Simán készítheted áruházban kapható friss gombákból vagy akár fagyasztott gombakeverékből, a lényeg, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat. Gombát enni egyébként mindig jó ötlet: alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít.
Fun fact: jelenlegi adatok szerint a világ legnagyobb és egyik legidősebb élőlénye épp egy, a kalapos gombák fajába tartozó mézgomba, ami már legalább 2000 éves és több mint 10 ezer négyzetméter kiterjedésű területen él.
Hozzávalók 3 személyre
- 1 nagy evőkanál vaj
- 2 bögre erdei gombák apróra vágva
- 1.5 deci tejszín
- 1-2 csipet majoranna és rozmaring
- ízlés szerint só és bors
- 5 deci víz
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- csirkeleveskocka (még jobb, ha víz helyett csirkealaplét használsz)
- 2 evőkanál aszalt vörös áfonya (a tálaláshoz)
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés:
Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a gombát és a hagymát, párold folyamatos keverés mellett úgy 5 percig. Fűszerezd és ízesítsd a leveskockával, fűszerekkel, sóval és borssal, majd mehet hozzá a víz, hagyd főni benne legalább még 10 percet. Ha krémesen szeretnéd, turmixold, ezek után tedd fel főni újra, sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Ha úgy szeretnéd, hogy maradjanak benne a gombafalatok, akkor turmixolás nélkül add hozzá a tejszínnel elkevert keményítőt vagy lisztet. Onnantól már 2-3 perc is elég neki.
Az aszalt vörös áfonyát forgasd meg egy kis vajon egy seprenyőben, szórd meg frissen őrölt borssal, tálaláskor szórd a tetejére. A finom, fanyar és édeskés áfonya szuper mellette, de nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval, céklacsipsszel és akár fűszeres kenyérkockákkal is.
Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!
Tovább olvasom