Michelin-csillagos séfek osztották meg 20 perces vacsoratippjeiket

Mindig jól jön pár olyan recept, aminek a segítségével gyorsan dobhatunk össze igazán finom fogásokat. Még érdekesebb, ha azokat Michelin-csillagos séfek javasolják nekünk, így kiderül, mit esznek ők, amikor nincsenek kéznél extra alapanyagok, rengeteg idő vagy speciális eszközök.

Az Insider lelkes gasztrocsapata ezúttal azt igyekezett kinyomozni, vajon mit esznek az ismert séfek akkor, amikor alig van negyedóránál több idejük összedobni a vacsorát. A szakemberek most sem okoztak csalódást, klassz és otthon is egyszerűen megvalósítható tippeket gyűjtöttek össze. 

A francia hangulatú, tojásos quesadilla mindig sikert arat

Nicolas Abello, a New York-i Brookfield Place-i L’Appart vezető séfje elmondta, hogy imádja elkészíteni franciás quesadilláját, amikor otthon van. 

Szeretem, mert könnyen elkészíthető, és a nap folyamán bármikor ehető

– mondja, ugyanis szerinte alig kell foglalkozni az előkészítéssel, így legfeljebb 20 percünket veszi el a napból. Abello tojást, hagymát, kaliforniai paprikát, vajat, tejet vagy tejszínt és rengeteg francia sajtot használ hozzá. A titok abban áll, ahogyan főzöd a tojásokat – állítja. Kezdd azzal, hogy megolvasztasz egy nagy adag vajat, hozzáadod az apróra vágott hagymát, majd a tojáskeveréket, sót és a borsot, egy kevés tejszínt vagy tejet, és viszonylag magas hőmérsékleten, gyorsan megsütöd mindezt. Fontos főzés közben egy spatulával folyamatosan keverni a tojásokat, ezek után csak össze kell melegíteni a lapokkal. 

Egy remek steakhez sem kell sok idő

Curtis Stone, a Maude és Gwent vezető séfje Los Angelesben és Joe Flamm, a chicagói Spiaggia főszakácsa gyakran vállalnak be egy-egy gyors steaket, amikor nincs sok idejük a vacsora elkészítésére. Stone szerint a steak elkészítése grillen is nagyon egyszerű. Remek lesz akár 10 perc alatt, és ha jó minőségű a hús, nem kell hozzá sok szósz és más ízesítő sem. Ő leginkább gombával szereti a sültet, amit medvehagymával, fokhagymával és néhány csepp sherryecettel puhít meg kissé. 

Flamm szívesen tálalja a steakjét zöldbabbal. „Csak sózom és borsozom, felszeletelem vékonyra, megöntözöm egy kis olívaolajjal és egy kis balzsamecettel” – részletezi az elkészítési módot. A körethez serpenyőben megpirít egy kevés vajat, fokhagymát dob rá, majd a végén hozzáadja a zöldbabot, a felszeletelt mandulát és egy kevés citromlevet.

Ő vajon min ügyködik?
Ő vajon min ügyködik?Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Gyors tésztavacsora egy finom tál vodkás rigatonival

Chris Morgan, aki nemrég nyitotta meg a Bammy’s-t Washington DC-ben, elárulta: kedvenc 20 perces receptje valójában a felesége specialitása. „Ez a vodkás rigatoni a legjobb, amit életemben ettem – mondta el róla. – Nem tudom elérni, hogy az enyém is olyan jó legyen, mint az övé, de megpróbáltam. A feleségem anyukája is készíti, már az ő anyja is készítette... egyszerűen ez a tökéletes tésztás fogás, ráadásul 15 perc alatt kész” – lelkesedik a séf. 

Morgan felesége prosciuttót és pennét használ a vodkaszószos tésztához, amit a szokásos módon paradicsommártással, tejszínnel és vodkával ízesít. Nem is kell mellé más, csak egy jó szelet kenyér. Utána kajakómába dönt, de megéri – vallja a séf. 

Egyszerű, de finom teriyaki szósz csirkéhez, pár perc alatt

A csirkés teriyaki az egyik leggyorsabban elkészíthető dolog – állítja Val Cantu, a San Franciscó-i Californios főszakácsa. Amikor otthon csirkés teriyakit készít, ő először mindig bekapcsolja a rizsfőzőjét, majd összekeveri a teriyaki mártást, amihez csak szójaszósz, barna cukor, gyömbér és fokhagyma kell. 

Ezek után Cantu vagy csirkecombot, vagy csirkemellet szeletel fel, majd egy serpenyőben kissé megsüti őket, hogy ropogóssá váljanak, mielőtt a teriyaki mártással tálalná. Ha nincs kedved rizshez, a séf azt javasolja, hogy a teriyaki csirkét jégsalátával és könnyű gyömbéres öntettel tálald. Az öntet elkészítéséhez a gyömbér mellett rizsborecetet, olívaolajat, sót és egy kis mézet vagy agávét használj.

Buggyantott tojás izgalmasabban

Zimmerman, a chicagói Sepia vezető szakácsa a tojásokat gyors, fűszeres paradicsomos szószban hagyja megsülni hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, zúzott paradicsommal és egy kevés csilipehellyel. „De ha még jobbat akarsz készíteni, adj hozzá köményt és egy kis harissát, hogy inkább shakshuka irányba tereld a fogás hangulatát” – mondta el kedvenc egzotikus lecsójáról, amit legszívesebben grillezett vagy pirított kovászos kenyérrel tálal. 

A friss zöldfűszerek a legtökéletesebbek.
A friss zöldfűszerek a legtökéletesebbek.Olga Moreira / Getty Images Hungary

A vietnámi tésztatálakban rengeteg íz találkozik

Zimmerman másik kedvenc gyors vacsoráját a vietnámi tésztatálak jelentik, mert pillanatok alatt összedobhatók és nagyon ízletes lesz a végeredmény. Először a vékonyra szeletelt sertéskarajt bedörzsöli thaiföldi vöröscurry-pasztával, majd gyorsan grillezi vagy serpenyőben süti készre. Rizstészta tetején tálalja vékonyra szeletelt salátával, julienne-re vágott sárgarépával és uborkával, valamint aprított, pirított földimogyoróval. Ehhez ad némi koriandert, thai bazsalikomot és Nước chấm szószt. (Utóbbi egy olyan vietnámi mártás, amiben jellemzően halszósz, lime-lé, cukor és csili van.)

Ha valami gyors finomságra van szükséged, nem hibázhatsz a halakkal

„Úgy is fogalmazhatnék, hogy a kedvenc gyorsételem a hal” – mondta Brad Carter, az angliai Birmingham-i Carters of Moseley séfje a lapnak. Aki finom és gyors fogásokban gondolkodik, annak Carter a makréla grillezését javasolja. 

Előkészítés után hat percen belül vacsorázhatsz

– állítja a séf, aki faszénen sütve szereti leginkább a makrélát, ami azért is az egyik kedvenc hala, mert olyan sokoldalú. Nyáron gyakran párosítja uborkával és paradicsommal, ősszel és télen pedig inkább articsókával, tormával és céklával tálalja. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek