Profi séfek kedvenc receptjei egyszerűen

Vajon lehetnek-e a különlegességek nagyon egyszerűen összedobható fogások, bárhol beszerezhető alapanyagokból? Úgy tűnik, hogy igen. Az alábbi összeállításban ismert és sikeres séfek osztják meg azokat a kedvenc receptjeiket, amikkel akár mi is simán megbirkózunk majd a konyhában.

Igen, a legnagyobb séfeknek is vannak pofonegyszerű trükkjei, amikből kiváló ételek készülnek, akár főzés nélkül is. A Guardian összeállításából kiderül: nem is kell hozzá sok alapanyag, inkább csak egy-két minőségi hozzávaló, és mi is elkészíthetjük a szakemberek leggyorsabban összedobható finomságait. Íme néhány profi séf kedvenc egyszerű receptje.

 

Tonhalsaláta

Joe Wright, Porta, Chester

„Ezt az ételt Almería tengerpartján kóstoltam először: durván apróra vágott paradicsom jó olívaolajjal, friss oregánóval és konzerv ventresca tonhallal keverve. Semmi főzés, isteni, úgyhogy gyakran elkészítem” – lelkesedik a séf.

A ventresca különleges tonhalfilé a hal legfinomabb hasi részéből. A tonhal legpuhább, legfinomabb részét tartalmazza, olívaolajban eltéve.

Puffasztottrizs-falatkák

Simon Hulstone, The Elephant, Torquay

„Szeretem a mályvacukrot óvatosan kissé megolvasztani, és puffasztott rizzsel falatkákat készíteni belőle – sorolja az egyszerű édesség hozzávalóit a séf. – Helyezd egy tálcára, darabold fel, mártsd bele olvasztott csokoládéba, és az emberek imádni fogják. Ez a Michelin-főzés lényege: csak a csúcsminőségű hozzávalókat használjunk” – teszi hozzá.

Khatta kheera

Irfan Khan, Lucknow 49, London

„Ez egy utcai snack Indiában, de imádom egyszerű nyári salátaként is. Az uborkát daraboljuk kockára, hintsük meg chaat masala fűszerkeverékkel, mehet hozzá a köménypor és a fekete só, majd locsoljuk meg egy lime levével. Forró napokon nincs ennél jobb módja a lehűlésnek” – vallja a séf.

A chaat masala egyszerre édes és savanykás ízű fűszer, a beleőrölt, szárított zöld mangónak köszönhetően. Összetevői között az amchur (mangópor) mellett római kömény, koriander, gyömbér, fekete bors, asafoetida, menta és csili is szerepel.

A fiúk a konyhában dolgoznak.
A fiúk a konyhában dolgoznak.Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Labneh a za’atarral

Stuart Ralston, Aizle, Edinburgh

„Amikor New Yorkban Shlomo Kashy izraeli séfnél dolgoztam, ő mutatta nekem ezt a labneh nevű, közel-keleti sajtfélét, ami sűrű joghurtra emlékeztet. Tégelyekbe töltik, és jó minőségű olívaolajjal, valamint za’atar fűszerkeverékkel szórják meg. Ebbe kell mártogatni a langyos kenyeret, ami így nagyon egyszerű, de remek étel lesz” – állítja a főszakács. 

Sült vaj salátákhoz

Mary-Ellen McTague, Creameries, Manchester

„A sült vaj diós, karamelles aromája mindent feltuningol. A vajat serpenyőbe tesszük, melegítjük, amíg szép aranybarnává nem válik, majd levesszük a tűzről, hagyjuk lehűlni és leszűrjük. Hónapokig eltartható a hűtőben” – magyarázza a séf, aki szerint a vaj ragyogó kísérő halak mellé, de kiválóan illik a káposzta és a zeller ízéhez is. „Mindössze négy összetevőből – grillezett káposzta, sült vaj, só és citromlé – nagyon jó ebéd készíthető” – emeli ki.

Sosem lesz kész ez a káposztás tészta.
Sosem lesz kész ez a káposztás tészta.Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Caldo verde

Elaine Mason, Genius Union, Edinburgh

„Ez a legegyszerűbb leves, amit ismerek: 5 alapanyag, 40 perc és bármikor briliáns. Süssünk meg egy hagymát, két burgonyát és négy fokhagymagerezdet olívaolajban, adjunk hozzá egy liter sonkalevet, és pároljuk 30 percig. Közben egy száraz serpenyőben süssünk meg úgy 15 centi jó chorizót, aminek a zsírjára mehet egy marék apróra vágott kelkáposzta, egy teáskanál paprika és füstölt paprika. Adj nekik 10 percet együtt, szórj rájuk fekete borsot, és már eheted is” – javasolja a séf. 

Cukkinicarpaccio

Stephen Harris, Sportsman, Whitstable

„Nyáron egyszerű ételeket készíteni sokkal könnyebb. Veszek egy cukkinit, hámozóval szalagokra szeletelem, meglocsolom jó olívaolajjal, lime-lével, sóval és néhány zöldfűszerrel, hagyom öt percig, és lenyűgöző lesz a végeredmény. A legjobb, ha a saját kertedből van a cukkini, annak sokkal jobb illata van: szerintem mentás és kissé szarvasgombás is” – vallja Harris. 

Paradicsomsaláta

Mark Birchall, Moor Hall, Aughton, Lancashire

„Nyaranta fantasztikus paradicsomokat kapok egy Southport melletti termelőtől. Lehúzom, meghámozom és feldarabolom, bevonom olívaolajjal, citromhéjjal, sóval és pácolt mogyoróhagymával, és adok hozzá egy kis juhsajtot. Nagyszerű saláta, főleg sült makréla mellé” – javasolja a világhírű séf.

Pástétom füstölt makrélából

Sally Abé, Harwood Arms, London

„Csak néhány hozzávaló kell bele: füstölt makrélafilé, egy evőkanál crème fraîche, citromlé, só és torma. Ne keverd túl, jó, ha kissé darabos, és lassan adagold a crème fraîche-t, hogy megfelelő állagú legyen” – részletezi a szabályokat a séf.

Oszd meg másokkal is!
Mustra