Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe. Nálunk vega változatban készült, de a húsevők számára is vannak tippjeink!

A piláf egy keleti egytálétel, ami rizsből és a leggyakrabban kockára vágott, párolt húsokkal, sokszor birkából készül. A rizst általában zsiradékon megfuttatják, majd fűszeres alaplében puhítják meg. Különféle húsok, gyümölcsök és zöldségek színesítik a piláfot, nálunk egy kis barack és gomba is került bele. 

Rizses hús egzotikus változatban.
Rizses hús egzotikus változatban.boblin

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.5 bögre aszalt sárgabarack
  • 0.5 bögre pirított mandulaszelet
  • 1 bögre felszeletelt erdeigomba-keverék (barna csiperkével is helyettesítheted)
  • 1 bögre barna rizs
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 csokor összevágott friss petrezselyem
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kardamom, csilipor és kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át a rizst egy evőkanál forró vajon, és főzd az alaplében 45 percen át, kis lángon. Közben a másik evőkanál vajra dobd a hagymát, a gombát és a felkockázott barackokat. Sózd, borsozd, fűszerezd, és adj a keveréknek 5 percet. Ha a rizs elkészült, kanalazd át a gombák mellé, és kevergesd kis lángon még 8-10 percen át. (Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet is.) 

Friss petrezselyemmel és pirított mandulaszeletekkel tálald. Ha hússal készítenéd, 30 dekányi csirkecombfilét keverj a hagyma és gomba keverékéhez, majd kifehéredésig süsd, és ezek után add hozzá a rizst. 

kapcsolódó Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?
Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.

2020. január23., 09:24

A gránátalmás-kukoricás kuszkusz a pirított magvaktól lesz még ropogósabb

A gránátalma és a kukorica sokkal jobb páros, mint gondolnád, és ha úgy érzed, nem elég mellé az alaplében puhult kuszkusz, egy adag mentával és tonhallal tedd még izgalmasabbá.

2021. január13., 06:04

Mustra