PORONTY

Aranyér és gátseb - szülés utáni szenvedések

2006. december 18., hétfő 14:55

Első terhes kismamák és anyukák fejében számtalan olyan kérdés motoszkál, amelyekre a könyvekben sem igen találnak választ: Meddig tart a vérzés szülés után? Maradandó heggel gyógyul-e a gátseb? Mit lehet kezdeni az aranyérrel? A Velvet nőgyógyásza válaszol.Meddig tart a vérzés szülés után?

A szülés utáni vérzés ideje változó, mondja Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza. Előfordul, hogy a nők vérzése 2-3 héttel a szülés után abbamarad, de néha akár 8 hétig is elhúzódhat anélkül, hogy bármilyen speciális problémára kellene gondolni. Mindenesetre, ha 8 hét elteltével sem múlik el a vérzés, fel kell keresni a nőgyógyászt, mert előfordulhat, hogy bent maradt egy kis méhlepény-darab, amely akár olyan kicsi lehet, hogy az ultrahang sem mutatja, de ez fenntarthatja a vérezgetést.

Mit lehet kezdeni az aranyérrel?

Sajnos nem sokat. Kaphatók aranyérre való krémek és kúpok, általában recept nélkül. Ezeket nyugodtan lehet használni szoptatás alatt is. Szerencsére a legtöbb aranyeres probléma magától megoldódik, mert az oka elmúlt. (Az ok az volt, hogy a megnövekedett méh nyomta a visszavezető vénákat, amely az azokban keringő vénás vért részlegesen blokkolta és a nyomás miatt alakult ki a vénatágulás.)

A legtöbb esetben, ha az ok elmúlik, az okozat is megszűnik. Előfordulhat, hogy a szülés utáni hatodik hét végén még mindig fennáll a probléma, ebben az esetben meg kell mutatni az orvosnak, aki további helyi gyógyszeres kezelést javasol. Súlyos esetben a műtét is szóba jöhet.

A nőgyógyász arra is felhívja a figyelmet, hogy az aranyeret tisztán kell tartani, a székrekedést megelőzni, akár székletpuhítók segítségével. A vécépapírt is másképp kell használni, nem szabad dörzsölni, csak „leitatni”, ugyanis a vécépapír akármilyen puha is, a dörzsölés felszakíthatja az aranyeret, állandó vérzéshez, néha fertőzéshez vezethet.

Maradandó heggel gyógyul-e a gátseb?

Igen, de az esetek többségében láthatatlan. A természet csodálatos. Hiszen a gátseb nem túl steril területen, a végbél közelében van, nagy és mély vágás, de ennek ellenére hihetetlen gyorsasággal, és elhanyagolható komplikációval gyógyul. A gátseb a hathetes ellenőrzésre általában már teljesen begyógyul. Néha a tökéletes kivitelezés ellenére máshogy fog kinézni a gát, mint szülés előtt, de leggyakrabban annyira szépen gyógyul, hogy nehéz észrevenni.

Mikor múlik el a szédülés?

Amikor az anyuka vérszintje visszaáll normálisra. Terhesség, és főleg a szülés alatt a vér szintje számottevő mennyiséggel csökken (vörösvérsejt szám, hemoglobin, hematokrit). Egy teljesen normális és átlagos szüléskor körülbelül fél liter vért veszít a nő. Ehhez hozzájön még a többhetes vérezgetés. A vérszintet szinte lehetetlen normális szinten tartani.

Én azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy folytassák a terhességi vitamin, folsav, vas szedését szülés után is. Ha emellett egészségesen étkezik, a vérszint hamarabb fog visszaállni, de így is több hónapba beletelhet néha, egyéni szerencsétől függ. A szülés előtti vitamin, folsav, vas szedésétől kevésbé esik le a vérszint, így a szüléskor elvesztett vért hamarabb be tudja pótolni a szervezet. Mindenestre a szédülést valamennyire lehet csökkenteni folyadékbevitellel, és sós ételek fogyasztásával, amely emeli a vérnyomást.

Meddig és kinek fontos az ágynyugalom?

Ha császármetszés történt, akkor 3-4 nap a kórházban, utána otthon fokozatosan vissza lehet térni a normális rutinra, persze súlyemelés nélkül. A mai modern szülészetben rendes hüvelyi szülés után igazán nincs is szükség ágynyugalomra, kivéve talán az első két napot. Nincs "kötelező" ágynyugalom. Csak annyi van, amennyit a mama szükségesnek érez.

További kérdéseket a poronty@mail.velvet.hu címre várunk.

KOMMENTEK

 • 2006.12.18 19:18:36agizus

  Azért a gátmetszés nem egy leányálom, bár amikor csinálták észre sem vettem. Utána viszont még elég sokáig. Nagyon jó tipp volt az egyik könyvben, nekem irtó sokat segített: félig felfújt, kerek, gyerek úszógumira kell ülni. Így "körbeülöd" és nem nyomod a sebet.
  Első nap én nagyon is gyenge voltam, de talán azért is, mert hajnalban született a gyerek, utána 2 óra alvást kaptam és előtte 2 napig már vajúdtam. Viszont a gyerek jelenléte tényleg feledtet mindent.
  A vérzés mennyisége is lehet első ránézésre félelmetes, de ez irtó gyorsan elmúlt.

  Na fel a fejjel Pelikán!

 • 2006.12.18 19:26:01gyöngy1

  Az elsö babànàl volt gàtmetszés, és csak kellemetlen volt 4-5 napig, de nem fàjt.
  Màsodik babànàl pedig egy picit repedtem, de ez még annyira sem fàjt.
  Nagyobb baj, hogy el kellene jàrnom intim tornàra, mert hàt ha hirtelen elköhintem magam, vagy tüsszentek egy nagyot, akkor bíz keresztbe kell rendesen tennem a làbam :-(((((
  Nem ismertek valami jó helyet veszprémben?
  Amùgy rengeteget paràztam a szüléstöl, de a legföbb elfoglaltsàgom mindig a baba és kis nyügjei voltak (eszik eleget? volt székletet? nem fàj a pocija?)

 • 2006.12.18 19:28:52Ariel

  Gátseb, aranyér, vérzés......Úristen, ez borzasztóóóóóóóó!!!

 • 2006.12.18 19:29:17Pelikan

  Koszi a biztato szavakat Tulipirostulipant. Biztos a vilag legszebb homelessenek nezett ki azert!!!!

  Katampusz, hat ez tenyleg nagy drama :-), de gondolj arra, hogy jovo karacsonykor, mar fankon bele tud majd setalni a karacsonyfaba, hogy jol osszeszurkalja magat, mi ezen vihogunk egy hete...

  Agizus,
  Nagyon jo tipp az uszogumis, el tudom kepzelni (bar fizikabol gyenge voltam), hogy hogy mukodhet a dolog, ha a suly nem nehezkedik oda...

 • 2006.12.18 19:30:24Pelikan

  Na vegre egy masik paramester... Welcome Ariel!!!!

 • 2006.12.18 20:29:20napos oldal

  Üdv minden új versenyzőnek! Nekem műtét volt, úgy féltem, ne tudjátok meg. Nem mintha nem a világ legaranyosabb dokija csinálta volna, és annyiszor elmondták, hogy már kívülről tudtam, mi hogy lesz. Na de az a sok zöld ember, az a sok fém, és nincs menekvés... Mindezek fényében elég hihetetlen, de így volt: a műtét alatt semmi fájdalmasabb vagy kellemetlenebb nem volt, mint egy szúnyogcsípés. Csak ugye a fíling... Sőt, életem egyik legszebb élménye, és nemcsak mert gyerekem született, hanem azért, mert olyan szeretettel vettek körül. Előtte megismerkedtem az altatóorvossal, "jó napot kívánok, csak azt szeretném mondani, hogy nagyon félek!"
  A műtét után viszont... hát, mindegy, túl vagyok rajta :) Fáj, ahogy kimegy az érzéstelenítő, de hoznak algopyrint, úgy nem gáz. De felkelni... na, az a szívás. Mindegy, hamar javul, másnapra egész OK.
  Még csak 3 év múlva tervezzük a következőt, de én már most elkezdem a félést, az a biztos. Ha műtét, akkor azért (felvágják ugyanott?? horrorr, rettegés!!), ha normál úton, akkor azért (biztos nagyon fáj!).
  Ja, engem meglepetésként ért, hogy utána vérzik az ember, szülés előtt pár héttel tudtam meg, hogy így lesz. Szatyorban élek.

 • 2006.12.18 20:31:48napos oldal

  Ja, és a szülés csak a dolgok kezdete :)

 • 2006.12.18 20:58:58agizus

  Na, már megint okoskodnék. Ha már a tippeknél tartunk. Egy zacskó aszalt szilva magamba tömése lényegesen javított a folyamatokon odabenn.

 • 2006.12.18 21:23:30thais

  Kedves napos oldal, ne aggódj a következő műtét miatt. 2 császár még nem a világ, minden császár más, egyik könnyebb, másik nehezebb. Nekem 4 volt, és nem féltem az első után, mert tudtam, mi vár rám, s nem tudtak sok újat mondani, rutinos lettem. Az első császárom után 24 óra múlva olyan fürge voltam, mint a csík. Sok simán szült anyuka megírigyelhetett volna. A másodiknál egy hétig másztam négykézláb és fogadkoztam, hogy soha többé. A harmadik egy egész kicsit fájt, a negyedik után simán felkeltem, odamentem a csaphoz mosakodni. Semmi sem fájt. Még algopyrint sem szedtem. Nem volt rá szükség. Azt hiszem, elsősorban ügyes orvos és akaraterő kérdése. Ha szépen kitisztítja a sebet, és jól varrja össze, nincs mitől tartani. Akaraterő azért kellett, mert le kellett járni egy szinttel lejjebb a koraszülött osztályra, így nem volt rá mód, hogy másképpen láthassam. Gátmetszésről nem tudok nyilatkozni, a szobában kizárólag császárosok voltak, így tudtuk egymást bíztatni.

 • 2006.12.18 21:45:33wanderer

  Nálam Peti első baba, csúnyán nyakra csavarodott köldökzsinórral született. Illetve inkább repült kifelé, mert a romló szívhangok miatt sürgősen ki kellett nyomni. A gátmetszés ellenére a fenekem (a husi!!) is berepedt. Akkor tűnt fel a dolog, amikor a doki már kábé egy órája hímezgetett. Igazából, amilyen boldog voltam, csak legyintettem az egészre, csak már mentem volna kifelé, Petihez. Én jó ideig csak állva tudtam kajálni, a bébi meg azóta alszik mellettem az ágyban, merthogy nem nagyon tudtam volna óránként feltápászkodni éjjel a szoptatásokhoz :-)).
  Az úszógumis ötletet teszteltem, nekem nem jött be sajnos, úgy éreztem, széthúzza a sebemet ahogy ülök. Ennek ellenére az egész nem nagy ügy, ahogy ránéztem (vagy akár csak gondoltam) az én gyönyörű pici fiamra, máris megszűnt minden más.
  A vágást tényleg nem lehet érezni, a varrás kicsit szurkálós (szúnyogcsípés-erősségű, kényesebb helyeken közelít a méhcsípés erősségéhez), a varratszedés meg villámgyors. De amire idáig jut az ember, addigra már van egy (még egy) gyereke, és úgyis fülig ér a szája. Semmi más nem számít.

 • 2006.12.19 08:07:02manci

  Gátmetszés nélkül szültem, egy picit repedtem, 2 öltés, felszívódó varratok, semmi panasz. De most jön a feketeleves: a terhesség alatt beszerzett aranyerem a szüléstől tragikus állapotba bírt kerülni, hiába kezelgettem, bár javult sokat, a műtét - úgy tűnik - nem elkerülhető. Mindenkinek, kivéve a legszerencsésebbeket, van gyenge pontja és az sajnos terhesség, ill. szülés alatt előjöhet. Aranyér, viszér, stiák stb. Nekem az aranyér.

 • 2006.12.19 08:18:30ananasz

  Az uszogumirol en is hallottam. nekem a szoptatosparnan valo tronolas jott be. ugyan engem nem vagtak, de varrni kellett... elso 3nap elegge furcsa, neha fajt, aztan a gyaloglas, alldogalas volt megterhelobb ugy kb. a gyermekagy vegeig, de utana no problem. igaz mint ujdonsult mama nem igazan volt idom figyelni a bajaimra:)

 • 2006.12.19 09:27:27napos oldal

  Köszi thais, te aztán nem vagy kezdő :) És mindig máshol vágják az embert? Olyan nincs, hogy valakinek mondják, hogy szüljön csak nyugodtan normál úton (császár után), aztán szétreped az egész hasa a vágás mentén és meghal, meg minden?

 • 2006.12.19 09:42:32Süti

  Gátmetszéshez nem tudok hozzászólni, nekem nem volt egyszer sem, az aranyérhez meg: Agizus tippjét osztom, aszalt szilva és/vagy egy-két kanál búzakorpa éhgyomorra, meleg teával leöblítve, rögtön szülés után.

 • 2006.12.19 09:44:01Süti

  Napos oldal: nem szültem még császárral, de ha jól tudom, szigorúan ellenőrzik a hegvastagságot, mielőtt engednének hüvelyi úton szülni.

 • 2006.12.19 09:50:22hanna

  Gyógyászati segédeszköz boltban gyermekágyasoknak úgy tudom tb-támogatással lehet kerek, lyukas babzsák-párnát kapni, jobb, mint az úszógumi, mert attól függően, hogy hol a gátseb, tudod formázni. Szoptatás közben meg azt hiszem termelődik valami fájdalomcsillapítást is intéző hormon, mert addig nem éreztem egyáltalán, pedig elég sokáig nagyon fájt. Úgyhogy érdemes minél többet szoptatni:)

 • 2006.12.19 10:27:30thais

  Azt nem tudom, hányadik császár után ellenőrzik a heggvastagságot, mert nálam csak a negyedik terhesség alatt nézték meg a legvégén. Szülés előtt 2-3 héttel, a 32. hét környékén. Igaz, normális lefolyású szülésről szó sem volt. Különben nagyon figyelnek a kérdésre, és az első gyanús jelre befektetnek. Amúgy is befektettek előtte 1-2 héttel, hogy megfigyelés alatt legyek,. Nem nagyon élveztem. Az étkezés nem volt igazán megfelelő egy kismamának, beleértve azt is, hogy sok mindentől undorodtam, s ott nincs válogatás. A heggvastagság 8-10 mm. körül még normális, szó sincs arról, hogy a hasfal felszakadna. A sebgyógyulásra kell jobban odafigyelni, cinktablettát szedtem, mert a cink elősegíti a sebgyógyuláast. Az Elevitben is van, csak kevés. Van olyan cinktabletta, ami kalciumot is tartalmaz, s arra is fokozottan szükség van. A hasfalam simán benőtt időre, nem lettem "lukas".
  Annyi volt a különbség, hogy a varratszedés csak a szülést követő két hét után volt, vissza kellett menni a kórházba.

 • 2006.12.19 11:33:16kiseszter

  Thais én is nagyon figyelmesen olvasom mit írsz a többszöri császármetszésről. Idén szültem először, császár lett és már a kórházban több orvos is közölte, hogy innentől a többi is tuti császár lesz. Azóta azon vacakolok, hogy jobb-e ez így vagy rosszabb, ellenkezzek-e ezzel vagy sem. Szívem szerint 3 babát szülnék, de parázok, hogy 36-37 évesen már egy ilyen nagy hasi műtétből felépülni nem lehet simán és maradandóan. Valaki azt írta nem piszkáltak izmot, ez nekem új, szép nagy puklira van varrva jobb oldalt a hasizmom, vagy eddig azt gondoltam, hogy az ott az a fél túrórudi méretű dudor.

 • 2006.12.19 11:50:34zelejoe@blog.hu

  Nekem volt gátmetszés és sikerült az aranyeret is összehoznom.
  A gátmetszés olyan jól sikerült (hála a dokinak aki telerakott érzéstelenítővel) hogy nem is emlékszem rá, és nem is éreztem semmit utólag sem.
  Na az aranyeret azt már éreztem:) De max. egy hét és magától visszament.
  Szóval nem kell aggódni, azt hiszem ha szülök még, azt a babát is "normál" módon hozom a világra. Ennyit megér.

 • 2006.12.19 11:50:34Jucus

  Sziasztok! Én is császárral szültem az elsőt, és minimum hármat szeretnénk mi is. Az otthoni dokim (akinek nayon adok a szavára) nekem is azt mondta, tuti császár a többi is, és ne parázzak, ha kell ő ötször is megcsinálja nekem. Nna, én most külföldön vagyok, és itt nem császároznak rögtön (már ha az első az volt), viszont én parázok a méhrepedéstől a szülés alatt.

  Nagy dilemma ez nekem. A következő császárral tutira feladom a legkisebb esélyt is arra, hogy valaha is hüvelyi úton szüljek, viszont kisebb a kockázat ugye.

  Csak elfilózgattam.

  Az én hegem egyébként elég szép, így 11 hónappal utána.

 • 2006.12.19 11:58:19potyeszka

  Engem kapcsoztak,az orvos nem indokolta meg miért.Valaki tudja mi alapján döntik el?Nekem a doki azt ajánlotta,legalább 2évet várjunk a második babával.

 • 2006.12.19 12:01:07Jucus

  A kapocshoz nem értek. Nekem drént ültettek be,ami elég rossz volt,mert mindig cipiechettem a diszkótáskámat is magammal, nem könnyítette meg az életem. Szerencsére csak 3 napig volt bent.

  Nekem azt mondta, akármikor vállalhatom a következőt.

 • 2006.12.19 12:01:09Jucus

  A kapocshoz nem értek. Nekem drént ültettek be,ami elég rossz volt,mert mindig cipiechettem a diszkótáskámat is magammal, nem könnyítette meg az életem. Szerencsére csak 3 napig volt bent.

  Nekem azt mondta, akármikor vállalhatom a következőt.

 • 2006.12.19 12:05:33thais

  A harmadik császár után nekem egyfolytábana az elkötést ajánlgatták, még a műtét alatt is. Tudtátok, hogy a férj hozzájárulása is szükséges? Megtámadhatja elvileg. Nálunk nem volt vita, nem akartuk az elkötést a rengeteg riogatás ellenére. Meg is érte megszületett végre ennek hála avárva várt kislány. Thaisa baba. Én most 44 éves múltam, nem hiszem, hogy az életkor ilyenkor számít. Egyáltalán nem gyógyultam lasabban, mint más. Sőt! Ügyesebb voltam, mint más a doki szerint. Az elején szidott, hogy nem szabad olyan aktívnak lenni a császár után azonnal, de én nem hallgattam rá. A végén megértette, hogy rám otthon nem vár semmiféle segítség, mindent magamnak kell megoldani. Az ötödik császárt már csak a helyhiány miatt nem vállalom.
  A 4 császárnak egy nagy hátránya van. A hasam nem túl elegáns, alma alakú, az átvágott hasizom nem tud már megerősödni. Különben is nincs sehol előírva, hogy az első császár után nem lehet spontán szülni. Lehet, csak orvos és odafigyelés kérdése. Méhrepedés nincs. Arra kell nagyon odafigyelni, hogy a két császár között legyen ideje a hasfalnak megerősödni. Nekem azt mondták, hogy a két műtét között el kell telnie legalább 2-3 évnek, akkor van ideje a hasfalnak regenerálódni. Biztos hallotátok, hogy Kennedy anyját 11-szer császározták. Ehhez képest, én kezdő vagyok. Annyi problémát még jelent a többedik császár, hogy a méh elveszíti a rugalmasságát az összenövések miatt, s a baba valószínüleg korábban megszületik kisebb súllyal. Nem kötelezően lesz koraszülött, de nem lesz 4 kg.

 • 2006.12.19 12:15:15Csiperke

  Sajnos tapasztalt róka vagyok kapocs, drén és hegszétválás ügyben. Bonyolult volt a császárom, T alakban vágták a méhemet (a hasfalat nem). Kapcsoztak-nálunk mindenkit, aki császárral szült- és kaptam drént (amit itt randiszatyornak hívnak). Az, hogy valaki császár után szülhet-e spontán attól függ, hogy mennyire erős a méhfala, hogyan vágták, illetve a dokija hogyan ítéli meg. Nem törvényszerű, hogy császár után a második szülés is az legyen, de ha a doki azt mondta, akkor nem érdemes kockáztatni. A heg szétválás nem a hasfalon látszik, hanem a méhen, csak UH-val lehet észrevenni. Nálam teljesen véletlenül derült ki, más panasszal mentem dokihoz és akkor látta meg UH-val. Elküldött MR-re, ahol megerősítették, hogy valóban szétnyílt a hegem, de nem vagyok életveszélyben, mert a hashártya fedi a "lyukat". Így azonban nem válalhatok gyereket, mert nem bírja a méh a terhelést, a baba a hasüregben köthet ki, amire mindketten rámehetünk, de a baba biztosan. A megoldás egy újabb műtét, összevarrnak. Én azt gondolom, megéri elmenni egy ultrahang vizsgálatra annak a császáros mamának, aki újra babát szeretne.

 • 2006.12.19 13:00:52ujine

  Én mindhárom gyerkőcömet hüvelyi úton szültem, túlhordással és megindítással. Az elsőnél volt egy kicsit kellemetlen a gátseb néhány napig, de a kórházban kapott gátkezelés ( naponta 2-3 alkalommal ) sokat segített. Az aranyér jött és ment, a harmadiknál már csak "kidugta" az orrát és már vissza is húzodott. A második babánál kicsit vágtak, pedig ő volt a legnagyobb, de a metszés ellenére is már a szülőszobán ülve szoptattam, a harmadiknál már gátmetszés sem volt, persze fájdalom sem... Ne izgulj!

 • 2006.12.19 13:32:55Csiperke

  napos oldal: ha a doki odafigyel akkor ugyanott vág a 2. császárnál is, nem lesz 2 csík.

 • 2006.12.19 14:21:07eszter

  Csiperke, szét vált a méhen a heged anélkül, hogy terhes lettél volna? Jól értem? Akkor azért a műtét után lehet még babád, ugye? Vagy már az is volt? Bocsi, iszonyú lassan kattognak most a kerekek...megyek, iszok egy kávét.

 • 2006.12.19 14:33:23Scotch

  Pelikan, ha jol emlekszem akkor te is Dublinban, ugye? Akkor no para, itt nincs gatmetszes! Se borotvalas, se beontes, csak arra vigyazz, hogy ne eroltessek a gyogyszerezest es semmi baj nem lesz!

 • 2006.12.19 14:44:26marcangoló

  Nekem azért a gátmetszés helye még 1 év múlva is fájt. Biztos pechem van.
  Én biorostot nyomattam nagy tételben, így kimaradt az aranyér.
  Katampusz, az enyém 8-án született, és ő is kinyőtt már két 50-es ruhát. :-) /Ahhoz képest, hogy a kórházban 55 cm-nek mérték.:-)/

 • 2006.12.19 16:01:25ana

  Én pénteken hajnalban szültem a harmadik lányomat. Első két alkalommal volt gátmetszés, és kellemetlen gyógyulás, ezt most megúsztam. Már tegnap hazajöttünk a kórházból, tudok ülni, jönni-menni, és az élet szép. Szerencsére az aranyér problémát nem ismerem, nekem a hasi csíkokból jutott ki, azok viszont nem múlnak.
  Mindegyik szülésnél tele voltam parával, szerintem nem lehet rá felkészülni, még akkor sem ha tudod mi vár rád, de tényleg nem rémes, én szeretek terhesnek lenni és szülni is. Mondjuk azért 4. gyereket nem biztos h bevállalok, de nem a szülés miatt, hanem mert szerintem egy csomó feltétel kell ahoz h felnevelj egy halom gyereket, és ezeket nem könnyű megteremteni.

