Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és három-négy a másikon, persze vastagságtól függően, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem. Ezzel tényleg megvagy maximum fél óra alatt, miközben egészséges, elegáns és nem mindennapi fogás került az asztalra.

Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.

Azért ez elég pöpec tálalás.
Azért ez elég pöpec tálalás.kcline

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 lazacszeletek
  • a hal előkészítéséhez lime, só és bors
  • 4 marék spárga
  • 1 csésze füstölt sajt lereszelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
  • olaj a hal sütéséhez
  • 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.

A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját. 

A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára. 

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Nyári lazacburger lime-os majonézzel és uborkával

Egy kicsit különlegesebb lesz a szendvics a lime-mal és sült fokhagymával ízesített majonéztől, így nem is nagyon lesz szükség más aromás ízesítőre ebben a szendvicsben.

2021. július30., 10:44

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

2021. július22., 10:24

Lazac narancsos szósszal, parmezánbundában

Azért szeretjük ezt a sült halas fogást, mert ha itt vendéget várunk, akkor is nagyon finom, mint ahogy hétköznapi vacsoraként és az ünnepi asztal közepén is remekül megállja a helyét. Az pedig, hogy ennyire gyorsan elkészül még egy hatalmas érv mellette.

2021. november22., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek