Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj? Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki először sütötte meg ezt a desszertet, mi pedig ismeretlenül is körberajongjuk őt.

„A sodó? Jó! A lekvár? Jó! A hús? Jó!” – mondta a Jóbarátokban Joey, miközben egy elrontott angol trifle-t kanalazott. Valami ilyesmi jut eszébe az embernek erről a süteményről még talán akkor is, ha soha nem evett belőle. Mitől ne lenne isteni? A banán? Jó! A mogyoróvaj? Jó! A pite? Jó!

Ez a verzió pudingporral készül, hogy a kezdők se maradjanak ki az élményből – így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható. 

Hidegen, tejszínnel a legfinomabb
Hidegen, tejszínnel a legfinomabbelena_hramowa

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 15 deka vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 deci tej
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 7 evőkanál cukor a karamellhez és a pudinghoz
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére

  • 2 deci habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 marék mogyoró
Recept idők

Állítsd össze a tésztát a vajból, a lisztből és a tejfölből, majd tedd negyedórára a hűtőbe. Ezek után nyújtsd vékonyra, tedd a piteformába, szurkáld meg. Mehet rá egy sütőpapír, és ha nagyon profi vagy, babból vagy lencséből egy nehezék, így biztosan nem emelkedik meg a sütőben. Süsd 20 percen át, illetve amíg aranybarna lesz, majd tedd félre. 

Amíg sül, készüljön el a puding, éppen úgy, ahogy a zacskóján olvasható, vagyis előbb egy kis tejjel keverd el a cukros pudingport, és csak ezek után add a maradék meleg tejhez. Ha már sűrű, keverj hozzá egy kis kanál sót és két evőkanál mogyoróvajat. 

Készíts karamellt kis lángon 3 evőkanál cukorból. Amikor már aranybarna, adj hozzá egy kanál vajat, aztán forgasd meg benne a banánszeleteket. Ez a keverék mehet a pitetésztára, majd kanalazd rá a mogyoróvajas krémet. Ha ez kész, tedd a hűtőbe a süteményt. Közben verd fel a tejszínt két evőkanál cukorral, illetve pirítsd meg a mogyorót. 

Ha a süti kihűlt, kanalazd rá a tejszínt, végül szórd meg a mogyoróval. 

Miért görbe a banán? Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

2021. szeptember3., 10:24

Hidegen készülő banánhajópite – ehhez a remek desszerthez nem kell a sütőt bekapcsolnod

Nincs sütő, nincs fölösleges hőség a lakásban, mégis elkészül a desszert. Mi ez, ha nem varázslat?

2021. július1., 10:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Egyszerű kókuszos pite – grillezett ananásszal és vaníliafagyival érdemes tálalnod

Ha egy kis egzotikus hangulatra vágysz, és valami újat próbálnál ki az almás pite után, készítsd el ezt a kókuszos változatot.

2021. szeptember4., 10:44

Jeges banános-mogyoróvajas smoothie – ez a reggeli rengeteg energiát ad majd

Egy igazi sűrű, reggeli finomság, ami tökéletes akkor, ha csak néhány perced van. Tarts a fagyasztóban mindig néhány karika banánt, így másodpercek alatt elkészül az egészséges fagyihelyettesítő.

2021. június26., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek