Aranyér és gátseb - szülés utáni szenvedések

Első terhes kismamák és anyukák fejében számtalan olyan kérdés motoszkál, amelyekre a könyvekben sem igen találnak választ: Meddig tart a vérzés szülés után? Maradandó heggel gyógyul-e a gátseb? Mit lehet kezdeni az aranyérrel? A Velvet nőgyógyásza válaszol.



Meddig tart a vérzés szülés után?

A szülés utáni vérzés ideje változó, mondja Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza. Előfordul, hogy a nők vérzése 2-3 héttel a szülés után abbamarad, de néha akár 8 hétig is elhúzódhat anélkül, hogy bármilyen speciális problémára kellene gondolni. Mindenesetre, ha 8 hét elteltével sem múlik el a vérzés, fel kell keresni a nőgyógyászt, mert előfordulhat, hogy bent maradt egy kis méhlepény-darab, amely akár olyan kicsi lehet, hogy az ultrahang sem mutatja, de ez fenntarthatja a vérezgetést.

Mit lehet kezdeni az aranyérrel?

Sajnos nem sokat. Kaphatók aranyérre való krémek és kúpok, általában recept nélkül. Ezeket nyugodtan lehet használni szoptatás alatt is. Szerencsére a legtöbb aranyeres probléma magától megoldódik, mert az oka elmúlt. (Az ok az volt, hogy a megnövekedett méh nyomta a visszavezető vénákat, amely az azokban keringő vénás vért részlegesen blokkolta és a nyomás miatt alakult ki a vénatágulás.)

A legtöbb esetben, ha az ok elmúlik, az okozat is megszűnik. Előfordulhat, hogy a szülés utáni hatodik hét végén még mindig fennáll a probléma, ebben az esetben meg kell mutatni az orvosnak, aki további helyi gyógyszeres kezelést javasol. Súlyos esetben a műtét is szóba jöhet.

A nőgyógyász arra is felhívja a figyelmet, hogy az aranyeret tisztán kell tartani, a székrekedést megelőzni, akár székletpuhítók segítségével. A vécépapírt is másképp kell használni, nem szabad dörzsölni, csak „leitatni”, ugyanis a vécépapír akármilyen puha is, a dörzsölés felszakíthatja az aranyeret, állandó vérzéshez, néha fertőzéshez vezethet.

Maradandó heggel gyógyul-e a gátseb?

Igen, de az esetek többségében láthatatlan. A természet csodálatos. Hiszen a gátseb nem túl steril területen, a végbél közelében van, nagy és mély vágás, de ennek ellenére hihetetlen gyorsasággal, és elhanyagolható komplikációval gyógyul. A gátseb a hathetes ellenőrzésre általában már teljesen begyógyul. Néha a tökéletes kivitelezés ellenére máshogy fog kinézni a gát, mint szülés előtt, de leggyakrabban annyira szépen gyógyul, hogy nehéz észrevenni.

Mikor múlik el a szédülés?

Amikor az anyuka vérszintje visszaáll normálisra. Terhesség, és főleg a szülés alatt a vér szintje számottevő mennyiséggel csökken (vörösvérsejt szám, hemoglobin, hematokrit). Egy teljesen normális és átlagos szüléskor körülbelül fél liter vért veszít a nő. Ehhez hozzájön még a többhetes vérezgetés. A vérszintet szinte lehetetlen normális szinten tartani.

Én azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy folytassák a terhességi vitamin, folsav, vas szedését szülés után is. Ha emellett egészségesen étkezik, a vérszint hamarabb fog visszaállni, de így is több hónapba beletelhet néha, egyéni szerencsétől függ. A szülés előtti vitamin, folsav, vas szedésétől kevésbé esik le a vérszint, így a szüléskor elvesztett vért hamarabb be tudja pótolni a szervezet. Mindenestre a szédülést valamennyire lehet csökkenteni folyadékbevitellel, és sós ételek fogyasztásával, amely emeli a vérnyomást.

Meddig és kinek fontos az ágynyugalom?

Ha császármetszés történt, akkor 3-4 nap a kórházban, utána otthon fokozatosan vissza lehet térni a normális rutinra, persze súlyemelés nélkül. A mai modern szülészetben rendes hüvelyi szülés után igazán nincs is szükség ágynyugalomra, kivéve talán az első két napot. Nincs "kötelező" ágynyugalom. Csak annyi van, amennyit a mama szükségesnek érez.

További kérdéseket a poronty@mail.velvet.hu címre várunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra