Ezt ebédelik a legjobb szakácsok, amikor csak néhány percük van összedobni valamit

Kedvenc Michelin-csillagosaink ezúttal azoknak igyekeztek segíteni, akik gyors, mégis finom és jó minőségű ételeket dobnának össze ebédre, vacsorára, vagy az éppen beeső vendégeknek.

Az Insider oldalán rendre meginterjúvolnak ismert séfeket gasztrotémában: arról, mik a kedvenc desszertjeik, esetleg azzal kapcsolatban, hogy milyen fogásokat érdemes rendelnünk az éttermekben. Most azt árulták el, szerintük hogyan készülnek a legegyszerűbb, mégis finom ebédek. 

A burrito az egyik legjobb maradékmentő fogás

Curtis Stone ausztrál séf jelenleg Los Angelesben él, és kifejezetten inspirálónak tartja a helyi egyszerű, mexikói ételeket. 

Dél-Kaliforniában imádjuk a mexikói ételeket

– mondta el a lapnak. – A gyerekeim is szeretik, ezért gyakran készítek burritót. Nemcsak azért szeretem, mert gyors, hanem mert jó módszer a maradék felhasználására.”

Gyakorlatilag bármi is van a hűtőszekrényben, mehet a tekercsekbe, és mivel Stone gyakran süt csirkét otthon, általában ez kerül a tortillalapokba, kevés chipotle- vagy adobomártással. „Ezek után felturbózom nagyjából bármilyen zöldséggel, amit a hűtőben találok, például zöldhagymával vagy sült paprikával – sorolja. – Gyakrabban használok babot, mint rizst, és ha az is megvan, még adok hozzá egy kis sajtot, és kész.”

A klasszikus BLT-szendvics magasabb szinten baconös vinaigrette-tel

Mazen Mustafa, az újonnan megnyílt Los Angeles-i Fellow séfje elmondta, hogy szívesen készíti a szalonnás, paradicsomos szendvicset egy kicsit még gazdagabbra. 

„Ki ne szeretné a jó BLT-t? Én azzal dobom fel, hogy készítek egy egyszerű vinaigrette-t a szalonnazsír felhasználásával, hogy egy kicsit még izgalmasabb legyen az íze. Ha pedig még tovább fokoznád, adj egy kis pirított norit a majonézhez, ami egyszerűen frenetikussá teszi” – javasolja. 

Először készítsd el a bacont tapadásmentes serpenyőben, és süsd ropogósra. Ezután használd a kisült zsiradékot a vinaigrette elkészítéséhez: adj hozzá 60 gramm olívaolajat és 20 gramm sherryecetet. 

Pirítsd meg a kenyeret vagy zsemlét mindkét oldalán aranybarnára, majd kend be mindkét oldalát majonézzel, és a tetejére rétegezd a szalonnát, a paradicsomszeleteket és a salátát, végül locsold meg a salátát a vinegrette-tel, és el is készültél. 

Neki titkos a receptje.
Neki titkos a receptje.Todor Tsvetkov / Getty Images Hungary

Akár a McDonald’s is megihlethet

Van egy szendvics, ami minden alkalommal sikert arat Greg Marchandéknál, aki a londoni Frenchie szakácsa, és azt állítja a szendvicséről, hogy

egészségesebb, mint a McDonald’s verziója, és nagyjából százszor jobb.

„A gyerekeim és a feleségem is imádják, és mivel sajt, tojás és szalonna mindig van a hűtőben, így nagyjából bármikor elkészíthető, ráadásul 10 perc alatt megvan” – magyarázza a séf, aki azzal kezdi, hogy egy serpenyőben tükörtojást készít.

Közben kenjünk vajat az angol muffin (vagy zsemle) mindkét felére, majd a vajas oldalukat süssük meg kissé. Ezután fordítsuk meg a muffinokat, és készítsük el a szendvicset közvetlenül a serpenyőben. Helyezzünk egy-egy szelet cheddar sajtot mindkét felére, és hagyjuk, hogy a muffin hője megolvassza őket.

Marchand azt javasolja, hogy a szendvics egyik felére ketchupot, a másik oldalára pedig a HP-szószt (angol barnaszószt) kanalazzunk. Ezután mehet bele a szalonna, a tojás, valamennyi só és bors.

Hagyományos omlett egy Thaiföld-ihlette csavarral

Beverly Kim, aki férjével vezeti közös éttermüket Chicagóban, azt mondja, gyakran készít thai omlettet, ha otthon enne valami finomat. „Ha dolgozó anya vagy, valami finomra vágysz, ráadásul nagyon gyorsan, ez lesz az egyik kedvenced. Három 10 évnél fiatalabb gyerekem van, ezért nagyon hatékonynak kell lennem” – árulta el a séf. 

Kim szerint a thai omlett legfontosabb része a fűszerezés. A „tökéletesen autentikus íz” érdekében a tojásokhoz thai szójaszószt kever, ami mellé thai osztrigaszószt és a halszószt is ad. Ezenkívül bármilyen zöldséget adhatunk hozzá. Koriander, mogyoróhagyma, káposzta, vöröshagyma – ezek mind illenek hozzá, de Kim szerint paradicsommal, kukoricával is készülhet. Ő azt ajánlja, hogy a thaiföldi omlettet jázminrizzsel tálaljuk, zöld curryvel az oldalán. 

Egyszerűen is készülhetnek finom fogások.
Egyszerűen is készülhetnek finom fogások.Viktoriia Hnatiuk / Getty Images Hungary

Miért ne készülhetne ebédre egy gyors lazacrilette?

„Tökéletes és gyors ebéd, amit az ember akár vasárnap este el is készíthet, majd a hét folyamán rájárhat” – mondja Tom Aikens, a londoni Muse séfje és alapítója, aki felhívja a figyelmet arra, hogy elengedhetetlen, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, különben a keverék nem áll össze megfelelően.

Először fűszeres alaplében kell megpuhítanunk egy nagy szelet lazacot néhány perc alatt, amíg közepén rózsaszínű nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd válasszuk szét a halat apró darabokra. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy összekeverjünk egy adag füstölt lazacot majonézzel, citromhéjjal és néhány csepp lével, majd adjuk hozzá a lazacot, apróra vágott metélőhagymát, kaprot, valamint sót és borsot. A végén öntsünk olvasztott vajat a keverékre, majd majd tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul. 

Azért a szendvicseket sem vetik meg a séfek

A Top Chef verseny győztese, Joe Flamm elárulta: mindig van kenyér és saját készítésű savanyúság a hűtőjében, hogy elkészíthesse a kedvenc szendvicsét, amit általában ebédidőben fogyaszt. Saját maga savanyította uborkát használ, amihez cukkinit is ad, és viszonylag édes lével önti fel a zöldségeket. 

A chicagói Spiaggia séfjénél mindig van otthon a fagyasztóban bagett, amit 15 percig süt, amikor szendvicset akar készíteni. Jó minőségű, vékonyra szeletelt sonkát, vajat és házi savanyúságokat tesz bele, másra szerinte nincs is szükség.

„Ez egy 15 perces ebéd, ami nagyon egyszerű, valamiért mégis ez a feleségemmel közös kedvencünk”– mondja.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra