Édesburgonya-röszti – füstölt paprikával és egy kis fokhagymás tejföllel tálald

Talán már hallottad, de ha nem, akkor itt az idő, hogy megtudd: az édesburgonya egyáltalán nem rokona a krumplinak. Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.

Napjainkban az édesburgonya-leveleket elsősorban a csendes-óceáni és az ázsiai, afrikai országokban fogyasztják leginkább, pedig állítólag megéri, mert számos bioaktív anyagot tartalmaznak, amik szerepet játszanak az egészségvédelemben, és emelett az immunrendszer működését javítják.

A tejföl ki nem maradjon.
A tejföl ki nem maradjon.freeskyline

Hozzávalók 2 személyre

  • 45 deka lereszelt édesburgonya
  • 1 csapott evőkanál füstöltpaprika-por
  • só és színesbors-keverék ízlés szerint
  • 2 kisebb tojás
  • 2 gerezd összetört fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál oregánó (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el egymással alaposan a hozzávalókat, majd hevítsd fel az olajat, és kanállal adagold bele a rösztiket, amikor már elég forró. Kis lángon, bő olajban süsd készre őket néhány perc alatt. Fokhagymás-petrezselymes tejföllel a legfinomabb, egy kevés citromhéjjal a tetején. 

A házias is lehet könnyű: így készítsd a tócsnit a gyereknek A házias is lehet könnyű: így készítsd a tócsnit a gyereknek

Lehet a neve röszti, lapcsánka vagy macok, ugyanazt értük rajta: a tócsnit. Nyáron is jól jön, de nem kell, hogy olajban tocsogjon.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek