A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.
A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.jeangill

Hozzávalók

  • 1 kg friss cékla
  • növényi olaj
  • 4 ek tengeri só
  • 1 ek fekete bors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 100 g kristálycukor
  • 700 ml fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Kend meg a megtiszított céklát 1-1 evőkanál növényi olajjal, majd külön-külön fóliába csomagold be. Süsd egy tálcán 200 °C hőmérsékleten 1 órán át, vagy amíg meg nem puhul. Hűtsd le, hámozd meg, majd vágd kockákra.

A levének elkészítéséhez a fűszereket tedd egy közepes serpenyőbe. Pirítsd kis lángon, amíg aromás illatuk lesz, majd add hozzá a folyadékokat, öntsd bele az összes ecetet és cukrot, hagyd feloldódni, és forrald fel a levet.

Töltsd a céklát sterilizált üvegekbe, adj mindegyikhez 1 teáskanál durva kristályos tengeri sót, majd önts minegyikre a forró léből. 

kapcsolódó Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből
Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből

Az ősz nem mindenhol sütőtököt és gesztenyét jelent!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Az édeskés cékla és a kecskesajt remek páros, bebizonyítjuk!

Legyen szó néhány kekszfalatka tetején előételként vagy vendégváróként, esetleg tésztaszószként tálalva, az édeskés cékla a kecskesajttal örök és kikezdhetetlen barátságban van.

2021. szeptember7., 10:24

Ez a reggeli zabos-céklás smoothie másnaposságra is tökéletes

Egy kevés citrom és narancs is került bele, hogy pótold a vitaminokat, és a zabot sem hagytuk ki, hogy jó sokáig eltelítsen ez a klassz reggeli ital.

2021. január3., 06:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Céklás quesadilla olvadt sajttal és pármai sonkával

A céklában jóval több fantázia van annál, hogy egy cukros-ecetes öntetben búsuljon a menzák savanyúságrészlegénél. Nagyon egészséges, gyönyörű színe van és remekül fűszerezhető. Imádja az olasz és a mexikói fűszereket is, bebizonyítjuk!

2021. szeptember27., 12:52

Még tart a szezon: cékla-narancs-mogyoró salátával izgalmasabbak a grillezett húsok

Vegáknak grillezett sajttal, húsevőknek egy-egy szelet kacsacomb mellett lesz igazán finom ez a saláta, ami vérnarancsos-mandarinos változatban még izgalmasabb.

2021. január27., 06:04

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Mustra