Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ha te is azok közé tartozol, akiknek sikerült elég lisztet beszereznie a bezártságban töltött napok átvészelésére, akkor jól jöhet még néhány tipp, amire felhasználhatod a kenyérsütésen kívül. Ebben segítünk ezen a héten.

Ne csak kakaó mellé, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Hármas fonással a legegyszerűbb.
Hármas fonással a legegyszerűbb.milanfoto

Hozzávalók

  • 2 nagy bögre liszt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre tej
  • 2 deka friss élesztő (kb. egy fél csomag)
  • 1 darab tojás (a lekenéshez)
  • 2 nagy evőkanál tej (a lekenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. Kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át. 

 

kapcsolódó Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához
Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához

A kezeden kívül semmiféle segédeszköz nem szükséges hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni azokat. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

2020. április17., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

2020. április17., 06:04

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

2021. március28., 10:24

Mustra