Íme a brownie inverze: Körtés blondie kétféle csokival

Blondie-nak nevezhetünk minden olyan brownie-t, amiből valaki kihagyta a lényeget: az olvadós étcsokoládét és a kakaóport. És hogy mi lett az egészből? Valami egészen más, de még mindig nagyon finom édesség.

Ez az egész blondie-zás a brownie-k után megszületett hóbortnak tűnik, amit valaki akkor talált fel, amikor nem volt otthon kakaópor, miközben már megígérte a gyereknek a csokis édességet. Hát nem egészen így történt. A régi szakácskönyvek szerint a „szőke” sütik jóval a brownie-k előtt születtek meg – utóbbi csak akkor vált népszerűvé, amikor a kakaó és a csokoládé széles körben elérhetővé vált. Már bőven léteztek a sűrű, vajas-vaníliás sütemények, amikor 1897-ben a brownie-t először említették egy receptkönyvben.

A blondie sokkal sűrűbb és vajasabb, mint a mi gyümölcsös piskótáink. Rengetegféleképpen variálhatók, amik közül mi most egy körtés-csokis változatot mutatunk.

Többféleképpen tálalhatod.
Többféleképpen tálalhatod.Instagram/myplaceforcakes

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 deka vaj
  • 25 deka liszt
  • 25 deka barna cukor
  • 1 nagy evőkanál kristálycukor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 15 deka aszalt körte apróra vágva
  • 1 táskanál sütőpor
  • 1 tábla fehér csoki
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat, utána tedd félre hűlni. Közben dobd a tojásokat egy nagy tálba, keverd össze a cukrokkal, majd mehet hozzá a már langyos vaj, a vanília és a só. Ezek után óvatosan forgasd bele a lisztet, a sütőport, a szárított körtét és végül a csokoládédarabokat. Tedd egy kisebb szilikontepsibe, és süsd nagyjából 30-40 percig, sütőtől függően.

Menőzhetnénk tovább a kifejezéssel, de gyakorlott háziasszonyok már úgyis látják, hogy ez egy egyszerű, sűrű kavart süti, jó marketinggel. 

Tálalhatod meleg, szegfűszeges-körtés raguval, karamellel és házi tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel, vagy egy tábla étcsoki és néhány evőkanál tejszín keverékével leöntve. Mindegyikkel jó, de ezek nélkül is azonnal elfogy. 

Szőke brownie eperrel és gyömbérrel Szőke brownie eperrel és gyömbérrel

Blondie, a brownie szőke húga, brutális mennyiségű fehér csokival, epresen, gyömbéresen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Katalin hercegné kedvence, a sticky toffee pudding almás változatban is remek

Ez a klassz datolyás desszert mindjárt nyári hangulatot kap egy kevés apróra kockázott almától. Nem volt mese, ki kellett próbálnunk egy adag rumos tejszínhabbal a tetején.

2021. augusztus12., 10:44

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Egyszerű sóskaramell-süti – forró, mandulalikőrös eperraguval érdemes tálalnod

A mellé kínált a gyümölcsraguhoz nem kell semmi mást tenned, csak egy kevés vajjal összeforralni a felkockázott epreket, és egy kevés amarettóval megbolondítani a végén. Remek lesz a jéghidegre hűlt karamellás süti tetején.

2021. május19., 10:44

Narancsos-ricottás kevert süti nyárra – limoncellós tejszínhabbal dobd fel!

A vendégek előtt is vállalható, ráadásul szuper egyszerű, nyári gyümölcsös sütit hoztunk, amibe ha épp van otthon, egy adag őszibarack is kerülhet.

2021. július23., 12:52

Sárgadinnyecrunch – gyors süti az egyik legnagyobb nyári kedvencünkkel

Ez a gyümölcs süteményekben is remek, ha kihűlt, sokkal intenzívebben lehet érezni az ízét. Ha mégis langyosan tálalnád, egy kanál citromfagyit ne hagyj ki a tetejéről.

2021. augusztus5., 11:24

Fehércsokis sütik vajas pattogatott kukoricával

Ha egy kis izgalmakat vinnél ezekbe a klasszikus, puha vajas kekszekbe, dobja  tésztába két marék pattogatott kukoricát, így lesz benne egy extraizgalmas, ropogós hozzávaló. Míg a fehér csokisnak a kukorica, az étcsokisnak a tejkaramell-kockák és a sósperec-darabkák állnak a legjobban.

2021. október2., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek