. Tényleg szükséges ez?

 • 2009.01.21 14:57:27cozumel

  Huhhh  en egy kicsit mashogy emlekszem a tortenetre :-)  Merugyanis, leesett a huszfilleres, hogy honnan is emlekszem OUTra.

  Az a bizonyos masfel merfoldes szulestortenet, amiben volt beontes, mehlerancigalas, csaszar...elnezest, de SZAMOMRA mar a cime olyan volt, hoyg NA ILYET NEM szeretnek soha, koszonom.  Ettol meg elfogadtam, hogy neki igy volt jo!

  A stilus egyebkent humoros volt, fel is rohogtem jonehanyszor, szoval jol osszeszedett kis poszt volt.  Csordogaltak szepen a gratok, huuu de sokat nevettem, ez aztan szenzacios.

  Majd valaki bedobta a bombat, hogy hat ez bizony maga a horror. NEM FIKAZTA OUT-t, egyszeruen mindazt, amit at kellett elnie, durvanak minositette.

  Majd jott meg 3-4-5 hasonlo hsz, meg mindig nem OUTot minositve, hanem a tortenteket.  Viszont OUT, elkezdett vedobeszedet tartani. Annak ellenere, hgoy senki nem tamadta.

  Az egesznek olyan ize volt, hogy vagy gratulalsz a posztomhoz, vagy neszojjbevazze.

  Mint ahogy most nekem is reagalt, pontosan abban a modorban. Persze finoman, hiszen o nem szarik a perem ala bibiiiii!

  Es igen, persze utana elszabadultak kicsit az indulatok.  Na most ket honappal kesobb idejon, es korberohogi azt, aki vele ellentetben nem atadja magat a sorsnak/Istennek/magassagos nogyogyaszneninek, hanem horrible dictu, eltervezi elete legfontosabb napjat!  Igy utolag sajnos ertem amit Cantaloupe irt, bizony ez egy kicsit savanyaszolo szindroma.

  Es erdekes, megint nem valaszolt, el sem gondolkodott azon, amit Cant meg en felhoztunk ervnek: hogy sokminden, ami ma bevett praktika a szuleszeteken, 20 eve meg racsodalkozas targya volt.  Nincs ezzel baj egyebkent, mert en is szoktam elkerekedett szemmel nezni, ha altalam ismeretlen gyakorlattal talalkozom.

  Csak valahogy az elso reakciom sose az, hogy "nezdmamekkorahulyebanda", hanem elgondolkodom, hogy vajon az nekik miert jo ugy?

  Es igen gyakran megtalalom a valaszt.  Tenyleg ennyivel nehezebb gondolkodni, mint csuklobol fikazni????  Koltoi kerdes volt, nem kell valaszolnod, csak ha Te akarsz :-)

 • 2009.01.21 15:11:54cantaloupe

  Un-dokk,  csak a hozzaszolasaid alapjan itelhetek, es a tegnap ejjel elkudlott hosszu szosszeneted alapjan en azt vontam le magamnak, hogy te komplikaciok sorozatanak eled meg a szulest, ezt pedig onnan vettem, hogy folyamatosan kihangsulyozod az orvosok szerepet.  Az ugyvedes peldad azert nem ul, mert az en szulesemnel is lesz orvos (ha figyeltel volna), szoval nem vagyok orvosellenes, DE vallom, hogy nekem csak komplikacio eseten kell, ami ha nincs, akkor ott a ferjem meg a ba'ba, nem kell korulottem veszhelyzetes modra surgoni-forogni, foleg nem bejelentes nelkul fajdalmas vizsgalatot vegezni.  Egyebkent ellenvelemenyt fogalmaztam meg, amibol nem hianyzott a respekt. Nagyon szelsosegesen gondolkozol, miutan azt irtad, allod a kodobalast...en nem dobaltam, csak erveltem, megis kerdojelek tomkeleget biggyeszted a mondataid utan, mintha valami szornyu dolgot irtam volna.

 • 2009.01.21 15:12:51nyulacs

  Felicitasz: köszi, akkor tuti nézni fogják nekem is, kötelezően. Gondolom, kórházban nézik.

  Nem, vallási okaim nincsenek és valóban borzalmas, belegondolva. Csak tényleg sok későbbi problémáról hallok letapadás ügyben.  Mazsola: sajna nem igen végzik államiban. Senkiről nem tudok, aki el tudta volna intézni. Jobb kifizetni és profi ellátást, eredményt kapni.

 • 2009.01.21 15:20:06cantaloupe

  Huhhh,  ugyesen kerulted a nicknevemet, de allom a sarat, nyugodtan megszolithatsz, ugyanis en irtam a tudatos keszulest.  Azt, szogezzuk le, komolyan gondoltam, hogy mindenki ugy megy szulni, ahogy akar. Neha jo is a "boldog tudatlansag", mert ugye minel jobban beleasom magam a temaba, annal tobb okom van parazni a terhessegen, szulesen.  En azt is elfogadom, hogy OUT minden szornyuseg ellenere (amit o maga jellemzett horrojelenetkent, nem mi, kommentezok) boldogan emlekszik vissza a vegere, az egeszseges babaja szuletesere.  Egyebirant rosszul emlekszel, a hosszu, erdekes es naturalista szulestortenetet az olvasok tobbsege dicserte ezerrel, tobb olyan hangzott el, hogy a "lejgobb szulestortenet volt eddig a Porontyon".  Azon meg nem tudom, mit kell fennakadni, hogy miutan, ismetlem O MAGA irta le a szornyusegeket amit szuleskor atelt (eleg vizualis eszkoztarral), a kommentezok egy resze megremulve fuzte hozza, hogy o ilyet nem akar.

 • 2009.01.21 15:21:37cozumel

  Cantaloupe  gyere ki a fejembol :-)

 • 2009.01.21 15:25:31csutkababa

  Mi a horror az eü-ben?

  Ha ott lettem volna O.U.T. szülésénél, valszeg nem éreztem volna horornak.

  Persze más az ingerküszöböm.

  Vittem már vonat által levágott lábat a hordágy után a mentőbe...

  Tehát megértem a laikusokat is. De talán ami egynek horror,és megerősíti a na ezt velem NE érzést,másnak nem az.

 • 2009.01.21 15:56:06cantaloupe

  Cozum...;)  Csutkababa, szamomra NEM az volt a horror, hogy fajdalommal jart, van ilyen bicikli, hogy egy vizsgalat fajdalmas es szukseges. Ami nekem horror volt az az, hogy bejelentes nelkul estek neki. Ez igy mar kinzas kategoria.

  Az meg termeszetes, hogy egy orvos mas szemmel nezi ezt, mint a kismama, aki epp vajudik.

 • 2009.01.21 16:15:47nyonnyer

  Sziasztok, bocs az offért, de:

  paramami és csirimiri láttam az Istvánban szültetek, én is ott fogom a másodikat és szülésznőt keresek. Aki támogat a gátvédelemben, nem fekve szülésben. Ha elmondanátok, ti kit választottatok megköszönném. nyonyecska kukac gmail pont com.

 • 2009.01.21 16:26:36cantaloupe

  Meg egy gondolat: erdekes, hogy huhhh-nak feltunt az en "szemforgatasom", de az nem, hogy un-dokk rakerdezett, hol a gyerek igenye, pedig ez is erosen sugallja am, hogy akinek szulesterve van, raadasul nem adja magat az orvos kezebe egy az egyben, annak tokmindegy, mi lesz a gyerekevel.  Nos, itt a valaszom, un-dokk:

  Tobbtizezer szulest vizsgalo orvosok, tudosok, epidemologusok (!)* kuatasa alapjan biza a gyereknek az a legjobb, hogy ha nincs baj, nem zargatjak. Igy szepen tagul a mehszaj, termelodik az oxitocin, nem kell termeszetesen feszegetni/beadni, es ha kivarjak a a baba tempojat, kevesebbszer kell gatmetszes, vakuum, hamarabb regeneralodik az anya es a baba is, konnyebb elkezdeni a szoptatast.  * Magyarazat: a zarojeles felkialtojel azt hangsulyozza, hogy NEM CSAK a termeszetes modszer hivei, a ba'ba'k, hippik, amishok, stb. hirdetik ezt, hanem orvosi_kutatasok igazoljak.  ---  Egyebirant melegen ajanlom a csaszaros cidre es masutt hozzaszolasait, akik a szukseges beavatkozas ellenere nagyon is egeszseges szemlelettel gondolkodnak a temarol.

 • 2009.01.21 16:29:17Magenta

  nyulacs, nekem néztek flow-t az utolsó uh-kon is, megkértem a dokinőt, mert a köldökzsinór volt a mániám.  Amúgy amit akartam: a doki gátvédelem-párti. :)

  Szülésznőd ki lesz?

 • 2009.01.21 16:47:47rita a felcser

  Cantaloupe

  Es zarojelben nem irta hogy ez mellesleg joval olcsobb is?Nem kell ollo a gatnak,cerna se,nem kell oxitocin ampulla,mer'draga stb.Nem irta?

 • 2009.01.21 16:52:26cantaloupe

  Rita,

  nem, ezt nem irta.

  Megjegyzem, esetemben teljesen mindegy, mert ha kell a doki, ha nem, ha kell csaszarmetszes, ha nem, nekunk olyan biztositasunk van, ami melle zsebbol 500 dollart kell fizetni. Akkor is, ha a doktorno csak odajon a vegere gratulalni. :)

 • 2009.01.21 16:54:02rita a felcser

  Biztos Amerikaban rengeteg szulo asszony ellik meg felhomalyban a kadban ,vagy babaval sztan adja at a fiubabat korulmetelesre mer'az igazan termeszetes es meg se bolygatjak.

  Ja az termeszetes hogy a sok idiota lanyos anyuka bebasz egy gyonyoru fulbevalot mar a korhazban????

 • 2009.01.21 16:56:30nyulacs

  Magenta: még nem kérdezte a doki. 2-t néztem ki (Mészárosné Picúr vagy Nyulas Jolán). Neked ki volt?

 • 2009.01.21 17:01:44cantaloupe

  Rita,  erdemben is tudsz valaszolni?

  Pl. arra, hogy -maradjunk a temanal- miert hangsulyoznak a kutatok a termeszetes modszereket csak a biztositas es a koltsegek elkerulese erdekeben? Emlekeztetlek, hogy a legtobb orszagban privat biztositok vannak, nem az a szocialis rendszer, mint nalunk. Igy a korhazak, orvosok mukodese szorosan osszefugg a biztositokeval-nem eppen erdekuk, hogy ezt alaassak holmi kutatasokkal.  Hogy jon ide a korulmeteles es a fulbevalo? Ezekert fizetni kell kulon.

 • 2009.01.21 17:11:22rita a felcser

  Rendbe de a privat biztositonak nem erdeke hogy egy minel olcsobb lejarast fizessen?Nem ertem.

 • 2009.01.21 17:17:10cantaloupe

  Rita,

  nem eppen, mert a reszletes szamlaban megkapom (annak ellenere, hogy en fix osszeget fizetek) a beavatkozasok arat. Es a biztosito biza tobbet penget egy csaszarert, mint egy sima szulesert, minden penzbe kerul itt, csak a koldokcsonkot leszorito csipesz 40 dollar, nemhogy a tobbi...megis, egyre novekvo trend, hogy van szulesterv, nem eroltetik a beavatkozasokat.  Akkor bovebben tudok nyilatkozni, ha tulesek rajta, de a doktornom hozzaallasa es a korhaz szulescentrumanak katalogusa biza azt sugallja, hogy a kismamanak szabad kezet adnak sok dologban, pl. fajdalomcsillapitas megvalasztasaban. Nem adnak semmit protokollszeruen.

 • 2009.01.21 17:20:02rita a felcser

  Igen,

  de a biztosito nem orul hogy egy rendes szules csak egy foltos lepedo ,egy ollo es egy koldok-csipesz,mig a csaszar egy felszeretlt steril muto meg negy ember??

  Nem erdeke hogy kevesebb penzt adjon? HOgy van ez .

  Pont a biztosito cegek kene nyomjak a teremeszetes dolgokra vonatkozo dolgokat.

 • 2009.01.21 17:23:55cantaloupe

  Miert lenne erdeke-foleg ugy, hogy azert a szabad valasztas propagalasa ellenere a nok egyharmada szul csaszarral, 51 % ker epiduralt egy atlag amerikai korhazban?  De ha mar itt tartunk, egy szocialis halonak, mint ami Mo.-n van, miert erdeke pl. a protokoll gatmetszes? A beontes, protokollszeruen, anelkul, hogy a kismama kerne? Na, erre felelj-miert pazarolnak azzal, amire nincs is igeny?

 • 2009.01.21 17:25:08opti

  Én nem értem minek a szülésterv, vagy tévednék és itthon ennyi lehetőség lenne?  3 éve szültem, és az igényeimet nem papírra vetettem, hanem annak megfelelően kerestem kórházat és orvost. Ha jó lett volna a burokrepesztés és a kötelező oxitocin stb, akkor helyben maradtam volna. Mivel természetes szülést akartam, Szent Imre, Bálint dokik.

  Mellesleg a nagy alternatív szülésemből annyi lett, hogy az alternatív szoba ágyán vajúdtam. Nem kívántam sem a fürdőt sem a többit, végül még oxitocin is kellett, nem bírtam magamtól megszülni. De ezt bárki megkapja ha szükséges szerintem, szülési terv ide vagy oda.

  Persze Angliában nem tudom milyen lehetőségek vannak, ezek szerint több. De itthon nem értem a lényegét. A doki választásával kiválasztottam azt is hogy szeretnék szülni.  Most a másodikat várva még annyi elvárásom sincs mint az elsővel. Már tudom, hogy nem ezen múlik. Az alternatív szülés biztos nagyon jó, a kád is biztos kényelmes, de nem tudhatom előre mit is szeretnék majd, és hogy mi is lesz a legjobb a babának.  Minden kórháznak úgy kéne működnie mint az Imrének. Alapból senki nem szól bele semmibe. Ha kell, akkor viszont közbelépnek. Ez esetben max azt kellene megbeszélni, hogy akarunk-e fájdalomcsillapítást, a többi megy magától.

 • 2009.01.21 17:31:00cantaloupe

  Opti,

  itt nincs fogadott orvos. Nincs halapenz es maganrendelo sem (illetve van, de ha a biztosito nem allja, mert maganklinika, akkor azt tenyleg csak gazdagok engedhetik meg maguknak).  Bar a terhesgondozasomat ugyanaz a doktorno vegzi, o masik 5 orvossal oszt meg egy praxist, tehat 1:6 az eselyem, hogy hozzakerulok. Igy aztan, a tobbi dokit nem ismerve nem tudom, nekik milyen a hozzaallasuk. Ezert viszek ba'ba't.

 • 2009.01.21 17:36:40rita a felcser

  Szivesen felelek

  A gatmetszes azert protokoll mert inkabb elrontanak enyhen 100 darab gatat,ami kerul mondjuk x penzbe,mint hogy abbol a 100 gatbol nem szakad 15,enyhen szakad 60,es sulyosan tonkremegy 25,es azt a sulyos 25-ot mikrosebeszettel kell helyrevarrni,esetleg tobb mutettel ,ami valoszinu tobbe kerul mint az x osszeg.

  A beontes.Egyszeru.Erdelyben nem csinaljak rutinszeruen,csak ha te epp akarod.Legalabbis szulovarosom ket korhazaban nem divat.10 nobol igy 8 biztos szarik a szuloasztalon,meg akkor is ha elotte hasznalt kupot.En lattam,nem statisztika.:)))Ez eleg visszataszito es megalazo,mert nem egyedul van ott a no.Erted??Es az orvos se szivesen nezi eppen.Akarmilyen termeszetes.Es lehet ha a szaros kismama vegignezi az otthoni videot amin latszik hogy van 4-5 korhazi alkalmazott,meg apuci mikozbe szarik,lehet hogy a kovetkezonel mar kerne a beontest.

 • 2009.01.21 17:38:18rita a felcser

  Nem akarok senkit megserteni de igy van.Akinek nem inge ne vegye magara.

 • 2009.01.21 17:39:14Heatherette

  hihetetlen, hogy mit paráztok a beöntéstől :)

  pedig egészséges is ráadásul

 • 2009.01.21 17:46:45cantaloupe

  Rita,  es te azt orvoskent nem tudod, hogy nemcsak ket opcio van, gatmetszes vagy szanaszet repedt kismama, tonkrement gattal, hanem gatvedelem is?  Nem lesz szulesvideom, de az orvos nekem ne finnyaskodjon, ha odakakilok a mutoasztalra. Ez, ha jol tudom, beontes ellenere IS elofordulhat. Erdekes szemlelet amugy, hogy izmot atvagni rutinszeruen tok rendjen van, mig a kakilas az fuj.  Arra meg jo lenne forrast talalni, te orvoskent talan tudsz is, hogy mennyivel tobb sved no van, akinek szetment a gatja, mint magyar. Magyaran, egy osszehasonlitas barmely orszaggal, ahol nem rutin a gatmetszes es ennek eredmenyekepp rosszul jarnak a kismamak-rosszabbul, mint a gatmetszessel.

 • 2009.01.21 17:49:59Yakamoz

  Akit nem zavar, hogy apuci videózza az alfelét szülés közben, azt nem hiszem, hogy zavarná a kaka...

 • 2009.01.21 17:51:37rita a felcser

  marmint ki jar rosszabbul? a svedek mert nem tutin a vagas??? vagy a magyarok?

  Nincs ilyen kutatas.Tudom en.Mar kerestem.

 • 2009.01.21 17:52:40undokmano

  Heatherette, nekem első szülésnél volt, és kábé baromira nem értékeltem. Életemben nem csináltam még azt, hogy sírva üvöltsek a férjemnek a telefonba, hogy siessen. Akkor igen. Pokoli volt az addigi fájások után az erős görcs, ami következett, és inkább az oxitocin infúzió, ami legalább ilyen drasztikus, de legalább akkor csak anyáztam.

  A beöntésnél én azt hittem, ott a vécében szülöm meg a fiam.

  A második szülésemnél nem volt se borotválás, se beöntés, csak oxitocin, mert indított szülés volt, és bár az oxitocin eléggé eldurvítja a dolgokat, de sokkal jobban éreztem magam, mint az első szülésem alkalmával.

 • 2009.01.21 17:55:23cantaloupe

  Yakamoz. :))))  Rita, ha nincs ilyen kutatas, akkor bocs, de szkeptikus vagyok azzal szemben, hogy miert is kell a WHO-ban ajanlottnal joval magasabb aranyban gatat vagni Mo.-n, raadasul rutinszeruen.  Azt sem ertem, hogy miert kell beontest adni annak, aki nem ker, ha az sem garancia, hogy nem csusszan ki az a kaki.  No mindegy, Heatherette-nek elkuldom akkor a beontesem fenypostan. :D

 • 2009.01.21 17:57:59rita a felcser

  Cantaloupe,ujra keresek ,hatha azota van ilyen felmeres.

 • 2009.01.21 18:00:27opti

  Cantaloupe, ezt így totál megértem. Bár a legjobb az lenne ha ismernéd is a többi dokit nem?

  A Szent Imrében a Bálint dokik hárman vannak, mindhárom ugyan olyan állásponton a főbb kérdéseket illetően, csak a stílus más. Így ha a fogadott doki épp nincs, akkor a másik kettő közül ugrik be valaki. Mindig van orvosod, mindig jó kezekben vagy, mindig ugyan olyan elvekkel. Amúgy velem is így volt. Másnál szültem, de tökéletes volt.

 • 2009.01.21 18:04:59opti

  Nem garancia? Pedig én pont ezért kértem. Mármint a beöntést.

  Amúgy nekem kellemes volt, a meleg lötty ellazított.

  És valóban egészséges.

 • 2009.01.21 18:06:37cantaloupe

  Opti,

  itt nem parazzak tul, havonta egyszer van vizit, azok alkalmaval sincs mindig UH. Megbeszlik velem a ver-es vizeletminta eredemenyet, esetleg kielemzik az UH-n latottakat, ha van kerdesed felteheted es ennyi. Szoval ha le is mondanek a doktornomrol, ezekbol akkor sem ismernem meg a tobbi orvost ugy igazabol.  A dokinom meg kedves, ket eve ismer, tudja a sztorinkat, ferjem is kedveli, fesztelenul tudunk beszelgetni...szoval inkabb kiserje vegig o a terhesseget, itt altalaban ugyis csak komplikaciora/kitolasra neznek be a dokik, igy a ba'ba szemelye lesz fontosabb.

 • 2009.01.21 18:07:45rita a felcser

  ugy latszik egyesekben van annyi jolneveltseg hogy megprobaljak elkerulni az asztalra szarast.

 • 2009.01.21 18:13:01cantaloupe

  Hat igen, Rita, szegeny undokmano is milyen jolnevelt paciens volt, tiszta szerencseje volt, nem?

  Amugy fekalia-komplexusod van? Vagy te hogy uritesz? Es azt tudtad, hogy beontes nelkul sem torvenyszeru, hogy kakil valaki szules kozben?  Amugy meg mndig varom a kutatast, ami kimutatja, miert jobb a gatmetszes a gatvedelemnel/termeszetes repedesnel. Hidd el, ha bekopizol egy hiteles tanulmanyt, jobban el tudom fogadni, hogy oke, akkor ez szukseges rossz, ami hosszu tavon megeri. De szamok nelkul...

 • 2009.01.21 18:20:57hallohallo

  jólneveltség :)

  ez kész :DDD  (mondja valaki, könyörgöm, hogy rita valójában nem orvosnak készül)

 • 2009.01.21 18:21:54rita a felcser

  Fekalia-komplexus :DDDDDD

  Dehogy,de ha el lehet kerulni akkor miert szarj masok jelenleteben???

  Visszakerdek .Koprofiliad van?? :DDDD

 • 2009.01.21 18:23:24rita a felcser

  En nemtom csak en nem szeretnek szarni mas jelenleteben????

 • 2009.01.21 18:24:47hallohallo

  ööö, ha a nemi erőszak szerinted 10 perc kellemetlenség, akkor mi a gond az asztalra kakilással?

 • 2009.01.21 18:26:18rita a felcser

  A nemi eroszakot nehez elkerulni

  A szarast konnyu.

 • 2009.01.21 18:26:24hallohallo

  bocs mindenkitől, legszívesebben törölném az előző hsz-emet, nem terelném el a témát, meggondolatlan voltam.

 • 2009.01.21 18:26:50hallohallo

  na, elkéstem.

 • 2009.01.21 18:28:36opti

  Nem jólneveltség, mert a doki látott már ilyet gondolom, meg nagyon is benne van a pakliban, pl a villámszüléseknél stb, egyszerűen nyugodtabb voltam, hogy ezért már nem fogok izgulni közben, engem valószínű hátráltatott volna a tudat, hogy odakakilhatok. Van ilyen.

  A borotválást pl rájuk bíztam, ahogy nekik jobb. Aztán a végén meg is kopasztottak...

 • 2009.01.21 18:30:38rita a felcser

  :((((

  Miert ha valaki terhes akkor nem kell borotvalt legyen?Foleg hogy a korhazban ingyen van a kozmetika.

 • 2009.01.21 18:40:12Ronja

  en pl. nem allhattam fel a szules alatt- veszelyeztetett voltam- es agytalat kertem. igy megoldodott ez is.

 • 2009.01.21 18:42:38opti

  újabb témát indítottam...

  Én nem vagyok full borotvált, én nem szeretem. Rendszeres nyírom, csinos fazonra borotválom, de nem kopaszra.

  Nem is tartom egészségesnek.

 • 2009.01.21 18:46:37rita a felcser

  Opti en is

  Szerintem egeszseges a full borotvalt de nem nez ki sehogy.En se vagyok full.

  De a korhazba full borotvaltan mentem szulni.

 • 2009.01.21 18:48:47Ronja

  es en is :) de ezt a korhazban secpec elvegzik, nem megalazo, nem fajdalmas.

 • 2009.01.21 18:49:40cantaloupe

  Hallohallo, ne band, mert latod, EZ humor volt! :DDDDD  Rita, szegyenlem magam, hogy en nem vagyok jolnevelt kislany es lemondok a slagrol, de ugye azt elhiszed, hogy en sem, mint ahogy mas szulo no sem direkt kakil szules kozben, csak azert, hogy teged bosszantson?

 • 2009.01.21 18:51:49rita a felcser

  Persze nem direkt

  De akkor se szep

  Dehat adtok (adunk) eleg csuszopenzt a dokinak,viselje el.

 • 2009.01.21 18:54:06hallohallo

  cantaloupe, oké, ha neked tetszett, akkor nem bánom :)  amúgy a full borotvált punci nem egészséges, a szőr mechanikusan véd. (pl. a kakitól :))

 • 2009.01.21 19:00:13baudolinA

  Egy jólnevelt úrinő nem teszi szét a lábát a doktornak (egy férfidoktornak pedig végképp nem, inkább belehal), hanem illedelmesen szül: egyik kezét a punci elé emeli, lányos pirulás, térdek X-alakban, felkarral elfedi a mellét. A másik kezével a legyezőjét tartja, hogy amögé bújhasson, ha úrinőhöz nem méltó kifejezések vagy hangok hagynák el becses ajkait. És fazonra nyírja a szőrzetét, ha szereti, ha nem. És befogja a száját a vajúdás és szülés közben, nem pedig eltereli mindenkinek a figyelmét holmi felesleges és bosszantó nyögdösésekkel és hisztikkel.

 • 2009.01.21 19:01:32rita a felcser

  A labon levo szor mitol ved?

 • 2009.01.21 19:01:58rita a felcser

  A ferfiaktol

 • 2009.01.21 19:02:20cantaloupe

  Ejnye hallohallo, hat te sem vagy valami jolnevelt, mi az, hogy meg a dzsindzsast sem borotvalod le?

  Meg inkabb, miert nem vezeted le a szulesed magad? Nem illik holmi apro-csepro dolgokkal az elfoglalt doktoruakat es -holgyeket zargatni. ;)

 • 2009.01.21 19:05:33másutt

  MEGVAN a gatmetszes kutatas!!

  :D

  www.americanpregnancy.org/news/episiotomy5_05.htm  forditok:  -a gatmetszes NEM hozta azokat az elonyoket, amiknek remenyeben vegzik oket

  amikor nem csinaltak gatmetszest, a szulo nok kevesbe szakadtak, kevesebbet kellett varrni oket es hamarabb tertek vissza a normalis szexualis elethez  -azok a nok, akiket hagytak szakadni (nem vagtak), kevesebb fajdalmat ereztek  -a komlikaciok szama ugyanaz volt (gatmetszessel vagy anelkul)  (American Pregnancy Association, 2005)

 • 2009.01.21 19:07:15opti

  :D

  én a hideget akartam írni, de a tiéd Rita jobb :)

  Amúgy elismerésem, hogy képes voltál erre szülés előtt, én már a lábamat is alig bírtam elérni. A pedikürt meg ne is említsük.

 • 2009.01.21 19:09:11rita a felcser

  Csak 8 kilot hiztam.Es hogy keretet adjunk a csaszarnak beutaltak elotte tiz napra hogy ugy nezzen ki hogy patologias eset:DDDAztan annyi idom volt ,hogy eletemben annyira borotvalt nem voltam es nem leszek sohaaaa :DDDDDmint egy meztelencsiga

 • 2009.01.21 19:09:49másutt

  ezenkivul ezt az erdekesseget is talaltam

  www.efn.org/~djz/birth/obmyth/epis.html

  (jo cikk csak sajnos angolul)  "Episiotomy serves another purpose. Davis-Floyd observes that surgery holds the highest value in the hierarchy of Western medicine, and obstetrics is a surgical specialty. Episiotomy transforms normal childbirth--even natural childbirth in a birthing suite--into a surgical procedure."  ami kb azt mondja, hogy azaltal, hogy gatmetszest vegeznek, meg egy teljesen "termeszetes" szulesbol is MUTETET csinalnak.  (hat igen, szike, vagas, varratok.. az mutet)  tudom, hogy ez sokakat sziven ut... (es legtobbunk nem valaszthatott :) de en ugy erzem, hogy akin gatmetszest csinalnak, az nem szul "termesztesen".

 • 2009.01.21 19:09:57hallohallo

  hát hiába, én ilyen nevelést kaptam, nálunk szőrösek a muffok, és az asztalra szarunk. ;)  én naiv, azt hittem, hogy a szülés alatt előkerülő természetes dolgokkal nincs probléma, de elfelejtettem a jólneveltség kérdését.  másutt, ez tök jó!

 • 2009.01.21 19:10:09rita a felcser

  Amugy en inkabb hallgatok,mert a szemoldokom bozontosabb mint a Brezsnyev elvtarse.

 • 2009.01.21 19:10:19hallohallo

  baud, te meg tiszta hülye vagy :)))

 • 2009.01.21 19:12:13opti

  nos, én repedtem, majd vágtak. Akkor miért is sírtam egy hónapig, nem tudom. És most mit kérjek, repedést vagy vágást? Van esély, hogy megúszom a másodikat gátvédelemmel, vagy csak ha császároznak :) ? Tényleg erre van valami adat? Ha elsőnél megnyiltál másodszorra kevésbé, vagy ilyesmi...reménykedek.

 • 2009.01.21 19:13:07baudolinA

  hallohallo,

  ezt a bókot most megjegyzem, és felhúzom a fitos, jólnevelt úrinős orromat. :)

 • 2009.01.21 19:15:00rita a felcser

  Opti

  A gatad mar tulelte az elso vilaghaborut.Kimeld hat meg.Kerj csaszart.Tudod a masodik vilaghaboru volt a szornyubb.....

 • 2009.01.21 19:17:50hallohallo

  rita, komolyan mondom, félelmetes vagy. mi a fenének viszed át a punciszőrös mondatomat a másik topikba? ráadásul mint valami viccet?

  és te tényleg orvosnak készülsz?

  hogyhogy nem hallottál arról, hogy a punci csupaszra borotválása nem ajánlott, mert a szőr véd a fertőzésektől, mert véd a fizikai sérülésektől (és mellesleg mert a szőr irányítja a vizeletsugarat is, ezért kell kissé más pózban borotválás/gyanta után pisilni)?

  ráadásul a borotva/gyanta a legtöbb nőnek szétszedi a bőrét, ami szintén gyulladást okoz.

  eszem ágában nincs elvinni ezt a topikot másfele, de ilyenkor az agyam eldobom.

 • 2009.01.21 19:18:54baudolinA

  Opti,

  a nővéremnek három szülése volt. Elsőnél rutinvágás, meg sem kérdezték, mit akar. A másik kettőnél már erőteljesebb volt a fellépése, előtte intimtornázott, úgyhogy gátvédelemmel szült, és nem repedt. Szóval van ilyen is.

 • 2009.01.21 19:18:55opti

  ó, én a császárt remélem kihagyom az életemből, akkor inkább 2-3 cm vágás mint egy hasi műtét. Amúgy semmiben nem változott odalent semmi, olyan mint volt, apa esküszik, én is így érzem.

  De tény, hogy amíg gyógyul, az szar. Kihagynám, csak villantsatok egy halvány reménysugarat...

 • 2009.01.21 19:20:21másutt

  hallohallo  ezt en is hallottam, olyan szinten, hogy az angol nogyogyaszok megkerik a pacienseket, hogy NEHOGY miattuk borotvaljak le (a latogatasok elott) mert az nem hasznal, hanem ART!  ezt valami brosuraban lattam a dokinal!

 • 2009.01.21 19:21:42opti

  Baud, mint egy falat kenyér, úgy kellett ez most. Kezdtem magam beleélni, pedig még korai. (bár ami késik...)

  Akkor velem is úgy legyen mint a nővéreddel!

 • 2009.01.21 19:22:57opti

  Rita, milyen orvosnak készülsz?

 • 2009.01.21 19:26:51rita a felcser

  A csaszarnak szarszaga van? Te almodsz?

 • 2009.01.21 19:28:19cantaloupe

  Rita vagy orrba-szajba provokal minket, vagy meg nagyon elejen tart az anatomiakonyvnek. :P  Masutt, kosz a linket! Megnyugodtam, nem en vagyok a csudabogar, aki el szeretne kerulni egy izom rutinszeru atvagasat.

 • 2009.01.21 19:30:23rita a felcser

  Opti

  Ersebeszet vagy endokrinologia.

  Regen mindig gyulladasos belbetegsegekkel akartam foglalkozni de nincs annyi penze a csaladomnak hogy posztot vegyen a gasztroenterologian:((((((

 • 2009.01.21 19:30:40ditakai

  rita sztem nem provokál  sok orvosis ismerősöm volt egy időben, és gyakorlati tapasztalat híján ebben a szakaszban még hajlamosak azt hinni, hogy mindenre a legbiztosabb megoldás egy steril műtét  orvos anyukáknál nem ez az első eset, hogy 0. naptól betervezett császárral szülnek

 • 2009.01.21 19:31:12másutt

  Meg egy bazinagy tanulmany a gatmetszesrol

  www.ahrq.gov/clinic/epcsums/epissum.htm#Discussion

  (Discussion, Key Question 1)

  "Routine episiotomy achieves no short-term goals that it has been hypothesized to achieve. Indeed, routine use is harmful to the degree that it creates a surgical incision of greater extent than many women might have experienced had episiotomy not been performed."  A rutinszeruen elvegzett gatmetszes nem eri el a celokat, amiket felteteleznek rola. Az ilyen gatmetszes hasznalata karos, mert egy sebeszi vagast teremt, ami nagyobb, [mint egy szakadas], ha nem lett volna gatmetszes" • 2009.01.21 19:33:26másutt

  ditakai:

  NANA! az orvos VAGNI AKAR. ahhoz ert. azt tanulja. az a szakmaja. abban bizik meg!  miert hagyna ra az orvos az emberre, hogy NELKULE, magatol vegezzen el egy biologiai folyamatot?  rengeteg orvos ismerosom van, csaladtag is. imado oket, de a legjobb es a legrosszabb dolog veluk kapcsolatban, hogy "viszket a kezukben a szike"

 • 2009.01.21 19:35:17rita a felcser

  Ditakai

  5 honap mulva felcser leszek.Nem is vagyok olyan fiatal.

  Nalunk a korhazban megmondtak ,hogy orvosfelesegeknek es orvosnoknek hivatalbol csaszar jar,az egyetemistak ne izguljanak.Sajnos en epp a masik korhazba szultem ahol sunyizni kellett.

 • 2009.01.21 19:38:32opti

  Jól írja Másutt. Nekem is azt mondta a szülésznő, hogy ha nem megoldható a gátvédelem, akkor megvárják merre indul a repedés és aztán vágnak. Így is tettek.

 • 2009.01.21 19:39:18ditakai

  A császár egy_alhasi_műtét_pont(.)  Normális, az evolúcióban és a saját biológiájában picit is bízó ember nem műtteti magát FELESLEGESEN élete során.

 • 2009.01.21 19:40:29ditakai

  a gátvédelem/ gátmetszés az egy teljesen más természetű - mondhatni esztétikai komolyságú kérdéskör ehhez képest

 • 2009.01.21 19:40:55cantaloupe

  Rita (Mengele),  ja, a kis celebecskek is azt hiszik, hogy a csaszar hipphopp megvan, altatas, feltaras, ki a bebi es annyi...mindenesetre csaszaros baratnoim egyike sem volt ilyen pozitiv, van aki majd ehenhalt de nem tudott utana enni, masik 3 napig nyomta az agyat es gornyedten szoptatott mint a romaiak...es ok meg megusztak a legkomolyabb kockazatokat!  Ha kell, hat kell, pl. Masuttnak is igy volt, de ne reklamozd mar, mint valami uri kivaltsagot, hisz ez egy hasi mutet! • 2009.01.21 19:45:51rita a felcser

  Nekem hipphopp megvolt; az otodik napon hazacipeltem a kurva nehez csomagot tele kompottal,mig a exfasz vitte a babat.Ket het mulva levittem a harmadiktol a 14 kilos sportkocsit amit ugyancsak exfasz vasarolt mert az vagany annyi esze nem volt hogy egy csaszaros ne emeljen.

  A harmadik heten vidaman szexeltem.

  A tizedik heten elkezdtem hasizmot edzeni.

  A gyerek 5 honapos szuletesnapjan 50 kiloval szeriaztam mellet (fekvenyomas)mig en kb 61 kilo vagyok.

  Ennel jobban nem lehet felepulni  DE

  Lehet hogy nekem vidam pozitiv hozzaallas volt,mert nem kenyszer volt ,hanem a vagyam teljesult.Ez se mindegy.  Es uri kivaltsag.

 • 2009.01.21 19:48:00ditakai

  Nekem erre nincs időm :-)

 • 2009.01.21 19:52:34másutt

  oh rita

  es a baratnom, akinek GENNY folyt a csaszar sebebol kb 1 honapig, az mit mondjon?

  hogy nem volt jo a hozzaallasa? nem a "vagya teljesult"? az az o hibaja?  ekkora badarsagot, o pliz. az egesz a te erdemed? minden?  (legalabb megvartad, hogy kigyere akorhazbol a szexeles elott. mingya' uberel valaki, aki meg a korhazban dugott. bravo.) • 2009.01.21 19:54:52baudolinA

  A császármetszés kockázatai közül néhány: www.childbirth.org/section/risks.html

 • 2009.01.21 19:55:03opti

  Anyósomnak most vették ki a méhét. Azt mondták fél évig eszébe se jusson felemelni az unokáját aki még 20 kiló sincs.

  Gondolom a császár után sem kéne emelgetni, gyúrni.

  Ismerősömnek igaz, hogy hetedik gyerek, de akkor is az utolsó gyereknél a nyolcadik hónapban szétnyílt a méhe az előző 6 évvel azelőtti császárnál. Előtte mind az öt szülés természetes volt amúgy. Akkor egy friss császárnak mekkora terhelés kell, hogy bevérezzen vagy szétnyíljon, vagy mittudomén? Ez nem volt felelőtlenség?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

 • Kehidakustány Őszi wellness az egész családnak - szállások kedvező áron.
 • Körutak, fly&drive programok. 228780 Ft / fő / 14 éjtől
 • Jön a síszezon, válasszon szállást időben! 11500 Ft / apartman / éjtől
 • Városnézésre, wellness pihenésre, borkóstolóra vágyik? Irány Pécs és környéke!

Hirdetés

Hirdetés