Teszt: ez a legfinomabb tökpite receptje

Ha még nem próbáltad ezt a különleges, zöldséges édességet, érdemes azzal kezdened, amelyikkel a legfinomabb lesz a végeredmény. Ebben segít az alábbi teszt, amelyben utánajártak, vajon melyik lehet a tökpitereceptek ásza.

A tökpite a tengerentúl egyik legnépszerűbb desszertje, nem is minden ok nélkül. Klassz, őszi fűszerekkel, édeskés sütőtökpürével és többnyire roppanós tésztával készül, amire nagyon könnyű rákattanni.

Története Amerikából indult, ahol már az 1600-as években készítették elődjét – akkor még többnyire tésztaréteg nélkül. Tököt pároltak, majd egy üreges tökhéjat megtöltöttek tejjel, mézzel és fűszerekkel, majd forró hamuban megsütötték a keveréket. A ma elterjedt recept sem sokkal később született: François Pierre la Varenne híres francia szakács és a 17. század egyik legfontosabb francia szakácskönyve, a Le Vrai Cuisinier François szerzőjének 1653-ban megjelent kiadványa mutatta be először a tésztás változatot. 

Az akkori recept azt írta: forraljuk össze a tököt tejjel, kanalazzuk át egy vastag serpenyőbe, keverjük össze cukorral, vajjal, kevés sóval és egy kevés mandulával. Ezt süssük meg a tésztával és megcukrozva tálaljuk. 

Az Insider csapata már a napjainkban ismert séfek tökpitereceptjeit készítette el és alaposan letesztelték a finomságokat. A megmérettetésben Dominique Ansel, Alton Brown és Bobby Flay tökpitéi vettek részt, és a végeredmény színesebb  nem is lehetett volna. Míg az egyik leírás egyszerűen összedobható és finom végeredményt hozott, a másik recept a szerző szerint nemcsak valódi katasztrófa volt, de az íze is elég halványra sikerült. 

Kekszes tésztával is finom.
Kekszes tésztával is finom.Liliboas / Getty Images Hungary

Dominique Ansel receptje inkább konyhai katasztrófa, mint édesség

Ansel tökpitereceptjét az Instyle-lal osztotta meg és úgy tűnik: a cronut feltalálója hatalmas gyömbérrajongó. 

Az első észrevételem az volt, hogy mennyi – friss és őrölt – gyömbérre van szükség. Szeretem a gyömbért, de nem ennyire hatalmas mennyiségben

– írják a tesztelők. Hozzáteszik: a tészta kinyújtása borzalmasan nehéz volt. Egyszerűen ragacsos lett: az egyik fele folyamatosan tapadt a sodrófához, a másik a felülethez, még az alapos lisztezés ellenére is. 

„Ezt a tésztát lazán műanyag fóliába csomagoltam, hogy megakadályozzam a sodrófa tapadását. Ez némileg jól működött, de amint leszedtem a tésztát a műanyag csomagolóról, szétesett. A pite ennek ellenére rendben volt, amikor kivettem a sütőből. A tészta nem lett tökéletes, de ezen a ponton örültem, hogy egyáltalán összeállt” – részletezte az egyik tesztelő, kiemelve, hogy ezt a receptet biztosan nem fogja újra elkészíteni.

Alton Brown pitéje finom volt, de akadt jobb is 

Alton Brown receptje szerint friss sütőtököt kell sütni a házi püré elkészítéséhez, amit a szerző bolti alapanyaggal helyettesített, mert szerinte az is megteszi. Valóban nem lett belőle baj, és az elkészítési idő is sokkal rövidebb lett a trükknek köszönhetően. 

Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a recept nem írt fahéjat, ellentétben az általam ismert és készített tökpitékkel. Reméltem, hogy a szerecsendió pótolni fogja

– állt a leírásban, ami szerint ez a recept kifejezetten egyszerű, kekszes alappal készülő süti. A masszív, kekszes kéreg mindent a helyén tartott szeleteléskor, ám a töltelék – a vélemények szerint – elbírt volna még egy kis fűszert.

Flay receptje egyértelműen újrakészítős

Flay ízesített tejszínhabot javasolt pitéje tálalásához, ami végül tökéletes kiegészítője lett a süteménynek. A pite összességében gyors egyszerűen összeállítható volt, a tesztelők szerint aki fűszeresen szereti, akár még többet is adhat belőlük a tésztához, az sem fogja elrontani. 

A tejszínes lett a nyertes.
A tejszínes lett a nyertes.Liliboas / Getty Images Hungary

És hogy mi kellett hozzá?

Az alaphoz:

  • 1,5 (hagyományos) bögre finomra őrölt keksz
  • 6 evőkanál vaj felolvasztva
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:

  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1/4 bögre barna cukor
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1,5 bögre sütőtökpüré
  • 1,5 bögre tejszín
  • 1 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 vaníliarúd magjai
  • 1 1/4 csésze zsíros tejszín, hidegen
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1-2 evőkanál whisky

Így készítheted el:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd dolgozd össze a tészta hozzávalóit, amíg homokszerű keveréket kapsz. Nyomkodd egy 23 centis formába, majd süsd 10-15 percig. Közben keverd el a krém alapanyagait: a tojásokat, a sárgáját és a cukrot. Add hozzá a vajat, a sütőtököt, a tejszínt, a fűszereket, a sót, majd habverővel dolgozd össze. Szűrd egy tálba, öntsd a kész tésztára és süsd viszonylag alacsony lángon másfél órán át, majd jéghidegen, frissen felvert, vaníliás-juharszirupos tejszínhabbal tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek