Így néz ki Erzsébet királynő napi menüje – bevállalnád?

Ha az ember királynőnek születik, nem sok gondja van a menüvel, csak kiválasztja reggelente a legfinomabb fogásokat, és a szakácsai elkészítik neki. Nem korlátozza sem az idő hiánya, sem az anyagiak, azt kér, amit akar. Gondoljuk mi. De vajon ll. Erzsébet él ezekkel a lehetőségekkel? Egykori szakácsa, Darren McGrady mondta el, mik a királynő kedvencei, és hogy néz ki egynapi menüje.

Darren évtizedeken át, egészen 1993-ig dolgozott a királyi családnak, és azt mondja, az jelentette neki a legtöbbet, ha a királynő egy-egy étkezés után megköszönte a munkáját. A BBC kérdésére a séf elmondta, miket fogyaszt egy átlagos napon ll. Erzsébet.

„Ha a királynő Londonban van, a palotában, akkor gabonafélékkel kezdi a napot, amiket egy kis tejjel magának készít el – kezdi a séf. – Ebédre, ha egyedül van, nem igazán fogyaszt szénhidrátokat. A legtöbbször nem eszik burgonyát, tésztát és rizst, helyettük inkább grillezett halat vagy csirkét eszik zöldségekkel és salátával.”

GettyImages-130586427
Pool / Getty Images Hungary

Délutáni teáján már egy kicsit jobban elengedi a gyeplőt: ilyenkor minden egyes nap pogácsa és kétféle sütemény biztosan kerül az asztalra.

A pogácsa mellett mindig van sütemény: egy nagyobb és egy-egy kisebb adag. A nagyobb sokszor csokoládétorta vagy mézes-tejszínes piskóta, a kisebb egy kis málnás tartlet vagy csokoládés eklerfánk” – részletezi a szakács, aki azt is hozzátette, hogy ez még nem minden, hiszen a délutáni teán a sütemények mellett kétféle szendvicset is felszolgálnak.

A nap utolsó étkezése a bennfentes szerint ugyanolyan egyszerű szokott lenni, mint az ebéd: valami könnyű, zöldséges fogás. Ha pedig vendégeket vár, a királynő 3 fogásos vacsorát kér. „Volt egy királyi menüfüzetünk, amelynek segítségével egyszerre háromnapos menüket készítettünk. Ezeket Erzsébet jóváhagyta és esetenként kiegészítette. A bal oldal tetején voltak az ebédjavaslatok, az oldal alján a délutáni tea, majd jobbra a vacsora. Két fogást javasoltunk, amelyek közül a királynő egy kis vonallal húzta át azt, amelyiket nem kérte. Ha valahová vacsorára volt hivatalos, az egész oldalt áthúzta. Ha pedig vendégeket várt, annyit írt oda, hogy + 2 vagy + 3” – árulta el az egykori konyhafőnök.

Most ez tetszik neki, vagy nem?
Most ez tetszik neki, vagy nem?Serge Lemoine / Getty Images Hungary

Az is kiderült, hogy a királyi családnak van egy kertje, ahonnan a szakácsok a zöldségeket és a gyümölcsöket kapják, és Darren visszaemlékezései szerint ő és királynő egyaránt nagyon lelkesedtek a kiskertből érkezett, friss alapanyagokért. Ezekből a napi fogások mellett rengeteg lekvár készült a család számára.

A királynő egyik kedvence a whiskyvel készült marhahús tejszínes-gombás szósszal. A fogáshoz a kertben termett gyökérzöldségeket szolgálták fel – emlékszik vissza a királynő szakácsa.

A séf azt is elárulta, hogy milyen édességet szeret a legjobban ll. Erzsébet. „A királynő imádja a csokoládét, tehát az étlapra bármi kerülhetett, aminek köze volt a csokoládéhoz. Szereti a csokoládés-fahéjas pitét, a csokoládéhabot is, de volt olyan vörösboros-marhahúsos étel a királyi étlapon, amibe szintén került egy kevés csokoládé.”

Az egyetlen dolog, amit biztosan nem használhattunk a királynő ételeiben, az a fokhagyma volt. Ha egyedül vagy a vendégeivel evett, akkor egyáltalán nem adtunk fokhagymát a fogásokhoz, de ha Fülöp herceg egyedül étkezett, akkor az ő menüjébe bátran használhattuk” – tette hozzá a királynő konyhafőnöke.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek