Mi az a manukaméz, és miért kerül tízszeresébe a hagyományosnak?

Magyarországon egy kis üveg manukamézet 12 ezer forinttól egészen huszonezrekig vásárolhatunk meg. De mi ez egyáltalán, és mit tud? Megírja-e helyettük a szakdolgozatot, lefoglalja-e a gyereket, visszafordítja-e az idő kerekét, vagy mire jó ennyiért? Utánajártunk.

A leggyakrabban azt halljuk és olvassuk róla, hogy a manukamézet antibakteriális tulajdonságai különböztetik meg a hagyományos méztől. Ezenkívül felveszi a harcot a vírusokkal, gyulladásgátló és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Vásárlói sebgyógyításra, torokfájás csillapítására, a fogszuvasodás megelőzésére és az emésztési problémák javítására is használják. Ezek alapján valódi csodaszernek tűnik, pont mint az aloe vera vagy a pi-víz. 

Mi sem tudjuk, hogy az-e, de megnéztük, mások mit mondanak róla. 

A manukamézet a kizárólag Új-Zélandon megtalálható növényből, a Leptospermum scopariumból gyűjtik. A fehér, nektárral teli virág tavaszi pompájában vonzza magához a méheket erős, aromás illatával. Ebből a nektárból készül a sötét színű, krémes méz – szól a leírás, amely szerint a manukaméz egyedülálló hatóanyaga egy bizonyos metilglioxál, ami állítólag elpusztítja a baktériumokat, és segíti a sebek begyógyulását.

A mézet emésztőrendszeri panaszokra, a szervezet téli védelmére, szájápolásra, általános közérzet javítására ajánlják kúraszerűen, azaz napi használatra. A manukaméz attól is különleges, hogy bár más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással, amikor a kaptárból kiveszik őket, az ő esetükben ez a hatás nem tartós, a manuka esetében viszont igen.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a Magyar Diabétesz Társaság oldala ismertet egy kutatást, amelyben patkányok metilglioxált kaptak, majd tanulmányozták a glükóztoleranciájukat. Azt találták, hogy a metilglioxál hatására az állatoknál krónikusan fennmaradó csökkent glükóztolerancia alakult ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy a manukaméz rossz vagy átverés lenne, inkább csak úgy tűnik, hogy ez az összetevője nem általános csodaszer.

Vigyázzunk, hogy eredeti legyen
Vigyázzunk, hogy eredeti legyenpicture alliance / Getty Images Hungary

Eközben az interneten használók áradoznak a manukáról, külsőleg (bőrproblémákra) és belsőleg is (gyomorbántalmakra) csodálatosnak találják.

Mit mond erre a tudomány?

Jó kis édes placebo lenne? A laposföld-hívők nektárja? Úgy tűnik, nem. Valamit valóban tud, ám az mindenképpen érdekes, hogy többet tud-e a szintén egészséges, hagyományos méznél.

Antibakteriális hatását vizsgálva a kutatók rájöttek, hogy az elég magas, ám az új-zélandi mézek között sem egyenlő ez az érték. A Healthline további hat, tudományosan igazolt előnyt gyűjtött össze – ezek alapján sem lesz belőle gyógyszer vagy bármi, ami azt helyettesítheti, mégis tény, hogy sok egészségügyi panaszra jó hatással lehet.

# Segíthet a sebgyógyulásban: a helyileg alkalmazott manukaméz hatékonyan kezelte az égési sérüléseket, fekélyeket és a nem gyógyuló sebeket. Azt is kimutatták, hogy leküzdheti az antibiotikumokkal szemben rezisztens fertőzések törzseit, például az MRSA-t.

# A száj egészségére is jótékony hatása lehet. A kutatások azt mutatják, hogy gátolja a szájüregben megtalálható baktériumok növekedését, amelyek ínygyulladást és fogszuvasodást okozhatnak. A finomított cukorral ellentétben nem igazolták, hogy fogszuvasodást okozna.

# Torokfájás esetén is bevethetjük: a kutatások azt mutatják, hogy megtámadja a fájdalmat okozó baktériumokat, különösen kemoterápiás vagy sugárterápiás betegekben.

# A gyomorfekély ellen is dolgozik: a szakemberek szerint a manukaméz erős antibakteriális hatásai elősegíthetik a H. pylori által okozott gyomorfekély kezelését. Megakadályozhatja az alkohol által kiváltott gyomorfekélyeket is. Ez nem azt jelenti, hogy meg is fogja akadályozni, de jótékonyan hat ott, ahol az alkohol károsít.

Néhány kanállal elég belőle naponta
Néhány kanállal elég belőle napontaLazingBee / Getty Images Hungary

#Az irritábilis bél szindróma (IBS) gyakori emésztési rendellenesség. Kapcsolódó tünetei közé tartozik a székrekedés, hasmenés, hasi fájdalom és szabálytalan bélmozgások. A kutatók felfedezték, hogy a rendszeresen fogyasztott manukaméz segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket.

# Pattanásos bőrre is jó hatással lehet, tekintettel antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaira.

Mégsem minden esetben ajánlott

A legtöbb ember számára a manukaméz biztonságosan fogyasztható, ám a cukorbetegek, a mézre allergiások és a csecsemők számára nem ajánlják a fogyasztását.

Fun fact

Statisztikák szerint évente 1700 tonna valódi manukamézet állítanak elő, ezzel szemben az egész világon 10 ezer tonnát értékesítenek belőle. Hogyan lehetséges ez? Csodaszer, amely osztódni képes, az ufók duplikálják, vagy a méhek lennének szokatlanul kegyesek? Nos, az a valószínűbb, hogy inkább a hamisítók jöttek rá, hogy ebben üzlet van.

Na de mitől ilyen drága?

Röviden: mert megveszik ennyiért... De a Business Insidernek egy szakértő más érveket is mondott:

„Maga a növény nagyon ritka, és a méhek dolga sem könnyű, mert a virág csak 12 napig nyílik. Ráadásul néha helikoptereket kell használni a méz összegyűjtésére” – mondta el a portálnak a manukára szakosodott egyesület szakértője, John Rawcliffe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek