3 + 1 könyv, aminek idén nyáron a bőröndben a helye

A nyaralás elképzelhetetlen egy jó könyv nélkül. Vagy akár több jó könyv nélkül.

Vidd magaddal a szabadságodra Maja Lunde legújabb sikerkönyvét, Hemingway klasszikusát, Sophie Mackintosh disztópikus történetét, vagy merülj el a japán kultúrában az Ezerarcú Japán című könyvvel.

1. Maja Lunde: Kékség

Cser Kiadó, 3995 forint

Maja Lunde nevét a magyar olvasóközönség két évvel ezelőtt ismerhette meg, amikor megjelent A méhek története című regénye. A kötetben a norvég írónő a klímaváltozás egyre erősödő tünetei nyomán felmerülő kérdésekkel foglalkozott: eltűnhetnek-e a Földről a méhek, és mit tehetünk, ha ez megtörténik? Legújabb könyvében, a Kékségben ismét a globális felmelegedés által okozott jelenségek foglalkoztatják: a sarki jég olvadása, a tengerszint megemelkedése, az aszályosodás és a migráció. 

A méhek történetéhez hasonlóan a Kékség is több szálon fut. Signe egész életében a természeti értékeket romboló emberi kéz munkája ellen harcolt. 2017-ben utolsó útjára indul Kékség nevű vitorlásán, hogy megállítsa szülőfalujában a gleccser jegének kitermelését. David kislányával, Louval egy francia menekülttáborba érkezik 2041-ben: ők a pusztító hőség elől indultak útnak otthonukból észak felé. Miközben családjuk hátramaradt tagjait várják, megpróbálják elütni az egyforma hétköznapokat. Céltalanul bolyonganak az elnéptelenedett városban, mígnem egy ház udvarában egy régi vitorlást találnak. 

Lunde története nemcsak előrevetíti, hogy mi történhet, ha hagyjuk elhatalmasodni a klímaválságot. Karakterein keresztül az emberi természetet vizsgálja, szereplői nem jók vagy rosszak, feketék vagy fehérek, hanem hús-vér emberek, akiknek szembesülniük kell azzal, hogy az életüket irányító elvek nem biztos, hogy minden körülmények között megállják a helyüket. Vajon mi helyes és helytelen egy olyan világban, amiben új törvények uralkodnak? 

Maya Lunde Kékség és Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című regénye
Maya Lunde Kékség és Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című regényeCser Kiadó és XXI. Század Kiadó

2. Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől

21. Század Kiadó, 4490 forint

Ernest Hemingway 1918-ban, tizenkilenc évesen úgy döntött, hogy részt vesz az első világháborúban, és önkéntesként csatlakozott a Vöröskereszthez. Az olasz frontra került, ahol már az első napján az események sűrűjébe került: egy felrobbant lőszergyárból kellett kihoznia az emberi maradványokat. Nem sokkal később pedig egy repeszgránát eltalálta a lábait, így hosszú időre kórházba került. Lábadozása során ismerkedett meg Agnes von Kurowskyval, az amerikai ápolónővel. Románcuk a háborúval együtt ért véget. Hemingway saját bevallása szerint rengeteget inspirálódott ebből az időszakból. A háború kegyetlenségével való szembesülés és élete első nagy szerelme ihlette a Búcsú a fegyverektől című regényét.

Az író hőse, az amerikai Frederic Henry éppen olyan lelkesedéssel veti magát a háborúba, ahogyan annak idején az író tette. Tisztként szolgál az osztrák–olasz fronton, de hamarosan megsebesül, és ápolónője, Catherine Barkley karjai között találja magát. Ahogy kapcsolatuk mélyül, egyre kevésbé kívánkozik vissza a frontra, ahol már csak értelmetlen vérontás várja. 

A 21. század Kiadó Örkény István fordításában jelentette meg újra Hemingway klasszikusát, ami jó döntés volt. A pörgős párbeszédek és a sokszor önmaguk paródiájává lényegülő karakterek tökéletesen passzolnak az egypercesek mesterének fanyar humorához. A gyönyörűen kivitelezett borítóért pedig pluszpont jár a kiadónak, mert bizony egy ronda grafika igenis eltántoríthatja az embereket, hogy a kezükbe vegyenek egy jó regényt. 

3. Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Athenaeum Kiadó, 3999 forint

Kék sorsjegy a brit írónő első regénye, ami eljutott a magyar olvasókhoz, pedig 2018-ban megjelent The Water Cure című könyve nagy sikert aratott hazájában. Legújabb kötetével olyan irodalmi hagyományhoz csatlakozott, amit George Orwell 1984-e és Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regénye alapozott meg. 

A Mackintosh által megteremtett disztópiában a fiatal lányoknak az első vérzésüket követően jelentkezniük kell a sorslottózóban, ahol egy jegyet húznak: ha fehéret, egy napon majd anyává válnak, ha kéket, megmenekülnek a tehertől, amit a gyerekszülés jelent a rendszer szerint. Callának az automata kék jegyet dob. Elfogadja a sorsát, az anyja azt is akarta, hogy független életet élhessen, és a rendszer is bebizonyította, hogy nem az anyaságra született. Egy nap mégis felmerül benne a kérdés: mi van, ha a gép tévedett? Vagy ha vele nincs valami rendben? Hiszen mindennél jobban vágyik egy kisbabára... 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Calla egy új élettel a szíve alatt válik üldözötté, és ismeri meg a kitaszítottak világát, ahol nemcsak a kék sorsjegyet viselő nők akarnak szabadulni a rendszer fogságából. Mackintosh sodró lendületű könyve egy Gileád-szerű államot választ színteréül, hogy megkérdőjelezze a társadalmi elvárásokat. Gátat szabhat-e bármi a vágyainknak? Létezik-e az az erő, ami megtagadhatja, hogy az ösztöneink ellenére cselekedjünk? 

Sophie Mackintosh Kék sorsjegy című regénye és az Ezerarcú Japán című könyv
Sophie Mackintosh Kék sorsjegy című regénye és az Ezerarcú Japán című könyvAthenaeum Kiadó és Bookline

+ 1 Ezerarcú Japán – A japán kultúra útikalauza

Bookline, 5499 forint

Tudtad, hogy a japánok számára a virágok vázába rendezése is művészet? Vagy hogy a Sinkanszen vasúthálózaton 500 km/órával közlekedhetsz? És hogy az ország bármelyik pontján vásárolhatsz sinto amulettet, bugyit vagy sült polipgolyót automatából? 

A japán felhőkarcolók, a kawaii trendeket követő Lolita-lányok és a virágzó cseresznyeligetek közé csöppenve könnyen érezhetjük úgy, hogy egy másik bolygóra kerültünk – éppen ezért olyan izgalmas ennek a gyönyörű országnak a kultúrája. Miközben hihetetlen technológiai innovációkkal állt elő az elmúlt fél évszázadban, a sziget megőrizte több ezer éves hagyományait is. Így eshet meg, hogy az egyik pillanatban még középkori díszletek között sétálhatunk, a következőben pedig cosplaybe bújt fiatalokkal vegyülve játszhatjuk valamelyik anime videójáték-verzióját az utcán. Japánban minden sarok valami meghökkentőt, valami hihetetlent, valami csodálatosat tartogat. 

A rengeteg színes képpel illusztrált Ezerarcú Japán című könyv segítségével beutazhatod az országot és megismerheted a kultúráját, vagy felkészülhetsz rá, hogy személyes tapasztalatot szerezz a legendák és robotok szigetén. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra