Apró kezek készítik az adventi koszorút

Ha nem akarunk méregdrága adventi koszorút vásárolni a virágboltban, mégis szeretnénk gyertyát gyújtani a hét utolsó napján és az azt követő három vasárnapon, készíthetünk otthon koszorút, akár a gyerekekkel is.

Klikk!

Olcsóbban megússzuk és a családnak is szerzünk egy közös, vidám délutánt. Tippek, trükkök koszorúkészítéshez.


Szükséges alapanyagok

Koszorúalap, amely lehet egyszerű szalma, fenyőágakkal vagy mohával bevont
4 db gyertya
Ragasztópisztoly vagy kötöződrót
Szalagok
Szárított gyümölcsök (alma, narancs, házilag is készíthetők)
Tobozok, termések
Dekorspray-k

Akik szeretnek pepecselni, válasszák a bevonatlan, szalma koszorúalapot, de ebben az esetben szerezniük kell fenyőágakat, borostyánlevelet vagy tujaágakat. Hosszú kitartó munkával a huzalok segítségével az ágacskák rögzíthetők az alapon. Erre háromféle módszer létezik: ragasztópisztollyal felragasztani, a vastagabb kötöződrótból körülbelül négy centis darabokat vágni, u-alakba hajtani és ezekkel ráfogni az ágakat az alapra és jól benyomni, vagy vékony kötöződrótból egyszerűen körbetekerni a teljes koszorúalapot. Kevesebb idővel rendelkező anyukák vásárolhatnak előre bevont koszorúalapot is.

Az első lépés a négy gyertya rögzítése. Ez is többféleképpen történhet. Vagy vásárolunk gyertyatalpat és azzal együtt ragasztjuk rá a koszorúra, vagy ragasztópisztollyal ragasztjuk oda a gyertyát, vagy pedig a drótos megoldást választjuk. Ez a módszer a időigényesebb. Vágjunk körülbelül akkora hosszúságú drótot, mint a gyertyák magasságának fele. Vékony gyertyánál elég egy is, vastagabbaknál kettő-három rögzítődrótra is szükség lehet. Fogóval tartva gyertya lángja fölött forrósítsuk meg a drótot és határozott mozdulattal, egyenesen szúrjuk a gyertya talpába. Két dologra kell figyelni: a drótot ne toljuk mélyebbre, mint a gyertya egyharmada, mert elrepedhet a gyertya, valamint legyen elég forró a drót, különben nehéz betolni és ezért törik el a gyertya. (A drót pedig belefúródhat a tenyérbe, ahogy nekem tavaly.)

A legbiztonságosabbak a kis, tömzsi gyertyák, de szépek a koszorúk hosszú gyertyákkal is. A gyertyákat elhelyezhetjük hagyományos módon, azaz egyforma távolságra egymástól, de egymás mellé helyezve mind a négyet is szép eredményt kapunk. Akik nem szeretik a megszokott dolgokat, elhelyezhetik bárhogy a gyertyákat ízlés szerint. Divatos még a három egymás mellett, egy szemben felállás is.

A gyertyák elhelyezése után jöhetnek a szalagok, termések és egyéb díszek, melyek rögzítésére legalkalmasabb a ragasztópisztoly. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy semmiképp ne adjuk gyerek kezébe ezt az eszközt, mert a felolvadt ragasztó komoly égési sérüléseket tud okozni. Nem telik el olyan év, hogy ne égetne meg legalább egyszer a forró ragasztó. Rendkívül fájdalmas és sokáig megmaradó hegeket okoz.
Végül ízlés szerint szolid csillámspray-t fújhatunk a kész remekműre.

Mivel díszítsük a koszorút?
Tippek: szárított narancs- almaszeletek, egész fahéj, termések (toboz, makk, bogyók, mákgubó, csipkebogyó, dió, ánizs, stb.), mini karácsonyfadíszek, szárazvirágok. Ezeket be is fújhatjuk arany, ezüst, vagy hópihe dekorspray-vel.

A koszorúalapból készíthető felakasztható adventi koszorú (négy helyen rögzített szalaggal) gyertya nélküli asztaldísz, esetleg felakasztható ajtódísz (tervezéskor vegyük figyelembe, hogy lógni fog).

Már az egészen kicsi gyerekek is bevonhatók a koszorúkészítésbe, adogathatják a terméseket, vagy akár meg is mondhatják, hová helyezzük őket. A gyerekek büszkén fogják szemlélni művüket, amikor advent négy vasárnapján meggyújtjuk rajta a gyertyákat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra