Kajakotyvasztó: meggyes és cseresznyés finomságok

A koranyár egyik legfinomabb gyümölcsei a cseresznye és a meggy, és nagy előnyük az eperhez képest, hogy nem allergizálnak. A meggy már 6 hónapos kortól bevezethető a baba étrendjébe, a cseresznyét pedig 8-9 hónapos kortól kezdve adhatjuk, a fulladásveszély miatt természetesen pépesítve.



A cseresznye erősíti a gyomrot, táplálja a májat és serkenti a vesék működését. Sok cukrot, C-vitamint, ásványi anyagokat, antioxidánst és növényi rostot tartalmaz. Nagyszerű tisztító hatása van, természetes szorbit tartalma miatt székletlazító hatású, olvasható Dr. Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve című könyvében. A meggy kevés cukortartalmú, ásványi anyagokban gazdag kellemesen savanykás gyümölcs. Nagy előnye, hogy jól tűri a fagyasztást, így szinte egész évben rendelkezésre áll. Milyen babaételek készíthetők ezekből a gyümölcsökből?


A Babatáplálás kézikönyvében a következő recepteket találtuk:

Meggy/cseresznyeturmix
Egy doboz kefirhez 5-6 szem kimagozott meggyet/cseresznyét adunk, teáskanálnyi mézet (vagy vaníliás cukrot) és csipetnyi darált fahéjat adunk. A keveréket turmixgépben habosra mixeljük.

Meggymártás
20 deka meggyet kimagozunk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben aranysárgára pirítunk, felöntjük fél deci vízzel, megszórjuk késhegynyi fahéjjal, csipetnyi sóval, borssal és végül beleforgatjuk a meggyet, Mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Egy csapott evőkanál étkezési keményítőt elkavarunk fél deci tejszínnel, behabarjuk a mártást és egy percig kavargatva sűrűsödésig főzzük.

Kicsiknél a mártások főzelékételnek számítanak, nagyobbaknak pedig húsos, krumplis ételek köreteként szerepelhetnek.

Meggyes/cseresznyés krémtúró
10 deka félzsíros tehéntúrót (kicsiknek kefirt) 1 kiskanál akácmézzel (kicsiknek cukorral), 1 kiskanál tejszínnel kikeverjük, majd beleforgatunk 10 deka apróra darabolt meggyet/cseresznyét. Kis tálkákban tálaljuk. Tetejére ízlés szerint fahéjas cukor, csokireszelék szórható. Tejérzékenyeknek a szokásos tápszerpépükkel (Sinlac, HA vaníliáspép) készítjük. Felnőtteknek pedig megbolondíthatjuk egy kis gyümölcslikőrrel vagy rummal.

Hanna ezeket a recepteket ajánlja:

Meggyleves
Meggyet, tejet, tejszínt, cukrot, pici szegfűszeget, egy mokkáskanál fahéjat vagy egy rudacska, csipet gyömbért, egy mokkáskanál kardamonmaggal összerottyantjuk. A recept másik változata szerint mindezeket elég turmixolni.

Gyerektiramisu
A meggypürét mascarponéval, citrommal és mézzel elkeverve rétegezzük a narancslébe mártott babapiskótára.

Cseresznyés krumpligombóc
Az összetört főtt krumplit összegyúrjuk tojással, csipet sóval és annyi liszttel, hogy összeálljon, ebbe begombócoljuk a magozortt cseresznyét, kifőzzük lobogó vízben, aztán lehet pirított zsemlemorzsába forgatni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra