A vega Wellington nálunk céklával és füstöltsajt-szósszal készült

Céklával, de akár fehérrépával és gombával is megsütheted a Wellington-bélszín húsmentes változatát, amihez, ha valami öntetet is készítenél, egy mustáros-tejszínes-zöld borsos szószt készíts.

Egy kis szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod.
Egy kis szezámmaggal vagy mákkal is megszórhatod.alle12

Hozzávalók

  • 500 gramm sütőtök kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor zsálya apróra vágva
  • 2 levél medvehagyma apróra vágva (snidlinggel is helyettesítheted)
  • 500 gramm gomba apróra vágva
  • 3 darab fokhagymagerezd összetörve
  • 150 ml tejszín
  • 200 gramm zsemlemorzsa
  • 150 gramm főtt gesztenye apróra vágva
  • 500 gramm leveles tészta
  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 1 darab tojás enyhén felverve
  • 1 evőkanál szezámmag vagy más a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre, tedd be a tököt 1 evőkanál olajjal megkenve, a zsálya felével és némi sóval, borssal. Süsd 25 percig, vagy amíg meg nem puhul. Közben melegíts 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és süsd a medvehagymát 10 percig, majd add hozzá a gombákat, és 15 percig pirítsd, amíg a folyadék elpárolog.

A gombához add a fokhagymát és a maradék zsályát, egy percig pirítsd, majd add hozzá a tejszínt. Ezek után keverd hozzá a zsemlemorzsát, a gesztenyét és a sült tököt is. Fűszerezz mindent alaposan, hozzáadva egy kevés reszelt szerecsendiót is. A Wellington összeállítása előtt hagyd kihűlni.

Nyújtsd ki a tésztát lisztezett munkafelületen egy 35 x 45 cm-es téglalap méretűre. Tedd át egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kanalazd a gomba és a tök keveréket a tésztára úgy, hogy mindkét oldalán 1 cm-es szegély maradjon. A kimaradt széleket kend meg egy kevés tojással, majd a céklát is helyezd a közepére sorban. Végül formázd a megfelelő alakúra, kend meg tojással és szórd meg szezámmaggal. Süsd készre legalább 35 perc alatt, majd hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod. Tejszínnel összeolvasztott, vajas-fehérboros füstöltsajt-szósszal kínáld. 

kapcsolódó Kedvenc vega helyeitek Budapesten
Kedvenc vega helyeitek Budapesten

Sokan vagytok vegák, vagy, akik szeretik a húsmentes konyhát. Szuper éttermeket ajánlottatok nekünk, megmutatjuk, hogy mik a ti kedvenceitek.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Erre mondj nemet, ha tudsz: falafelburger céklás hummusszal és fűszeres joghurttal

Ezzel nemcsak menőzni egyszerű, de jóllakni is.

2019. november7., 11:24

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Áradjon a narancsos torma – nálunk ezúttal a lazacwellingtont dobta fel

Idei kedvencünk a narancshéjjal ízesített torma, naná, hogy kipróbáltuk ebben a gyors lazacwellingtonban is. Egy nagy vagy több kisebb adagot is készíthetsz belőle, ami mellett egy kevés spárga és narancshéjjal és sütőtökpürével ízesített besamel lesz a tökéletes köret.

2020. december17., 06:04

Mustra