PORONTY

Rémségek kicsiny otthonai

2007. november 19., hétfő 16:18

Az amerikai Parenting magazin összegyűjtötte a gyerekekre otthon leselkedő leggyakoribb veszélyeket. Amerikában évente kétezer gyerek veszti életét otthoni balesetben, pedig az esések, a fulladás és az égések okozta sérüléseket néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel megelőzhetjük. A legveszélyeztetettebbek az egy év alatti gyerekek.A lépcsővel rendelkező lakások tulajdonosai gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a lépcső tetejére raknak gyerekvédő rácsot. A babák azonban felmásznak a földszintről, majd lazán fejreesnek. Ezért célszerű a lépcső alját is ráccsal lezárni.


A bébikompok hátrányairól már korábban is írtunk a Porontyon, de itt is megjegyezzük, hogy ez a leggyilkosabb játék, amit az emberiség feltalált. Amerikában 2004-ben közel négyezer négy év alatti gyermeket kellett sürgősségi orvosi ellátásban részesíteni bébikomp okozta sérüléseik miatt. Ráadásul a balesetek 80 százaléka úgy következett be, hogy a gyerek felügyelet alatt volt. A Poronty tanácsa: ne vegyél bébikompot, még az ellenségednek se. Egyébként járni sem tanul meg benne a gyerek.

A Parenting magazinnak nyilatkozó gyermekorvos szerint előfordul, hogy az asztalon hagyott autósülésből kimásznak a babák és lezuhannak, súlyos fejsérüléseket szerezve. Így azt tanácsolják, még beszíjazva se hagyjuk pulton, széken, asztalon autósülésben a babát.

A babahalálok vezető oka a fulladás, a tragédiák többsége pedig az ágyban következik be. Az együttalvás kockázatát vitatják, tény azonban, hogy fulladt már meg újszülött attól, hogy a szülei agyonnyomták, vagy egyszerűen a puha paplanba, párnába nyomódott az arca. A szülői ágy mellé helyezett mózeskosár vagy kiságy, és a baba takaró helyett hálózsákban altatása biztonságos megoldást kínál. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az újszülöttnek nem kell párna, legbiztonságosabb pedig hanyattfekve altatni (bár sok baba utálja ezt a pozíciót).

Fulladást okozhatnak az ötforintosnyi falatkák is: a hot dog, mazsola, szőlőszem és popcorn is veszélyes eledel a piciknek. A virslit először hosszában vágjuk ketté, úgy aprítsuk tovább, a szőlőszemeket  pedig negyedeljük. Nagyon veszélyesek a felnőtteknek kikészített nassok is, a sós mogyoró és a kemény cukorkák. Ha már nem rémlik a vezetői tanfolyamon tanult elsősegélylecke, érdemes beiratkozni most egy tanfolyamra. A Poronty a Léghajó Programot ajánlja.

Viccesen hangzik, de valóban veszélyes a totyogókra az elöl hagyott, vízzel teli felmosóvödör, mivel ha belefejelnek és nem borul fel, segítség nélkül nem tudnak kimászni belőle. Sajnos Magyarországon évente több gyerek is életét veszti, miután a rosszul befedett emésztőgödörbe zuhant. Előzzük meg az ilyen baleseteket. A felnyitott fedelű vécécsésze is veszélyes.

Ha fürdetjük vagy úszni visszük a gyereket, egy pillanatra se veszítsük szem elől. A fürdőkádba helyezhető ülőkék sem nyújtanak teljes biztonságot, mivel felborulhat velük a gyerek. Az úszómedence-tulajdonosokat egyes országokban rendeletekkel kötelezik a medence bekerítésére, és nem véletlenül. A használaton kívüli medencékből mindig öntsük ki a vizet, a gyerekeket pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan helyen, ahol víz van a közelben.

Égési sérüléseket nemcsak tűz okozhat. A 60 fokos forró víz három másodperc alatt képes harmadfokú égési sérülést okozni a gyerekeknek. A babák annyi idő alatt is képesek magukra engedni a forró vizet, amíg mi a másik szobában hagyott pizsamáért megyünk. Állítsuk a vízmelegítőt 40, legfeljebb 45 fokra - ezzel a melegvízszámlán is spórolunk. Sok gyerek úgy forrázza le magát, hogy az asztalon hagyott teát vagy levest rántja magára abroszostól, de az is előfordul, hogy anyuka próbálta meg egyszerre kezében tartani a gyereket és a reggeli kávét, sikertelenül.

Bár Magyarországon még nem nagyon terjedtek el a lakásokba szerelt füstriasztók, egy ilyen tízezer forintos készülék életet menthet. A fűtési szezonban sokan szenvednek szénmonoxidmérgezést a rosszul beállított kazánok miatt, a füstriasztóval pedig a lakástüzek is megelőzhetők. A szakemberek azt javasolják, havonta egyszer ellenőrizzük a riasztó működését, a tíz évnél régebbi készüléket pedig cseréljük ki.

KOMMENTEK

 • 2007.11.19 22:03:33druantia

  Bocs, hogy beleszólok, de pont itt, a Porontyon olvastam, hogy találtak valami összefüggést a hallás és a csecsemőhalál között. Már nem emlékszem, hogy a jobb, vagy a bal fülükkel volt gond, de úgy emlékszem, a csecsemőhalálban meghalt babák száz százalékánál megtalálták azt a bizonyos rendellenességet.

 • 2007.11.19 22:03:37evaandrea

  Én pont azért fektettem a gyerekeimet hasra, hogy ha véletlenül buknak (hánynak) ne fulladjanak meg.De szerencsére ők is nagyon szerettek így aludni. Az valahogy soha nem jutott eszembe, hogy elfelejtenek levegőt venni...

  Azt nem tartom jónak, hogy elalvás után bolygassuk a gyereket, így egész könnyen ki lehet alakítani rossz szokásokat.Szerintem innen erednek a rossz alvás alapjai. De ez csak az én elméletem, és szerencsére minden gyerek más, van aki akár azt is jól tűri, hogy alvás közben a saját ágyába cipeljék, és fel sem ébred közben...de lehet, hogy ehhez az kellett, hogy csecsemőként háborítatlanul aludjon.Mondjuk én se szeretem, ha felébresztenek...

 • 2007.11.19 22:08:44Zsubi

  wish73  Hason alvásnak meg az a parája, hogy ha egyik oldalt jobban szereti tartani a fejét, akkor az a nyakizma lazább, másik feszesebb lesz.

  Az én 11 hónaposom az oldalán alszik el, a fény felé fordulva és persze én is ott vagyok.  A cikkhez annyit, hogy tízszer annyira kell figyelni, mint valaha magadra figyeltél.

 • 2007.11.19 22:10:46Pumatex

  druantia 2007.11.19 21:50:14  Mi anno virslit ettünk és asszem talán én kezdtem lilulni, amikor anyu első mpzdulatával kitépett a fa etetőszékből (jó kis mozdulat lehetett), a második mozdulattal meg jól irányzottan hátbavágott, és megszabadított a virslitől. Mondjuk az nem esik így darabokra, mint a karfiol.

  A hugit meg anno életében először etette apu kanállal, valami pürével, de bennemaradt egy darabka, és ő nem vette észre. Anyu meg pont arra kolbászolt és éppen látta, amit apu még észre sem vett, hogy kezd liluni a hugi feje. Na az is egy hasonló kezemben a lába-hátbavágom mozdulat volt, és már repült is a darabka valamerre elfele. Szegény apu még levegőt sem kapott... :D

 • 2007.11.19 22:11:28Pandi

  Druantia, tényleg, most már én is emlékszem, csak sajnos azóta is nagy a csönd, hogy most akkor ezzel az eredménnyel mi lesz a továbbiakban, szűrés, megelőzés, ilyesmi.

 • 2007.11.19 22:15:13Pumatex

  wish73 2007.11.19 21:57:19  "szóval levitálva az ágy felett pár centire talán nem lesz baja"  Kössssszi, ezzel feldobtad az estémet. :DDDD

  Holnaptól elkezdem tanítani. Csak még nem tudom, hogyan, de éjszaka csak megálmodok valami okosat...

  :DDD

 • 2007.11.19 22:17:18Pumatex

  Ha lesz valami eredménye a kutatásnak erről a csecsemőhalál-hallás összefüggésről, arról gondolom írtok majd a Porontyon is, ugye? Figyelni fogom. Bár lehet, hogy addigra túlleszünk a nehezén.

 • 2007.11.19 22:33:47zoomface

  nagyon fontos! hogy a FUSTRIASZTO es a SZENMONOXID ERZEKELO nem egy es ugyanaz! mindenkinek ajanlom sok eves tapasztalat alapjan, hogy MIND A KETTOT szerezzetek be! a fustriaszto egy tuz vagy fozolapon hagyott edeny eseteben hasznos viszont nem erzekeli a halalos szenmonoxidot!!! a szenmonoxid erzekelo egy szinten 10 000Ft koruli kis keszulek - a gazuzemu kazanok kozelebe kell feltenni es nagyon fontos, hogy legyen ilyen a lakasban. A szenmonoxid ugyanis szagtalan, nem fust - es meg egy egeszseges, eros ferfit is elaltat! ne keverjetek, legyen mind a ketto! ezen nem mulhat emberelet.

 • 2007.11.19 22:43:58Sólyomszem

  Pandi, az nem baj, ha megint beszélünk róla, én inkább arra gondoltam, hogy a hajtépkedős részét kihagyhatnánk, az már megvolt... :D  drgonzo777, tökre igazad van. Nekünk CO-érzékelőnk van, füstérzékelőre eddig nem gondoltam. De ez a múltkori (talán múlt heti?) tűz Tordason elgondolkodtatott. Bár mi földszintes házban lakunk...

 • 2007.11.19 23:05:05cozumel

  Egy baratnom ferje baleseti sebesz, o latott cifra dolgokat:-(

  Amikor a babajukat vartak, azt mondta a felesegenek, hogy ket dologra figyeljen a legjobban: a forrazas es a torott uveg veszelyere.

  Ezekbol szarmaznak leginkabb a menthetetlen balesetek.

 • 2007.11.19 23:12:52druantia

  Tényleg érdemes volna megkérdezni különböző szakorvosokat, mert talán mindegyik tudna valami hasznosat mondani. Cozumel, a te ismerősöd pl. igazolta az üvegtől meg a forró víztől való félelmemet, a tüdőgyógyász figyelmeztetett a tüdőbe leszaladó kaják veszélyeire, stb.  Apropó tüdőbe leszaladó kaják. Az tényleg igaz, hogy a dió tüdőbe jutva azonnal leállítja a légzést vagy ez csak városi legenda? Ha igaz, akkor mi az az anyag, ami ezt teszi, és mi másban lehet még?

 • 2007.11.19 23:44:33cozumel

  Druantia!  Azert a forro viz/leves stb, mert ha neked 2 liter viz a combodat harmadfokon egeti meg, meg mindig marad elegendo borfelulet a testeden, ami lelegezni tud. Ellenben egy kisgyereknek ez akar az egesz testet is beboritja. Csak azert irom, ha valaki nem hallotta volna meg.  Az uveg meg azert veszelyes, mert szabalytalan sebet vag, szilankokat hagy stb. Egy "sima" kes okozta balesetet konnyebben orvosolnak.  Ez igy nagyon szakszerutlen, bocs, en nem vagyok orvos, csak laikuskent igy volt egyszeru felfogni.

 • 2007.11.20 06:55:42Mamszi

  Atina:hiába is próbálnád hanyatt vagy oldalfekvésbe helyezni, hogyha hasonfekve érzi jól magát. Nálunk is így ment az elalvás, és utána nem piszkáltam, hagy aludjon. Néha azért ment oldalfekvésben, de háton sosem tudott aludni, csak már később, kocsiban, több hónaposan és inkább már félig ülő helyzetben.

  A mai napig a hasára helyezem le és majd Ő eldönti, mi jó Neki.

  Persze légzésmonitort én is ajánlok és hogy lefektetés előtt mindenképp kellőképp büfiztesd majd meg a babádat.

  Sok sikert a várandóságod további időszakára!

 • 2007.11.20 07:41:16Meni

  Sziasztok! Nálunk a kórházban szoktatták rá a fiamat az oldalt és/vagy hasonfekvésre, a koraszülött intenzivezen! Azt mondták, hogy kemény matracon nem veszélyes, bár tény, hogy ott állandóan monitorozták is. A lényeg, hogy a gyerek igy tanult meg elaludni, mai napig csak a hasán alszik jól. Ha a hátán raktam le - már nem próbálkozom ilyenekkel - akkor állandóan felriadt. Másrészt meg jobban féltem attól, hogy belefullad a felbukott tejbe, mert nagyon bukós baba volt. Szóval nálunk a légzésfigyelő és a hason alvás jött be, a másodikkal is igy tervezzük...

  A lakás biztonsággal kapcsolatban nekem az üvegajtó a parám, hogy rohangálás közben beleesik a gyerek. Láttam ilyet a szomszéd gyereknél mikor kicsik voltunk, azóta is álmodom róla, szerencsére időben kiért a mentő, mielőtt kivérzett volna. Ja, és olyat is láttam, hogy játszótéri hintából másfél métert repült a gyerek. Két hónap gipsz... :(

 • 2007.11.20 07:45:34Meni

  Ja, meg még valami: egy babaújságban olvastam, hogy a szerző kislányának úgy tört el a lába, hogy együtt ugrált nagyobb gyerekekkel ugrálóasztalon. Tudjátok, ami mostanában minden rendezvényen van, ugrálóasztal vagy felfújható vár, meg ilyenek. Nem sokkal nagyobb gyerekekkel ugrált együtt, de a baleseti sebész szerint pár kiló különbség is veszélyes lehet. Vagy ráugrik egy nagyobb gyerek, vagy ami itt is történt, hogy valahogy ellentétes irányból hatott a kislány saját súlya, és egy szintén ugráló gyerek súlya. Szóval nem ugrottak rá, vagy valami, és mégis elpattant a csont...

 • 2007.11.20 08:05:26Sólyomszem

  Na azt hiszem, most hagyom abba ennek a posztnak az olvasgatását... Így is elég paramama vagyok.

  Nálunk ráadásul két nagyobb fiú van meg egy bébilány. Állandó félelmem, hogy birkózás-hülyéskedés közben nekiesnek a kicsinek. Tegnap elalvás előtt azon agyaltam, hogy később, mikor a pici mászni kezd, hogy akadályozzam meg, hogy rálépjenek véletlenül... :-O

 • 2007.11.20 08:15:49Babusch

  En kicsit tulzottnak erzem a lakas gyerekbiztossa tetelet.

  A cikkben szereplo dolgokkal nagyjabol egyetertek, de azert, ha figyelunk a gyerekre, megyunk utana, magyarazunk neki, mar egesz pici korban, mikor mar maszik es eler bizonyos dolgokat, ossze fog allni a kis fejeben, hogy mit szabad, mit nem, mivel okoz maganak fajdalmat.

  Persze meg utana is feszegeti a hatarait, de ezert vagyunk mi szulok, hogy Figyeljunk rajuk, terelgessuk oket:)

  En ezek szerint abszolut darwinista vagyok, nem volt legzesfigyelonk, sutni is szoktam, a radiatorokat regota eleri a gyerek, csak az elerheto konnektorok vannak ledugozva, es fasza csuszasgatlos a jatszos zoknia:)))

  Ezenkivul mindent tapasztalatbol tanul es lesem mindig!

 • 2007.11.20 08:37:59nullacska

  nekem mind a négy kölyköm hason aludt  illetve az egyik fiam szeretett oldalt is. háton alvást soha nem értettem, hogy csinálják mások nekem mindegyik utált háton aludni  gyerekbiztos lakás : ha a poszt is és többnyire a szülők is arra hívják fel a figyelmet, hogy ÁLLANDÓ felügyelet, akkor talán felesleges a sok hajcihő. Ott vagyok mellette, ha bajt csinál megakadályozom, elmagyarázom mi a szitu stb.

  nekem a sok biztonsági felszereléstől olyan érzésem van, mint ha magát a tapasztalás, a tapasztalat szerzés a tanulás élményét akadályoznánk. mintha a világ egy részét szánt szándékkal elzárnánk a külső ingereket még nagyon is érzékenyen felfogó porontyaink elől.  parák: nekem jól belakott ablakparám van. még a tini gyerekemet is féltem, hogy kiesik az ablakon.

  az alapja sztem az, hogy egy kis gyereknek hiába magyarázom, hogy mi történik ha kiesik, egyáltalán nem tudja elképzelni

  míg, ha a meleghez hozzáér azt érzi, hogy kellemetlen, ha elesik azt tudja, hogy mivel jár. de az ablakból kiesést lehet egy jó bulinak tartja ( na ezt nem tudom kiverni a fejemből, ezért ablakokon nálunk bizony kitámasztó van, a többi ablakot pedig szigorúan csak bukóra szabad nyitni különben síkitok...)

 • 2007.11.20 08:42:13koneko

  Unokaöcsém gyakran volt köhögős- beteg. Ennek kapcsán mondta a doktornénik, hogy kicsi gyereknek tilos a mentol- mentolos rágó, fogkrém, inhalálás, mert légzés leállás lehet a vége.

  Na nekem ez volt a parám, hogy nehogy mentolos akármi jusson a kezébe, szájába.

 • 2007.11.20 08:50:32Sólyomszem

  nullacska, az a baj, hogy kizárt, hogy a nap 24 órájában _minden pillanatban_ a közvetlen közelében legyél a gyereknek. Mondjuk nálunk a kisebbik fiam úgy verte be és szakította fel a fejét, hogy én 20cm-re ültem, az apja pedig 5 cm-re állt tőle... a saját lábában esett el a drágám :-O.

  Persze nem lehet mindent lekerekíteni meg nem is érdemes, kell a gyereknek a tapasztalás.

  Viszont mi jártunk pár hónapig a János Kh. gyereksebészetére, mert a kölcsönlakásban, ahol egy hónapig laktunk, a sütő üvegajtaja nem volt szigetelt és az egyévesem pont annak támaszkodva állt fel :((. Szerencsére símán gyógyult (azonnal pohár vízbe lógattam a kezét és addig tartottuk ott, amíg beértünk a kh-ba), de lehetett volna rosszabb is. Amúgy már nem volt bekapcsolva, csak még nem hűlt ki.

 • 2007.11.20 09:09:05Körike

  Az én kicsi lányom májusban eset egy nagyot. A nappaliban. Mire odarohantam hozzá én is megcsúsztam és kificamodott a bokám, amire teljes súllyal rázuhantam. Kétoldali bokatörés, mentő, műtét...  Szóval az ANYUKÁK IS NAGYON VIGYÁZZANAK magukra!!!  (Egyébként mostmár jól vagyok, januárban szedik ki a vasakat a bokámból.)

 • 2007.11.20 09:09:22summarygloss

  Darwinisták: a férjem bátyja már kóbászolt, és az alvó anyja hajából kiszedett egy fém hajcsatot és bedugta a konnektorba, amiből kipiszkálta a dugót. Szerencsére a nullába, nem a fázisba. Hol van ebben a természetes szelekció, he?

  Fi-relé: most már alapszerelvény minden új építésű lakásban, ha jól tudom.

  Na, megyek, mert a hathetesem épp a saját nyálától fuldoklik itt alvás közben...

 • 2007.11.20 09:17:44Mamszi

  A FI relé működési elve: a szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos (azaz valahová máshová folyik az áram) akkor a biztosíték lekapcsol. A relé olyan gyors és érzékeny, hogy jó esetben az áramütött nem is érzi, hogy majdnem meghalt!

  A biztosítékra hasonlító kis berendezést közvetlenül a villanyóra után kell elhelyezni, plusz áramot nem fogyaszt. A FI relé szinte minden elektromos boltban kapható, ára ~12.000 Ft, villanyszerelővel érdemes felszereltetni.

 • 2007.11.20 09:30:23liána

  Az én kislányom csak háton hajlandó aludni. Szopi után mindig oldalára fordítva teszem le, de ez addig tart, míg rá nem jön, hogy nem hanyatt van. Ekkor fogja magát és hanyattfordul, miközben pillanatok alatt derékig ki is takarózik. Mit tegyünk, apa vére folyik benne... Egyébként bukós babákat csak oldalra fordítva tegyetek le, mi egy összecsavart pléddel támasztottuk meg, semmi gond nincs vele. Érdekes, de a hason alvás az nem megy. Napközben sokszor hasra teszem, amit nagyon élvez, de a fejét le nem tenné. Ha elfárad, inkább elkezd kiabálni, hogy vegyem fel, mert arra még nem jött rá, hogyan tud megfordulni.

 • 2007.11.20 09:40:18summarygloss

  Bukás és hanyattfekvés: fel nem foghatom, miért nem gyártják a kis mértékben döntött kiságyat és kádat. Lehet, én fogom elkezdeni, és meggazdagszom belőle. Most féltéglázunk: fürdetésnél féltégla a kiskád alatt, hogy a feje ne merüljön vízbe (semennyire, mert irtózom a középfülgyulladástól), inkább mosdókesztyűvel mosom a buksiját, és féltégla a kiságy lábai alatt, hogy ne az orrába bukja fel a büfit. Működik.

 • 2007.11.20 09:43:13Mamszi

  Tudja valaki, hogyan tudom leellenőrizni, hogy alapból be van-e építve FI-relé vagy sem? Mert ha ezt egy laikus meg tudja nézni és ellenőrizni, ezért talán nem hívnánk ki villanyszerelőt.

  Amúgy újépítésű házban élünk, ezért gondoltam, talán van esély arra számítani, hogy van ilyen beszerelve, alapban.

 • 2007.11.20 10:06:08Sólyomszem

  Mamszi, most megnéztem a mi FI-relénket. Olyan, mint egy kismegszakító (azok elé van beszerelve a dobozba), csak laposabb és szélesebb. Az van ráírva, hogy R.C.D /ez mondjuk lehet a gyártó is, amennyire én értek hozzá :(/, és van többek közt egy olyan adat, ami mutatja, hogy mekkora áramszökésnél kapcsol le (I"delta"n), a mienk 0,03A.

  Amúgy sajnos még elég sok a sötét villanyszerelő (érzed a szójátékot?! :-P), aki fölöslegesnek tartja (annak ellenére, hogy új házaknál és elektromos rendszer cseréjénél már kötelező!), nekünk is úgy kellett megküzdenünk vwlük, hogy de mi igenis szeretnénk. Úgy néztek ránk, mint valami marslakókra.

 • 2007.11.20 10:09:06Mamszi

  Sólyomszem: Köszi szépen, megnézzük a férjemmel! :o)

 • 2007.11.20 10:12:28summarygloss

  Szén-monoxidról: a CO színtelen, szagtalan gáz, a gázkazánban elégtelen égéskor keletkezik, és mivel a levegővel azonos súlyú, keveredik vele és nem ülepedik le, mint a CO2. (A fa- vagy szilárdtüzelésű kazánok azért nem veszélyesek ennyire, mert a füstjük büdös, ennek ellenére a füstérzékelő is hasznos.) A CO-mérgezettek mindegyikét az ajtóhoz vagy ablakhoz közel találják meg, mert a mérgezés gyors lefolyású, és végtagbénulással kezdődik: mire az illető észre veszi, hogy baj van, és indulna levegőt beereszteni, már nem ér oda. Javasolt inkább felkapni egy tárgyat, és kidobni vele az ablakot.

 • 2007.11.20 10:13:04Sólyomszem

  Ha már a rémségeknél tartunk, baleseti sebászek szerint az emeletes ágy elég erős veszélyforrás (bocs mindenkitől, akinél ilyen van, de tényleg). Igaz, hogy a gyerekek vérmérsékletétől is nagyban függ, de egy nyugodt gyereknek is megcsúszhat a lába.

 • 2007.11.20 10:15:38Sólyomszem

  Mamszi, szívesen.

  summarygloss, kösz a tanácsot, nem árt tudni!

 • 2007.11.20 10:15:42summarygloss

  Mamszi, látom már megírta Sólyomszem, de én is megkérdeztem: a kismegszakítók dobozában kell legyen, kb. 2x olyan széles, és nincs rajta kapcsoló. Amikor mi akartunk új lakást venni, és bugyborgós kádat akartunk betenni, szóltunk, hogy kérünk fi-relét, erre mondták, hogy van benn alapban, mert kell. Építője válogatja eszerint.

 • 2007.11.20 10:28:10Sólyomszem

  summarygloss: de VAN rajta kapcsoló! Pont olyan, mint a kismegszakítóé, ezért tudod visszakapcsolni. Ugyanis nem a főmegszakítót vágja le, hanem saját maga szakítja meg az áramot. Legalábbis a mienk.

 • 2007.11.20 10:31:31Sólyomszem

  A nagy építőcégek biztos raknak be alapból FI relét, én a "mezei" villanyreszelőkről alkottam sommás véleményt három eset alapján :-PPP

 • 2007.11.20 10:33:52Mamszi

  ilka.lost.hu/newsite/components/com_joomlaboard/uploaded/images/firel_.GIF

  Na itt látok egy képet, lehet, hogy ez segít FI relé ügyben.

 • 2007.11.20 10:35:37Alvomacko

  Én most cserélettem villanyórát, mert lett egy csomó elektromos nagygépem. A kismegszakító dobozát is cserélték és nekünk is tett bele fí-relét a villanyszerelő alapból. Le is vágtuk már néhányszor... :-)

  Tényleg biztonságosabb így a rendszer.

 • 2007.11.20 10:37:01Alvomacko

  Ja, én nekünk pl. kék színű a fí-relé, a többi kismegszakító fekete.

 • 2007.11.20 10:37:21Sólyomszem

  A mienk nem pont ilyen, de hasonlít. A sárga (teszt?) gomb megvan és a kapcsoló is hasonló.

 • 2007.11.20 10:39:29Maja Papaya

  Bukás és féltégla: én pont azt hallottam, igaz, régi tanácsok (15-20 éves), hogy az a jó a bukós babáknál, ha úgy döntjük az ágyat, hogy a fejük valamivel lejjebb kerüljön. Két unokatesómnál javult így a helyzet. Nekem mindkét gyermekem bukós, de nem jött, hogy kipróbáljam... Fekve csak pici korukban buktak, fél éves koruktól kb már inkább csak ölben, vagy játék közben (mindkét esetet imádom :)).

  Amúgy én azt gondolom, de lehet, hogy ez túl darwinista, hogy egy egészséges, jól fejlett babánál működnek annyira az ösztönök, hogy ha hanyattfekve bukik, akkor oldalra fordítja a fejét (esetleg később magát). Nálunk legalábbis ez egyáltalán nem volt problémás, pedig előfordult többször is nagyon pici korukban, hogy alvás közben jött vissza a cucc, és az elején mindketten csak háton fekve tudtak aludni. Árasztották az ágyat, de nem fuldokoltak.

  A fi-relé meg jó tipp, mi csak az áramtól védjük őket, meg igyekszünk azért úgy pakolni, hogy ne kelljen állandóan a sarkukban lenni. De eszembe nem jutna mindent bebiztosítani, leragasztani, elzárni, ami nem jelent közvetlen életveszélyt. Igenis tapasztaljon a gyermek, már amit ésszerűen lehet: pl a vegyszereket inkább magasra rakom, de a fiókokon nincs zár, azt inkább tanulja meg kezelni. Jó, azért figyelünk általában.  Nálunk az egyetlen nagy baleset vendégségben történt: az épp járni tudó Marci nekiesett a frissen befűtött cserépkályha üvegajtajának :((( Jó sokan voltunk körülötte, és mégis. Szerencsére annyi nyoma maradt csak, hogy közelébe se megy forró dolgoknak. De fájdalmas tapasztalat volt szegénykének. Szóval, idegen helyen fokozottan figyelni!!

 • 2007.11.20 10:56:43Alvomacko

  Én nagyon szerencsés voltam a gyerekeimmel, mert nem igazán kellett a lakást felnőtt idegenné tenni a lányok védelmében. Minden a helyén maradt, egyedül az örökségem, a padlóváza nem került át hozzánk, mert a szívem szakadt volna meg, ha felborítják és összetörik. Az asztalon nálunk sem volt terítő sokáig. Még a vasárnapin sem. Mert úgyis állandóan leették, de azon én is paráztam, hogy lerántják.

  A konnektorok meg a szekrények mögött voltak, így arra sem kellett gondot fordítani. A szekrényajtók sem voltak lezárva, mert hamar megtanulták, hogy azt nem rámoljuk ki. Egyetlen fontos dolog volt viszont, hogy a gyerekszoba ajtajaira rács került a kicsi születésekor, mert féltem, hogy valami rosszat művel a 17 hónaposom, amíg a kicsit etetem.

  Nálunk az a konzervatív szokás volt ugyanis, hogy a szoptatás alatt az anya elvonul, hogy a kicsi figyelmét semmi ne terelhesse el az evésről. Tudom, ez ma ódivatú nézet, mert már mindenki szoptat mindenhol és a babák szépen fejlődnek. Mindegy. Én nem a gyerekszobában szoptattam, így viszont valahogy vigyázni kellett a másikra is. Kerítéslécekből kis kapu került az ajtóra és ez évekig így is maradt.

 • 2007.11.20 11:13:31Maja Papaya

  OFFF De szerettem volna én is egy ilyen rácsot, amikor ott ugrált mellettünk a nagy, a kicsi meg folyton csak őt bámulta evés helyett! De szerintem lebontotta volna dühében a kisszobát egy szoptatás alatt, és igazából teljesen meg tudtam érteni a motivációit, csak örülni nem tudtam neki. :) Most, hogy ezt felidéztem, beugrott, hogy többször is megfenyegettem azzal, hogy kizárom az erkélyre (nyár volt, valamit ő is tudta, hogy semmilyen más ajtót nem tudok bezárni a lakásban), és ott csak szárazkenyeret és vizet kap majd. Na, ez annyira megtetszett neki, hogy az uzsonnáját az erkélyre kizárva ette meg, persze száraz kenyerünk pont nem volt, így vajas-mézes kalácsot evett a fogoly.:) ON

 • 2007.11.20 11:16:48Nilüfer

  Nálunk mindhárom lánynál helyén maradt minden, soha semmi nem tört el, nem díboltak.Veszélyes dolgokat sem csináltak, az is igaz, hogy nem maradtak egyedül, csak ha aludtak, akkor is félig nyitva volt az ajtó.Egy parám volt, az erkély üvegfala, de az ajtóra ablakra biztonsági láncot szereltünk.Abrosz mindíg volt, van is, arra van, hogy leegyük:)) ez a felnőttekkel is előfordul.Rángatni nem rángatták sohasem.Tudom, hogy hihetetlen, de tényleg.Kíváncsi leszek Samura, bár úgy tűnik, lehet vele beszélni máris:)

  Nálunk a kulcszsó a veszélyes volt, soha nem vonták kétségbe, hálistennek.Sőőt, a nagylányom tizenévesen elkerülte az automata mosógépet, sose használta, mert az veszélyes:))))))))

 • 2007.11.20 11:28:37Alvomacko

  Maja: nálunk az volt a jó, hogy a gyerekszoba és a nappali egybe nyílt, így oda tudott állni a rácshoz és szövegelhetett is, ha akart. De az én gyerekem annyi idősen sz@rt az én fejemre. :-)))))

  Baromira jól eljátszott egyedül.

  Amúgy a rácsokat (mert a gyerekszobának másik ajtaja is volt a konyha felé) én készítettem 8 hónapos terhesen kerítéslécekből. :-)

 • 2007.11.20 11:35:09jidele

  Maja Papaya :))))

  én nem emlékszem, hogy nálunk otthon lettek volna különleges védőfelszerelések. Azaz a radiátorokon fa rács volt, miután a nővérem majdnem vagy ténylegesen (nem emlékszem a részletekre, még nem éltem;)) lefejelt egyet. Aztán a hugom a kanapé hátán felmászott, onnan végig a radiátor rácsán, és az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, hogy fejest ugorjon. Rács ment, kanapé távolabbhúzódott. Konnektorvédő, az ajtók alatt kitámasztó. Ennyi.

  Hason-háton: Dina refluxos volt, meg amúgy se tudott a hátán aludni, felébresztette magát a kalimpálással. És fel volt támasztva az ágya kicsit (egy vagyonért lehet amúgy emelhető ágyat venni), amíg meg nem tudott fordulni az ágy vége felé. Szóval hason alszik, mostanában néha az oldalára fordul.

  Vettünk nem melegedő ajtajú sütőt. Na ez hiba volt, ui. tényleg nem melegszik, amíg megy. Amint kikapcsolod, 5mp alatt válik tűzforróvá.

  Van konnektorvédő,és lesz azokra a szekrényekre, amikben vegyszer van, gyerekzár. Valamint a vitrinre már megvan a fólia, ami nem látszik, viszont nem törik tőle szilánkosra az üveg. A jövő zenéje, de nagyon fontosnak tartom, az a rács az ablakokra. A negyediken lakunk, eléggé megüti magát, aki kipottyan.

 • 2007.11.20 11:41:28Maja Papaya

  Alvómackó: Ha a párom csak feleannyit barkácsolna, mint te, már elégedett lennék :)) Lehet, hogy nálunk is inkább én kéne kedvet kapjak hozzá?!

  Na,majd csak megnő a fiam, aztán majd ő jól megszerel mindent! :)

 • 2007.11.20 11:42:36jidele

  Egy dolog van, ami életveszélyes, és soha soha soha nem engedem a gyerekeimet a közelébe: a bébikomp. Vagy 100 féle módon lehet vele megölni, megnyomorítani vagy csak jópár hétre kórházba száműzni egy gyereket. Főleg lépcsős lakásban...

 • 2007.11.20 11:47:35Alvomacko

  Maja: én imádok barkácsolni. Mindent. Csak az a baj, hogy sokszor csak szétszerelni tudok. Pl. tegnap is szétszedtem egy kapcsolót, de összerakni már nem tudtam volna. Szerencsére nem is kellett... :-)

 • 2007.11.20 11:48:03Hicudzsi

  Húú az utóbbi termést nem olvastam végig, de egy orvos ismerősünk mesélte, hogy hatalmas rizikót jelentenek a magas szülői ágyak és a serpenyők amiknek nem befelé fordítod a nyelét :(  Nálunk van konnektorvédő meg volt rács.

 • 2007.11.20 11:55:16Hicudzsi

  Én pl.a sütővel úgy vagyok, hogy mondtam a gyereknek forró... mondtam még egyszer csak röhögött, megfogta az ajtót én meg elkaptam onnan a kezét de azért felfogta, hogy meleg viszont nem égette meg magát, na azóta nem megy a közelébe.  Azt hiszem én is darwinista vagyok...  Viszont gyerekkoromban lukacsosra égettem a fenekem a radiátorral az fájt...

 • 2007.11.20 11:55:19Mamszi

  Én a bukással kapcsolatban azt figyeltem meg, hogy nálunk addig volt ez napi szinten probléma, minden étkezés után és két étkezés között is sokszor, míg csak tápszert kapott, tehát folyékony táplálékot.

  Aztán mikor bevezettem először az ebédet, majd a vacsorát, pépeket, ez szinte egyik napról a másikra elmúlt, tehát a veszélytényező is.

  Az ággyal kapcsolatban, a miénk nem lejtős, kókuszmatrac, 70x140 cm-es, rácsos, teljesen szokványos, de azt azért betartottuk, hogy legyen a baba feje alatt, amíg még nem tudott annyira magáról, hogy könnyen helyet változtatna, textilpelenka.

  Hálózsákban is altattuk, de aztán jött a paplan, nálunk ez nem volt veszélyforrás, igaz, a lányunk általában hason aludt el és úgy is maradt, behúzott lábakkal, sokszor, de attól még nem jelzett be a légzésmonitor, hogy takarásban lett volna a mellkasa.

  Nálunk 10 hónapos koráig ment szakadatlanúl, akkor kifogyott belőle az elem, szerencsére nem alvás közben, és akkor le is szereltük, illetve fent van még, de nincs használva.

 • 2007.11.20 11:58:38Mamszi

  Amúgy terítő nálunk sincs, a függönyöket, amik leérnek a parkettáig, nézegeti, simogatja, mint egy "divattervező", aki anyagot vizsgál, szóval nem féltem Tőle még.

  A konyhában viszont a bejáratnál, mivel félig belenyílik a nagyszobába, rácsot szereltünk fel kinyitható kisajtóval és ehhez hasonló van a kisszoba-nagyszoba között is, hogyha pl. takarítok, ne jöjjön ki és maszatolja össze a felmosott de még fel nem száradt parkettát, járólapot. Máskor nem szoktam zárni.

  De még nem jár önállóan, úgyhogy ez gondolom, változni fog. :o)

 • 2007.11.20 12:55:44Nilüfer

  Jidele, jó ,hogy a kompot írtad..mert tudom, hogy veszélyes, de a minap láttam egy csilli-villit, ezer izével, ami Samunak nagyon bejönne,számomra nagy kísértés, de most újra csak nem és nem:)/Olyan hülye vagyok, a saját gyerekeimnél eszembe sem jutott/

  Majd találok valami nem veszélyes szerelgetni valót..ámbár lehet hogy egy dob kéne a gyereknek, mert mindent összekalapál mindennel:))) Minél jobban szól, annál jobb:D

 • 2007.11.20 12:59:45Hicudzsi

  Nilüfer!

  Érdemes szétnézni szerintem nem műanyag izé-bizék terén, hanem faalapú játékok között.

  Vannak nagyon édes kalapálós játékok, az enyimek imádták :)

 • 2007.11.20 13:06:46Nilüfer

  Köszi, Hicidzsi, már ki is van találva..többé-kevésbé:)Nem írom, mert a zanyja is olvassa:DDDD

 • 2007.11.20 14:09:55sme

  Nálunk ez most teljesen aktuális, ugyanis megkezdődött a mászóprogram és a mindent lepakolok amit csak elérek dolog.  Egyenlőre csak vakdugó van a konnektorban, szétszedtük a d.asztalt, most szereztünk be egy szőnyeget, mert mindig felhúzza magát és beveri a buksiját.  A légzésfigyelőnk nekünk is van, de én már csak éjszakára kapcsolom be, mert napközben már nem alszik annyit a szentem.

  Viszont nekem a kezdetektől fogva hason alszik, mert hasfájós volt és egyszer hasra fektettem, mert a doktornőm mondta, hogy azért az sem árt neki sőt, és aztán hamar rájött, hogy ez neki jó.

  Persze sokáig paráztam, és figyeltem a kis ledet, hogy pittyeg-e.

  DE egyet értek azokkal akik azt írták, hogy mihelyt elkezdenek forgolódni teljesen mindegy hogy hogyan akarod altatni, ő úgyis elfordul.

  DE volt olyan is, amikor az éjszaka közepén arra riadtam fel, hogy sípol a risztó mint a franc, egyből kipattantak a szemeim, felkaptam őt szegénykám kómásan rám nézett, hogy na most mi van??? Csak annyi volt, hogy elmászott a kiságy egyik sarkába, oda befészkelte magát és nem érzékelte a l.figyelő. Szóval ilyen is van, de szerintem azért jó találmány és érdemes használni.

  Nilüfer az én fiamnak is az a szórakozás, hogy összeszedi a játékait és a szomszédok nagy örömére ütögeti a parkettához, hogy hűűű de jó hangja van:-)

 • 2007.11.20 14:12:35sme

  jaaa és azt elfelejtettem,hogy újabban úgy altatja magát a gyerek, hogy a takarójába belefúrja a kis orrát és simizi. Édes, én meg nem győzőm lerángatni a fejéről miután elaludt.

 • 2007.11.20 19:42:57Magdus_

  Hű, már megint nagyon sok hsz van, úgyhogy csak bele-bele olvasgattam,melyekhez csak annyit fűznék hozzá:

  - Már a baba-mama szobában is úgy fektettük a gyerkőcöket, hogy egy kis türcsit (itthon kissebb párnát) helyeztünk a baba fél háta alá, így nem oldalt, de hagyatt sem feküdt. Úgy is vettem észre, hogy így a legkényelmesebb neki (és én sem paráztam, hogy "megfullad"). Később, mikor már tudta a fejét tartani, akkor jött a hasonfekvés (jót tett a pocifájásának) amit azóta is imád (most lesz egy éves és kedvenc elalvási póza a hasonfekvés és az egyik vagy másik láb felhúzása)

  - Bébikomp: én is sok rémhírt hallottam, de amit mi vettünk merőben más a többinél: Ehhez mondjuk az is hozzá tartozik, hogy már tudott állni mikor megvettük, így nem teljes súllyal nehezedett rá, csak segítette a "száguldásban" és ha elfáradt akkor csak lecsüccsent a székébe (20 percnél tovább sosem hagytam benne).

  3 fokozatba állítható, majd ha kinőtte, akkor jöhet a rugós funkció és ha már elkezdett menni, akkor csak betolom a széket és "keret"ként űködik. Mindegyik funkciót használtuk, most tartunk "keretes"nél és semmi, de semmi baja nem lett!

  Egy "baja" van: drága (de nekünk megérte, mert sokat játszott vele és a mai napig imádja):

  brendon.hu/ProductSearch/viewer.aspx?mainmenu=jatek&submenu=gyermekjatek&category=bebikomp&empty=1&productid=171199&pageno=1&whid=25

  - veszélyforrások: a dmben lehet kapni olyan konnektordugó amit nem kell folyton kiszedegetni (előzőleg olyat vettem és írtó macerás volt)ha használni szeretném, hanem 90fokban kell betenni a dugattyút,úgy elfordítani, majd bedugni a konnektorba,ha pedig már nem használom, akkor csak kihúzom a dugót és a likak máris bezáródnak -ennél jobban nem tudom leírni, nézd meg: márka: babylove). Üveg: leszereltük a tévés állvány üvegajtóját, mert az nekem is parám, hogyha elesik beleesik és összekaszabolja magát.

  A sütőre és egyéb veszélyes holmikat rejtő szekrényre pedig gyerekzárat tettünk (márka: safety1- bébiboltokban lehet kapni). A sarokvédőket (az mondjuk nem ez a márka)pedig utólagosan odaragasztottam, mert a hozzá adott ragicsíkot pik-pak lekapta :).

  No ennyi, most megyek altatni :)))

 • 2007.11.20 20:58:05Békanőci

  Zozókámnak nem nőtt össze egy izom a hasfalán,így orvosi javaslatra apközben hason kellett altassuk mikor hazahoztuk.Amúgy nem nagyon pártolhatják a hasonalvást a dokik,mert hozzáfűzték,hogy csak nappal,ha rá tudunk gyakran nézni,hogy endben van-e.Kiscsaj sem pártolta a dolgot,mert hét hetesen megfordult,azóta el kellett teljen fél év,hogy még egyszer(mondom egyszer!)hason aludjon.maradt a hátonalvás,a kis feje lapos és kopasz is lett,pedig vékony párnát(inkább szivacsot)is tettünk alája,amíg nem kezdett visszafordulni.Amúgy a pocakja rendbejött.

  Ma tapasztalt itthoni rémség:Asztalon terítő,rajta a fel-le hintázó pihenőszék,benne baba.Úgy rugóztatta magát,hogy a szék a terítővel elvándorolt,majdnem az asztal széléig.Soha többet nem teszem fel!!!

  Bele sem merek gondolni... :(((

 • 2007.11.20 20:58:43Békanőci

  apközben=napközben

 • 2007.11.20 22:06:11Katalma

  Nna, az az igazi, szex közben, épp, mikor kezdene jóóó lenni, megszólal a légzésfigyelő. Próbáltátok már? :-/  Pici lányunk amúgy jobb oldalán alvós volt. Dokinéni mondta, támasszuk meg másik oldalról, mert nem jó, hogy féloldalas, ebből nagyobb gond lehet. 2-3 hetes koráig ez működött is, de olyan mozgékony a lelkem, hogy álmában is bármilyen más pozícióba képes átkerülni, és a támaszték mit sem ér. Ugyanezért nem működne nálunk a féltégla sem. Tud a csajszi 360 fokot forogni álmában.

 • 2007.11.20 22:23:17Katalma

  Ja, és légzésfigyelő: ha alszik a baba és megy a mosógép, akkor semmit sem ér. Ha kevésbé érzékenyre állítom (ne zavarja a mosógép), akkor meg ha a sarokba kúszik pl., tévesen riaszt :)

 • 2007.11.20 22:29:29Moira

  Katalma: Nálunk szex közben a gyerek sír fel. Néha örülnék, ha tudna várni pár percet az ébredéssel :-) Bár volt, hogy mi ébresztettük szegényt :-(

  Ja és a mi lányunk is elforog oldalra. Hason nem szeret lenni, próbálkozik, de még dagi ahoz, hogy megforduljon, így előbb-utóbb kiakad a drága. A feje nem lett lapos( szerintem) a hátonalvástól, csak lett egy kopasz foltja. Vicces, mert egyébként nagy haja van.

  A párom mostanság csak kopirnyónak hívja, mert hátul szinte világít a foltja.

 • 2007.11.20 23:41:47Csöre

  GOMBELEM! Soha ne kerüljön gyerek(száj- és kéz) közelébe. Nagyon jó kis szájbakaphatós formája és mérete van...

 • 2007.11.21 17:19:53cecameca74

  Egyeztetnünk kéne nehogy kettő olyanfoma legyen az onokának.

 • 2007.11.22 13:29:59evernever

  Légzésfigyelőt használók mit csinálnátok, ha 1x élesben megszólalna? Csecsemő életmentő tanfolyamot is elvégeztétek már?

 • 2007.11.22 16:03:35napos oldal

  légzésfigyelő: tanfolyamon nem voltunk, videokazettát néztük meg többször.  leszűrtem itt pár tanulságot, mégha a gyomrom görcsben áll is...  a férjem mondogatja, hogy ilyen meg olyan biztonsági üveg lesz az ajtóban, az biztos, hogy akkor sem fogom hagyni, csak derék fölött.  ja, és emeleteságy se lesz vagy galéria, pedig akartam, de nem ér annyit.  nilüfer, megpróbálom ezt a "veszélyes" szót!  nekem nagyon bejött, hogy vizes rekeszekkel, ill. üvegekkel (6-os csomagolású ásványvíz, na) torlaszolom el az adott ajtót, ahol főzök, takarítok vagy valami. lakásban rámászást, felmászást nem engedek. nagy mák, hogy jól elvan a járókában sokszor, kiskorában nem szerette, de mostanában olvasgat benne, babázik, akármi, addig lehet vasalni, pakolni, mosakodni. (jó nagy járóka)  a kajálást vettem még nagyon az eszembe, hogy csak ülve...  spockban van sokminden a veszélyekről, félig olvastam még csak.

 • 2007.11.22 16:04:57napos oldal

  szerintem légzésfigyelőt senki nem használ anélkül, hogy tudná, mit tegyen riasztás esetén, legalábbis én ekkora sületlenséget nem tudok elképzelni.

 • 2007.11.22 18:46:36druantia

  Napos oldal, a "veszélyes" működik, nálunk is bevált. Ha csak azt mondom, hogy nem-nem-nem, akkor a gyerek néha (nagyon ritkán, ha tényleg kópés kedvében van), simán csinálja a dolgot tovább és vigyorogva lesi a reakciómat. Viszont ha valamire azt mondom, hogy "veszélyes", akkor rögtön kihátrál a helyzetből.  Én még jó erősen gesztikulálva el is játszom, hogy milyen pl. az erős paprika, vagy a forró sütő. Annyira aranyos a gyerek, amikor pl. meglátja a kólásüveget és megfogja a hasát, hogy "baba hasa jajajaj", merthogy a kedves édesanyja beadta neki, hogy a babáknak nem szabad kólát inniuk, mert megfájdul a hasuk tőle :).

 • 2007.11.22 19:16:36Guruljka

  A "veszélyes" nálunk is működik, és az én Petim gyakran van kópés kedvében. A Nagy szuper szabálytartó. Nos nem tőlem örökölte..:)

 • 2007.11.22 19:20:53napos oldal

  nahát :)

 • 2007.11.22 19:26:12napos oldal

  mialatt elmélyülten olvasom itt a waldorf cikket, megnyugodva hallom közben a papírlapozgatást, hozzá, hogy "bácsi", "másik bácsi", "az is bácsi", mígnem ide is hozott nekem egy bácsit. ami nem egy újságban volt, ahogy hittem, hanem egy kétszázason. az ezresek már gyűrötten hevertek szanaszét. ellopta a pénztárcám, túl közel volt az asztal széléhez...

  szerencsére összeszedni is nagyon lelkesen segített.

 • 2007.11.22 19:26:40druantia

  Én ismerek olyan házaspárt, akik használnak légzésfigyelőt, ráadásul koraszülött babához, de amikor (tévesen) jelzett a figyelő, akkor csak rohangáltak ordítva körbe-körbe a lakásban :(.

 • 2007.11.22 19:27:10napos oldal

  druantia, nagy kópé vagy :))

 • 2007.11.22 19:27:20druantia

  Napos oldal :)))). Édes egy gyerek lehet :)!

 • 2007.11.22 19:29:28napos oldal

  druantia, arról van tudomásod, hogy előzőleg mire gondoltak, mi lesz ilyen esetben, ill. utólag hogyan magyarázták a helyzetet? eszem megáll, nem tudom ezt összerakni...

 • 2007.11.22 19:30:12Guruljka

  napos oldal:) Ez nálunk úgy játszódna le, hogy apa, apa, apa! Nálunk az égvilágon minden bácsi apa. Hát ez néha ciki:)))

 • 2007.11.22 19:32:03napos oldal

  :DDDD

 • 2007.11.22 19:39:09Guruljka

  Az egyik ismerősünk mondta nekem, hogy ő azért nem vesz légzésfigyelőt, mert ő úgyis leblokkolna ha beriasztana...

  Egyébként meg nálunk egyszer beriasztott. És mikor felvettük (értsd kikaptuk az ágyból) és megpiszkáltuk akkor egy hatlamasat sóhajtott és rendesen lélegzett tovább. Nem tudom mi lett volna, ha nincs légzésfigyelő. Hogy akkor is sóhajtott volna egyet vagy nem. De nekem utólag is megérte a bérleti díjat.

  Egyébként volt olyan eset is mindkettőnél, hogy nem riasztott csak jelzett. Pittyegett és akkor a pittyegés meg a villogás hatására jött a sóhaj.

  Ha nagyobb baj lett volna, akkor is tudtam volna mit tegyek, de szerencsére arra nem volt szükség. De nem feltétlenül hülyeség még akkor sem ha valaki nem tud befúvásos lélegeztetést adni.

 • 2007.11.22 19:41:45Guruljka

  Egyébként a légzésfigyelő megvédi a gyereket az aggódó nagyszülőktöl is:D Mindenki azt leste, hogy lélegzik-e a gyerek mikor mélyen aludt:))) Így mondhattuk nekik, hogy ne piszkáljhátok lélegzik, jelzi a kütyü:DDD

 • 2007.11.22 19:51:12druantia

  Én nem vettem légzésfigyelőt, meg hát hiába is vettem volna, a bébi az első naptól mellettem aludt. Én bizony figyelgettem sokat, hogy lélegzik-e. Egyszer jól be is tojtam, mert valami nagy baromságot álmodtam, valami olyasmit, hogy megevett egy flakon hajbalzsamot és leállt tőle a légzése. Zihálva ébredtem, a gyerek kiterülve feküdt mellettem. Nem láttam, hogy emelkedne a takaró. Odahajoltam, semmit nem hallottam. Ráfújtam az arcára. Semmi. Felemeltem a kezét. Simán visszazuttyant. Na, akkor elkezdtem pánikolni. Bökdöstem, magyaráztam neki félig már sírva, végül arra kezdett el nyöszörögni, amikor már a lábát húzgáltam :). De nem kívánom azt az érzést senkinek. Elég rossz volt, hogy még félálomban teljesen összekeveredett a valóság, meg az a hülyeség, amit álmodtam.

 • 2007.11.22 20:05:08másutt

  sziasztok :)

  En sem vettem legzesfigyelot (a lanyom 6 hetes).

  Ami azert volt nagy lazadas, mert egy kozeli csaladtag kisbaba meghalt almaban. A rokonok allandoan felig sirva kerdik, hogy miert nem vettunk..

  En a kovetkezot erzem: keptelen vagyok arra az eshetosegre, hogy almaban abbahagyja a lelegzest (meghal) a babam szamitani. Nem akaraok ezert ezreket kiadni, hogy 'mi lesz, ha....' Anelkul nem parazom. Lehet, hogy csodabogar vagyok, de en a fent leirt csaladi tragedia tukreben.. nem tudok erre gondolni. Fel sem merult bennem, hogy ez elofodulhat.

  Nem akarok egy kutyut latni a gyerekem mellett, ami arra az eshetosegre van, ha almaban meghal... nem akarom bekapcsolni, nem akarom latni minden nap. Nem es nem. Ez nem fordulhat elo. Nem.  (Szerintem meg egyebkent veri belenk a kommersz media, hogy ha nem veszunk ilyet, felelotlenek vagyunk... es ezt en nem hiszem el)

 • 2007.11.22 20:38:06eszter

  szia másutt! hogy vagytok? hogy van a picibabátok? mi lett a neve?  az igaz, hogy a hithű optimistának olyan a légzésfigyelő, mintha kicsomagolva hagynánk az asztalon az intubáló és tracheotomiás szettet. :)

  Valakit megnyugtat, valakit iszonyatosan nem, hanem az nyugtatja meg, ha nincs. mint az otthonszülés :)

 • 2007.11.22 20:42:31Moira

  druantia: ilyen nálam is volt. Bementem megnézni alszik-e? Nem emelkedik a melkasa, nem hallom, hogy szuszog, hozzáértem, semmi reakció, kicsit megráztam a vállát, semmi. Na akkor már az infarktus szélén álltam. Aztán ráztam még egy kicsit, mire nagy kegyesen hajlandó volt megmozdulni, de egy pillanat múlva ugyanúgy durmolt tovább.

  Az az igazság, hogy az apja is ilyen mélyen alszik, egyszer már a hasán ugráltam és úgy ráztam, hogy keljen már fel, szól az ébresztő a telefonon. Rámnéz: az nem az enyém. Miért-mondom- nem te mész dolgozni? Ja, de. :-)))

 • 2007.11.22 20:48:15Pandi

  Szia Másutt, minden rendben nálatok?  Dehogy felelőtlen, aki nem használja. Ahogy Eszter is írta, nem az optimisták szerkentyűje. Én csak úgy alszom nyugodtan(?), hogy tudom, hogy van, egy baráti házaspárnak meg például volt (kapták), de sosem használták. Kinek a pap, kinek a kütyüje.:)

 • 2007.11.22 20:59:05zolnaid

  Nekem pl. első gyereknél nem volt, másodiknál volt. De mindkétszer az nyugtatott meg, ami volt/nem volt. Igaz, elsővel együtt aludtunk, és napközben is egy szobában voltunk általában, a másodiknál meg sokszor aludt egyedül, zárt ajtó mögött, míg én a naggyal próbáltam csöndben játszani. De most van egy alig használt légzésfigyelőnk, majd körbejárhatja a családot, amíg nem lesz harmadik.

 • 2007.11.22 21:08:44Moira

  Mi is kaptunk, de általában elfelejtettem be- illetve kikapcsolni, úgyhogy végül kiszedtük az ágyból.

  Szia másutt, remélem minden oké veletek!És áruld el légyszi, hogy mi lett a kisasszony neve.

 • 2007.11.22 22:36:08napos oldal

  hát ez fura, olyan, mintha vkit a biztonsági öv a halálra emlékeztetne, tudom, hogy mások a valószínűségek, de most nem agyalok közelebbi példán.  azért ez necces, hogy ki mit nevez felelőtlenségnek/optimizmusnak, huhúúú, nem mondok példákat :)))  ha egy ilyen kis szarral elkerülhetek vmi bajt, mér ne? ráadásul (ez milyen jóóóó szó ide) én hívő keresztény vagyok, szóval _bizonyos_ kontextusban okom van az extrém optimizmusra, de ilyesmikről nekem se az optimizmus, se a pesszimizmus nem jut eszembe. 25 rugóért belefért a riasztó, 2 milláért nem fért volna. napi pár perc megszokható kellemetlenség árán belefér, pár óra árán nem. nehéz definiálni, de a pesszimizmus/optimizmus tengely mentén én nem definiálnám ezeket a cuccokat (oltás, köldökzs. vér, fi relé, stb.)

 • 2007.11.23 09:59:48másutt

  napos oldal: a bioztonsagi ov nem emlekeztet a halalra, de nem is halt meg testverem, az okbol, hogy nem viselte.  azert tettem hozza, hogy kozeli hozzatartozom halt meg alig 2 honaposan almaban, a kisgyerekagyaban.

  a tema hazavag, es esetleg olyan dolgok jutnak eszembe rola, ami masoknak nem...

  nekem sajnos valami lelki kenyszeruseg elkerulnom az ejszakai gyermekagyi halal temat... en igy dolgozom fel a tragediat, ami a csaladomban tortent...

  Amikor a csaladtagok megkerdezik, hogy van-e ilyenunk, olyan retteges es fajdalom vana a hangjukban, ami esetleg mas csaladokban nincs...  (egyebkent en is nezem neha, hogy lelegzik-e a kisbaba, asszem ez valami univerzalis mama-papa dolog, mindenutt hallottam.)

 • 2007.11.23 10:27:59begyszli

  Nálunk a középsőnek volt légzésfigyelője, mert koraszülött volt (1540 gramm, 37 cm). Már a kórházban jelen voltam egy olyan eseménynél, amit senkinek nem kívánok. Koraszülött intenzív, kevés nővér...este fél 10-kor jött a szobába egy nővér, hogy Sz. Gabesz anyukáját keresi. Engem már ekkor kivert a víz. Persze közölte, hogy ne izguljak, nincs semmi baj, csak kevesen vannak, és mivel Gabesznak napközben kivették a lélegeztető csövet, figyelni kellene egy darabig a légzését, mert elképzelhető, hogy vissza kell tenni, ha nagyon elfárad. Mentem. Ültem az inkubátor mellett és meredten néztem a gyerekemet. Egy darabig nem volt semmi baj, aztán láttam, hogy nem mozog a mellkasa. Megbirizgáltam a talpát, lélegzett tovább. Így ment ez egy darabig, csak egyre sűrűbben és egyre intenzívebben kellett stimulálni, hogy levegőt vegyen, míg egyszer csak bármit csináltam, nem tért magához. Alulról, a talpaitól kezdve elkezdett felfelé fehéredni, majd ezután váltott kékre...Közben már oda ért a főorvos és rakta vissza a lélegeztető cuccot, de nagyon horror volt a dolog.

  Szóval én elég felkészültnek éreztem magam ahhoz, hogy tudjam kezelni itthon a légzéskimaradást. Ami szerencsére később soha nem fordult elő.

 • 2007.11.23 10:43:39napos oldal

  másutt, ne haragudj.

 • 2007.11.23 11:10:28másutt

  dehogy haragszom! :D

  a tanulsag, hogy mindig van egy olyan szog, amirol esetleg nem tudunk.  egyebkent szreintem, a legtanulsagosabb az a cikk (ami azutan jelent meg, hogy elhataroztam, nem kell legzesfigyelo) hogy az ejszakai varatlan gyermekhalal aldozatainak nagy resze dohanyzo otthonokban van.

  ez egy rettenetes tragedia, barhol is tortenik.. de most mar kezdik megfelyteni azokat az osszetevoket, amik hozzajarulnak.

  (itt nalunk Angliaban a kovetkezoket listazzak: dohanyzas, tulfutes -izzadt baba- hason fektetes, koraszulottseg)

  Remeljuk egyre kevesebb lesz.

 • 2007.11.23 11:21:08Alvomacko

  Nekünk sosem volt. Én is abba a táborba tartozom, akit ingább felizgatna egy ilyen kütyü jelenléte, mint hiánya. Mert nem tudnék hinni benne. Mert attól paráznék, hogy mi van, ha lemerült, elromlott... Mert azt mégsem tudja jelezni, hogy hahó lemerültem vagy hahó, elromlottam. És biztos aggódnék azon is, hogy jó helyen van-e az érzékelő.

  No, meg azon, hogy mi van, ha megszólal és én egyedül vagyok otthon... Mert még ketten csak hagyján... Általában észhez szoktam térni, amikor látom, hogy a másik bepánikol... És mi van, ha épp két gyerekkel vagyok egyedül otthon?

  Persze, én is benéztem a gyerekekre, amikor aludtak és én is paráztam, amikor nem láttam emelkedni a mellkasukat, de valahogy mégsem paráztam túl a dolgokat. Pedig nekem a kicsi nem is akart hason aludni, miután kihoztuk a kórházból.

  Őt mindig oldalt altattam, mert féltem, hogy bukik és belefullad.

  De ha valaki hisz a kütyüben, akkor legyen neki feltétlenül.

 • 2007.11.23 22:47:55másutt

  Alvomacko, nalatok hason ajanljak az altatast?

  Nalunk SZIGORUAN haton, csakis, oldalt forditott fejjel.

  A gyerekem mar 4 napos koraban kuszni probalt (vergodve) amint hasra forditottam... csak tornanank hasznaljuk a hasraforditast.

 • 2007.11.24 07:02:52mamafáni

  Az én gyerekem kizárólagos hasonalvó. Már egy hetes kora óta!!!!Csak sírt, sírt, mígnem egyszer hasra fektettük, és azóta szent a béke. mindenki szívbajt kapott, aki látta. Az orvos, a védőnő, no meg a látogató rokonok, barátok. Sőt, még a babakocsiban is csak hason volt hajlandó feküdni. (ezt legjobban az idős nénikék nézték elhűlve mikor sétáltunk)

  Majdnem 8 hónapos volt, mikor végre a hátán is elaludt a kocsiban. itthon azóta is ason alszik el.

  Én nem tudom, mi az igazság a hason-háton-oldalt alvással, de nekünk így volt jó.

 • 2007.11.24 20:33:46Katalma

  evernever : igen, elvégeztük. Különben mi értelme a légzésfigyelőnek? Sőt, anno nekünk jogsi szerzésekor az elsősegély tanfolyamon is megtanították.

 • 2007.11.24 20:42:10Alvomacko

  másutt: csak most láttam, hogy reagáltál.

  15 évvel ezelőtt az volt a javasolt. Ma nem tudom már, hogy mi a csecsemőaltatási protokoll. A bukás miatt javasolták ezt, de szerintem így meg a poakját nyomta a kis zabagépem, ezért nem volt hajlandó úgy feküdni. De nagyon kis okos volt, mert a kórházban úgy aludt. :-)

 • 2007.11.24 23:29:05Sólyomszem

  Most jutott eszembe a hasonfekvésről. 1970 májusa körül közölt az Élet és Tudomány c. lap egy cikket A hason fekvő csecsemő címmel.

  Arról szólt, hogy milyen előnyei vannak a hason fektetésnek. A cikknél és a címlapon egy kb. féléves csupasz baba támaszkodott a karján és vigyorgott. Sólyomszem bébiként, személyesen :))

  (A nagymamám szerkesztő volt az Élet és Tudománynál és kéznél volt az illusztráció... Azóta sem szerepeltem címlapon :)

 • 2007.11.24 23:40:05Guruljka

  Sólyomszem:)))

 • 2007.11.25 00:08:52eszter

  WOW, Sólyomszem! HA megtalálom,dedikálod? ez tök jó  Én is dicsekszem, bár a tesóm az: szóval őt meg bölcsibe fényképezték le, ahogy a kezében van egy játék, közben a lábaival egy labdát tart meg. Egy könyvben szerepelt, és anyukám is kapott...nemtom mi a címe.

 • 2007.11.25 00:16:55Sólyomszem

  eszter, persze, egyszer még sokat fog érni :)))

  Nekem van belőle valahol egy v. két példány, egyszer majd beszkennelem, kinyomtatom és kirakom a falra :D

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés