Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tazsin (tajine, tagine), ami saját főzőedényéről kapta nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagból készült, többnyire mázas sütőtál tulajdonképpen egy slow cooker, amiben a fogások szinte végtelen variációja készülhet. Most egy izgalmas, csirkés, gyümölcsös és nagyon fűszeres változatot mutatunk!

A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.

Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.

Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.
Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.Elena_Danileiko

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló csirke felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 deci olívaolaj
  • 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
  • 1 közepes csésze mazsola
  • 1 közepes csésze méz
  • 1 gránátalma
  • 1 bio citrom
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.

Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )

Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.

Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve. 

Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod. 

Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t! Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!

Kivan a lencsefőzeléktőll? Nem hibáztatjuk! Főzzön tagine-t Steiner Kristóffal, aki bebizonyítja, hogy a lencsében több a lehetőség, mint gondolná.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás spenótos csirke – egy nagy adag olvadt sajtot is keverj bele!

Ha a végén mozzarellagolyókat is adsz ehhez a fokhagymás-spenótos fogáshoz, még finomabb lesz a mellé kínált házi tészta tetején. Ha a tésztának nem vagy a rajongója, süss mellé édesburgonyát, vagy tálald fűszeres rizzsel!

2021. november26., 07:04

Rántott csirkecsíkok mézes-csípős-szójaszószos mártogatóssal

A rántott csirke olyan klasszikus, amit a legválogatósabb felnőttek és gyerekek is örömmel befalnak, ha pedig felnőttek is kapnak belőle, ezt a csípős dipet készítsd el hozzá.

2021. október28., 11:24

Készítsd a rántott húst kukoricapelyhes panírral, nem fogod megbánni!

Ropogós és isteni lesz a végeredmény, főleg akkor, ha egy pár órára előtte egy szójaszószos-barna cukros, enyhén csilis marinádba teszed a szeleteket. Az édeskés-különleges hús tetején a ropogós kukoricapehely tényleg új szintre emeli a kedvencedet.

2021. november6., 07:04

Még egy remek tejfölös-sajtos: csirkemell fokhagymásan, őszi fűszerekkel

A csirkemellről tudjuk, hogy a húsok között az egyik legjobb választás, de egymás között azért bevallhatjuk, hogy könnyen lesz belőle száraz, unalmas fogás. De nem ezzel a recepttel: ebben a sajtos-tejfölös változatban még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem a csirkemell rajongói.

2021. október29., 09:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek