Innen a legszebb a tűzijáték: 7 kilátó, ahonnan az egész várost láthatod

Szeretnéd elkerülni a belvárosi tömeget augusztus 20-án, de nem akarsz lemaradni a tűzijáték legszebb pillanatairól? A Budai-hegységben ajánlunk panorámás helyszíneket.

A legszebb augusztus 20-ai tűzijáték élményét is elronthatja a hatalmas tömeg a belvárosban. Idén azt javasoljuk, hagyd magad mögött a legnépszerűbb helyszíneket, és célozz meg egy kilátót a Budai-hegységben, ahonnan nemcsak a kilátás biztosított, hanem a szép környezet is.

Normafa

Valószínűleg idén is az egyik legnépszerűbb célpont lesz Normafa augusztus 20-án. Bár biztosan sok ember érkezik a hegyre, a domboldalban sokkal könnyebben lehet kényelmesen helyezkedni, mint egy szűkös kilátóban. Könnyen megközelítheted akár busszal is, és ha jóval kezdés előtt érkezel, a fűre telepedve tarthatsz egy rögtönzött pikniket is. Azt viszont tudnod kell, hogy innen nem látni rá a teljes tűzijátékra. A tökéletes panorámáért még egy kicsit sétálnod kell.

Megközelítés: A Széll Kálmán térről a 21 és 21A jelzésű autóbuszok egyenesen Normafára visznek.

Szeretnéd a legszebb helyről nézni a tűzijátékot augusztus 20-án?
Szeretnéd a legszebb helyről nézni a tűzijátékot augusztus 20-án?anderm

János-hegy, Erzsébet-kilátó

Normafáról nagyjából egy félórás sétával és némi hegymászással gyűrheted le a közel 2,5 kilométer hosszú, erdő menti utat, ami az Erzsébet-kilátóba vezet. Itt nem kell félned, hogy lemaradsz a tűzijáték legszebb pillanatairól, viszont mindenképpen érdemes időben érkezni, mert a kilátó befogadókészsége limitált.

Megközelítés: Normafára a Széll Kálmán térről a 21 és 21A jelzésű autóbuszokkal érkezhetsz, innen aszfaltúton, sétával érheted el a kilátót.

Széchenyi-hegy

A Széchenyi-hegyen ugyan nem találsz olyan kilátót, ahonnan panoráma nyílik az egész városra, viszont ha már jártál itt, tudod, hogy az úton rengeteg helyen bukkan elő a fák és az épületek közül a város. Ilyen hely a Széchenyi-emlékműtől néhány percnyi gyaloglással megközelíthető kanyar is a Széchenyi út és a Melinda út találkozásánál, ahol az eseménytelen hétköznapokon szerelmespárok állnak meg a kocsijukkal egy-egy pásztorórára. Mi az autót 20-án semmiképpen sem ajánljuk, mert a kis, rögtönzött parkoló biztosan tele lesz. 

Megközelítés: A Széchenyi-hegyre a Széll Kálmán térről a 21 és a 21A autóbuszokkal vagy a Városmajorról a fogaskerekűvel (a Sváb-hegy és a Széchenyi-hegy között pótlóbusz jár) juthatsz fel, ahonnan az emlékművet a kis utcákon át körülbelül tíz perc alatt érheted el. 

Árpád-hegy, Árpád-kilátó

Ha 20-án a lehető legmesszebb szeretnél kerülni a zsúfolt várostól, akkor válaszd az Árpád-kilátót, ahonnan biztonságos távolból szemlélheted a Budapest fölé lőtt tűzijátékot. A környéken tűzrakóhelyet is találsz, ezért akár az egész napot itt töltheted. 

Megközelítés: A Kolosy térről a 65 és a 65A jelzésű autóbuszokkal tíz perc alatt juthatsz fel a hegyre. Szállj le a Fenyőgyöngye vendéglőnél, és indulj el az Országos Kéktúra útvonalán. A kilátót kevesebb mint húsz perc sétányira találod.  

Hagyd magad mögött a zsúfolt belvárost!
Hagyd magad mögött a zsúfolt belvárost!Creative-Family

Hármashatár-hegy, Guckler Károly-kilátó 

A Hármashatár-hegyen nem kell attól tartanod, hogy nem férsz fel a nyolcszög alakú, kétszintes kilátóba, ugyanis mellőle is gyönyörű panoráma nyílik a városra, a Dunára, a környező hegyekre és nem utolsósorban a tűzijátékra. Némi gyaloglással itt is számolnod kell.

Megközelítés: A Hármashatár-hegyre a kilátóhoz legközelebb a 137-es jelzésű autóbusz visz a Szentlélek térről, ami a Hedvig utcában áll meg, ahonnan még 1,3 kilométer, azaz nagyjából 20 perc séta a kilátó.

Hárs-hegy, Kaán Károly-kilátó

Egy rövid túrával is összekötheted a tűzijátéknézést. Célozd meg a Hárs-hegyet, és fedezd fel a Kaán Károly-kilátót az erdőben. (Zseblámpát érdemes lehet vinni.) A Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától mindössze negyedórányi sétára találod, túl a Hárshegyi kőfejtőn. Innen ráláthatsz a Citadellára, a Parlamentre és a Dunára is.

Megközelítés: A Széll Kálmán térről a 22, 22A és a 222 jelzésű autóbuszokkal juthatsz el a Szépjuhászné állomásig, ahonnan 850 méter séta a kilátó erdei ösvényen. 

Sas-hegy kilátó

A Sas-hegyi látogatóközpont kilátóját augusztus 20-án 17 órától a tűzijáték ideje alatt mozgássérültek és fogyatékkal élők számára tartja fenn, és akadálymentes úton, a buszmegállótól néhány perc alatt lehet megközelíteni. Érkezés előtt érdemes bejelentkezni e-mailen vagy telefonon keresztül.

Megközelítés: A Sas-hegyet a belvárosból a 8E jelzésű autóbusszal közelítheted meg, amire többek között a Keleti pályaudvaron, a Blaha Lujza téren vagy a BAH-csomóponton szállhatsz fel. A kilátó a Korompai utcától gyalog nagyjából 10 perc séta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra