Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Az alma hatszor-tízszer gyorsabban romlik szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ami például tökéletes érv lehet arra, hogy összedobjunk belőle egy gyors desszertet, amit a sós karamell tesz majd különlegessé.

Egy finom, rétegezett sült alma lesz a végeredmény, egy édes, rusztikus keverékkel a tetején. Szépen kikanalazni képtelenség, de egyszerű desszertnek vagy édes vacsorának ettől még tökéletes.

Tejszínnel és fagyival is finom.
Tejszínnel és fagyival is finom.Theerapong Jirawacharadesh

Hozzávalók 4 személyre

Az almás réteghez

  • 6 darab alma
  • 1 citromból citromlé
  • 1 teáskanál fahéj

A lisztes borításhoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál porcukor

A morzsához

  • 1 csésze zab
  • 1 csésze liszt
  • 1 marék apróra vágott mandula
  • 4 evőkanál barna vagy kristálycukor
  • 10 deka kis kockákra vágott vaj

A karamellhez

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vajazz ki egy kisebb tepsit, majd tedd a megtisztított, citromban megforgatott, fahéjas almaszeleteket az aljára. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, szitáld ezt a keveréket vékonyan az almákra, utána tedd félre, amíg a morzsa is elkészül. Ettől úsznak majd végül az almák sűrű, krémes szószban, vizes almaléalap helyett.

A következő réteghez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot, a zabot és a mandulát. Szórd a keverékre, majd mehetnek a tetejére az apró vajkockák is. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig, azaz amíg a morzsa aranybarna lesz és az alma megpuhul.

Így is tökéletes, de ha szeretnél rá sóskaramell-réteget, készíts karamellt 4 evőkanál cukorból egy serpenyőben. Csak tedd fel kis lángon melegedni, majd amikor a cukor enyhén aranybarna, adj hozzá egy kis vajat, egy deci tejszínt és egy kis kanál sót. Keverd meg néhányszor, aztán kanalazd az adagok tetejére. Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére. 

Körtével és cseresznyével elkészítve is nagyon finom. 

Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

A zabpehelytől egészségesebb és extraropogós, pár perc alatt összedobható finomság a szezonkedvenc cseresznyéből.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Gyors nyári almás-vaníliás feketeribizli-pite

Csak egy kis keverés-kavarás, egy nagyon kevés gyúrás, és máris kész ez a remek pite, ami a vaníliától és egy kevés rumtól lett még finomabb.

2021. szeptember3., 10:48

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Almás szendvicssüti: egy kevés szerecsendióval és lime-mal tettük még izgalmasabbá

Ha almás sütiről van szó, nem csak a fahéjban érdemes gondolkodnod. Minden keleti fűszer remek mellette, ahogy a vanília, mazsola és akár egy kevés citrom és lime is. Itt egy egyszerű kevert süti alapja készült el egy gyors sajtkrémmel.

2021. augusztus10., 10:52

Sajtos-brokkolis tészta jó sok sajttal és házi, fokhagymás morzsával

Ha imádod a sajtos tésztát, és szeretnéd egy kicsit egészségesebb változatban kipróbálni, készítsd egy nagy adag párolt brokkolival vagy karfiollal. A fokhagymás házi morzsát ki ne hagyd a tetejéről!

2021. november25., 07:04

Mustáros-almás csirke fehérboros raguval – házi, gyúrt tészta tetején érdemes tálalnod

Egy kevés mustár jól áll az édeskés almafalatoknak és a pasztinák is fontos eleme a ragunak, ami jól harmóniába hozza a két egészen különböző ízt. Egy kevés mascarponétól pedig az egész sokkal krémesebb és még egy fokkal finomabb lesz.

2021. március10., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek