Fiú vagy lány lesz? - a kínai fogamzásnaptár bukása

Sokan szeretnék tudni már a terhesség elején (vagy még hamarabb), hogy fiuk vagy lányuk fog-e születni. Egy kínai fogamzásnaptárból állítólag 67-99 százalékos biztonsággal leolvasható a születendő gyermek neme. A Poronty szerint ennél rosszabb a statisztika. A legbiztosabb, ha 50 százalékos eséllyel számolunk. Vagy fiú lesz, vagy lány.


Ez a fogamzásnaptár, amelyet kínai tudósok alkottak 700 évvel ezelőtt, nálam mindkét gyermek nemét eltalálta. A módszer egyszerű: ki kell számolni, hogy mikor fogant a gyerek, és azt, hogy ekkor az anya hány éves volt. Ezen koordináták alapján a táblázatból (kép) leolvasható, hogy fiú avagy lány lesz-e a gyermek.



Kíváncsiságból feltettem az intim kérdést ismerőseimnek is: melyik hónapban fogant a gyermekük, és ekkor ők hány évesek voltak, majd lelkesen böngésztem a táblázatot. Sziszi barátnőmmel közöltem, hogy valamit nagyon elrontottak, mert mindkét fiának lánynak kellene lennie. Ezt a mondatot még elmondtam néhány esetben. 20-ból 11-nél jósolt jól a táblázat, ami 55 százalékot jelent.

Egy angol nyelvű oldalt olvasva eszméltem rá, hogy nem ennyire egyszerű ez a naptár. A kínaiak ugyanis a fogantatástól számítják az életet, tehát én például nem 24, hanem 26 éves voltam, amikor Málni fogant. És ez még nem elég. Ha februárban történt a fogamzás, akkor a kínai számítás szerint ez nem a második, hanem az első hónap. Így viszont fiam kellene, hogy legyen.

Ezen az oldalon számítható ki az anya születési dátuma és a gyerek fogamzási idejének beírásával, hogy a fogantatáskor az anya hány éves volt a kínai naptár szerint.

Ezen pedig a fogamzási időpont megadásával megtudhatjuk, hogy a kínaiak szerint ez melyik hónap.

Ezután már csak ki kell keresni a táblázatban a kiszámított életkor és hónap alapján mi lesz a gyermek neme.

Kissé időigényes volt ugyan, de a programok segítségével becsülettel kiszámoltam ismerőseim adatai alapján, hogyan alakul a statisztika ebben az esetben. Húszból csak 9-nél jött be a táblázat jóslása. Ez mindössze 45 százalék. A tippelésnek nagyobb az esélye.

Unatkozó kismamák nyugodtan számolgassanak, csak a szórakozás kedvéért. De azért ne lepődjenek meg nagyon, ha ellenkező nemű gyerek születik, mint amit a táblázat mutatott. És persze osszák meg eredményeiket a Poronty olvasóival.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek