Ezt a 4 dolgot soha ne kövesd el a borok ellen

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra: az előrejelzések szerint 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha a melegedés üteme nem lassul. Még egy ok arra, hogy jobban megbecsüljük az otthoni palackokat.

Borból az olaszok évente átlagosan 44 litert isznak meg fejenként, a franciák 50 litert, a portugálok 62-t. Náluk is jobban teljesít a Vatikán, ahol a miseborok a legjobb tempóban fogynak: egy néhány éves adat szerint az egy főre eső vatikáni borfogyasztás 76 liter/év. 

A TheKitchn szakértője, Chrisoula Papoutsakis sommelier négy elkerülendő bortárolási hibát sorolt fel, ezek mindegyikének az alapja az, hogy a bornak két nagy ellensége van: a szélsőséges hőmérséklet és az erős fény. Na és még néhány dolog. 

#1 Ne hagyd a bort több mint egy hónapig a hűtőszekrényben!

A szakember szerint noha a melegtől félünk leginkább, a túl erős hűtés sem az igazi, főleg, ha megfagyasztjuk vele a bort. A háztartási hűtőszekrény rendben van a bor rövid távú tárolására, de nem az ideális hely hosszú távon. Legfeljebb egy hónapig tárold a bort hűtőszekrényben – tanácsolja a sommelier. És ha még hozzáveszed, hogy a palackokat védeni kell a mozgástól, rezgésektől is, akkor még egy érvet találtál a hűtőben tárolás ellen.

#2 Ne tárold a bort túl meleg helyen!

A hidegnél jóval veszélyesebb a meleg, ami olyan folyamatokat indíthat el, amelyek a bor minőségére rosszul hatnak. Fűtőtestek, sütő mellé ne kerüljön a bortartó, mert a meleg nagyon negatívan hathat az aromáira, azaz az ital minőségére.

Nem véletlen a vízszintes tárolás
Nem véletlen a vízszintes tárolásyangwenshuang / Getty Images Hungary

#3 Ne tedd a bort napfény közelébe!

Semmilyen fényforrás közelében ne legyen borod, beleértve az erős lámpákat vagy a napsugárzást is. Ideális esetben a bort sötét, hűvös helyen kell tartani, egy viszonylag párás borospincében – valami hasonlóra érdemes törekednünk otthon is. 

„A nap ultraibolya sugarai idő előtt öregíthetik a bort, ami az egyik oka annak, hogy a borászok sötét színű üvegpalackokat használnak” – magyarázza Papoutsakis.

#4 Ne tartsd a bort függőlegesen!

Ez a szabály akkor fontos, ha parafadugós boraid vannak. Ha ugyanis a parafa száradni kezd, összezsugorodhat, és így a palackba levegő kerülhet, ami idő előtt oxidálja a bort. Ennek következtében pedig a bor elveszíti élénkségét, színét, vagy akár mindkettőt. Persze ha rövid ideig tárolod, ha például egy hónap alatt meg akarod inni, függőlegesen is tárolhatod az üvegeket, de hosszú távon a parafának érintkeznie kell a borral a nedvesség fenntartása érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra