Így készülhetsz el valóban 30 perc alatt a félórás receptekkel

Amikor az ember időmilliomos, nagyjából mindegy, ha a félórás recept 35, 40 vagy épp 50 perc alatt készül el. Mi viszont nem vagyunk azok, így arra gondoltunk, segítünk abban, hogy a konyhában a lehető legkevesebb időt töltsd, miközben a végeredmény sem látja kárát annak, hogy egy kicsit gyorsítottál a munkafolyamatokon.

Miért van az, hogy a videókban a receptek néhány perc alatt elkészülnek, és hogy a félórás recept nálunk egy óra molyolás után sincs kész? Nos, elsősorban azért, mert a konyhai rutin mellett egy kis agyalással egy rakás olyan módszert elsajátíthatunk, amik a főzéssel töltött időt lényegesen lerövidítik. Lássuk, melyek ezek közül a leghatékonyabbak!

1. Készítsd elő alaposan a munkaterületet

Mielőtt még fellapoznál egy szakácskönyvet, vagy bekapcsolnál egy készüléket, érdemes körülnézni a konyhában, mert rengeteg időt spórolhatsz meg azzal, ha a munkaterületed készen áll a főzésre. Nyilván nem lesz fél óra az a 30 perc, ha előtte még mosogatni, olvasztani, takarítani kell, vagy megkeresni egy hónapok óta nem használt eszközt. 

Készítsd elő a tálakat, a kést, a hozzávalókat, a mérőeszközöket, de ne csak az eszközökre gondolj: szükség lehet a receptekben gyakran nem említett dolgokra, olajra a sütéshez, sóra és borsra... Pillants a konyhapultra, ahol általában főzöl: ezek a dolgok kéznél vannak, vagy be kell járnod az egész konyhát, mire összeszeded őket minden egyes alkalommal, amikor elkezdesz főzni?

Ha néhány percet szánsz a munkaterület rendezésére, jelentősen lerövidítheted a főzés idejét.

2. Olvasd el kétszer a receptet, mielőtt nekilátsz

Szerencsés, ha nem csak az étel nevét és a képet csekkoltad le főzés előtt, mert ha ennyiben kimerülnek az előkészületek, akkor bizony érhetnek meglepetések. Egyik-másik süti gőzben sül, ehhez kell egy megfelelő sütő vagy egy vízzel teli tepsi, de az is lehet, hogy külföldön használatos mértékegységekben adták meg a hozzávalókat, amiket át kell váltanod, mielőtt nekilátsz. Természetes, hogy ezek mindegyike jelentősen meghosszabbítja a főzés idejét.  

Jó, ha főzés közben nem érnek meglepetések.
Jó, ha főzés közben nem érnek meglepetések.fiorigianluigi / Getty Images Hungary

Gondosan elolvasva egy receptet – akár kétszer is – a hobbiszakács esélyt kap arra is, hogy pontosan előkészíthessen mindent, amire végül szüksége lesz. Mindezeken túl azért is fontos ismerni a részleteket, mert a recept alapos áttanulmányozása segít rájönni olyan időoptimalizáló trükkökre, mint például a sütő előmelegítése, leolvasztás vagy az alapos pácolás. Ha ezeket nem tudod előre, akár néhány órával is hosszabb lehet a folyamat. 

3. Készítsd elő a hozzávalókat

A recept sokszor úgy ígér neked 20 vagy 30 perc alatt sikert, hogy azt feltételezi, hogy minden alapanyag készen áll. A burgonya már meg van hámozva, a zeller fel van kockázva, az alaplevet már régen elkészítetted, a csirkét már felolvasztottad és szobahőmérsékleten is állt egy órát. Ha lisztből még nincs kimérve a 20 deka, a cukorból az egybögrényi adag és a süteményhez szükséges olvasztott vaj is jéghideg, akkor nyilván hosszabb lesz az étel elkészítés ideje. 

4. Legyen elég tered a munkához és a főzéshez is

GettyImages-1176700227
Nem biztos, hogy kellenek ekkora eszközök... nicoletaionescu / Getty Images Hungary

Ha nincs elegendő munkaterület, akkor állandóan pakolászni, mosogatni kell, ami szintén értékes perceket vesz igénybe. Ha azt tapasztalod, hogy lassú vagy a konyhában, az nagyon könnyen lehet, hogy egyáltalán nem rólad szól, egyszerűen a helyiség túl kicsi ahhoz, hogy olyan sebességgel dolgozz, mint egy séf. 

5. Takaríts menet közben

Emelje fel a kezét, aki az „én főzök, te takarítasz” szabályt követi otthon valamelyik családtagjával! Ez a módszer inkább csak igazságos, de az időoptimalizálásban nem segít. Ilyenkor azt, aki éppen főz, semmi sem motiválja arra, hogy rendet tartson maga körül, így saját magát lassíthatja le a használt edények, tálak, eszközök és zöldséghéjak kerülgetésével. Ha menet közben rendet raksz és elöblíted azt, amire épp adódik egy kis idő, gyorsabban elkészülsz, kevesebb eszközt használsz és az idegeskedésnek is sokkal kevesebb lehetőséget adsz. Egy kis öblítés és mosás, és máris nem kell új kanalat, vágódeszkát, bögrét és kést elővenni minden egyes hozzávalónál. 

Helló!
Helló!fiorigianluigi / Getty Images Hungary

6. Használd ki az üresjáratokat

Akadnak olyan pillanatok, amikor főzés közben várnod kell néhány percet, amíg a zöldség megpuhul, a víz felforr, vagy a pitetészta kissé megsül a töltelék ráhalmozása előtt. Akár össze is barátkozhatsz ezekkel a bosszantó percekkel, ha arra használod őket, hogy elöblíts valamit, kimérd a következő fogás hozzávalóit, vagy feldarabold a köretként kínált salátához a zöldségeket. Akár néhány perc is hasznos lehet, ennyi épp elég arra, hogy összerázz egy salátaöntetet, vagy elővedd a tányérokat. Ha az extra időből hasznos időt varázsolsz, sokkal gyorsabban elkészülsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

És tudod mi tehet még jó szakáccsá? Ne siess! Szuper, ha az időt optimalizálni tudod, de egyáltalán nem cél minél előbb elkészülni. Senki sem panaszkodik arra, ha a félórás recept 40 perc alatt készül el. Ha az étel finom és jól érzed magad közben, igazából mindegy, mennyire voltál gyors. Jó, ha ismered a legjobb tippeket az idő tökéletes kihasználására, de maradjon az étel íze a fókuszban és az, hogy számodra se legyen stresszes az a 30 vagy akár 40 perc. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra