Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tazsin (tajine, tagine), ami saját főzőedényéről kapta nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagból készült, többnyire mázas sütőtál tulajdonképpen egy slow cooker, amiben a fogások szinte végtelen variációja készülhet. Most egy izgalmas, csirkés, gyümölcsös és nagyon fűszeres változatot mutatunk!

A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.

Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.

Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.
Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.Elena_Danileiko

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló csirke felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 deci olívaolaj
  • 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
  • 1 közepes csésze mazsola
  • 1 közepes csésze méz
  • 1 gránátalma
  • 1 bio citrom
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.

Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )

Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.

Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve. 

Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod. 

Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t! Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!

Kivan a lencsefőzeléktőll? Nem hibáztatjuk! Főzzön tagine-t Steiner Kristóffal, aki bebizonyítja, hogy a lencsében több a lehetőség, mint gondolná.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Vargányás csirkeragu pirított mogyoróval – a köreten nem kell sokat gondolkodnod

Egy ennyire különleges fogás mellé elég egy jó vajas burgonyapüré vagy párolt rizs.

2021. szeptember5., 10:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

2021. szeptember3., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek