Na most akkor meg kell mosni a gombát, vagy sem?

Évtizedek óta folyik róla a vita, hogy főzés előtt meg szabad-e mosni a gombát. Sok szakács határozottan nemmel válaszol a kérdésre – de valójában tévednek. Elmondjuk, miért.

Kevés olyan étel van, melyről úgy tartják, nem szabad főzés előtt megmosni. A közvélekedés leggyakrabban a gombát említi ezek között, ugyanis sokan attól tartanak, hogy a mosással veszíthet jellegzetes ízéből és állagából. Mark Bittman ismert gasztronómiai újságíró, több mint húsz könyv szerzője szerint azonban ez tévedés.

Nyugodtan öblítsd le

A legtöbben azért hiszik, hogy főzés előtt tilos a gombát megmosni, helyette elegendő egy törlőkendővel vagy konyharuhával alaposan áttörölgetni, mert úgy gondolják, a húsa túl sok vizet szív magába, ezért romlik az állaga, veszít az ízéből és a frissességéből. Igaz, hogy a gomba porózus állagú, egy rövid öblítéstől azonban nem szenved kárt. Csak akkor kezdi szivacsként magába szívni a vizet, ha állni hagyod benne. Az ízt sem lehet lemosni a gombáról, hiszen az ízért felelős glutamát a sejteken belül helyezkedik el.

Megmossuk vagy se a gombát?
Megmossuk vagy se a gombát?3sbworld / Getty Images Hungary

Valójában sokkal gyorsabb és egyszerűbb folyóvízben gyorsan leöblíteni a gombafejeket, mint azzal vacakolni, hogy alaposan áttörölgessük őket. Nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb, ha megszabadítod őket minden rájuk rakódott szennyeződéstől. Ne hagyd tehát, hogy a téves hiedelmek becsapjanak, inkább készíts egy finom rántott gombát vagy gombapörköltet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek