PORONTY

Ha a baba mozgása nem fejlődik megfelelően

2007. június 3., vasárnap 09:29

Ha minden a legjobban alakul, néhány nap után boldogan visszük haza a kórházból újszülött porontyunkat, aki ezután a szabályos fejlődési ütemet követve 3-9 hónaposan megfordul, forog, 9-12 hónaposan mászik, egy évesen felül, áll, egy- másfél évesen jár. Néha azonban előfordul, hogy már a szülés sem az elképzeltek szerint zajlik, például a hosszas vajúdás vagy kitolás közben romlanak a baba szívhangjai, és sürgősségi császármetszésre, vagy más beavatkozásra van szükség.  

Ennek során előfordulhat, hogy az újszülött hosszabb-rövidebb ideig tartó oxigénhiányt szenved el, és ez a későbbiekben problémához vezethet. A születés után 1 és 5 perccel megfigyelik a baba légzését, bőrszínét, izomtónusát, szívfrekvenciáját, reflexingerlékenységét. Ez adja az Apgar értéket, amely 10/10-es, ha minden rendben van. Ha ez az érték alacsonyabb, az már jelzés a szülők és a szakemberek számára, hogy valamilyen eltérés mutatkozott, és a baba akár rizikós is lehet. A 8-10-es érték még belefér a normál alkalmazkodásba, de 5-7-esnél már be kell avatkoznia a szakszemélyzetnek.

Sokszor már a kórházban nyilvánvalóvá, feltételezhetővé válik, hogy a baba eltérő fejlődést fog mutatni (pl. kis súlyú koraszülött), máskor a szülő gyanútlanul tér haza. Előbbi esetben nagy valószínűséggel neurológiai kivizsgálást fognak javasolni, és/vagy a szülő kapásból beutalót kap a svábhegyi Fejlődésneurológiai és Neurohabilitációs osztályra („Katonáékhoz”).(Az intézmény épp megszűnőben van. Élménybeszámoló a működéséről, csak erős idegzetűeknek, én végigbőgtem! A szerk.) Utóbbi esetben remélhetőleg a szülő vagy a gyerekorvos felfigyel az eltérő fejlődésre.

A diagnoszták:
Neurológus:

Megvizsgálja az újszülött, csecsemő reflexeit, az izomtónust, az izmok beidegzését, megfigyeli a baba éberségi szintjét, kikérdezi a szülőt a gyerek szokásairól, habitusáról, általános viselkedéséről. Nézi a nagymozgásokat, és a kézmozgásokat, megfigyeli, hogy van-e bármilyen eltérés a csecsemő megjelenésében. Ennek alapján diagnosztizál elmaradást vagy megfelelő fejlődést. Természetesen elrendelhet további speciális vizsgálatokat (ultrahang, EEG, stb.), illetve beutalhatja a babát ortopédiai kivizsgálásra, vagy javasolhatja a mozgásfejlesztését.

Ortopéd orvos:

Egyes esetekben az ortopédus is diagnosztizálhatja a gyerekünk betegségét, állapotát, pl. a kötelező csípőszűrés apropójából. A későbbiekben ő állapítja meg az esetleges deformitásokat (pl. lúdtalp, gerincproblémák), és írja fel a gyógytornát, speciális segédeszközöket.

Mozgásvizsgáló Országos Szakértői Bizottság

Minden egyes fogyatékossági „típusnak” saját országos szakértői bizottsága van (látás-, hallás-, beszéd-, mozgásvizsgáló). Itt csecsemőkortól végeznek állapotfelmérést azért, hogy a kisbabánk a lehető leghamarabb a neki megfelelő fejlesztésben vehessen részt. Tény ugyanis, hogy minél korábban kezdjük el a baba kezelését, annál nagyobb eséllyel érhetünk el teljes tünetmentességet, gyógyulást. Tehát még mielőtt végleges lenne a gyerek állapota, és valóban fogyatékosnak, vagy sérültnek tekintenénk, már speciális bizottságok foglalkoznak vele. A Mozgásvizsgáló Bizottságban neurológus, pszichológusok, konduktorok, gyógytornászok, gyógypedagógusok dolgoznak azért, hogy pontosan felmérjék a gyerek mozgásállapotát, értelmi, szociális és egyéb képességeit, hogy a legmegfelelőbb fejlesztést javasolják a számára, és a szülőket tanácsokkal lássák el.

Kézenfekvő lenne, ha minden rizikós baba itt kezdené a pályafutását, de nagyon sokan még a létezéséről sem tudnak. Így egyelőre annak is örülhetünk, ha a szomszéd/barát/ismerős ismerőse vonalon hallott információk alapján a szülő talál olyan mozgásfejlesztő szakembert, aki elvállalja a gyerek kezelését.

A kezelés:

És itt értünk el tényleges témánkhoz, a mozgásfejlesztés kérdéséhez. Mitől függ, min múlik, hogy melyik baba hova, kihez, milyen szakemberhez kerül?

Fejlődésneurológia:

Első körben a legtöbb korán diagnosztizált rizikós baba a svábhegyi Fejlődésneurológiai osztályra kerül, ahol viszonylag hosszabb idő alatt megvizsgálják (ez többnyire egy hét bent fekvést jelent), és megtanítják a szülőknek azt a speciális kezelést, amit aztán hosszú hónapokon keresztül naponta 5-ször 20 percen keresztül végezniük kell (havi ellenőrzés mellett). Nehéz röviden leírni az eljárás lényegét, de ez nem egyszerű mozgásfejlesztés, mivel a csecsemő agyának automatikus mozgásszabályozását aktivizálja, nem csupán korrigálja a hibás mozgásformákat. Segítségével akár teljes gyógyulás is elérhető, úgy is mondhatjuk, hogy megelőzi a mozgássérülés kialakulását. Ezt a kezelést a társadalombiztosítás támogatja. Egyes kórházakban szintén elérhető a fejlődésneurológiai vizsgálat, de a központtal mind együttműködnek.

Néha más úton, más szakemberhez kerül a baba. Ez nagyban függ a neurológustól, mivel a legtöbb esetben ő ad beutalót az általa ismert mozgásfejlesztő szakemberekhez, többnyire (a kórházi) gyógytornászhoz.

Gyógytornászok:

Egyaránt képesek az egészséges mozgásfejlődés fázisait tanítani és gyakorolni a babákkal, és a kóros mozgásformákat, reflexeket leépíteni.

Többek között a csökkent izomtónussal (hypotóniával) bíró gyerekek fejlesztésében nagyon hatékony módszer, a Dévény Anna-féle manuális technika, az ún. Dévény masszázs (többnyire gyógytornászok tanulják). Ha ilyen diagnózist kap a gyerekünk egyenesen a Dévény Alapítványhoz is fordulhatunk. (Ekkor a kezelés már nem ingyenes, mint az ortopéd orvosi, neurológustól kapott beutalóval az egészségügyben gyógytornász által kezelt gyerekek esetében, de az alapítvány honlapja alapján a költségtérítést igyekeznek minimálisra szorítani, és lehet kérni rászorultság alapján kedvezményt, vagy térítésmentességet.)

Pető módszer:

A módszert eredetileg idegi eredetű mozgássérülésben szenvedő felnőttek számára dolgozta ki Pető András, de azóta továbbfejlesztették, és ma már gyerekek, csecsemők fejlesztésében is alkalmazzák. Leghatékonyabb talán az idegrendszeri eredetű mozgássérülések esetén akkor, ha a gyerek közel vagy teljesen ép értelmű. A Pető Intézetben elérhető a korai fejlesztés, van óvodájuk és általános iskolájuk is, és a konduktív pedagógiai fejlesztő hálózat kiterjed az ország nagy részére.

Szomatopedagógusok:

A szomatopedagógusok gyógypedagógusok, akik elvben bármilyen eredetű mozgássérülést kezelésében jártasak (genetikai eredetű izombetegségek, csontrendszeri elváltozások, végtaghiány, stb.). Taníthatnak a mozgássérültek iskoláiban, vagy mozgásfejlesztést végeznek a korai fejlesztő központokban, speciális óvodákban, gyerekotthonokban. (Ritkábban előfordulnak egészségügyi intézményekben is.)

A korai fejlesztő központok, egyéb alapítványok:

Egyszerre többféle szakember is megtalálható (orvos, pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus, konduktor). A jó szakember ellátottság miatt a gyerekek sokirányú, hatékony fejlesztést kaphatnak.

Gyógyúszás, HRG, vízi torna, gyógylovaglás stb.:

Az alapvető kezeléseken túl nagyon hasznosak a különféle kiegészítő mozgásfejlesztő módszerek. Ezek már többnyire „fizetősek”, mert állami támogatást csak egy fejlesztő intézmény kap a gyerekünk után.

Nagyon fontos, hogy a nem egészségügyi (hanem oktatási jellegű) intézményekben a fejlesztés és a kezelés abban az esetben ingyenes, ha azt az Országos Mozgásvizsgáló Szakértői Bizottság rendeli el. A legtöbb nagyobb alapítvány és intézmény már rendelkezik jogosítvánnyal, hogy állami támogatásból ingyenesen végezzen fejlesztést, de van, ahol térítési díjat is kérnek.

Hogy hol is kezdjük, ha úgy érezzük, azt feltételezzük, hogy a gyerekünk nem fejlődik megfelelően? Elsősorban a gyerekorvost, védőnőt kell megkérdezni a helyi lehetőségekről, és érdemes a diagnózis megállapítása céljából felkeresni egy neurológust, ortopéd orvost. Most már az ország szinte minden nagyobb városában van korai fejlesztés, elérhető a gyógytorna, de szívesen segítenek a Tanulási Képességet Vizsgáló Megyei Szakértői Bizottságok is. (Minden megyeközpontban megtalálhatók, ők is koordinálják a speciális fejlesztéseket.)

Információért lehet fordulni a Mozgásvizsgáló Országos Szakértői Bizottsághoz is a 06-1-220-64-59-es számon. Az intézményrendszer elég részletes összefoglalását itt találjuk.

Marcangoló

KOMMENTEK

 • 2007.06.03 10:06:54buborék

  Nekem ez nagyon témába vág, pont most írtam le a korbabás cikkhez:

  Nagy átlagban a koraszülött babák még jobban "megússzák" állítólag, mint a szülés közbeni komplikációkba keveredett babák - pl. oxigénhiány. Mi sajnos ez utóbbi körbe estünk bele. Azt gyorsan elmondom, hogy mára minden rendben, de az első időszakra a jeges félelem kifejezés a legjobb. A mi babánk nem sírt fel, víz került a tüdejébe és levegő szorult a mellkasába - beődémásodott a fejecskéje és koraszülött mentővel rohantak vele a PIC-re. Ott lélegeztető, morfium, kikötözve keze-lába, görcsök. Én nem is láttam szülés után csak egy papírt irattak alá velem és egy napig semmi hír. Engem letoltak a nőosztályra, egy napig nem is láthattam, csak másnap engedtek ki, mivel a város másik pontján volt a kisbabám - utána hetekig csak azt a választ kaptuk minden kérdésünkre, hogy nem tudnak semmit mondani. A 13 órás szülés alatt egyszer sem esett le a szívhangja a dokim szintén "nem érti" a PIC-en azt mondták, hogy meg kellett volna császározni... 2 hétig volt korházban, a lélegeztetőt magának tépte ki a második életnapján és ő volt az egyetlen aki szopizni tudott a babák közül -igaz én voltam az egyetlen aki fejtem éjjel nappal 3 óránként.

  Még sokminden van, de a lényeg, hogy 5 hónap tornáztatás (értsd: napi 5x fél óra, minden papi előtt) után mindenféle dokik és gyógytornászok (Dévény Anna) szerint a mi Samunk a szerencse fia, aki 3-as apgarral a háta mögött, hypotóniás izmokkal mászik 5 hónaposan és 2.5 hónapos volt mikor elkezdett hasra fordulni! Semmi hypotónia és más maradvány.

  És persze szuperédes, szuperokoks Macifiú...

  Szóval hajrá mindenkinek akinek hasonló kezdet adatik és ha nagyon megijesztik a dokik, tudni kell, hogy kishazánkban a sokkterápiát alkalmazzák a szülőkkel szemben a legtöbb esetben, hogy ne érjen meglepetés... Nem lenne rossz, ha a pozitív kimenetelt is ecsetelnék, hogy az iszonyatos rettegést kicsit enyhítsék.

  Mi most 8-án megyünk a hivatalos neurológiai kontrollra - ajánlom nekik, hogy semmit ne találjanak!

 • 2007.06.03 10:11:27buborék

  Bocs, nem az egészet akartam bemásolni.

  Amit nagyon mondanak, hogy ne túl későn vigyük a babát orvoshoz és ha a körzeti szerint, vagy a védőnő szerint minden olrájt, akkor se nyugodjunk bele, mert az elemi reflexek csak az 5. hónapig élnek utána már nem nagyon lehet segíteni ha komoly az oxigénhiány.

  A Dévény torna tényleg csodát tesz ha hypotón a baba, vagyis túl lazák az izmai. Ha kötött akkor már nem biztos, ogy ez elég. A Katona módszert is meg lehet szokni, de a cikk írójához hasonlóan engem is fel kellett mosni amikor betanították a feladatsort.

 • 2007.06.03 10:11:55marcangoló

  Buborék, az sokszor nagyon szemét, ahogy a szülőkkel bánnak dokik, nővérek... És tényleg fantasztikus, hogy ilyen ügyesen fejlődik. Aki végigcsináálta lelkiismeretesen a Katona- féle tornát, általában erről számol be...

 • 2007.06.03 10:22:22buborék

  mI párhuzamosan csináltuk napi 5x a Katonát és heti 1x Dévény-tornára vittük itt Pécsen. Ez utóbbit nagyon ellenezte a neurológus - nem így a "hivatalos állami" gyógytornászunk.

  A Dévény és a Katona módszer nagyon nem szeretik egymást persze - én nem tudom nálunk mi vált be, lehet, hogy egyikre sem lett volna szükség de 2 hetes kora óta gyűrtük.

 • 2007.06.03 10:26:06buborék

  Nekem gyerek dokik-nővérek ügyben csak jók eddig a tapasztalataim - nem úgy szülész-nőgyászból. Az enyém pl. fölöslegesnek tartotta a rákszűrést szülés után, hiába kértem - és a cisztáimat is meg akartam vizsgáltatni, arra is azt mondta, hogy minek, majd ha megint gyereket akarok - ja és még azt is mondta, hogy ekkora gátsebet még nem vágott... Szeretem Őt!

 • 2007.06.03 10:40:57Paramami

  A mi babánk eléggé feszes volt. Nálunk sose volt olyan, hogy nem tudja tartani a fejét, mert nem tartani nem tudta, egyszerűen nem tudta elengedni magát és ellazítani az izmait. Egynaposan úgy feszítette a fejét, hogy csak na.  Nálunk is volt Katona, nálunk SEMMIT nem használt. A napi hatszor félórás mászatás (húsz percet írtunk a lapra, de inkább fél óra legyen, anyuka) teljesen kikészítette a hátamat(hét kilós gyereket fél órán keresztül mászatni úgy, hogy a súlya a kezedre nehezedik - elég középkori kínzás anyának, gyereknek egyaránt). Mindezek mellett zéró haladás, a párommal viszont folyton veszekedtünk, mert én mániákusan próbáltam csinálni, ő meg nem segített, mert látta, hogy nem használ, részt venni egy idő után nem volt hajlandó, lebeszélni nem tudott. Eljutni többet sehová nem jutottunk el (eléggé jövős-menős életünk volt addig, zenebölcsi, barátnők, a téli estéken kellett), mert máshol nem volt megfelelő terep a mászatásra, a nappalinkat pedig teljesen elfoglalta a mászató terep (2*1 m-es csípő magasságban lévő terepet kellett kialakítani).  A Jó Istennek hála összehozott minket egy Dévényes gyógytornásszal a sors. Ezután megváltozott az életünk: a Katonát abbahagytuk, csak heti egy óra Dévény volt. Az elején ugyan sírt, viszont óráról órára látványos volt a javulás. Az első alkalom után elkezdte mozgatni a lábfejét, amit addig szigorúan visszafeszítve, mereven tartott. A második után rugdalózni kezdett az addig szintén merev lábacskáival, és így tovább. Kb. tíz alkalom után nem kellett többet mennünk. A Katonával három hónapig szenvedtünk hiába, napi három óra és a mozgásszabadságunk teljes beáldozása mellett... • 2007.06.03 11:01:35buborék

  Paramami: a mászatás engem is kikészített, miként a lebegő-ültetés is. Csináltattunk az ágya fölé terepasztalt amilyen a gyógytornászoknak is van és azzal könnyebb volt. Jól tettétek, hogy a Dévény torna felé mentetek!

 • 2007.06.03 12:19:38subidubidu

  Sziasztok,  Nekem egyik gyerekem (!) sem fordult meg hat hónaposan. A két nagyobb pár napos késéssel azért hajlandó volt, és onnan kezdve szabályosan és nagyjából időre csináltak mindent. (Más tészta, hogy mászás és társai ellenére a legnagyobbról fél éve derült ki, hogy neki még megvannak bizonyos primitív reflexei, és részben ez állhat a hiperaktivitása mögött).

  A legkisebb párszor megfordult hátára öt hónaposan, aztán nuku. Ami idegesített, az az, hogy nem nyúlt. Ezúttal elmentünk Katonáékhoz. Szervileg minden rendben (sőt, majdnem ült, tehát ez is rendben volt), csakhogy a pszichológus szerint értelmi fogyatékosság gyanúja merült föl, mert nem nyúl, nem figyel eléggé (alvásidejében vizsgálták), no meg az átlagnál kisebb a feje. Nekünk is a befektetést javasolták, de nem éltünk a lehetőséggel, mert nem lehettem volna vele éjjel, és még csak szopott; és nem is vihettük volna haza éjszakára (20 perc kocsival).

  A háziorvosunk azt mondta, szerinte nem olyan vészes, amit leírtak (ellentétben azzal, amit mondtak). Elküldött hallásvizsgálatra és szemészetre.

  Ez utóbbin kiderült, a baba erősen távollátó és lehet, hogy kancsal, de egyelőre elég a pár havonta végzett kontroll, mert spontán javulhat. És láss csodát, a gyerekünk pár nap múlva nyúlni kezdett, időben felült, mászott - viszont hátról hasra fordulni gyakorlatilag mi tanítottuk meg bő 10 hónaposan (addig volt könnyű pelenkázni ;-)). Most 13 hónapos, tett már egy-két lépést kapaszkodás nélkül, érdeklődő, adekvátan reagál dolgokra, és azóta se jártunk a neurológián.

  Valóban sokkterápia, szerintem ennyire azért nem kellene az orvosoknak védei magukat, hogy ők aztán elmondták a lehető legrosszabb kimenetelt is. Lehetne emberségesebben, több reményt nyújtva...

 • 2007.06.03 12:45:26opti

  subidubiu:

  Nem teljesen idevaló, de az orvosok sokkolós szokásaikhoz kapcsolódik.

  Az én fiamnak négy hónapos korától ment a hasa. Csak anyatejet kapott. A házidoki szerint kevés volt a tejem, pedig egy hadseregnek is elég lett volna. Egy hónap (!) után kaptunk időpontot a Madarász utcaiba gasztroenterológiára. Ott azt mondták refluxos, hagyjam abba a szoptatást, adjak ilyen olyan spéci tápszert. Hiába mondtam, ezt a gyereket még büfiztetni sem kell, soha nem bukott, ők akkor is állították, refluxos. Ott helyben elkezdték tömni azzal a szörnyű spéci péppel, a gyerek ordított.

  Nem voltam hajlandó elfogadni a diagnózist, felálltam és eljöttem. Végül a természetgyógyászunk megoldotta egy homeopátiás bogyóval, és közölte el kell kezdeni már a hozzátáplálást. Én ugye hat hós korig nem akartam, de be kellett látnom, minden gyerek más még ebben is.

  Azóta másfél éves, még mindíg szopizik, makk egészséges. A jószándékú orvosok meg majdnem csináltak belőle egy refluxos gyereket.

 • 2007.06.03 15:23:14Mormika

  Marcangoló, jó az összefoglaló, de: a Dévény-módszer NEM MASSZÁZS. Olyannyira nem, hogy a központban ki van téve egy ismertető a falra, amelyben mindenki figyelmét felhívják arra, hogy ne nevezzék masszázsnak a kezelést (és pontosan elmagyarázzák azt is, miért nem masszázs). Azt hiszem, ki kellene javítani a szövegben! További infókat lásd: www.deveny.hu

 • 2007.06.03 16:30:48Kornélia:Lia

  Ha nincsenek a Svábhegy Neurológia orvosai, akkor az én lányom lehet nem jár, és nem csinál semmit...Én az ő módszerükre esküszöm.

  tökéletes volt a torna, amit előírtak, napi 5x,s csináltam is rendesen, mint egy kiskatona, jártunk ellenőrzésekre, s ők biztattak engem, hogy rendben lesz minden...így is lett, mozog, jár, s mindent, amit egy időre született baba.

  Van olyan ismerősöm (lányommal egyidős a kisfiú) , aki mai napig annyit esik, mint egy rongyababa. Ők Dévény módszerrel csinálták.Biztosan nagyon függ attól, hogy milyen sérülései voltak a babának korszülöttként, s talán jó nagy adag szerencse is kell hozzá.Kinek a pap, kinek a papné, minden módszer más.

 • 2007.06.03 16:40:09Anababa

  Sziasztok!

  Nekem tavaly volt "szerencsém" több kórházban sok neurológushoz, gyógytornászhoz és konduktorhoz. Az elején még hallgattam a Dévényeseknél a Petőről és viszont, de aztán elkezdtem faggatni őket a többi módszerekről. A lényeget két pontban tudom megfogalmazni:

  1) mindegyik babának más használ (Petős mondta - az a Katona módszer hogy hypotóniára jó a Dévény, de spasztikusságra a Katona jobb), azaz ha az éppen használt módszer nem indukál javulást váltani kell (vagy legalábbis elkezdeni másikkal is)

  2) jól megfér egymás mellett több módszer is (főleg egy alapvetően spasztikus ámde hypotón nyakizmokkal rendelkező gyermek esetében)

  És a lényeg: soha nem lehet túl korán kezdeni! és tényleg hallgatni kell az anyai ösztönökre.

 • 2007.06.03 16:56:27kovvacs

  Marcangoló, nagyon jó, hasznos és áttekinthető ez a cikk. Hálát adok a Jóistennek, hogy nincs rá szükségünk, de ha valakiről tudok, hogy valami hasonló zűr van, azonnal ide fogom uszítani.

  Kérdésem:

  praktikusan 8as Apgar alatt árgus szemekkel figyeljünk és minél hamarabb menjünk magunktól a Mozgásvizsgálóba?

 • 2007.06.03 18:35:55mókusfácán

  HALI!

  Enyémke 8/9-es Apgarral született, sürgősségi császárral (a mai napig nem derült ki számunkra ez az érék miből eredt, üvöltött és rótsaszín volt...)Mindet csinál, sőt hamarabb is.

  Madarászos neorológus szerint,amikor a gyerek 8 hetes volt:"Ne foglalkozzunk vele annyit,mert nagyon tartja a szemkontaktust!Még nem kellenne ennyire figyelnie." A gyerek konkrétan egész nap fennvolt,nem aludt semmit, ezért állandóan beszéltünk hozzá, meg énekeltünk, hátha akkor nem üvölt!

  A gasztros tanácsuk viszont jó volt.

 • 2007.06.03 18:35:57marcangoló

  Kovvacs, praktikusan 8-as Apgar alatt figyeljen az ember, de nem biztos, hogy bármi kell, 5 alatt az orvosok már úgyis beavatkoznak.

  Mormika, elnézést minden kedves dévényestől, nekem a gyógytornászok nevezik így, majd rájuk szólok! De szerepel a módszer hivatalos neve a szövegben, az ún. meg azért van, mert úgy is nevezik, és hátha valaki úgy ismeri, hallott róla. Tudja már, hogy ez ugyanaz.

  Anababa, próbáltam kiemelni, hogy melyik módszer kinek jó inkább, de "érdekes módon" minden szakember a maga módszerére esküszik, és univerzálisnak tartja. Én meg egy ilyen helyen nem szeretném leírni, hogy a Pető kizárólag spasztikus gyereknek, a Dévény meg hypotónnak jó, mert nem kizárlólag. A Katona meg mondjuk a saját statisztikám szerint 90%-ban működik, de kegyetlen nehéz. Nagyon sokan feladják, mielőtt látványosan eredményes lenne, mert iszonyú sok idő, energia. Nem hibáztatok ezért senkit.

  És nem csak a "Katonások" nem szeretik a Dévényt a dévényesek sem szereti a Petőt, a gyógypedagógusokat meg senki :-) szóval ÁÁÁÁ. :-(

  Subidubidú, nincs az előírva, hogy 6 hónaposan forogjon, de tök jó, hogy volt szemed észrevenni, hogy mi a gond.

 • 2007.06.03 18:38:57marcangoló

  Kira, ez vicces, hogy nem kéne ennyire figyelnie. :-) Egyébként azt vettem észre, hogy a keveset alvó gyerekek (ráadásul) gyorsabban fejlődnek. Hiába, a sok inger használ.... Csak hát szegény anyukák!

 • 2007.06.03 18:54:03Anababa

  marcangoló: egy orvos mondta nekem - és egyet kell hogy értsek vele, mert minden tágabb látókörű neurogólus, gyógytornász, stb... több irányzatot javasolt párhuzamos kezelésre - hogy nincs "kizárólagosan üdvőzítő módszer" mert minden gyerek más és mindegyiknek másik módszer/módszerek kombinálása használ. Azért írtam, hogy ha nem működik lehet váltani/szélesíteni a kört. Egyébként ismerek olyan kórházakat ahol békében megfér egymás mellett dévény- és katona-módszer - a gyerek érdekében.

 • 2007.06.03 19:51:58fair

  Az én lányom is sürgősségi császárral született - nem derült ki, hogy miért, de fulladozott. 6 hónapos koráig szépen fejlődött, sőt, korábban csinált az átlagnál mindent, aztán a nagymozgásokban elakadt. Ekkor kezdődött a Dévény, heti 1x 8 hónapon át. Nem tudom, nélküle mi lett volna, így is késéssel kezdett mászni és járni, pedig azt mondták, csak enyhén hypotón. Más módszert mi nem próbáltunk ki. • 2007.06.03 19:54:47fair

  Amúgy ő is rossz alvó (napközben, azt azért lekopogom), tud valaki arról valamit, hogy ez összefüggésben lehet-e a hypotóniával? Vagy csak egyszerűen ilyen?

 • 2007.06.03 20:37:36marcangoló

  Anababa, teljesen igazad van. A gond az, hogy az állam csak egyfajta kezelést fizet többnyire, és nagyon sokban van egy másfajta fejlesztés. Ezért jók a korai fejlesztő központok, ahol többféle módszert is igénybe vehet a gyerek ingyen.

  Fair, olyat még nem hallottam, hogy a hypoton gyerekek hogyan alszanak, de a többiek majd megmondják, hogy az övéik hogyan. ;-)

 • 2007.06.03 21:19:52suri

  A hipotónia együttjár mentális elmaradással is? Az h nem sír fel rögtön a gyerek utalhat oxigénhiányra? vagy a lila bőr?

 • 2007.06.03 21:24:12méregzsák

  Peti nálunk is hypotón volt, illetve a gyógytornász szerint aki az, az lényegében az is marad, csak fejleszthető. Mindent nagyjából időben csinált, de pl. a háta ma is görbe, mert a hátizmai nem elég erősek. Mi a Dévény-módszerrel dolgozó gyógytornászhoz jártunk, kábé 8 hónapig, ő látta először, mi csak azért kerestük fel, mert Peti oxigénhiánnyal született, így gondoltuk, nem árt, ha megnézi valaki. Ő mondta, hogy érdemes foglakozni vele, és a hátán mi is láttuk, hogy görbe. Szerencsére mára más nem maradt vissza, ezt sűrűn lekopogom.

  (marcangoló: nagyon köszönöm a cikket, remélem, soha-soha-soha többet nem lesz ilyesmire szükségem, de nagyon profi vagy!)

 • 2007.06.03 21:25:15méregzsák

  Ps.: és az izomzata annak ellenére hypotón, hogy 9/10-es Apgarral született...

 • 2007.06.03 21:39:14fülemüle

  Az én fiam 10 hónapos lesz a jövő héten. 40. hétre született 9/10-es apgarral. Kicsit aggódom miatta, mert a mozgásfejlődése elég lassú. 6 hónapos korára tanult meg hasra és vissza fordulni. 9 és fél hónaposan kezdett el kúszni. Ezt is nagyon féloldalasan csinálja. Mászni, felülni, felállni meg sem próbál. A gyerekorvos szerint "nincs ennek a gyereknek semmi baja".

  Bár marcangoló leírása alapján még az egészséges keretek között van, de engem megnyugtatna, ha egy neurológus is megerősítene ebben.

 • 2007.06.03 21:41:29fülemüle

  Marcangoló: mit jelent pontosan az, hogy "egy évesen felül, áll". Sík terepen, kapaszkodó nélkül magától felül és feláll? Ezt az én fiam tuti nem csinálja meg két hónapon belül :(

 • 2007.06.03 21:47:17marcangoló

  Suri, a hypotonia nem feltétlenül jár együtt értelmi elmaradással, attól függ, milyen mértékű volt az agyi sérülés, és még milyen agyi területeket érint, de nagyon sokszor semmi gond. De probléma lehet, ha mondjuk nagyon későn kezdik fejleszteni a gyereket, magától nem mozog elég ügyesen, és kevesebbet tud megismerni a világból (pl. nem tud fogni, szájához vinni a tárgyakat, stb.). Így elmaradhat az értelmi fejlődés is, de ez sokszor behozható.

  A lila bőr utalhat ocxigénhiányra, de a babák károsodás nélkül el tudnak viselni percekig tartó oxigénhiányt is, és nagyon sok baba születik pl. kék végtagokkal, mert a szervezetük előbb a "külső" szervek oxigénellátását csökkenti, megpóbálja az agyat védeni a végsőkig. Még ez sem feltétlenül baj. Ha nem sír fel, az azt jelenti, hogy nem vesz levegőt, de ha a köldökzsinór még nincs elvágva, akkor azon keresztül még kaphat oxigént. Pl. a víz alatt született babák sem sírnak fel rögtön. Az Apgar pont azért ad jó támpontot, mert elvileg ezek megjelennek a pontszámban.

  Méregzsák, köszi! :-) És honnan tudtátok, hogy oxigénhiányos?

 • 2007.06.03 21:51:32druantia

  Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de az nem baj, ha egy baba nagyon korán csinál mindent? Úgy értem, nem lesz hátrányos a számára, ha kevesebb ideig mászik, vagy ilyesmi?  Az én gyerekem lilán született, nem is sírt fel rögtön, 9/10-es Apgart kapott. Utólag kiderült, azért született meg olyan nehezen (és azért lett piszok rossz a szívhangja a végére), mert a nyakán volt a köldökzsinór, ami több hétig gyakorlatilag mozdulatlanuk tartotta a nyakát a hasamban. Tornáztatni kellett, mert a háta és a nyaka hypoton volt, de szerencsére nagyon szeretett hason feküdni, és azt hiszem, jó alkata is van (elképesztően izmos).  Szóval, az a lényeg, hogy hat hónapos és két napos volt, amikor először felállt (ekkor kezdett mászni és ülni is), és 10 hónapos és hét napos, amikor elindult. Nem korai ez? Gondolom, az izmai meg a csontjai elbírják, csak attól félek, az agyának kellene még egy kis "mászásmintás stimulálás" :-). Vagy nem az a lényeg, hogy milyen sokáig csinál egy dolgot, hanem az, hogy egyáltalán csinálja?

 • 2007.06.03 21:53:02druantia

  Na, ezt jól megfogalmaztam :-)....

 • 2007.06.03 21:54:21méregzsák

  marcangoló: először sehonnan, mert semmi jele nem volt. Nem írtam az előbb pontosan, nem tudtuk, csak tartottunk tőle, mert mire sor került a császárra, már centralizált volt a keringése, azaz pont olyan volt, amiről most írtál - az agyat védte, de a "külső" szervek már nem kaptak elég oxigént. A kórházban a neonatológus említette, hogy elképzelhető, hogy az izomzata nem lesz az igazi. Ezért mentünk gyógytornászhoz. Szóval tudtunk is valamit, meg nem is. Őszintén szólva én sokkal jobban rettegtem az értelmi elmaradástól... És persze a hátsó agyamban mindig ott van, nehogy még kijöjjön valami...

 • 2007.06.03 21:55:28marcangoló

  Fülemüle, akkor mutasd meg egy neurológusnak, az enm árthat. Ha nem szimmetrikusak a mozgások, az nem jó dolog.:-( Ettől még lehet, hogy semmi vész.

  Tág határokat írtam, amikorra a legtöbb (de azért nem minden) egészséges gyerek az adott mozgást elsajátítja. Sok gyerek az ülést úgy tanulja meg, hogy állásból letottyan a fenekére, de elvileg van egy "hagyományos" út. Négykézlábállásból a babák kiteszik oldara a popsijukat, úgy ülnek le. Leültetve már hamarabb megülnek, de az önálló felülés/leülés sokkal későbbi dolog, mint az a "fejekben" van. Egyévesen kapaszkodva állni teljesen rendjénvaló. Sokan csak a járástanulás kezdetén merik elengedni a támaszt.

  Egyébként az én fiam 7 hónaposan fordult meg, kis tornáztatás hatására, utána viszont behozott mindent egyéves korára. Igaz, így is 15 hónapos volt, mire elindult. Úgyhogy lehet, hogy a te fiadnak is csak egy kis "lökés" kell. Azt viszont tapasztaltam, hogy ha nincs semmi gond, a később elsajátított mozgások pontosabbak. Aki 10 hónaposan jár, többet esik, botladozik, mint aki 13 hónaposan lépeget egyedül.

 • 2007.06.03 21:57:55druantia

  Marcangoló, hát igen, mindig van a fejecskéjén legalább egy horzsolás vagy púp. Ezért is aggódom egy kicsit. Csak hát nem tudom lefogni, ő meg annyira lelkesen masírozik körbe a lakásban. A púpokon kívül nem szokott más bajuk lenni, ugye?

 • 2007.06.03 22:00:55eszter

  ezt a járás dolgot most figyeltem. Valahogy úgy képzelem, hogy a szomszéd kislány, aki elindult egy évesen, érett volt ugyan fizikailag, de az idegrendszere még alakult. Esett-kelt két hónapig, míg végre a tök egyidős Bende is elindult, tök magabizotsan.

 • 2007.06.03 22:03:58eszter

  ja, és még druantiához kapcsolódva: nekem az óvónénik első körben kiszúrták, hogy Lea kevesebbet mászott. Mivel a mozgásfeljlődést teljesen támogató oviról van szó, mondták, hogy állandóan mászik, gerendán, fára, padon, olyat épít, amin mászni lehet, kutyásat játszik, szal négykézláb él. De csak az oviban. Itthon én nem láttam, viszont tényleg alig mászott babaként. Aszongya az óvónéni, hogy az a jó, hogy ezt most behozza, pótolja. Igaz lehet?

 • 2007.06.03 22:06:04druantia

  Az enyém meg egyszerűen nem hajlandó háton feküdni. Nem is tudom, hogy tud-e hasról hátra fordulni :-). Mint egy keljfeljancsi. Na, ha neki ezt kell majd bepótolnia...

 • 2007.06.03 22:13:52marcangoló

  Druantia, így van. Persze jó, ha egy gyerek minél többet mászik, de minden kicsi stimulálás számít, és az éppen járó gyerekek is lemennek még egy csomószor négykézlábra. meg később is, autózás, játék közben másznak. Ezt már más is kérdezte, de a gyorsabb mozgásfejlődést nagyon nehéz fékezni, és nem is kell. Egy gyerek direkt sosem csinál olyat, amire még nem érett.

  Méregzsák, ne viccelj, hogy "jönne ki valami"? Már csak azok alapján, amit írtál róla, nem hogy ép, egészséges, de okos is nagyon. Nagyon- nagyon ritka, hogy valakinek elszigetelt képességkiesése legyen, aminek semmi jele nincs mondjuk 2-3 éves koráig. Hirtelen nem is tudnék ilyen példát kitalálni...

 • 2007.06.03 22:16:00marcangoló

  Eszter, hihi, pont erre válaszoltam, pedig közben nem is olvastam. :-)

 • 2007.06.03 22:30:34marcangoló

  Tünde, nem tudom, te választottad-e, de külön köszönöm a képet. Blanka pont itt tart a mozgásfejlődésben, és pont ilyen elmélyült arccal és lelkesen tud vadászni egy-egy cuccra. :-DDD

 • 2007.06.03 22:59:22rombusz

  A 10/10-es Apgar sem biztosíték semmire. A kisfiam ezt az értéket kapta, közben meg kimutatható volt nála az oxigénhiány, két hétig feküdt emiatt az intenzív osztályon, azóta is folyamatosan járunk ellenőrzésre.

  Mivel szerencsére az eredményei jók, nem küldte az orvos tornára, úgyhogy nekem magamnak kellett felkutatnom egy gyógytornászt.

  Ez az oxigénhiányos állapot derült égből villámcsapásként ért, nem is hallottam előtte róla, nem kaptam kellő információt sokáig, csak annyit, hogy akár a mozgását, illetve az értelmét tekintve fogyatékos lehet a gyermekem (legalább villámgyorsan leadtam az idegeskedés miatt minden felesleges kilót, haha).

  Én egy dévényes gyógytornászt találtam (vaktában kerestem valakit), akihez rendszeresen járunk, biztos, ami biztos alapon.

  Jó a cikk, nekem jöhetett volna kicsit előbb is, mára (most féléves a kisfiam) azért már egészen megnyugodtam.

 • 2007.06.03 23:01:45marcangoló

  Rombusz, ha valakinek (neadjisten!) időben jön, már nem volt hiába! Tényleg nem garancia az Apgar, én is láttam már súlyosan sérült babát tökéletes Apgarral. :-( De azért általában támpont.

 • 2007.06.04 03:18:33mulan

  Druantia, mi hárman voltunk testvérek, és egyikünk sem mászott! Azzal kezdtük, hogy fölálltunk a kiságyban, és gyerünk! Szerintem ha egy baba hamar föláll, persze magától, akkor azzal nincsen semmi gond, a csontjai bírják -- különben nem állna föl. ;) A babák bölcsek. :)

 • 2007.06.04 08:27:01druantia

  Mulan, az biztos, hogy bölcsek. Nekem apám szokta mondani, hogy a gyereknek már most több esze van, mint nekem :-).  Peti azért mászott/mászik ám, nagyon is ügyesen. (Csak abban nem voltam biztos, hogy elég-e mászni ennyi ideig?) Másképp hogy tudott volna akkorákat taknyolni az ágyról :-)? Eliramodott, én meg amire odaértem az ágy másik oldalára, ő már lent is volt a szőnyegen. Illetve a párnán, mert az ágyat körbe kellett párnázni, amíg nem tudott lemászni...

 • 2007.06.04 09:06:46buborék

  Tök sok mindent megtudtam a hozzászólásokból, pedig eleget olvastam a téma után már eddig is - mi 3-6os apgart kaptunk, gondolhatjátok.. A mi fiunkat viszont alulértékelték pontilag, mostanra bebizonyosodott hálisten.

  De jó, hogy írtad marcangoló, hogy úgy kezdenek ülni, hogy kitolják a popit oldalra 4kézlábból - azt hittem, hogy így akar fordulni és időnként rásegítettem, mert hasról hátra nem igazán fordul (viszont métereket mászik és fordul hátról és még nincs 6 hónapos)

 • 2007.06.04 09:10:32Tjuca

  Katona. 25 évvel ezelőtt a húgom még az első fecskéi egyike volt. Dongalábbal tökéletesen heylrehozta (még volt egy nő is, de a nevét nem tudom). Egy éves kontrolljára a félig gipszelt lábával betrappolt, és magyarázott, ezek ketten meg bőgtek. Na ez is érdekes lehetett. Igaz akkor még a nagy Katona is 25 évvel fiatalabb volt. :-) Azóta állítólag már nem szokott sírni örömében. Nap 8*20 perc egy éven át, és a hugiból bombanőt csináltatott anyuval.  No Kinga még nem volt fél éves, mikor a kúszmászt felcserélte a mászra. Azóta is "csak" mászik, de már több kilométer van benne, mint a babakocsijában. :-)))) Szerintem baromi későn fog járni, mert mászva is eljut midenfelé. Újabban a játszón a "várba" mászik fel a hídon, kétszer olyan gyorsan, mint a 2 évesek, én meg lent ugrálok, mert ugye fenn nincs kerítés. 8)

 • 2007.06.04 09:11:37buborék

  Druanita: egyszerűen ügyes kis turbóegér a fiad! Az ágyon játszást azért nem ajánlják, mert nagyon süppedős és a szőnyegen jobban ki tudnak teljesedni.

  Most próbáltam tatami szőnyeget beszerezni, mert ezt a gyapjút nyalja ezerrel és nem valami szuper látvány de sehol nem találtam. Van valami ötletetek, milyen felület jó játszani még ami nem túl kemény és aránylag higiénikus.

 • 2007.06.04 09:38:37druantia

  Buborék, az ágyról letaknyolás pelenkázás után (helyett/alatt) történt :-). Hatalmas franciaágyam van, azon gyakorlatozott addig, amíg nem lett neki kicsi a hely (négy hónapos koráig kábé). Akkor teleraktam a szobát plédekkel, mert ugyebár paráztam, hogy szegénykém fel fog fázni a szőnyegen, azon akciózott. Hamarosan a szoba is kicsi lett neki, úgyhogy az egész lakást gyerekbiztossá tettem, és övé volt az egész terep. Meg természetesen az udvar és az utca is :-).  Én is azt hittem, hogy nagyon sokáig fog mászni, mert volt helye, és én úgy tudtam, azok a babák állnak fel korábban, akik viszonylag kis térben mozoghatnak csak.

 • 2007.06.04 09:44:50Alvomacko

  buborék: polifoam?

 • 2007.06.04 09:45:20druantia

  Buborék, itt találtam tornaszőnyeget, talán ilyesmire gondoltál: www.egeszsegesviz.hu/catalog/product_info.php/manufacturers_id/11/products_id/131?osCsid=bf1e7352af107cf87bf571f412b3872b

  vagy

  www.thera-team.hu/index_b.php?mp=2&cat=7

 • 2007.06.04 10:32:51katampusz

  buborék, az én ismeretségemben minden kisgyerek színes habtapi puzzle szőnyeget kapott.

  az a jó, amelyikben nincsenek túl pici darabkák, ha mégis akkor ezeket el kell távolítani belőle.  én is terveztem venni ilyet, nem nagy beruházás, de fiam már tojik az egyhelyben maradásra, a leterített játszóplédet nagy ívben elkerüli...

 • 2007.06.04 11:07:48Dr. Han Fastolfe

  "a szabályos fejlődési ütemet követve 3-9 hónaposan megfordul, forog, 9-12 hónaposan mászik, egy évesen felül, áll, egy- másfél évesen jár" - bocs, de erről jutott eszembe, hogy a 7 hónapos kislányom a hétvégén megtanult felállni...

  1 naposan már emelte a fejét. 4.5 hónaposan négykézlábra nyomta magát. Aztán május elején a hétvégén megtanult mászni. Csak úgy, egyik pillanatról a másikra. Előző hétvégén megtanult ülni. Reggel a kiségyban ülve fogadott minket... aztán most vasárnap anyósom nálunk járt, és azzal jön le a hálószobából, hogy a gyerek megkapaszkodott a kiságy rácsaiba, és felállt. Aztán a kanapén mellettem a kanapé tetejébe kapaszkodva felállt, és perceken át játszott a fűtőtest tetején levő dolgokkal. Aztán többször. Október 28-án született, ma egy héttel múlt 7 hónapos. A héten cipőt kell neki vennünk, hülyének fognak nézni a bababoltban:)

  Ez mennyire gyakori? Kicsit aggódom, hogy nem túl gyors-e a tempó...

 • 2007.06.04 11:23:38katampusz

  Dr. Han Fastolfe

  a szomszéd kislány okt 25-én született, minap kapaszkodva felállt. kábé egy hónapja már mászik négykézláb.

  fiam okt.18. és még csúszva kúszva közlekedik.  a lányok mindent picit hamarabb csinálnak, de miért ne, ha maguktól teszik, akkor hajrá :DD

 • 2007.06.04 11:29:57buborék

  druanita: köszi az utánnajárást, szupik a szőnyegek csak keskenyek - a max 1 m széles meg már 37 ezer pezeta... bár profibbnak tűnnek mint a sima polifoam de egy egész szobát beteríteni nem egyszerű. SZóval nálatok már az udvarban is garázdálkodik, az jó lehet, mi most próbáljuk eladni ezt a nyüves lakást (3. em. csontbelváros, no zöld terület), hogy valami kertesbe pályázzunk átal.

  Amúgy a femili szerint nem kell kipárnázni az egész lakást, csak épp most nő az első foga és nem akarom, hogy ottmaradjon a parkettán...  katamupsz: lehet, hogy ilyen habtapit veszek - erre meg azt mondják, hogy pillanatok alatt megtanulják szétszedni.Na nemtom.

  Azért ne gondoljátok, hogy nekem semmi sem jó...

 • 2007.06.04 11:59:37Alvomacko

  Nálunk rongyszőnyeg volt. Jó nagy. Legalább 2mx2m.

  Volt rajta ágy, asztal, így nem tudott elcsúszni vele a gyerek. Büfi, csoki, hányás foltokat is kitűnően lehetett róla tisztítani. Még ma is használatban lévő szőnyeg, és mivel nem fehér így meg sem látszik rajta a 15 év. Amúgy az IKEA-ban vettük. Én nagyon szeretem ezeket a rongyszőnyegeket. :-)

 • 2007.06.04 12:01:34idonno

  Ha jól látom, a Gézengúz ( www.gezenguz.hu ) nem jelent meg itt sehol, se a cikkben, se a kommentekben. Pedig nemcsak nekünk, de más ismerősömnek is segített. Nálunk ők segítettek többet a Dévény módszernél, az szinte hatástalan volt. A Gézengúzban is megtanítanak egy tornát, amit itthon kell csinálnom, de mondjuk a nem túl súlyos esetben csak napi 1x fél óra. A gyerekek imádják, nevetnek és élvezik. Néha nehéz valóban nekem, mert a nehéz babával (7-8-9 kilós) mondjuk lebegőülést kell csinálni, de azért én sosem éreztem ezt túlságosan megerőltetőnek. Én is szeretek a Gézengúzba járni, mindig kedvesek és segítőkészek velem is és a fiammal is, énekelnek neki, mondókákat mondanak és az árát visszaigényelhetem az adómból, magyarul visszakapom 1 év múlva. Ha jól tudom, Dévény Annával együtt kezdte ezt az egészet (mint gyógytornát) a Gézengúz alapítója, de különváltak, mert végülis más módszert használnak.  Az én fiam hypoton, de nem volt oxigánhiánya és 9/10-es volt az apgarja, nem tudjuk, miért lett mégis hypoton. Ellenben az egy tévhit, hogy ha egy 1 napos baba tartja a fejét, akkor az a jó fejlődés jele. A hypotónia úgy 2 hónapos korban lesz a legnyilvánvalóbb, addig még sok baba képes megtartani magát, felemelni a fejét hason, mindent jól csinál, de 2 hónapos korban egyszercsak már nem tartja a fejét és egyre lazább lesz (nyilván a nem súlyos hypotóniáról beszélek). Nálunk is ez történt és ekkor tudtuk meg, hogy ezért is derül ki sokszor csak 2-3 hónapos korban, de ekkor még bőven időben van a baba.  buborék: csak egy darabig jó játék a habtapi szétszedése, aztán csak néha-néha szed ki 1-1 elemet. Később meg tud építeni belőle sokmindent, szerintem ez hasznos dolog.

 • 2007.06.04 12:51:10manci

  buborék: lehet, hogy egy nagyméretű, süppedősebb szőnyeg is megteszi, nálunk legalábbis bevált. Bár ezek is elég drágák...  marcangoló: tök jó és nagyon hasznos ez a cikk, köszi!  "Kézenfekvő lenne, ha minden rizikós baba itt (Mozgásvizsgáló)kezdené a pályafutását, de nagyon sokan még a létezéséről sem tudnak"  Ez miért van? A dokik sem ismerik vagy inkább másfelé küldik a gyerkőcöket? vagy sehova sem küldik? • 2007.06.04 12:59:55renege

  Azt el tudná valaki mesélni, hogy a hypoton pontosan mit jelent, és mitől alakul ki? Mert egy másik fórumon azt olvastam, hogy azt jelenti, hogy az izom letapad valahol, és a védőnőm is ezt magyarázta. Viszont akkor annak mi köze az oxigénhiányos állapothoz? Vagy itt valami kavar van?  Én is nagyon örülök ennek a cikknek. Nálunk sajnos pont most lett aktuális. Bár a fiam már 10 hónapos, de egyáltalán nem mászik, csak kúszik, és feláll, és jár a bútorok mentén. Még négykézláb állásba sem igen tolja magát. Ahogy így elkezdtem olvasgatni a témában a neten található forrásokat, rájöttem, hogy már korábban is feltűnhetett volna, hogy nincs minden rendben, de sajnos, amiről az ember nem is tud, az nehezen tűnik fel. Az orvosunk meg annyit mondott, hogy megbocsájtja a gyerekemnek, hogy kevésbé emeli a fejét két hónaposan, mint kéne, hiszen milyen jól kommunikál. Mi meg örültünk, hogy hogy megdícsérte, és majdcsak emeli majd rendesen a fejét. Csak erősödnie kell. Sehol nem olvastam az elmaradt mozgásfejlődésről, pedig jó sok könyvet elolvastam a babagondozásról. Gondolom a nagy elmaradásokat könnyű felfedezni, de az ilyen kevésbé látványosat már sokkal nehezebb. Amúgy most valóban emeli is a fejét, de nagyon hamar elfárad, viszont nem is mászik. Szerdán megyünk egy dévényes gyógytornászhoz, nagyon izgulok, hogy mi lesz a diagnózis. • 2007.06.04 14:21:42marcangoló

  Manci, a Mozgásvizsgálót leginkább azok ismerik, akik fejlesztik a babákat, és úgy kapják meg az állami támogatást, han van a gyereknek szakértői javaslata. Így az összes korai fejlesztő, a Pető, a gyógypedagógiai sulik, iskolák. De az egészségügyben nem ennek alapján dolgoznak. Meg hát kissé az elmaradott technikai háttér az oka, meg, hogy kevesen vagyunk. De ha jól megy minden, talán nyáron lesz egy honlapunk, és akkor majd ott is lehet kérdezni, meg infokat kapni. És reklámozni fogjuk a céget. :-)

  Idonno, sajnos a Gézengúz helyhiány miatt egy kalap alá került a korai fejlesztőkkel, meg a többi alapítvánnyal, akik állami támogatással (is) működnek. A vezetője orvos (Dr. Schulteisz Judit), és fantasztikus szakemberek dolgoznak ott is.

  Renege nem tudom, miért van, hogy az orvosok, védőnők ilyen nagy rálegyintésekkel "dolgoznak". Persze látod, nagy különbségek vannak a fejlődésben, van, aki 7 hónaposan áll fel, van, aki 14-15. És ez még mind normális. A mászsást azóta forszírozzák nagyon, mióta nyilvánvalóvá vált, hogy a téri tájékozódásban és a mozgáskoordinációban milyen nagy szerepe van. Ha a gyerek nem tanulja meg jól összerendezni a mozgását ilyen kicsinek nagyobb térben, később sokkal nehezebben tud majd tájékozódni a papíron, a sorközben. Ezért mondják, hogy ha egy gyerek nem mászik, az a tanulási zavarok előhirnöke lehet. Valószínű nálatok elég lesz csak a mászást stimulálni, de majd megmondja a gyógytornász, lehet hogy tényleg van egy kis nyaki, háti hypotonia a dologban.

  Na, összeszedem magam, és leírom a hypotoniát. :-) • 2007.06.04 14:28:10marcangoló

  Tjuca, Dr. Berényi Marianne. :-)

 • 2007.06.04 14:52:14marcangoló

  Megpróbálom röviden: a szülés körüli oxigénhiány vagy a mechanikus sérülések agyvérzéshez vezethetnek, amelyek egy adott agyterület kieséséhez, rosszabb esetben elhalásához vezethetnek. Attól függően, hogy hol, milyen sérülés következik be, különféle kórképek alakulhatnak ki. Az egyik legjellemzőbb elváltozás az izomtónus gyengesége, de agyi eredetűek a túl feszes izomzat és a mozgáskoordináció egyes betegségei is. A hypotonia általában az geész testre kiterjed, de legkorábban a nyaki, felső háti szakasz izomgyengesége vehető észre (mert ugye először a fejüket emelik a babák). A feszes izomtónus viszont nem feltétlenül érinti a teljes testet, van, amikor csak inkább az alsó, vagy felső végtagokat. Vagy a test egyik felét. A legfontosabb, hogy minél hamarabb kezdjük el a fejlesztést, mert pici baba korban az idegrendszer még jól formálható, és ha nem is tudjuk teljesen visszaállítani az adott agyterület működését, a környező területek át tudják venni maradéktalanul a szerepét.

 • 2007.06.04 18:59:36renege

  marcangoló, köszönöm. Bár ebből még mindig nem értem, hogy miért magyaráznak letapadt izmokról szintén hypotónia címszó alatt.  Ráadásul az én fiamnál tudtommal(!) nem volt oxigénhiányos állapot, sem mechanikai sérülés, a nyolc órás vajúdás alatt végig fentvolt a CTG, és jó szívhangot mutatott. Császár lett belőle, mert nem tágultam, de a baba lényegében meg sem moccant.

  Viszont a kis kezecskéit több hónapig ökölbeszorítva tartotta, és a doki néni többször is mondta, hogy nagyon görcsös, de még ez sem volt neki intő jel.  Na mindegy. Nem agyalok ezen. Majd remélem, szerdán kiderül, hogy mi a helyzet.

 • 2007.06.04 19:09:59marcangoló

  Ja, letapadt izmok. A gond az, hogy nagyon sokszor a beidegzése sérül az izmoknak. Az agyi terület nem ad megfelelő impulzusokat az izmoknak, azok nem dolgoznak megfelelően, ettől megrövidülhetnek vagy túlnyúlhatnak és letapadhatnak. Ezeket "szedegetik fel" a dévényes gyógytornászok. A te gyereked akkor inkább a feszes /spasztikus tónus felé hajolhat. Ennél is jellemző a nyaki- háti hypotónia. Arról sem tudsz, hogy a köldökzsinór a nyakán lett volna? Általában oka van annak, ha megindul a szülés, a baba pedig meg sem moccan.

 • 2007.06.04 19:25:04renege

  Valójában nem indult be a szülés, még jósló fájásaim sem voltak, a hasam sem szállt le egyáltalán. Indították a szülést terminus túllépésre és kevés magzatvízre hivatkozva. Illetve akkor az első CTG alatt nem nagyon voltak kiugrások a szív frekvenciában, de szerintem akkor éppen még aludt a manó, mert mikor befeküdtem, onnantól kezdve aztán volt rendesen minden. Nyakra tekeredett köldökzsinórról sem mondtak semmit. Annyit mondtak, hogy valószínű azért nem szállt le a hasam, és azért nem tágultam, mert relatív téraránytalanság este állt fent, és így szükséges volt a császár. Az agpar érték 9-es volt, de például azt nem tudom, hogy miért nem 10, vagy, hogy ez mit jelentett.

 • 2007.06.04 19:33:40mizseiszilvi

  buborék!

  A habtapi is polifoam. A polifoam.hu-n tudsz mazsolázni azt hiszem. A miénk olcsóbb fajta állatos, teli apró darabkákkal, de ezeket nem eltávolítottuk belőle, hanem beleragasztottuk! A fórumtársak szintén. Valaki pillanatragasztóval, mi papír ragasztószalaggal a hátoldalán. Az illesztéseknél szintén meg lehet erősíteni vele és akkor nem tudja szétszedni sem.

 • 2007.06.04 19:37:06mizseiszilvi

  DR H.F.! Cipőt akkor érdemes venni a kicsinek, ha már stabilan áll és járogatni próbál. A lányom 7 hónaposan állt fel, most már alig kapaszkodva jár és 1-1 lépést megtesz kapaszkodás nélkül is, de még nem vettünk cipőt neki. Most már hamarosan kap un. elsőcipőt, de a lakásban akkor is mezitlábazni fog továbbra is. Egészséges a babáknak mezitláb járni.

 • 2007.06.04 21:22:34subidubidu

  Sziasztok,

  Az én legnagyobb gyerekemről pár hónapja derült ki, hogy hipotón a nyaki-válli része. Most 6 éves, és 4 hónapja kezdtük Ayres-terápiára vinni a hiperaktivitása miatt. Ott mondta a terapeuta, aki felmérte, hogy babaként biztos utált hasalni, mert hipotón a nyaka és a vállöve. És tényéeg utált, üvöltött. Kicsit később is tartotta meg a fejét hason (valamivel 2 hónapos kora után). Mi azért rendületlenül hasaltattuk és végül is szabályosan fejlődött, mászott is hónapokig, 14 hónapos kora előtt indult el.

  Ellenben mászás ide vagy oda, nagyon rosszak voltak a nagymozgásai, mert primitív reflexei maradtak vissza (most már javul a terápia hatására). Ja, és diszlexia-veszélyeztetett, figyelmetlen, sorokat ugrik át. A poén az, hogy magától megtanult olvasni és naponta töb oldalt elolvas, úgy kell elrángatni a könyvtől (hála az égnek, legalább most már egyedül is elvan!!).  Szóval a mászás sem biztos, hogy garancia, "csupán" erősen korrelál az egyéb képességekkel, ha jól tudom.

  Jól tudom, Marcangoló? :-)

 • 2007.06.04 21:38:42Alvomacko

  Hűűűű, ma nagyon-nagyon szerencsésnek érzem magam.

  Lilla 4500 gr-al született 10/10-es apgarral, bár köldökzsinórral a nyakán.

  Két hónapos korában ő sem tartotta a fejét. Ha hanyattfekvésben húztuk a kezénél fogava, akkor lógott a feje. Az gyerekorvos szerint hipotón volt. Elküldött neurológushoz, ő sem mondott komolyabb bajt. Egy kis tornát javasolt. De bevallom nem nagyon nyaggattuk vele a gyereket. Meg ráfogtuk a súlyára, hogy nem csoda, hogy nem nagyom mocorog, ilyen dundin.

  Meghát 2. gyerek, örültünk, hogy nyugodt, leteszed és elvan gyerek.

  Mindent sokkal később csinált a testvéréhez és a korához képest. Közel 14 hónaposan indult el.

  De azóta semmi baj nincs vele, teljesen jólfejlett gyerek.

  Szóval mai szemmel megdöbbentő, hogy mennyire lazán és komolytalanul kezeltük ezt a helyzetet, igaz senki nem vázolta fel az esetleges következményeket sohasem.

  Most örülök, hogy jól megúsztuk.

 • 2007.06.04 23:01:44rombusz

  A hiperaktivitásnak milyen korai tünetei vannak?

  Nálunk ez is egy következménye lehet az oxigénhiányos állapotnak.

  Renege, mi hasonlóan jártunk mint ti, csak nekem burokrepedéssel beindult a szülés (aztán császár lett belőle). A kisfiamnak naplemente nézése volt, ezért jöttek rá az oxigénhiányra.

 • 2007.06.04 23:14:44subidubidu

  Rombusz,  Nézd meg a www.adhd-magyarorszag.com, vagy a www.fimota.hu oldalt. A hiperaktiv.lap.hu-n még sok más linket találsz.

  A mi esetünkben a hiperaktivitást szinte biztos, hogy apjától örökölte, és a zűrös csecsemőkor után négy éves koráig számomra, laikus számára semmilyen jele nem volt. Majdnem öt volt, mikor pszichológushoz vittem, és közel hat lett, mire a komoly gyanú fölvetődött, hogy végül egy hosszabb megfigyeléssel beigazolódjon.

 • 2007.06.04 23:33:32rombusz

  Kösz Subidibidu, belevetem magam!

 • 2007.06.05 08:49:39marcangoló

  Suidubidu, gondolom, ez is csak statisztika. Hogy pl. a figyelmzavaros gyerekeknél gyakran kimarad a mászás, de azért nem mindegyiknél. Tanulási problémáknál is jellemző, de azért nem hiszem, hogy ok- okozati viszonyban állnak.

  Renege, lehet, hogy még nem is akart elinduni a babád. :-(

  Alvomacko, van olyan hypotonia is, ami veleszületett, de "jóindulatú", kezelés nélkül is behozzák nagyjából a gyerekek a lemaradást. Lehet, hogy Lillának ilyen volt. Amúgy meg nem tartalak felelőtlennek. Ha nagy baj lett volna, úgyis mondja a neurológus, és úgyis csináljátok a tornát...

  A figyelmzavar "elkerülésére", és a tüntek csökkentésére nagyon fontos, hogy pici korban sok inger érje a babák egyensúlyrendszerét. Éppen ezért nagyon fontos a ringatás, a hintáztatás, a térden való lovagoltatás. biztosan nem véletlen, hogy ezt a mamák ösztönösen is csinálják. De volt egy idő, amikor tiltották mindenféle okokból. :-(

 • 2007.06.05 09:20:12Leona

  OFF: Marcangoló, hogyan lehet segíteni valakinek, aki éppen kezd belecsúszni a gyermekágyi depresszióba? (Nem orvosi megállapítás, csak én érzem így.) Nem vagyok vele közeli kapcsolatban, csak a mások által meséltekből vettem ezt ki. Elmenni nem nagyon tudok, mert kicsik a gyerekeim (és folyton taknyosak), úgy érzem, nekem ők a "feladatom". De írjak neki emilen valami biztatót? Mit lehet írni, mit nem? Remélem, tudsz valami tanácsot adni, mert úgy vettem ki, mások nem túl megértően viszonyulnak hozzá. Mások tanácsát is szivesen veszem!

 • 2007.06.05 11:44:59marcangoló

  Leona, ez így nagyon áttételes. Én nem ismerem, nem találkozom vele személyesen, és te is e-mailben tudsz csak kommunikálni vele... Szerintem írásban ilyenkor nagyon nehéz eltalálni a jó hangot, hogy ne tűnjél lekezelőnek, bezzegnek. Ennél sokkal jobb lenne a személyes segítség. Attól függően, hgoy neki mi jelent nehézséget a gyerekkel kapcsolatban. Nem tudnál máshol találkozni vele, esetleg bevállani a gyerekét (mittomén sétálni vele, vagy ilyesmi), amíg ő elmegy "ügyeket intézni"? Jó lenne tudni, hogy magányosnak érzi-e magát, vagy bizonytalannal, vagy szorong a felelősségtől, ami a gyerekkel jár, mert ettől függ, hogy hol lehet, lehet-e "beavatkozni".

 • 2007.06.05 12:01:35Leona

  Marcangoló, ha nem bánod, írok neked részleteket a wiwen.

 • 2007.06.05 12:09:59marcangoló

  :-) Jöhet!

 • 2007.06.05 12:14:12mizseiszilvi

  Marcangoló!

  Írtam neked egy offot a terhesnaplós blogba.

 • 2007.06.05 23:37:58subidubidu

  Marcangoló,

  Az én elsőszülöttem egyfolytában rajtam lógott, szerintem bőven el volt látva ingerekkel, oszt mégis.

  Csak az vígasztal, hogy apai ágon legalább két generációra visszamenőleg ilyenek voltak (a dédapától már nem tudom megkérdezni, milyen volt gyereknek, de felnőttnek elég aktív és karakán pasas, amíg csak élt). Ami pl. nagyon érdekes számomra, az a ritmusérzék (no és a zenei reprodukciós készség) abszolút hiánya. A dédapa ezért nem lett kántor, apósom föl volt mentve énekből, a férjem írásban felelt belőle. És a nagyfiam se tudja visszatapsolni a ti-ti-tá ritmust sem, babaként sose hozta lázba a zene.

  Hálistennek a másik kettő láthatóan érzi a ritmust - és remélem, ez együtt jár azzal, hogy NINCS figyelemzavaruk.

 • 2007.06.27 21:45:13renege

  Pont egy hónapja voltunk először egy Dévényes gyógytornásznál, mivel a kisfiam 10 hónaposan egyáltalán nem mászott, viszont már felállva lépegetett.  Három alkalommal voltunk, és Bálint rohamosan fejlődött. A mai alkalmat le is mondtuk, mert teljesen jól mászik. 3 (!) alkalom elég volt.  Tudom, az én fiammal biztosan nem voltak nagy bajok, de akkor is. Nem tudott mászni, és láthatóan nem is akart (leejtette a fejét mászás helyett), és most mászik. És magától, minden késztetés nélkül. Én most nagyon hálás vagyok a gyógytornászunknak. És szeretném megköszönni mindenkinek, aki a Dévény módszert ajánlotta (már egy korábbi poszton is előjött). Előtte sosem hallottam róla, most pedig megoldotta a problémánkat.

 • 2007.09.13 22:13:32druantia

  Marcangoló, látatlanban szeretném a véleményedet kérni. Tudom, hogy így nehéz, csak az a helyzet, hogy közeli rokon babájáról van szó, úgyhogy tényleg nagyon érdekel, mit mondasz.  A kisfiú négy és fél hónapos múlt, a 32. hétre született, de nem volt vele semmi probléma. Se oxigénhiány, se fertőzés, se semmi. Sima, gyors szülés volt. De nekem olyan furcsa ez a kissrác. Persze lehet, hogy én vagyok a hülye (ez lenne a jobbik eset).  Általában nem figyel, nem érdeklődik. Nem látok az arcán soha semmi érzelmet. Oké, dühöt meg elkeseredettséget igen, ha éhes, de pl. soha nem láttam még rácsodálkozni semmire. Persze, lehet, hogy ez a korából adódik, csak én már elfelejtettem, hogy milyen egy négy-öt hónapos gyerek :).  Mosolyog, de nem kezdeményez. Tud fogni, vagy inkább markolni, ha valamit a kezébe dug az ember, de nem nyúl, nem is érdekli semmiféle tárgy. Nem forog, legtöbbször nem is rugdos. Néha kapálózik egy kicsit, de feszes, merev végtagokkal.  Ez az, amire én nem emlékszem, hogy a Petinél így lett volna, hogy elképesztő merevek az izmai. Olyan, mintha mindig minden erejét beleadva megfeszítené magát. Tulajdonképpen azért is írok most, mert ma teljesen el voltam hűlve azon, hogy az anyukája megfogta a hóna alatt és a baba minden egyéb megtámasztás nélkül teljesen egyenesen, kifeszítve feküdt a levegőben, amíg le nem tették, legalább öt percig. Mint egy tornász a gyűrűn.  Ennyi idős korban mi az átlagos? Szerinted minden rendben lehet a babával? Tényleg szívből remélem, hogy csak én vagyok a paranoid állat, de én a Petire teljesen másnak emlékszem.

 • 2007.09.14 15:55:03marcangoló

  Jaj, ezek nagyon nem jó dolgok!

  Valószínűéeg azért nem emlékszel ilyenekre, mert ez a baba nem átlagos fejlődést mutat. Nem tudod, nem járnak vissza a kórházba kontrollra? Koraszülött babákat egy ideig meg szokták figyelni, mert sokszor másként fejlődnek.

  Nem jó dolog, ha ennyire merevek az izmai (a kezén, lábán is?). Ezt mindenképpen meg kellene nézetni egy neurológussal. Elképzelhető, hogy a kézügyessége is azért gyengébb, mert az izomtónusa fokozott. Emiatt nem tud nyúlni, és ezért tud csak a markába fogni tárgyakat. Nem tudom, látásvizsgálaton voltak-e, az is lehet, hogy azért tűnik figyelmetlennek, mert nem lát jól közelre vagy távolabbra.

  Nagyon jó lenne, ha rá tudnád valahogy venni őket, hogy menjenek el gyorsan egy neurológiai kivizsgálásra, anélkül, hogy nagyon megijesztenéd őket. (Furcsa, hogy a gyerekorvos nem mondott semmit nekik...)

  Egy négy- öt hónapos nagyjából ezeket tudja:

  www.babaszoba.hu/services/todo?to=4

  Valószínűleg egyébként a koraszülés miatt az idegrendszer mozgásokért felelős része sérülhetett (elég annyi, hogy kicsit éretlenebb a tüdő, és emiatt nem kap az adott terület elég oxigént, szóval nem kell semmi látványos dologra gondolni), és valószínű, hogy tornára lesz szükség, hogy rendbe jöjjön a baba. De ha időben kezdik, még nagyon jól rendbe lehet hozni.

 • 2007.09.14 16:08:40druantia

  Marcangoló, köszönöm, hogy válaszoltál. A baba járt már a szemészeti felülvizsgálaton, mindent rendben találtak, sőt, a múlt héten voltak uh-n is. Megnézték a fejét meg a pocakját is, ott is minden oké volt.  A gyerekorvosuk egyébként ugyanaz, aki nekünk, egy nagyon aranyos gyerekneurológus. Két hónapos korában még nem talált rajta semmi különöset ő sem, de amikor három hónapos volt, akkor azt mondta, hogy tornáztatni kell meg felülvizsgálatra vinni. De a szülők úgy döntöttek, hogy ez hülyeség, ilyen nincs, hogy két hónaposan még semmi baja nem volt, most meg azt mondják, hogy torna. Úgyhogy nem vették komolyan a dokit és nem is tornáztatják. Pedig tényleg nagyon merev a baba, a keze meg a lábacskája is.  Olyan gondban vagyok, az unokatesóm kisgyereke, és annyira nem tudom, hogyan fogalmazzam meg, hogy valami nem stimmel. Csak belegondolok, hogy én mit szóltam volna, ha a gyerekemre (akit a legszebbnek, legokosabbnak láttam már akkor is) valaki azt mondja, hogy valami nem stimmel vele... Hogy lehet ezt szépen megfogalmazni :(((?  És még egyszer nagyon köszönöm a választ.

 • 2007.09.15 08:17:09marcangoló

  Jaaa, ha úgy döntöttek, hogy ez hülyeség...:-(  A szülők azért az orvost tekintélynek tartják, azt nem veszik beszólásnak, ha ő mondja, hogy valami nem stimmel, míg ha te, akkor az tényleg más. Nem is tudom, talán én a dokival venném fel a kapcsolatot- nem mentek mostanában hozzá? Ha ő mondja el, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha most nem foglalkoznak vele (mondjuk nem tanul meg önállóan járni), az azért talán többet nyom a latban. Valahogy addig kéne eljutni, hogy attól, hogy nem foglalkoznak vele, még a probléma megvan. (Simán lehet, hogy egy hónap alatt annyit változik az izomtónus, hogy már feltűnő lesz, ami addig nem látszott.)

  Egyébként, akkor is el fognak jutni ahhoz, hogy segítséget kérjenek, ha te nem teszel semmit, mert a baba egyre jobban le fog maradni a fejlődésben, és amikor egy évesen mondjuk még nem mászik, akkor muszáj lesz lépni. Csak hát értékes időt vesztenek, mert csecsemőkorban sokkal könnyebb helyrehozni a mozgást. Egyébként a környéketeken is van korai fejlesztő intézmény.

  Én azt hiszem, csak annyit tennék a helyedben, hogy megkérdezném, hogy mi van a tornával. És, ha elmondják, hogy hülyeség, akkor finoman próbálnám meggyőzni őket, hogy talán mégsem az, biztosan nem véletlenül mondja az orvos (aki ráadásul neurológus, tehát ez a szakterülete). És te hallottál olyan helyről, ahol meg tudnák nézni, és foglalkozni vele (ingyenesen). Aztán ha nem, nem, összeveszni nem érdemes.

 • 2007.09.15 10:45:50druantia

  Tegnap rákérdeztem a tornára. Azt mondta a csajszi, hogy néha fürdés előtt játszanak egy kicsit. De akkor is csak az ülésbe húzást csinálják, mert az amúgy is nagyon megy a babának. Persze, mert annyira merev szegényke. Egyáltalán nem mászatják és nem is tudják, hogy kell, mert soha nem próbálták.  Beszélgetés közben megpendítettem neki, hogy én nem emlékszem, hogy a Peti ennyire feszes lett volna, meg hogy hogy elvoltam hűlve, amikor felemelte a gyereket és az teljesen egyenesben (sőt, visszahomorodva) feküdt percekig a levegőben. Erre azt mondta, hogy biztos a Peti is ilyen volt, csak már nem emlékszem, vagy az ő gyereke ennyivel is ügyesebb, mert már milyen szépen tartja magát :(.  Ennél többet én úgy érzem, nem mondhatok neki. Két hét múlva tanácsadás, talán ott észreveszi a doki. Csak nem tudom, mennyire fog neki feltűnni az alatt a két perc alatt, amíg egy ilyen vizsgálat tart. De végülis alapos orvos, remélem, hogy komolyan veszik majd, amit mondani fog, akármi legyen is az.

 • 2007.09.15 11:32:47marcangoló

  Szerintem ennél jobban ne is menj bele. Ha tényleg nagyon feszes, azt észre fogják venni egy sima tanácsadáson is. Egyszer muszáj lesz kihúzni a homokból a fejüket, szegényeknek. :-(

 • 2007.09.23 17:35:31kianika

  Kislányom 2/3-as APGAR-ral született, nem sírt fel, de állítólag nem kellett újraélszteni. Maszkos lélegeztetést kapott, állapota spontán helyreállta a zárójelentés szerint, amit nem nagyon hiszek. De ez már nem számít. 3 hetesen voltunk a Svábhegyen, a heti 5-szöri tornát javasolták (hypoton). Ezt gyűrtem is lelkiismeretesen 3 hónapig, de semmit nem használt. Amikor a neurológus azt mondta, hogy nem lát javulást, lépnem kellett. Áttértem a Dévény módszerre. GYógytornászunk a Katonát nem engedélyezte, így teljesen abbahagytam. 3,5 hónapja Dévényezünk heti 2x. Kislányom most 7,5 hós. HAson szépen kinyomja magát, fejét tartja. NÉha átfordult mindkét írányba, de leginkább háton szeret ténykedni. Nem hajlandó dolgozni. Nem túl lassú ez a fejlődés, nagyon el vagyok keseredve. Jövő hónapban megyünk, hogy személyesen lássa őt Dévény Anna. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a véleménye. Nem szeretnék türelmetlen lenni, de mégis tapasztalataitok szerint milyen gyorsan várható jelentős javulás (kúszás, mászás, ülés)? Megjegyzem, picim már majdnem 9 kg. Talán ez húzza vissza a mozgásfejlődést???

 • 2007.09.23 19:47:29Hicudzsi

  Kianika!

  Mi jártunk a lányommal Dévényre, mert hypotón volt a nyaka egyik oldala, nem fordult arra sosem.

  Ezzel a módszerrel a második foglalkozáson már szinte megszűnt a probléma, de azért tovább jártunk még egyéves koráig kb. de még 15 hósan sem tudott járni ez viszont már nem a hypotónia miatt volt, hanem csak alkati sajátosság :) utána pikk-pakk felállt.

  Ja és kúszni - mászni sem szeretett csak ülni, hat hónaposan ülve játszott... :S  Azt gondolom, hogy Dévény Anna majd tényleg fel tudja mérni, hogy mi az ami a szülés körüli problémákból fakad és mi az ami csak a saját ritmusa miatt marad későbbre.

  Otthon szoktatok tornázgatni?

  Mi úgy próbáltuk a lányomat forgásra bírni, hogy mikor hanyatt feküdt felélógattunk egy kis játékot, hogy pont ne érje el a kezével, utána a feje fölé húztuk, hogy figyelje, majd a földre tettük a feje mellett így megpróbált utánanyúlni és közben próbált fordulni is.

  Érthető ahogy leírtam?  Szóval fel a fejjel! :)

 • 2007.09.24 09:37:32kianika

  Szia Hicudzsi!

  Köszi a nyugtató szavakat, remélem, hogy igazad lesz, hogy az alkati sajátosság húzza vissza kislányom. Nagyon kétségbeejő nekem, mert a kisfiam már 6 hósan magától felült, 10 hósan járt. Akarva-akaratlanul is hozzá hasonlítom, pedig nem szabadna.Fejét sem tartja még teljesen stabilan, addig míg erre nem lesz képes tudom, hogy nem várhatok csodákat. Mi is úgy próbáljuk forgásra bírnni, ahogy írtad, de kis sikerrel. Otthon mást nem szoktunk tornázni, mert a Dévényes gyógytornász azt mondta, hogy ez az ő dolga. A szülő azt csinálja csak, amit a csöppség szeret. Próbálom forgatni, de általában reklamál.

  Mégegyszer köszönöm, próbálok türelmesebb lenni.

 • 2007.09.24 10:38:58Hicudzsi

  Kianika!

  A lányom is hasonló nagysúlyú baba volt, utálta mikor a Dévény tornán kellett másznia, kúsznia.

  Könyebb volt nekem, hogy az első gyerek volt ilyen lassabb fejlődésű, mert a másodiktól (a fiamtól ) így nem vártam el semmit, de az összehasonlítgatás nem hiba, hanem teljesen természetes dolog. :)  Egyébként már négy éves a lányzó és tudod ez az időszak (ami akkor kétségbeejtő és nagyon rossz volt) szinte teljesen a feledés homályába merült.

  Ráadásul a csajszi beszélni sem nagyon akart, gondolhatod hogy kivoltunk. Mikor 15 hós korában megszületett az öccse se járni se beszélni (korához képest) nem tudott még (két szót ismert ott és baba)... mindig jócskán le volt maradva a kortársaitól és egy dologban előzte csak be őket, kétévesen mindenféle trenírozás/szoktatás, erőltetés nélkül teljesen szobatiszta lett.  Remélem egy-két év múlva már ti is nehezen emlékeztek vissza a küzdelmes évekre és annak fogtok örülni, ha majd egyszer végre leül a kisasszonyka és csendben/nyugon tud maradni öt percig egy helyben :)

 • 2007.09.24 11:17:38marcangoló

  Kianika, ne aggódj, ilyen előzményekkel egyáltalán nem számít lassúnak ez a fejlődés. Sőt, teljesen normál fejlődésmenetű gyerekeknél is előfordul (pl. a fiam), hogy 7,5 hónaposan még csak épp megfordulgatnak. Valószínűleg nagyon fárasztó neki a hason fekvés (sokkal többet kell dolgoznia, mint egy átlagos gyereknek, hogy megtartsa a fejét), ezért kényelmesebb neki háton feküdni. És az is érthető, hogy nem szeret "dolgozni". Egyrészt dolgozott már épp eleget (azért a Katona- féle tornát végigcsinálni, nem semmi), meg hát persze, hogy nincs kedve a fárasztó, és sokszor fájdalmas gyakorlatokhoz. Ettől függetlenül azt mondom, hogy nagyon jó helyen vagytok, a Dévény módszer a remek a hypotónia kezeléséhez. És előbb-

  utóbb szépen jönni fognak az eredmények is.  Teljesen a gyerektől függ, hogy hogyan fejlődik a torna hatására. Nagyon fontos, hogy milyen háttérrel indul (pl. értelmi állapot), de az érdeklődés, a figyelem felkelthetősége, a motiváció is mind mind számítanak a fejlődésnél.  Igy látatlanban szinte lehetetlen megmondani, hogy mi várható. De nagy a szórás, van, aki egyéves korára még ugyanott tart, mint a te babád, van, akit néhány kezelés úgy beindít, hogy utána már csak a biztonság kedvéért figyelik a fejlődését.

  És még az is fontos, hogy a gyerekek nagy része nem egyenletes ütemben fejlődik, hanem szakaszosan. Lehet, hogy csak egy kicsit kell várni, és hirtelen nagy ugrás következik.

 • 2007.09.24 12:20:08kianika

  Hicudzsi és Marcangoló!

  Nagyon aranyosak vagytok, tényleg sikerült egy kicsit megnyugodnom. Biztos, hogy nagyon fárasztó kicsi lányomnak hason, hiszen a Katona torna mellett 3 hónapig szinte csak hason volt. Utálta, de egyfolytában azt hangsúlyozták, hogy muszály, muszály,így erőltettem. Úgyhogy neki ez most így nagyon kényelmes.

  Értelmileg azt hiszem nagyon rendben van. 6 hósan voltunk gyógypedagógusnál, megállapította, hogy enyhe figyelemzavara van (4-5 hós szinten van). Szerintem ez csak a mozgáslemaradása miatt lehet. Hiszen egyfolytában játszik, nyúl a játékokért háson és hason egyaránt, egyfolytában mosolyog. Nagyon figyelmes. Bátyjával nagyokat gagyarászik, aki most 27 hós, úgyhogy remélem sokat fog tőle tanulni. Tapsol magától, s néha, ha kérem akkor is. Igazad van, hogy a figyelem felkelthetősége sokat számít. Laura egyáltalán semmi játékért nem akart hason nyúlni. Aztán egyszer kikapta az újságot a kezemből hason, nagyon boldog voltam. S azóta szépen nyúl mindenért.

  Köszi szépen mégegyszer a bíztatást!!!

 • 2007.09.24 15:54:40Moira

  Az én lányom, már az első nap emelte a buksiját. Most (egy hónapos), sokat emelgeti a fejét, és ha Apa pocakján fekszik hason, akkor kinyomja magát, meg nyomja a lábával el magát. Viszont az nem szereti, ha az ágyra leteszem hasra.

  Muszáj?A védőnő mondta, h naponta tegyem hasra egy kicsit. A doki szerint teljesen egészséges, jól fejlődik, megtartja magát. Nem merev, sokat rugdalózik, oldalra fordul, sztem minden oké. Lehet vmi baja, ha nem fektetem hasra(vagy nem napi rendszerességgel)?

  Szoktam viszont maszírozzni, meg mozgatom, remélem ez elég.

 • 2007.09.25 21:37:09Katalma

  druantia, mi a helyzet az unokatesódék babájával? Én kislányom ugyanez, 4 hónaposan mondta a dokinéni, hogy gond van, küldött neurológushoz meg DSGM-re...

  Előtte nem nagyon lehetett sejteni, hogy gond van, de ahogy fejlődött, a probléma is fejlődött, és látványosabb lett.

 • 2007.09.27 13:30:43Katalma

  Moira, mi babánk se szerette, mi se erőltettük, de azért mindennap volt hason egy pár percre... az izmok fejlődéséhez kell az.

  Ami nálunk nagyon bejött, hogy olyan a babakocsink, hogy ha hasra fektetjük, jól tud nézelődni.

 • 2007.09.27 14:08:33marcangoló

  Moira, tényleg elég pár perc, addig feküdj le vele szemben, beszélj hozzá, adjál játékokat, szórakoztasd!

 • 2007.09.27 14:21:49druantia

  Katalma, ma volt tanácsadás, de még nem tudom, mit mondott a doki. Az unokatesómék előttünk végeztek és úgy rohantak el, mint akit puskából lőttek ki, pedig máskor mindig szoktunk egy kicsit még dumálni... Délután jön a nagynéném, majd megkérdezem tőle, hogy mi volt.  Egyébként a fene tudja, még mindig merevnek érzem a babát, de egyre kevésbé vagyok már biztos abban is, hogy ezt jól érzem-e és egyre hülyébbnek érzem magam, mert biztos csak egy tök normális kissrác, én meg kongatom a vészharangot :(.

 • 2007.09.28 10:56:01druantia

  Katalma, a doki nem mondott nekik semmit. Sietett, mindenkit kiszórt két perc alatt. Annyi volt, hogy milyen szépen megnőtt, meg hogy megelőzésképpen adjanak neki vitamint, mert mindenki taknyos a családban. Lehet, hogy akkor mégiscsak én vagyok a nagyonparás.

 • 2007.09.28 17:59:41Moira

  Katalma, marcangoló: köszi

  próbálom lekötni, beszélek hozzá, de egy idő után megpróbálna kúszni(eltolni magát a lábával) és amikor rájön h ez nem megy akkor eltörik a mécses :-))

  Sebaj, ismétlés a tudás anyja

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés