Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

Ha egy ázsiai hangulatú, könnyű levesre vágysz, ami ráadásul egészséges is, akkor ezt próbáld ki. A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, főleg, ha egy adag grillezett, vajas pirítóssal tálalod.

A receptben szereplő udon tészta egy tipikusan japán, búzalisztből készült vastag tésztaféle, ami megfőzve nagyjából a makarónira hasonlít. Leggyakrabban tésztalevesekben használják, fogyasztása pedig természetesen evőpálcikával történik. Recept ide vagy oda, használhatsz helyette bármilyen tésztát, ami otthon van és szerinted illeni fog a levesedbe.

Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.
Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.sveta_zarzamora

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 marék száritott shiitake gomba
  • 20 deka udon tészta
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre laskagomba felszeletelve
  • 3 szál zöldhagyma összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Forrázd le a gombákat, majd hagyd addig állni, amíg megpuhulnak. Ezek után szűrd le úgy, hogy a levét megtartod, a gombákat pedig szeleteld vékony csíkokra. Öntsd a gombalevet és a zöldséglevest egy lábasba, add hozzá a fűszereket és a fokhagymát, ezután forrald fel a keveréket. Öt perc múlva add hozzá a gombákat, a tésztát, az újhagymát és lassú tűzön főzd, amíg a tészta elkészül. Könnyű és nagyon különleges leves lesz belőle, tele egy rakás egzotikus ízzel és ázsiai hangulattal.

Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem? Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Toszkán leves articsókával és parmezánnal – ezt fél óra alatt összedobod

Ha szereted az olasz fogásokat, de spórolnál a szénhidrátokkal, akkor neked találták ki ezt a remek, zöldséges levest. Azt nem állítanánk, hogy a burgonyás finomságból teljesen hiányoznak majd a kalóriák, de semmi pasta, semmi pizza, csak rengeteg zöldség és kétféle sajt adja a leves gerincét, így nyugodtan mehet a házi szakácskönyv egészséges receptek fejezetébe.

2021. október5., 09:20

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Gombapörkölt baconnel, a legegyszerűbben – friss, kovászos kenyérrel tunkold ki!

Ha húsmentes napot tartanál, vagy épp egy nagy adag gombához jutottál hozzá akciósan, dobd össze ezt a gyors zöldségpörköltet, nem fogod megbánni. Baconnel és anélkül is finom, maximum előző változatban nem vegetáriánus. Galuskával, gnoccival, tésztával is remek, főleg, ha egy nagy kanál hideg tejföl is kerül a tetejére.

2021. november16., 09:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Könnyű és isteni gombabolognai, parmezánnal a tetején

Húsmentesen legalább olyan finom ez a fogás, mint a hagyományos változatban. Ha marad egy kevés ragu, másnap reggel kanalazd kenyérszeletekre, és készíts belőle egy olaszos melegszendvicset!

2021. november25., 07:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek