10. hét

Általában négy ultrahangvizsgálatot csinálnak a terhesség alatt, plusz a legelsőt, amely ugyebár megállapította a terhesség tényét. Ezek a 10-12. hét között, a 18-20., a 28-30. és a 36. héten esedékesek. Közülük az első kettőn lehet izgulni, ezek ugyanis az úgynevezett genetikai ultrahangszűrések, amelyekkel a születési rendellenességeket próbálják kiszűrni. A 10-12. heti ultrahangon megnézik az embrió tarkóredőjének vastagságát. Amennyiben túl vastag ez a redő, túl sok benne a folyadék, az arra utalhat, hogy a magzat Down-kóros. Ilyenkor további vizsgálatokat végeznek, például mintát vesznek a magzatvízből (amniocentézis) vagy a méhlepényből, hogy kromoszómavizsgálattal állítsák fel a diagnózist.

A méhlepény úgynevezett korionbolyhaiból a 9. hét után vesznek mintát, a magzatvízből pedig a 15. hét után szoktak. Mindkét beavatkozás invazív, egy hosszú tűvel történik a mintavétel, mely vetélést okozhat: erre az esély a korionboholy-mintavételnél valamivel nagyobb, ám előnye, hogy korábban elvégezhető. Magyarországon 35 év feletti terheseknek ajánlják a kromoszómavizsgálatot, mivel náluk nagyobb a genetikai elváltozások kockázata.

A méhed kisebb férfiököl méretű, az embrió pedig három centis és négy gramm súlyú, vagyis annyit nyom, mint egy lógós fülbevaló. Noha nagyon picike, máris kezd emberformája lenni: eltűnik a farkincája, kialakult a fülkagylója, az ajkai és a lábujjai. A szeme többnyire nyitva van, de a szemhéjai most elkezdenek összenőni, és a 25-27. hétig nem is nyílnak szét.

Előző hét - Következő hét
Oszd meg másokkal is!
Mustra