Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj? Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki először sütötte meg ezt a desszertet, mi pedig ismeretlenül is körberajongjuk őt.

„A sodó? Jó! A lekvár? Jó! A hús? Jó!” – mondta a Jóbarátokban Joey, miközben egy elrontott angol trifle-t kanalazott. Valami ilyesmi jut eszébe az embernek erről a süteményről még talán akkor is, ha soha nem evett belőle. Mitől ne lenne isteni? A banán? Jó! A mogyoróvaj? Jó! A pite? Jó!

Ez a verzió pudingporral készül, hogy a kezdők se maradjanak ki az élményből – így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható. 

Hidegen, tejszínnel a legfinomabb
Hidegen, tejszínnel a legfinomabbelena_hramowa

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 15 deka vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 deci tej
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 7 evőkanál cukor a karamellhez és a pudinghoz
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére

  • 2 deci habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 marék mogyoró
Recept idők

Állítsd össze a tésztát a vajból, a lisztből és a tejfölből, majd tedd negyedórára a hűtőbe. Ezek után nyújtsd vékonyra, tedd a piteformába, szurkáld meg. Mehet rá egy sütőpapír, és ha nagyon profi vagy, babból vagy lencséből egy nehezék, így biztosan nem emelkedik meg a sütőben. Süsd 20 percen át, illetve amíg aranybarna lesz, majd tedd félre. 

Amíg sül, készüljön el a puding, éppen úgy, ahogy a zacskóján olvasható, vagyis előbb egy kis tejjel keverd el a cukros pudingport, és csak ezek után add a maradék meleg tejhez. Ha már sűrű, keverj hozzá egy kis kanál sót és két evőkanál mogyoróvajat. 

Készíts karamellt kis lángon 3 evőkanál cukorból. Amikor már aranybarna, adj hozzá egy kanál vajat, aztán forgasd meg benne a banánszeleteket. Ez a keverék mehet a pitetésztára, majd kanalazd rá a mogyoróvajas krémet. Ha ez kész, tedd a hűtőbe a süteményt. Közben verd fel a tejszínt két evőkanál cukorral, illetve pirítsd meg a mogyorót. 

Ha a süti kihűlt, kanalazd rá a tejszínt, végül szórd meg a mogyoróval. 

kapcsolódó Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Jeges banános-mogyoróvajas smoothie – ez a reggeli rengeteg energiát ad majd

Egy igazi sűrű, reggeli finomság, ami tökéletes akkor, ha csak néhány perced van. Tarts a fagyasztóban mindig néhány karika banánt, így másodpercek alatt elkészül az egészséges fagyihelyettesítő.

2021. június26., 10:24

Hidegen készülő banánhajópite – ehhez a remek desszerthez nem kell a sütőt bekapcsolnod

Nincs sütő, nincs fölösleges hőség a lakásban, mégis elkészül a desszert. Mi ez, ha nem varázslat?

2021. július1., 10:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Gyors banánkrémleves ropogós kesudióval

Egy remek, krémes leves, ami tökéletes a ropogós kesudióval, vagy akár mandulával a tetején, akkor is, ha azok egy kicsit sósak.

2021. november19., 07:04

Gyors nyári almás-vaníliás feketeribizli-pite

Csak egy kis keverés-kavarás, egy nagyon kevés gyúrás, és máris kész ez a remek pite, ami a vaníliától és egy kevés rumtól lett még finomabb.

2021. szeptember3., 10:48

Mustra