 • 2006.12.19 16:06:57Somamami

  Ana! Szívből gratulálok! Minden jót Neked és a picinek is. Örülök hogy megúsztad a gátmetszést és ilyen hamar otthon vagy. Azért pihennj is egy kicsit, bár gondolom 3 gyerek mellett ez nem könnyű. :-)

 • 2006.12.19 17:16:40eszter

  Hurrá Ana!Gratulálok! Akkor a fütyihuzagatósgból kimaradsz még egy körre.

 • 2006.12.19 17:59:22ana

  Köszönöm a jókívánágokat! Igen a fütyiproblémából kimaradok, de nem is bánom, magamat egy igazi csajos anyukának tartom. Valóban nem könnyű a pihi, de majd megoldom. Még csak az összeszokásnál tartunk.

 • 2006.12.19 22:36:41kiseszter

  Thais és Csiperke köszi a részletes császáros infót. Megszilárdítottatok elhatározásomban miszerint alaposan kivallatom a dokimat a második baba időzítése előtt. A hasamat készítettem a terhességre, várandósan is nagyon ügyeltem rá, azóta meg pláne. Szóval ha csak azért kardoskodik a császár mellett, hogy 110%-ra menjünk akkor lehet, hogy inkább váltok. De ha valós érvek szólnak mellette akkor inkább nem kockáztatok. Legfeljebb két gyerekre rendezkedünk be, aztán majd az anyasági-boldogsági hormonjaim jól felülírják :o) Olyan úgysem lehet, hogy az ember (mármint én) megbánja bármelyik porontyát is akármilyen cifra is a szülés és gyötrelmes a felépülés.
  Amúgy az én dokim is 5 császárt mondott 40 éves korig ami szerinte orvosnak és anyának is reálisan bevállalható (aztán, hogy a felnevelésük és eltartásuk reális-e azt már apával kell megvitatni).

 • 2006.12.19 22:59:21mulan

  Ana, én is gratulálok! Sok boldogságot! :)

 • 2006.12.19 23:58:26mulan

  A postot és a hozzászólásokat olvasva megnyugodtam picit. :)

  Nem tudtam, hogy az aranyérnek a rostok használnak! A babus apucija szokott nekem hozni rostos (gabonás-gyömölcsdarabos) Danone Activiákat, és amióta azt eszegetem, nagyon szépen visszament. :)

  (Pedig sajnos a sok ülőmunka miatt volt egy pici a terhesség előtt is. Aztán a szülés után akkora lett, mint egy ház!)

 • 2006.12.20 00:02:48mulan

  Kábé egy hete elfogyott a vastablettám, és szépen visszajött a szédülés, így most szedek újra vasat. De akkor lehet, hogy ez még hónapokig kelleni fog. Remélem, nem ettől volt a babának szorulása, mert mostanában javult nála ezen a téren a helyzet.

 • 2006.12.20 00:09:21mulan

  Nálam a hideg zuhany használt a gátsebnek, az csökkentette rajta a duzzanatot. Ha nem volt duzzadt, akkor lényegében nem volt vele gond, akkor nem is lehetett érezni. Vicces volt az orvos, azt mondta, hogy tartsam tisztán és szárazon. Aha, hát ha majd előbb ő megoldja, hogy a nyelvét szárazon tartsa, akkor menni fog a gátsebet is...

 • 2006.12.20 08:25:06thais

  Nem szeretem, mikor életkori határokat állítanak fel radikálisan. Ezek szerint ez az orvos engem abortuszra küldött volna? Egy már megtette, ott is hagytam melegében. Miért pont 40? Van aki 40 évesen még kevésbé elhasználódott, mint egy 35 éves. Lehet, hogy valaki 35 évesen már sokkal több betegséggel és problémával küzd, mint egy 42 éves. Az én kolléganőm 48 éves, vidáman szülhetne az állapotát tekintve, ezt orvos mondta neki. Más kérdés, hogy a férje nem akarja. Egyfolytában a genetikai veszélyeztetettség volt az indok.
  Ha az ember vigyáz magára, nyugodtan szülhet akár negyven éves kora felett is.

 • 2006.12.20 08:43:45manci

  Hát úgy látom, szerencsére rajtam kívül mindenki viszonylag olcsón megúszta az aranyér problémát. Kivéve talán még téged, mulan. Egyébként a rostok azért használnak az aranyérnek, mert lazítják a székletet, ami nyilván nem hátrány, ha az ember ilyen gondokkal küzd.

 • 2006.12.20 09:29:21Tulipirostulipánt

  Mulan!

  Írass ferrofolgammát, az a többi vaskészítménnyel ellentétben nem okoz szorulást.

 • 2006.12.20 10:12:38mulan

  Tulipirostulipánt, köszönöm a tippet! :)

 • 2006.12.20 10:21:55eszter

  manci, ne hülyéskedj, dehogyisnem, csak ad1.nem kellemes ilyenről még irosgatni sem, ad2.én speciel nem tudtam mit hozzáfűzni, nekem nem volt előtte, az első után sem, a második terhesség alatt lett, azonal elmúlt, a harmadik elején már kijött az, ami volt másodiknál, el is múlt a szülés után, de nem úgy, ahogy ad doktor írja fennt, mert ha már egyszer vmi 3X egyre nagyobbra telődött, tágult, akkor az az okozattal sem fog megszűnni. Így most nincs, de ha nagyon hideg van, sokat gugolok a homokozó mellett a gyerekekkel, sokat cipelem a picit, akkor székrekedés idevagyoda, picit kibújik, majd melegvizes fürdőre eltűnik. Azzal mit lehet tenni? egyszer gondolom leműttetem, ha extrém módon zavaró lesz. Addig megfigyelem mekkorára nő a negyediknél...stb. Pedig alapból etióp alkat vagyok: most 15 hetes terhesen vagyok 55 kg a 174 cm-hez, hítam összesen 6 kg-okat a 9 hónapok alatt, szóval hiába vigyáz az ember.

  Fel a fejjel. Én sokmindent kérdezgettem megelőzésről, de mindenki a székletlazításról magyaráz, azzal meg nem volt gondom, hanem terheli más.

 • 2006.12.20 10:47:03mulan

  Eszter, állítólag az intim torna segít ezen is. Nem tudom, mert rendszeresen nem csináltam. Persze lehet, hogy enélkül még (hogy stílusos legyek) szarabb lenne a helyzet. :)

 • 2006.12.20 11:55:53eszter

  :) Én próbáltam a rendszeres intimtornát, biztos rosszabb lenne nélküle, mondjuk nem panaszkodom, mert nem elviselhetetlen a helyzet, szerencsére ritka is, csak ha az ember örököl frankó kis vénákat a szüleitől, akkor cseszheti sztem a az összes megelőző hadműveletet. Vagyis bocsi, biztos hogy használ, de meg nem oldja.

 • 2006.12.20 12:16:50Tulipirostulipánt

  Eszter! Aranyérre ha már kinn van Reparon kenőcs. Ha meg szeretnéd előzni, váltott (hideg-meleg) zuhany a kérdéses tájékon. Nem valami fincsi, de áll. használ. Én magamon úgy ítéltem meg, hogy még nem annyira vészes a helyzet, hogy a módszert alkalmazzam :-) Mulan! Nincs mit, nekem bevált. A nőgyógyászomnak mondtam, hogy vasat ne, mert szorulásom lesz, és erre mondta, hogy akkor ezt. Nem is értem, hogy miért nem ezt adják automata. Pláne, ha az ember lánya szoptat. Remélem Neked is beválik!

 • 2006.12.20 12:52:48eszter

  Tulipiros, köszi, hidd el, az elsőnél még én is csak legyintettem. Mire a negyedik terhességig jutottam, mindent próbáltam A MEGELŐZÉS érdekében (tehát, hogy ki se jöjjön, egyátalán). (nagyon sok kenőcs van már, de lidocain van leginkább bennük, stb. - szóval a tüneteket igyekszik enyhíteni). A zuhanyt huszonegynéhány éves korom óta csinálom a lábam viszeresedésének megelőzésére. Mondom, minden segít, de el nem mulasztja, és istenigazából meg nem lehet előzni, ha valaki ilyen rugalmasságú vénafalat örököl.

 • 2006.12.20 13:10:55Csiperke

  eszter: az első szülés után vált szét (vagy maradt összevarratlanul) a heg. Még nincs második gyerek, csak a műtét után lehet majd.

 • 2006.12.20 13:28:10eszter

  hú, Csiperke, ez nem hangzik túl jól...azért kitartás. Komolyan, le a kalappal az ilyen emberek előtt, akik ezer megpróbáltatás árán is vállalják a gyerekeket.

 • 2006.12.20 14:01:29thais

  A vashiány pótolható egy Kreuteblut nevű gyógynövényes szerrel. Nagyon kellemes az íze és szorulást sem okoz. Mellékhatás nincs. Gyereknek is adható megfelelő adagolással. Jobb, mint vastabletta, még azokat azadalékanyagokat is ki lehet kerülni, ami a tablettában van. Alkoholos folyadék, vigyázni kell vele fiatalkorú esetén.

 • 2006.12.20 14:02:37thais

  Kreuterblut - azaz csalánvér. Gyógynövény boltban kapható, német termék. Elgépeltem, elnézést.

 • 2006.12.20 14:19:01manci

  eszter, én tök para vagyok az aranyér kérdéskör miatt. Nekem ez volt az első terhességem és már most brutál volt szülés után a probléma. Hosszú hetek alatt szteroidos(!) krémmel kezelve nagyjából rendeződött, de nem teljesen. A megoldás a műtét lenne. Csakhogy én még akarok 1-2 gyereket, így nem is tudom, hogy érdemes-e most megcsináltatni. De mi van, ha nem műttetem meg és még sokkal rosszabb lesz a helyzet a terhesség alatt?

  Amúgy egy kis kedves történet: 8 hónapos terhesen mentem el proctológushoz egy magánklinikára. Behívott az asszisztensnő a rendelőbe, ahol megpillantottam 3 db különböző korú hihetetlenül jóképű dokit! Aztán mindhárman megtekintették az aranyeremet...Hát, nem tudtam sírjak vagy nevessek!

 • 2006.12.20 14:47:52Tulipirostulipánt

  Manci! Jó a sztori :-) Pláne, hogy elsőre a proctológus helyett protcológust olvastam :-))) Hát igen ha egyszer előjön eme fém, nem szabadul tőle az ember :-(

 • 2006.12.20 15:40:47zsuli

  mulan, szerintem próbálgasd a vastablettákat, mert nekem pont a Ferro-folgamma nem jött be! Azt hittük, hasfájós a lányom, azután amikor egy nap elfelejtettem bevenni és a kicsi nem sírt egész nap, gyanús lett. Azóta sincs baj a pocakjával. :)

 • 2006.12.20 16:32:09mulan

  Köszi, Zsuli! Most van itthon háromféle is, kísérletezgetni fogok. (Szegény baba!) :)

  A legjobb lenne egy jó kis vérátömlesztés. :D A kórházban nagyon megkedveltették velem, nincs vele macera, és igazán radikálisan sokat segít. És persze zéró szorulás!

 • 2006.12.20 20:16:46eszter

  manci, biztos van egy határa, amitől durvább már nem lehet...mit mondott a proctologus? kíváncsi lennék mit takar az uh-os aranérkezelés, 24órás felépülési idő? Aki hirdeti, azt pont ismerem, úgyhogy kihagynám még az érdeklődést is. Nálam szerencsére rendeződött a helyzet szülések után, de any

 • 2006.12.20 21:40:15Pelikan

  Hello Scotch,
  Most latom, hogy irtal, koszi. Ja-ja en is Dublinban (Holles Street korhaz), igen itt kisebb az aranya a gatmetszesnek. Azt hiszem az en dokimnal 17%, de igazad van, nagyon megy itt az "aktivan menedzselt szules", amit remelem sikerul majd elkerulni...

 • 2006.12.20 23:11:28gyöngy

  Mulán! Én gyógynövény boltban vettem vastablettát. A párom megnézte, és azt mondta, ne vegyek többet, almát egyek, ha vashiányom van. A gyümölcsben sok minden más is van, és sokkal jobb hatásfokkal szívódik fel. Viszont ha a vastabletta mellett döntesz, feltétlenül szedj mellé C-vitamint is.

 • 2006.12.20 23:44:40Hicudzsi

  Láttam van itt minden :) Aranyérre szerintem a Sperti kenőcs még nagyon jó. • 2006.12.21 09:10:01manci

  eszter! Willner-Haring Péternek hívják az orvost. Azt mondta, hogy ezek a kedves kis aranyerek a szüléstől rosszabbodni fognak és valszeg később sem húzódnak már teljesen vissza és visszatérően be fognak gyulladni. Igaza lett. Azt is mondta, hogy teljes megoldást a műtét hozhat, ami rutineljárás és ambulánsan történik, szíveskedjek a szülés után 1-2 hónappal visszamenni. Na, ez ugye egy 2-3 óránként szopizó gyerek mellett, főleg, hogy nem Bp.-en lakunk, nem volt megoldható. Mostmár lassan 9 hónapos a lányom, úgyhogy itt lenne az idő, főleg, mert 2-3 hónap múlva szeretnék ismét teherbe esni. Szóval rendezni kéne ezt a helyzetet, csak nem tudom érdemes-e most.

  Még egy ínyencség: bár genetikailag abszolút hajlamos vagyok rá, de megúsztam a visszereket a lábaimon - hittem eddig! Tegnap vettem észre, hogy a combomon hátul van egy szép sötétkék darab kis rózsaszínekkel körülvéve. Hihetetlen, hogy eddig nem tűnt fel, pedig rendszeresen nézegetem a tükörben a fenekemet, hogy mikor lesz már végre olyan feszes mint régen. Erre, mármint a visszérre, van valamilyen tippetek vagy itt is csak a műtét segít?

 • 2006.12.21 09:37:21eszter

  A viszér témát már alaposan körüljártam, mert nekem ugyan semmi nem látszik, viszont fáj. Megvizsgálták (képzeld még 17 évesen, mikor nem szültem egyet sem, mert már akkor éreztem nyaranta, hogy valami nem stimmel) és semmit nem zár a felső vénabillentyűm, a combhajlatban. Csak susog benne a vér. A váltott zuhany, stb. leginkább a hajszálereknek segít, ilyen esetben viszont szintén műtét, ami ugye ilyen-olyan hatásfokú, sikeres, visszatérő, és had ne soroljam még. Akkor azt mondta a doki, hogy a terhesség alatt rosszab lesz, jobban kitágul majd, számítsak aranyérre, mert ugye a vénafal mindenhol gyenge, és ha letudtam a gyerekeket, jelentkezzek.  Mindjárt előszedem a homeopaátiás kiskönyvem, és bemásolom az idevonatkzót, ha érdekel bennetek,

 • 2006.12.21 09:44:54manci

  Várom nagyon! És az egész homeopátiával kapcsolatos véleményed is érdekel. Mint orvos, mit gondolsz, mennyire tudományos a dolog vagy inkább csak a tapasztalat mutatja, hogy használ?

 • 2006.12.21 10:12:53eszter

  most anyukáméktól klimpírozok, otthon van a füzet. Amúgy azt gondolom: tudományosan nem megalapozott, mert a gyógyszergyáraknak, cégeknek, és senkinek de senkinek nem érdeke bebizonyítani, hogy valóban hatékony. (ehhez kellenének kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatok, amit még SOHA SENKI nem csinált). Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amit a nagyhatalmak művelnek az olajjal. Elhitetik, hogy csakis és kizárólag az a jó, büntetik az alternatív módokat, hogy legyen min háborúzni. Túl sokan járnának rosszul ahhoz, hogy bárkinek érdeke legyen bizonyítokot szolgáltatni.  Egyébként meg evidens a jótékony hatása, csak nem mindenható. A gond még az, hogy látszatra nem igényel sok hozzáértést, valójában pedig igen (én nem értek hozzá). Olcsón adják a papírt olyanoknak, akiknél nem biztos, hogy jó kézben van. A jó hír az, hogy sokat nem lehet vele rontani, így a következő szer kipróbálása meghozhatja az eredményt, de ez sajnos hiteltelenné teszi néhány esetben.  Mindenesetre becsületesen bemásolok mindent, aztán bogarásszatok. Majd ha érdekel vkit a többi betegség homeopátiás gyógyszerelése, akkor azt is leírom.

 • 2006.12.23 05:13:31Kacer

  (Off: Kräterblut = gyógynövények vére; a csalán németül Brennessel. A Krauterblut-S Szirup alkoholmentes, és a vasat ugyanolyan formában tartalmazza, mint a vastabletták, viszont körítve van egy csomó "természetes anyaggal".  Amúgy a falra mászom az olyan reklámoktól, hogy "100% természetes alapanyagokból készült" stb.

  1. A galócaméreg is 100% természetes anyag, mégsem olyan hűdejó dolog.

  2. Mutassanak már egy olyan mutánst, akinek a szervezete különbséget tud tenni a szintetikus és természetes C-vitamin között mondjuk. On.)  Volt egy kis aranyerem (1 gyermek után, császárral született) terhesség alatt is előjött 1-szer, meg utána is 1-2-szer, de nem volt vészes.

 • 2006.12.23 09:08:02eszter

  manci, nem felejtettem el...keresem a kis füzetet...ennyit az én rendszerességemről, rendességemről (asszem másik topikon volt a vallomásosdi, mindegy, csatlakozom)

 • 2006.12.25 17:39:34eszter

  manci, MEGVAN!!! Kisett a szakácskönyvek közül a füzetecske. Szóval:  Aranyér, viszerek  APIS MELLIFICA - mézelő méh

  A viszerekben égő, szúró fájdalom, amely ecetes borogatásra enyhül. Piros, duzzadt, meleg bőrfelület. A meleg ront állapotán, hideg borogatásra javul. Bánatos hangulat.  ARSENICUM ALBUM

  Égő, tüzes fájdalom. Kéken áttűnő vénák. A meleg enyhíti a fájdalmt. Nyugtalanság, szorongás.  CARBO VEGETABILIS - Faszén

  Szeméremtest viszerei. Kék, kemény vénák. Fájdalmas vizeletürítés.  HAMAMELIS VIRGINICA - Varázsdió

  Szúró, égő fájdalmak. Gyulladt csomók a vénák mentén. Mintha sebes, és megnagyobbodott volna a lába. Fáradt, igénybevett láb. Reggel nincs étvágya.  CAUSTICUM

  Járásra fokozódó fájdalom. Nyugalomban elviselhető.  PULSATILLA

  A vénák és környezetük lividek, kékes elszíneződést mutatnak. Könnyen begyulladnak, este rosszabbodik.  ADAGOLÁS (ez mindre érvényes):C12es potencia adagolása javasolt naponta egyszer 5 golyócska elszopogatásával a tünetek enyhüléséig.  Ez pedig az elején található a füzetnek az általános részben:

  ÁLTALÁNOS GYÓGYKEZELÉSI JAVASLAT

  Egy betegségnek, fertőzésnek különböző stádiumai vannak. Ezekhez gyakran más-más gyógyszerre van szükség. Azt a szert válassza, amely az éppen aktuális tüneteihez legjobban hasonlít, és addig szedje, amíg a javulás be nem következik. Ha egy szer használ, jobban érzi magát, hangulata, erőnléte javul. Akut esetben a változás gyorsan következik be, így a gysz szedési ideje rövid.  Ha öt-hat adag bevétele után sem jelentkezik érzékelhető javulás, akkor nem a megfelelő szert választotta, de nyugodtan átválthat másik szerre.  Egyszerre cak egyféle szert válasszon ki!  Gyógyszerválasztáskor vegye figyelembe az állapotát javító és rontó tényezőket.  Most elfáradtam a gépelésben, de írjátok meg, hogy milyen betegség érdekel még (az összes benne van: hányingertől a fenyegető vetélésig) és majd leírom.

 • 2006.12.25 17:43:25eszter

  Fontos még: a homeopátiás golyócskákat víz nélkül kell elszopogatni. A golyócskák bevétele előtt és után fél órával enni, inni, dohányozni, mentolos fogkrémel fogatmosni, rágógumizni nem szabad.

  A homeopátiás szereket nem szabad fűszerek, kávé-tea, aromás, illatos anyagok mellett, nagy feszültségű áram, elektromos eszközök (rádiótelefon, mikro, Számítógé, TV) egy méteres körzetében, valamint hő (napsutés, kályha, stb) hatásának kitenni.

 • 2006.12.25 18:00:37eszter

  ilyenek közül választhattok még: hányinger-hányás, gyomorégés, székrekedés, puffadás, epepangás, hátfájások, mellfájdalom, vashiányos vérszegénység, fenyegető vetélés, sérülések, lelki megrázkódtatás, hüvelyfolyás, hólyaggyulladás, inkontinencia, ájulás, lábikragörcs  Aztűn szülésre, szülés utánra, és menstruációs problémákra is van egy-egy kis fejezetecske.

 • 2006.12.25 22:20:40mulan

  Eszter kedves, engem a vashiányos vérszegénység érdekelne.

  A fenti leírást nem egészen értem, mi az pl. hogy "mézelő méh"? Méhet kell enni?

 • 2006.12.25 22:21:20mulan

  uhh, mitől lett ez a lepke ilyen hatalmas?

 • 2006.12.26 09:56:59eszter

  Szia Mulan, sztem azok a magyar nevei. (Az az igazság, hogy én csak pont bemásolom ide, mert ennyit konyítok hozzá én is) Nem mindegyik van lefordítva, de most nézegetem a többit, és biztos, hogy a magyar nevek. Aha, méh....vagy a valamije.  A vashiányos anémiáról nagyon kevés van, ezt már olvastam máshol is, hogy nem igazán tekinti a természetgyógyászat helyénvalónak a vas szedését. Itt ennyi szerepel:  VASHIÁNYOS VÉRSZEGÉNYSÉG

  A terhesség során a kismama vére fiziológiásan is hígul, de a magzat számára szükséges vasat az anya szervezete még így is biztosítja. A rutin vas adagolása az esetek döntő többségében nem indokolt (a magzat szempontjából káros is lehet), helyes táplálkozással biztosítható a fokozott vasigény. Felszívódás javítására a FERRUM PHOSPHORICUM C12-30 adása elengendő.  Ennyi. Az általános rész alapján az alacsony potenciájú szerrel érdemes kezdeni, egyszer 5 golyócskát. Gyöngy pedig írta, hogy az alma sok vasat tartalmaz. Próbáld ki.  Ide írom még az elején az elérhetőségüket, hogy ha esetleg közvetlen fel szeretnétek venni a kapcsolatot velük:

  Hoeopátiás képzések orvosok, szülésznők, védőnők valamint laikusok részére

  Magyar Homeopata Orvosi Egyesület

  1027 bp, Margit krt 64/b

  Tel: (1) 225-3897 Fax: (1) 225-3898

  e-mail:homeopata@axelero.hu

  www.homeopata.hu  Hátha semmit nem gépeltem el...

 • 2006.12.26 11:19:47titi

  csiperke, ez a hegszétválás nem semmi!az enyém kezelés közben vált szét, de nekem irtózatosan fájt. és két csíkom lett, nem ugyanott vágták.de szerencsére így is alig látszik.
  thais, ez a 4 császár példátlan. nekem a 2 is sok volt. bár jól viseltem, kellett, így talpraálltam. az altatás viselt meg inkább, nem bírom az utóhatásait.
  az aranyerem a popsikenőcstől múlt el:))

 • 2006.12.26 14:16:03Csiperke

  titi: valószínűleg azért nem éreztem külön fájdalmat, mert már nagyon az elején szétnyílt (vagy össze sem varrtak rendesen), azóta sem fáj. A dokim azt mondta, hogy ugyanott fog vágni, remélem nem csak nyugtatgatni akart. A hasamon a heg gyönyörű, alig látszik valami, de azért nagyon nem lenne jó, ha 2 csíkom lenne. (Bár a siófoki barátnőmet 5 éve köldöktől függőlegesen vágták, nem túl szép, nem is értem miért így csinálták. Állítólag nem indokolta semmi, csak idős volt a dokija és ő így szokta...)

 • 2006.12.26 14:26:34titi

  Csiperke, jól olvaslak? Csibe mellé Kiscsibe?

 • 2006.12.26 14:44:05Csiperke

  titi:jaj, sajnos nem, azért lesz műtét, mert össze kell varrni a szétnyílt méhemet, hogy majd lehessen Kiscsibe...

 • 2006.12.26 14:57:09titi

  :(

 • 2006.12.29 18:09:37manci

  eszter, nagyon rendes vagy, köszi:))

 • 2006.12.29 18:47:57eszter

  manci, nagggyon szívesen. Remélem segít. Nem várom, hogy kipróbálhassam, hogy nekem bejön-e, de legalább lesz 1 alternatíva a nyafogáson kívül.

 • 2006.12.31 12:40:01zsuli

  Bocsánat, offolni szeretnék: nem találom azt a cikket, amihez arcgyulladásos kommenteket írtatok. Ha vki emlékszik rá, írja meg, köszi!
  Amúgy mi a tapasztalatotok: 3 és fél hónapos babánál természetes, hogy az arcát masszírozza (fogni még nem tud), vagy ez mindenképp a viszketés jele?

 • 2007.01.01 22:00:16eszter

  zsuli, sztem nem viszket neki. Az már nagyon összetett kell, hogy legyen: viszket, meg kell vakarnom (ez már nem megy 3 hónaposnak), odanyúlok (ez sem), vakaródzok ritmikusan ide-oda (ez végképp). Sztem csak csinál vmit, amire rájött, hogy jó és hogy meg tudja ismételni.

 • 2007.01.02 10:17:13zsuli

  eszter, nem vagyok benne biztos. Egyik reggelre teljesen feldörzsölte az akkor már gyógyulófélben levő arcát, megint nedvedző lett, úgyhogy most már két napja bepólyálva létezik szegénykém,azóta javulgat, dehát most kellene megtanulnia fogni, forogni, szóval ez hosszú távon nem működhet. Ha kivesszük, evésnél pl.a karomon levő arcfelét veszettül dörzsöli. Holnapután megyünk vissza a dokihoz, kíváncsi vagyok, mit mond. Persze a múltkor is szteroidos kencét kapott, itt mindenki szerint az az egyetlen hatásos. Nem tudom. Tejterméket persze már két hónapja nem fogyasztok, azt sem tudom, mi van így a kalcium-bevitellel: fogak, csontok. Plusz érdeklődő emberként neten utánaolvasva, a köv. lehetőségeket találtam: 1.pár hónap alatt kinövi 2.pár év alatt kinövi 3. soha nem növi ki, de csak érzékeny bőrű lesz 4. soha nem növi ki, csak rosszabbodik. És akkor arról még fogalmam sincs, hogy ha így marad, akkor már mindig le kell fogni? Hogy lesz ez, ha mászkál, jár, ovis lesz, stb? Sok-sok kérdés...

 • 2007.01.03 23:23:15amelia

  Sziasztok!  A segítségeteket / véleményeteket / tapasztalataitok megosztását szeretném kérni a problémámmal kapcsolatban. Novemberben szültem, szüléskor sajnos repedtem is, és varrni kellett. De szerintem valami gáz lehet, mert nagyon nyitva maradtam alul, a nyílás még a csikló alá is bemegy. Két hete voltam orvosnál, és rákérdeztem, hogy szerintem túlságosan nyitva vagyok alul, meg hogy üléskor sokszor fájdalmat érzek a csikló környékén, de csak legyintgetett, hogy csak ki van tágulva a hüvelyem. Normális ez tényleg, hogy a csikló alá táguljon? Nem repedve van ez, és nem annyi a jövőben a szexuális életemnek? Bocsánat, ha butaságot kérdezek, és minden nő, aki szült már, így néz ki alul, de korábban ez egyáltalán nem ilyen volt, és ez volt az első szülésem. Ha a félemeim beigazolódnak, akkor persze az utolsó is valószínűleg. :(

  Nagyon fontos lenne, hogy válaszoljatok, ha tudtok, de léci, ne azt, hogy menjek orvoshoz, mert, ahogy írtam, ez nem sikerült, és azt se írjátok, kérlek, hogy akkor keressek másikat. Az érdekel, hogy a hüvelybemenet normális-e, hogy szülés után a csikló alá is bemegy-e. És ha nem, akkor szerintetek mit lehet tenni?  Köszönettel,

  egy nagyon szomorú kismama.

 • 2007.01.04 10:26:33druantia

  Amelia, hát, nem is tudom. Én is éreztem furcsákat szülés után (szintén repedtem - is). Már kezdtem volna kétségbeesni, amikor úgy a negyedik-ötödik hét környékén visszatért minden a régi kerékvágásba. Ha a doki megnézte, és szerinte normális, akkor várj még egy kicsit, szerintem minden rendbe fog jönni. Ha nem írtad volna, hogy ne mondjuk, hogy nézesd meg magad egy másik dokival, akkor azt javasoltam volna, végül is november óta eltelt azért pár hét...

 • 2007.01.04 13:13:50eszter

  amelia, nem nem megy be. Ott még egy húgycső nyílásnak is lenni kell. Van itt egy topik a gátmasszázsról, abban találsz egy elég ronda, de anatómiailag helyes ábrát. Ha tükröt tartasz a feneked alá, akkor hasonlóképpen kell festenie.Szülés előtt és szülés után. Ha a 6 hét már eltelt, akkor pláne. Kitágulhat, az izmok szétcsúszhatnak, stb, de ez mind rendeződik. Még egy kérdés: a vizelet ugyan úgy, mint szülés előtt szépen sugárban jön, vagy mellé megy, csöpörög, stb?

  A válaszaid után a többi.

 • 2007.01.04 15:33:01amelia

  Eszter, köszönöm, megkerestem az ábrát, de nagyon nehezen igazodom el rajta. :( Most kínomban kerestem egy pornószájtot, hogy utánanézzek a dolognak. Elnézést a bizarr témáért és most következő linkekért, de nekem nagyon fontos a dolog. :(

  Szóval korábban inkább így nézett ki.

  Most pedig a csikló alatti rész inkább ehhez meg ehhez hasonlít. (Remélem, sikerül beraknom a linkeket. És bocs mégegyszer értük.) Szóval mintha a nyílás folytatódna a csikló alatt is.

  Csak persze nem ilyen szoros most már, hanem tárva-nyitva van. :( És a csikló alá bemenő nyílás voltaképpen nem egy fordított v-re hasonlít, hanem egy M-re, aminek az egyik szára jóval hosszabb, mint a másik.

  - A pisi rendben van, ezen a téren nincs változás. - Inkább a kakilással van gond, amikor erős székelési ingert érzek, akkor belülről valami nyomásfélét érzek a hüvelyem felé is, kb. olyan érzés, mintha ott akarna kijönni a kaki.

  - Van még ez a csikló-irritáció, amiről írtam.

  - És gyakran "ég" a belső terület, ami most "kikerült".  Elnézést a részletességért.

 • 2007.01.04 15:55:49eszter

  amelia, akkor már csak az a kérdésem, hogy ilyen részletességgel taglaltad-e az orvosodnak, vagy csak megmutattad? Az az igazság, hogy nem fogja azt mondani (persze ha iszonyú rendes, akkor mondhatja), hogy "hú, ezt jól összevissza varrtam, sőt, jaj, itt maradt egy kis nyílás, basszus..." Sokkal inkább aszongya,hogy jó ez így.  Ezért teljesen logikus, hogy meg kell mutatni másnak. Nem, ez nem normális, amit leírsz. A szexnek teljesen működnie kell, az, hogy úgy érzed, hogy a hüvelyed felé domborodik vmi székelés közben pedig kifejezetten kóros dologra utal. Ez biztos, hogy nem tartható. Vagy adj türelmi időt magadnak (én nem tenném) vagy ha már rég letelt a 6 hét, akkor nyugodtan menj vissza azzal, hogy ez sajnos nem javult. Esetleg egy női nőgyógyászt keress fel, aki talán empatiusabb lesz a szexuális életeddel kapcsolatban.

 • 2007.01.04 16:01:36manci

  amelia, nem vagyok nagy szakértője a témának, de valószínűleg egy kicsit "előre esett" a hüvelyed alsó része. Nekem is volt hasonló panaszom, szinte úgy éreztem, mintha a méhszájam kilógna belőlem, szóval agyon paráztam magam. A dokim azt mondta a hat hetes kontrolon, hogy teljesen úgy nézek ki, mint bárki más a szülés után, sőt még egy kicsit jobban és hogy szép lassan majd visszarendeződnek a dolgok. Nagyjából így is történt. ajánlom, hogy ha tudsz, menj el egy intimtorna tanfolyamra, sokat segíthet.

 • 2007.01.04 16:04:35manci

  Ja! És abban igaza van eszternek, hogy a legjobb tényleg megmutatni egy másik dokinak, biztos, ami biztos alapon.

 • 2007.01.04 16:11:22manci

  A dologhoz még hozzátartozik, hogy nálam nem volt gátmetszés és csak egy kis repedésem lett, amit 2 öltéssel kellett összevarrni, tehát az én félelmeim abból fakadtak, hogy túlságosan kitágultam. Erre mondta a doki, hogy nem, és hogy még ez alakul és igaza is lett.

 • 2007.01.05 11:29:04amelia

  Köszönöm!

  Várok egy hetet, és lehet, hogy keresek másik orvost.

 • 2007.01.07 19:51:13redhot

  Sziasztok!
  Lehet, hogy nem pont ide tartozik, de le kell írnom:nem igaz azon állítás(pedig rengeteg helyen olvastam), hogy szülés után gyorsan lemennek a felszedett kilók.
  Nekem igen is nagy maradt a poci, a fenék, és a comb.Remélem nem érti félre senki, hisz a babám a legfontosabb(most 3 és fél hónapos), de engem rettenetesen zavar.
  Igen, igen meg kell küzdeni a kilókkal, és nem könnyű dolog szoptatás mellet.Le kell küzdeni a vágyat, hogy elsírjam magam a városban sétálva jobbnál jobb alakú lányok mellett sétálva.Miközben én úgy érzem 3 hónapja vagyok fent, és fáradt, flusztrált, öreganyónak érzem magamat.
  Persze ha a lányunkra nézek ez már mind lényegtelen...
  Hétfőtöl nincs csoki, tészta, és kenyér!Aki velem tart annak kitartást:-)

 • 2007.01.07 21:31:27janka

  Redhot kitartás!!!!
  Januárban született a fiam és még mindig nem mentek le a kilók teljesen, de már alig van valami. Amikor Frici 3 hónapos volt komoly deprsszió lett uráá rajtam a tehenke kinézetem miatt, a régi ruháim nem jöttek rám stb. De elkezdtem edzeni (akkor még szoptattam és csak light versio) és bár nem keztem el rögtön fogyni (csak a szoptatás befejezése után 1-2 hónappal)mnetálisan és fizikailag sokkal-sokkal jobban lettem. Kitartás és ne fogyózz inkább vágj bele a tornába!

 • 2007.01.07 23:31:56laili

  redhot:csak óvatosan azzal a diétával hátha nem lesz tejcsi. Igaz az én manóm csak két és fél hónapos így kevesebb a tapasztalat. Nálam egyébként nem lenne gond a nem evés mert nem hagy a gyerek csak aztán lógnak a csecsek:)Azért kitartás, fáradtan, nyűgösen, időhiányban nehéz up date anyunak lenni.

  Ja és egy jó módszer: a szobatársam még középsuli koleszban minden reggel ébredés után belenézett a tükörbe és hangosan azt mondta: milyen fasza csaj vagyok! Hát sztem mindannyian azok vagyunk akik nyomjuk a csecsemőanyu projektet. na szép sovány álmokat mindenkinek. De miket is beszélek, alvás gyerek mellett?:)

 • 2007.01.08 13:04:13redhot

  Köszönöm az bíztató szavakat:-)Nem lesz drasztikus a fogyó, csak a nassolást próbálom elhagyni.
  A tornát is elkezdtem, de a napi 20 perces mozgást sikerül is 1 óra alatt teljesítenem mert valami mindíg van..sírás, felhúzható csiga lejár, csillapíthatatlan éhség(az sem baj, hogy 10 perce ettünk).
  Azért igyekszem, Jankát olvasva van még remény.
  Tényleg nehéz ez a lelki rész, mert sosem voltak kiló problémáim, és azt gondoltam terhességem alatt(ami egyébként fantasztikus volt), simán megszabadulok a kilóktol, de most már tudom nagyon nincs így.
  A szoptatás mellet persze tudom, hogy nehezebb.
  Na nem siránkozom.
  Köszi

 • 2009.12.01 16:06:44Tejbajusz

  Volt valakinek terhesség alatt kifejlődött aranyere, amit szülés után megműttetett?

  És utána milyen volt a következő terhesség? Problémamentes vagy ugyanolyan, esetleg rosszabb? Magyarán: érdemes megműttetni?

 • 2009.12.01 16:27:21Alesszia

  tejbajusz, nekem a terhesség után elmúlt....a másik terhességnél szintén előjött és elmúlt.....

 • 2009.12.01 16:31:37Tejbajusz

  Alesszia, köszi.
  Nem merem rászánni magam a műtétre, de az biztos, hogy nem bírnék ki mégegy terhességet ezzel az aranyérrel. Volt hogy napokig feküdtem, úgy fájt és hónapokig Detralexet szedtem. Ezt a luxust már nem engedhetem meg magamnak a köv. terhesség alatt. Neked is ennyire durva volt a helyzet?

 • 2009.12.01 16:35:03madz

  Tejbajusz, én így indítottam a terhességemet. megműtöttek, kb negyedóra volt. azóta nem újult ki.

 • 2009.12.01 16:51:36Tejbajusz

  Madz, bocs az indiszkrécióért, de az elsőt vagy a másodikat?
  Mikor történt a műtét? Előtte, alatta?
  Egy kontrollra elmegyek, az még nem kerül semmibe, és még nem is tudom, mit fognak javasolni, de ilyen kérdésekre csak az tud hitelesen válaszolni, aki átélte. Kissé félek, de az biztos, még egyszer ilyen sok nyűgöt emiatt nem szeretnék kiállni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés