A pszichopaták nagy része nem börtönben, hanem főnöki székben ül

A pszichopaták nem szükségszerűen bűnözők: gyakran sikeres emberek, akik között sokan vezető beosztásban dolgoznak. Ha nem tudsz elmenekülni a velük való napi interakciótól, akkor különösen fontos a mentális izmok építésén dolgozni. Alább néhány trükk arra, hogyan érdemes kezelned őket.

Amikor arra gondolunk, hogy milyen egy pszichopata, jellemzően sorozatgyilkosok képei jelennek meg a szemünk előtt. És bár a legtöbb sorozatgyilkos valószínűleg valóban pszichopata, rengeteg pszichopata egyáltalán nem gyilkos, és még csak börtönbe sem kerül. Sőt az elmúlt néhány évtized kutatásai azt mutatják, hogy egyes pszichopaták sikeres szakemberek, akik kiválóan teljesítenek a munkahelyükön.

Sajnos mindez azt jelenti, hogy van esély arra, hogy életed során neked is legalább egyszer együtt kell dolgoznod egy pszichopatával. És bár az ilyen munkatárs legtöbbször nem jelent semmilyen fizikai veszélyt a körülötte dolgozókra, az érzelmi kockázat nagyobb mellette. Ha nem tudjuk, hogyan kezeljük, többféleképpen is árthat nekünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogyan lehet kiszúrni egy pszichopatát?

Ha nem vagy pszichológus, nyilván nehezebben, de vannak azért tulajdonságok, amik együttesen arra utalnak, hogy valamilyen mértékben pszichopata az, akivel kapcsolatba kerültél. Egy 2010-ben megjelent tanulmány megvizsgálta, mi különbözteti meg a bűnözővé váló pszichopatákat az üzleti életben sikeresektől. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sikeres pszichopaták ugyanazokkal az alaptulajdonságokkal rendelkeznek, mint más pszichopaták: sokszor arrogánsak, tisztességtelenek és érzéketlenek, kevés megbánást tanúsítanak és kihasználják az embereket maguk körül. A különbség a lelkiismeretesség szintjében volt: a bűnözővé váló pszichopaták ennek a személyiségjegynek teljességgel a híján voltak, míg a sikeres pszichopaták nem teljesen.

Mindez azt jelenti, hogy az utóbbiak kevésbé impulzívak, hanyagok és felelőtlenek, mint a  bűncselekményt elkövetők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig törvénytisztelő állampolgárok lennének – sokkal inkább csak arról van szó, hogy elég okosak ahhoz, hogy ne kerüljenek börtönbe.

Miért sikeresek a pszichopaták a munkahelyeken?

A pszichológusok szerint a lakosság 1 százaléka megfelel a pszichopátia kritériumainak. Ezzel szemben az üzleti szférában dolgozó vezetők körülbelül 3 százaléka lehet pszichopata, a fogvatartottnak pedig a becslések szerint 15 százaléka érintett. 

És hogy mi a sikerük titka? Az, hogy több tulajdonságuk és a viselkedésük versenyelőnyt jelenthet számukra a munkahelyükön. Kifejezetten bájosak tudnak lenni, ami nagyon jól jöhet, ha valaki magas beosztású emberekkel kíván kapcsolatba lépni. Önérzetesek: amikor azt mondják, hogy új magasságokba emelhetik a vállalatot, abban valóban hisznek is. Gyakran sikeresen győznek meg másokat arról, hogy jó képességűek és kompetensek is, ráadásul mások manipulálásával is jól állnak. Tudják, hogyan kell használni a bűntudatot és a hízelgést, hogy megszerezzék azt, amit akarnak.

Van esély arra, hogy a munkahelyeden találkozz velük.
Van esély arra, hogy a munkahelyeden találkozz velük.kuppa_rock / Getty Images Hungary

Hogyan kezeljük a pszichopatákat?

A Psychology Today arról ír, hogyan viselkedjünk a pszichopatákkal annak érdekében, hogy a legkevesebb sérülést szerezzük mellettük. Mindehhez persze diagnosztizálnunk kellene valahogy őket, hiszen attól, hogy valaki keményen dolgozik, esetleg bájos vagy nyomulós, még nem lesz automatikusan a társadalomra veszélyes. Annyi biztos, hogy 5 tippjükkel nem bukhatunk nagyot, mivel azok bármelyik kellemetlen kollégával szemben hasznosak. 

1. Tartsd féken az érzelmeid!

Nem számít, mennyire vagy csalódott vagy ideges, próbáld meg kordában tartani az érzéseidet. Ha elveszted a fejed, az nagyobb lendületet ad egy pszichopatának, mert látja, hogy az érzelmeiden keresztül manipulálni tud. Mindig igyekezz nyugodt maradni.  

2. Ne mutass félelmet!

A pszichopaták gyakran a megfélemlítést alkalmazzák, hogy másokat irányítsanak. A pszichopata finoman fenyegethet, beszéd közben föléd áll, vagy agresszívan kommunikál, hogy egy kicsit föléd kerekedjen. Próbáld meg állni a sarat akár érvekkel, akár testbeszéddel.

3. Ne vedd meg a történeteit!

A pszichopaták gyakran adnak elő hosszadalmas meséket azért, hogy áldozatnak állítsák be magukat. Gyakran okolnak másokat, és nem hajlandók felelősséget vállalni a hibáikért, jogsértéseikért. A szimpátiakeltés a kezükre játszik, ezért figyelj arra, hogy ne hozz rossz munkahelyi döntéseket csak azért, mert megsajnáltad őket.

4. Irányítsd a beszélgetést!

A pszichopata lefegyverzésére az lehet az egyik legjobb mód, ha rámutatsz a hibáira. Tehát ha egy pszichopata mást hibáztat valami miatt, fordítsd felé a beszélgetést akár arra utalva, hogy ő sem tökéletes. Mondj valami ilyesmit: „Jól vagy? Láttam, hogyan reagáltál a mai találkozón, és kíváncsi lennék, hogy érzed magad azóta.”

5. Válaszd az online kommunikációt, amikor csak lehet

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a pszichopaták kiválóan tárgyalnak szóban, az online beszélgetések viszont kissé megnehezítik, hogy elbűvöljenek másokat. Emiatt szerencsés, ha inkább online kommunikálsz velük, így számos személyes befolyásoló tényező kimaradhat, és könnyebb lesz a tényekre szorítkozva meghozni a munkahelyi döntéseket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek