A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

A paella tradicionális spanyol rizsétel, ami számtalan formában létezik, és természetesen minden háznak megvan a saját receptje. Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle. Legalábbis nálunk – a spanyolok inkább ebédre fogyasztják.

A tradicionális paella sokféle zöldséggel és különböző húsokkal és tenger gyümölcseivel is készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol területről (vagy épp az utca melyik szakácsától) származik. Leggyakoribb fűszere a sáfrány,  autentikus változatban szabad tűzön készül, és egyenesen a serpenyőből fogyasztandó. 

Ez a fogás római és arab hatásra született meg: a rómaiaktól származik a készítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrának pedig a rizst köszönheti. A laza spanyolok pedig már csak beledobáltak mindent, ami a kamrában volt.

A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.
A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.Zufar Kamilov

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 deka csirkecomb vagy csirkemell darabolva
  • 1 kisebb csészényi kolbászkockák
  • ízlés szerint sáfrány, só és bors
  • 20 deka rizs
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 apróra vágott paradicsom
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 10 deka garnélarák (tisztított)
  • 10 deka zöldborsó
  • friss petrezselyem és citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele az enyhén megsózott csirkehúst és a kolbászt. Süsd néhány percig kis lángon, majd add hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és cayenne-t, ízesítsd sóval és borssal. Néhány keverés után öntsd rá a levest és a bort, majd mehet bele a rizs és a sáfrány is. (Ha nincs sáfrányod, kurkumával is adhatsz neki élénksárga színt.)
Főzd alacsony lángon legalább fél órán át, amíg a rizs megpuhul. (Ha úgy látod, hogy sűrű, pótolhatod vízzel az elfőtt folyadékot.)

Amikor már majdnem kész, kóstold meg és fűszerezd még, ha szükséges, majd mehet a tetejére a garnéla és a borsó is. Adj még neki fedő alatt 8-10 percet, aztán tálalhatod is.

Díszítsd petrezselyemmel, és tálald citromkarikákkal.

Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

A takarításnál még jól jöhet, akár a rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti tunkolós: tejszínes őszi marharagu tökkel

Egy kicsit ázsiai hangulatban készült nálunk ez a fogás, ami annyira szokatlan, hogy a köreten nem is érdemes sokat gondolkodnod mellé. Tökéletesen elég hozzá egy adag naan, vagy épp párolt rizs.

2021. november23., 10:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

2021. szeptember24., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek