Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Vega változatban is elég laktató, de arra is adunk tippet, mit készíts mellé húsevőknek.

A kecskecsajt kifejezetten gazdag fehérjében, a lencse pedig egy lassan felszívódó hüvelyes, ami sokáig eltelít. A tököt meg csak szeretjük, föleg, amikor az édeskés tökfalatok a pikáns-sós kecskesajttal keverednek, mint ebben a menő, őszi salátában. 

Húsevőknek süss mellé csirkét.
Húsevőknek süss mellé csirkét.sveta_zarzamora

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 bögre felkockázott sütőtök
  • 1 bögre lencse
  • 4 evőkanál morzsolt kecskesajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Tedd fel a lencsét főni sós vízben, még jobb, ha alaplét használsz a főzéshez. Ha elkészült, tedd egy tálba a főtt lencsét, ízesítsd sóval, borssal, fehérborecettel, majd még melegen egy evőkanál vajat is adj hozzá.  

Közben vágd a tököt kis kockákra, főzd meg azt is (ennek ideje a szeletek méretétől függ). Forgasd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon a fokhagymával, sóval és egy kanál mézzel. Ha elkészült, a tök édeskés mázat kapott, kanalazd a lencse tetejére. 

Kész a meleg salátád alapja, ami egy kis tetejére mozsolt kecskesajttal lesz tökéletes. Ha szeretnéd még egészségesebbé tenni, friss petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel turbózd fel. 

Húsevőknek tálalhatod köretként: dobj a vajas serpenyőbe néhány csirkecombot egy kis rozmaringgal, néhány kanál olajjal és fokhagymaszeletekkel. Ha elkészült, mehet a saláta mellé. Köretnek. 

kapcsolódó Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!
Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

A spanyoloknak is van véleménye a lencséről, ami állagában ugyan hasonlít a mi főzelékünkre, mégis más. Érdemes kipróbálni a lencsét Andalúz módra.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kecskesajtos kekszek áfonyalekvárral

Reggelire, vendégvárónak és bármilyen alkalomra, amikor jól jön egy különleges snack – ez a fogás egyszerűen tökéletes.

2021. július9., 12:52

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Görög lencseleves – kedvencünk mediterrán ruhában

Mi úgy vagyunk vele, hogy a levesekből bármikor jöhet egy-egy új változat. Ezt egy szelet pirított, vajas kaláccsal tálaltuk, és remek volt a sós-fűszeres falatok mellett az édeskés, kicsit ropogós kísérő.

2021. február27., 06:00

Téli tökös-almás saláta: halak mellett is kipróbálhatod

A tárkony és a citrom a domináns fűszerei ennek a salátának, amitől tökéletes kísérője lesz ez a fogás a legegyszerűbb grillezett halszeletnek is.

2021. január10., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mustra