Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

Azt mondják, a vegánok évente legalább harminc állat életét mentik meg azzal, hogy sem húst, sem tejterméket nem fogyasztanak. Azon túl, hogy ezek szerint valódi életmentők, még ők sem járnak rosszul: a Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint akár plusz négy évet is adhat életünkhöz a vegán életmód.

Ez a finom, fűszeres olasz tészta arra bizonyíték, hogy vegánnak lenni nem is olyan bonyolult. Legalábbis nem nehezebb, mint egy lencsefasírtot összedobni.

Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.
Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.5Ph

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 deka durum penne
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 darab felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

A vegán fasírtgolyókhoz

  • fél doboz fehérbabkonzerv
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymaport
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát egy nagy adag sós vízben, és amíg elkészül, három evőkanál olajat melegíts közepes lángon. Amikor már forró, add hozzá a hagymát, majd úgy két perc után a paradicsomot, a paradicsompürét a cukrot. Ha szereted a csípőset, a szósz készítésénél nem kell visszafogod magad, mert tökéletesen illik hozzá a füstölt paprikapor, a Cayenne-por vagy más csípős ízesítő, ami otthon van. Nagyjából 5 perc után vedd le a tűzről, keverd hozzá a bazsalikomot, a sót és a borsot, fűszerezd ízlés szerint.

A húsgolyókhoz tedd egy aprítógépbe a babkonzervet, ami helyett akár vörösbabot vagy főtt lencsét is használhatsz. Add hozzá a sót, a fokhagymaport és a zsemlemorzsát, keverd el olyan állagúra, hogy golyókat tudj belőle gyúrni. (Ha van otthon friss petrezselyem, az is mehet a keverékbe.) Süsd meg a minifasírtokat bő olajban néhány perc alatt, majd keverd el a paradicsomos szószban, végül kanalazd a paradicsomos-húsos keveréket a tésztára.

Tálaláskor friss olasz fűszerekkel díszítheted, illetve kipróbálhatod a vegán parmezánt, a sörélesztőpelyhet is. Sajtnak ugyan nem tűnik, de ettől még jóízű kiegészítője ezeknek az ételeknek.

Nyugodtan tekints úgy erre a fogásra, mint egy alapra, amihez simán mehet még bármilyen fűszer vagy zöldség, ami otthon van. Feldobhatod olívabogyóval, articsókával, aszalt paradicsommal, de keverhetsz a paradicsomos raguba cukkinit, tofut vagy padlizsánt is. Pehely ide, cukkini oda, ez egy olyan vegán fogás, amitől simán jóllaknak majd a húsevők is.

kapcsolódó Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!
Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az eddigi legmegosztóbb kérdésünk eredményét összegeztük.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

2021. szeptember19., 12:52

Gyors ebéd: vargányás, húsos tészta tejszínesen

A legjobb akkor lesz, ha szánsz egy kis időt mellé egy házi tészta meggyúrására, de egy sütőtökös gnocchi mellett is remek. Ha pedig hétköznap dobnád össze, egy nagy adag olasz durumtészta sem szentségtörés ehhez a fogáshoz.

2021. október17., 11:24

Mustra