Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ami az autók között a vitathatatlanul férfias Mustang, valami olyasmi az ételek között a stew. Egy lazán, gondolkodás, méricskélés nélkül összedobott, barna sörrel ízesített fogás, ami úgy nagyon finom, hogy közben szinte magától készül el. Az eredmény tökéletes, miközben a konyhába is alig kellett bemenni hozzá. Macsó fogás, na.

A magyar pökölt angol megfelelője a stew, de akár a gulyáshoz is hasonlíthatnánk, mert ebbe bizony többféle zöldség is kerül. Német testvére az Eintopf, szlovákul maďarský perkelt románul tocană, de még a franciáknak is van több húsos raguja, például a bárányból készült navarin. Pörköltféléből tehát minden országnak van legalább egy sajátja, de ilyen laza, barna sörös talán nincs egyiknek sem. Hazájában is a vörösboros a legnépszerűbb, ír változatban pedig birkából készítik. Ha ezzel megvagy, lehet a boros változat a következő projekt. 

A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.
A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 deka marhalábszár felkockázva
  • 1 nagy evőkanál sertészsír
  • 1-1 darab vöröshagyma, burgonya, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa (felkockázva)
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
  • 2 deci barna sör
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
Recept idők

Mi viszonylag kis adagban készítettük el, ha szeretnéd, duplázd a hozzávalókat, akkor az egész családnak jut belőle. 

Elkészítés:

Forgasd meg a lisztben a felkockázott húst, majd pirítsd meg a zsiradékon. Ha ezzel megvagy, mehet hozzá a zölsdégeken kívül minden összetevő.

Hagyd egy órán át kis lángon fedő alatt puhulni, utána dobd mellé az összevágott zöldségeket, azokkal is főzd egy fél órán keresztül. Krumplipürével vagy friss kenyérrel tálald. 

 

 

kapcsolódó Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mustra