Gyerekzene: az ízlésrendőrségtől a nagyszínpadig

Az, hogy mi szól a Balatonig az autóban, vagy mivel dekkoljuk ki a kölykök és mi a csúcsforgalmat a Kálvinon, fontosabb kérdés, mint gondolnánk! Aki nem hiszi, zárja magára a kocsit két órára Papp Rita Kuckó Mackójával, vagy üljön végig egy zsúrt Hupikék Törpikék album összessel.

Sokan azért robbannak be a gyerekeket érintő piacra, mert azt hiszik, hogy nekik könnyebb zenélni, még úgyis kicsik. Ez igaz, de nem hülyék. Így hát, ha nem jön össze már egy aranylemeznyi és egyvisszatérés-újrabúcsú koncertre sem tudjuk kicsengetni a BS-be a pénzt, akkor se zaklassuk a gyerekeket, mert higgyük el, fel fognak nőni és biztosan megbosszulják a sarjadó ízlésükön ejtett erőszakot. Nézzük hát, mi hagyott az elmúlt években nyomot a gyerekzenei piacon!


Kolompos

Nos, ez nem csak a gyerek, de a mami kedvenc zenéje is lehet. Mert az egy dolog, hogy eredeti népzenei elemekre rázhatja otthon a kölyök a puccos pelenkáját, de ha eszébe jut anyának, a hétvégi táncház, ahol Leventéék húzták a talpalávalót, garantált, hogy magányos perceiben is berakja a gépbe.



Nincs is annál szebb, mint amikor egy tucat csinos mami követi a fess dalnokot a Tekeredik a kígyó sorában, csillogó szemmel. Így megy ez, amikor összekötjük a kellemest a hasznossal.

Bojtorján

Nekik sikerült a lehetetlen. A bojtorján dalok ugyanis cirka három hangon íródtak. Nincs ezzel semmi baj, nem kell minden nótának túl bonyolultnak lenni. Sőt, néhány pohárka után könnyebb is dúdolni a nótákat, ígérjük. Emlékszünk még arra a dalukra, aminek a refrénje:” …Minden korban van valami, ami akkor és ott jó, és éppen attól válik széppé, hogy vissza nem hozható...”.



A fiúk megpróbálták visszahozni, igaz, úgy gondolták, hogy könnyített pályán játszanak, s 1999-ben újjáalakultak, részben régi és új tagokkal. A trükk pedig az, hogy most egy egészen új generációnak játszanak, hiszen az újszülöttnek minden vicc új.

Kaláka

Az első lemezük akkor született, amikor szerény személyem, 1976-ban. S bár a Kaláka nevet kimondva pusztán csak gyermekdalok lebegnek a szemünk előtt, jóval több felnőtteknek szóló albumuk jelnet meg, mint azt mi hinnénk. Milyen kár, hogy a Weöres Sándor, József Attila és főleg Kosztolányi Dezső verseiből dolgozó együttest erről az oldaláról kevésbé ismerjük.



Olyan kuriózum is található munkáik között, mint Szergej Jeszenyin verseinek kalákásítása. A lényeg, hogy bevonultak a gyereklemezek történetébe egy egyszerű sorocskával, amit kimondani még sem könnyű: Bőrönd Ödön a Köröndön, ül a kövön, ül a kövön, fekete szín bőröndön. Nem hiába indultak ők el a klasszikusoktól.

Halász Judit/Fonográf

Ha gyereked van, evidens, van legalább két albumod tőle. Hiába hallgattuk már százezerszer, a gyerekkel együtt is szórakoztat még minket.



Mert minden korban megtaláljuk azt a mögöttes tartalmat a szövegekben, amit keresünk, hála a költészetnek. Felőlünk jöhet tucatnyi egylemezes gyerekdalszerző, maradunk továbbra is Halász Judit fanok!

Alma Együttes

Bevallom, őket évekig azért sem hallgattam meg! Egyrészt, mert Farkasházi Rékával reklámozták magukat, ami eleve egy gyengére sikerült PR kezdeményezés volt. Meg különben is, a nevük is egyszerű, sablonos gyerekzenekarból amúgy is van elég.

Aztán megtörtént a flash! Nagyon komoly zenei hátterük van és olyan belső tűz ég a zenéjükben, hogy nem lehet abbahagyni a dalok alatt a lábrázást.

Az együttes már három cd-t adott ki, valamint egy maxi albumot, idén ősszel pedig megjelenik az Alma negyedik lemeze. S ugyan nem gyerekzenekarként kezdték 96-ban, igazán szerencse, hogy átpártoltak, mert sokat dobtak a stílusukkal a soványka piacon.

Pap Rita

Ezt pedig azért, mert nem vagyunk egyformák (és úgyis mindig emlegetjük) és hát ki tudja, lehet, hogy valaki éppen miatta pörgette a bakelit lemezt.



A művésznő kiadott 12 lemezt, ennek ellenére a határig meg sem állt családjával, mert kis hazánkban nem ismerték el művészetét.

Mikola Péter

Ő a gyerekprogramok haknikirálya. Nem olyan rossz, ha leszámítjuk Komár Lászlós hangrezegtetését. És az a joviális mosoly, csak imádni lehet.

 



Mindenesetre drukkoljunk együtt Mikola Péterrel, hogy ne fogyjon a magyar! Mindig jön majd újabb adag gyerek, s felőlünk akár készülhet a hatodik album is, nekünk belefér.

Belga - Zsolti, a Béka

A Belgát szeretni kell. Nem csak azért, mert trendi, bár mostanában inkább a gimnáziumok népét célozta be, hanem mert jó, vicces, profánul különleges és provokatív. A gyerekkel mégsem hallgattatjuk a BKV indulót, vagy a Nemzeti hip-hopot, megszületett hát Zsolti, a béka.



Nem biztos, hogy első hallomásra tetszeni fog nekünk ( a gyereknek talán a másodikra sem), mert a dallam valahogy egyre kevésbé számít belgáéknak. Viszont érdemes a szöveget magunkba szívni, mert a könnyed ritmus kőkemény pedagógiát visz a hátán. Míg régen csak a ruhatárunk passzolhatott a gyerekkel, ma már lehet ugyanaz a kedvenc zenekarunk is, és együtt viselhetünk oldalt csíkos mackót.
Oszd meg másokkal is!
Mustra