A legnagyobb WTF-pillanatok 2018 filmjeiből

Minden évben muszáj számot vetnünk, így kezdhetünk neki tiszta lappal az új évnek. Mi is ezt tesszük most, csak a filmekkel.

Miután messzire mutató fogadalmakat tettünk a 2019-es évre, és össze is szedtük már, hogy idén milyen filmeket várunk a legjobban, visszatekinteni is érdemes. Mi is ezt tesszük most, listánkban a „WTF”-pillanatokra fókuszálunk, amik ledöbbentettek, székhez szegeztek, sokkoltak, zavarba ejtettek, aminél önkéntelenül kiáltottunk fel: „mmmivan?!”.

Fontos! Az alábbi listában szerepelhetnek spoilerek a felsorolt filmekkel kapcsolatban!

Lefejezés – Örökség

Régen készült talán annyira zavarba ejtő horrorfilm, mint az Örökség, ami tele van igazán parázós jelenetekkel, a végjáték pedig egy jó időre a maradék lelket is kiveri belőlünk. A legsokkolóbb rész azonban talán éppen az elején van: Peter, a báty elviszi húgát, Charlie-t egy sulis partira, ahol aztán allergén anyagok miatt rohama lesz. Peter kétségbeesetten száguld a kórházba, hogy mielőbb segítsen húgán, aki a száguldó kocsiból kidugja a fejét, hogy friss levegővel enyhítse fulladozását. A kocsi elé hirtelen egy állat kerül, s mikor Peter hirtelen kanyarral kikerüli azt, Charlie fejét leviszi egy út menti tábla. A fiú azt követő arckifejezése hasonló volt a mienkhez: „Tényleg megtörtént? Mi a franc folyik itt?”

Ragyogás a Ready Player One-ban

Steven Spielberg tavaszi szórakozása tökéletes volt arra, hogy elraboljon minket két órára, amikor kritikusi szemüvegünket a polcra tesszük, ő pedig olyan világba kalauzolj minket, ahol minden ismerős, és mégis minden újnak hat. A Ready Player One egy hatalmas videójáték, ahol a főszereplőkön keresztül nosztalgikus élménnyel harcolhatunk klasszikus filmek, sorozatok, játékok szereplőivel. A film egyik legerősebb jelenete, amikor a Ragyogás bizarr, lidércnyomással teli világába lépünk be, felidézve ezzel az 1980-as, örökbecsű horrorfilmet: az ijesztően kórusban beszélő ikerpárt, a 237-es szoba villámgyorsan öregedő nőszemélyét, az előszobába zúduló vérlavinát, egyszóval a Szépkilátás Hotel rettegett pillanatait. A precíz vágás, a látványos átmenetek és az elképesztő effektek pedig lehetővé teszik, hogy ezt a WTF-pillanatot a szereplőkkel együtt mi is átéljük.

Tánc a klónoddal – Expedíció

Ha lenne WTF-pillanatok Oscar-díja, az Expedíció minden valószínűséggel esélyes lenne rá. Az elmúlt évtizedek egyik legérdekesebb sci-fije, ami habár távolról egyedinek néz ki, közelebbről már inkább számos klasszikus egybegyúrása, ettől függetlenül sem vitatjuk azonban el tőle, hogy az elmúlt év legkülönlegesebb alkotása. Itt is a finálé tartogatja a legnagyobb meglepetést, ahol Natalie Portman Lenájából egy másolat, egy duplikáció születik, miután táncmozdulatokkal megküzd vele. Nekünk persze gőzünk sincs, hogy ez a létezés milyen formája épp: melyik dimenzió, képzelet vagy valóság, van-e menekülési lehetőség, így aztán egyre erősödik bennünk a gyomrot összeszorító érzés, hogy „mi a fene folyik itt?”.

A csettintés – Bosszúállók: Végtelen háború

Kétségtelen, hogy a Marvel Filmes Univerzum egész csapatát összecsődítő akciófilm a tavalyi év legnagyobb mozis robbanása és visszhangja volt. Egyrészt meglepődtünk, hogy végre nem egy átlagos megmentősztorit kaptunk az arcunkba, hanem az alkotók merészek voltak feláldozni a szeretett hőseinket. Persze, hogy mi lesz a folytatásban, azt nem tudjuk: valami szupererővel mindenki feltámad, vagy Vasemberéknek el kell fogadniuk, hogy elbuktak? Az új előzetesből csupán az derül ki, hogy nagy a sivárság. Mindenesetre 2018 leginkább megdöbbentő (és egyben drámai) pillanatai közé tartozik, amikor Thanos, aki a túlnépesedésre a világegyetem megfelezését látja megoldásnak, csettint egyet a Végtelen Kövekkel felvértezett kesztyűjében, amitől egyaránt sorra változik porrá az egyszerű közember és szuperhős.

A haláltánc – Sóhajok

Úgy tűnik, a filmrendezők előszeretettel használják a táncművészetet a stílusos feszültség és misztikum kifejezésére, emlékezzünk csak vissza Natalie Portman Fekete hattyújára. A tavaly nagy sikert aratott Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino a híres, klasszikus olasz horrort gondolta újra: a Sóhajok egy berlini tánciskolában működő boszorkányrendet leplez le, ahova a különleges képességű Susie is bekerül. Ha azt gondoltad, az előzetes a frászt hozta rád, inkább kerüld el a filmet, ami nem ijesztget, hanem lassú folyásával a bőr alá kúszik. A film tele van WTF-pillanatokkal, ezek közül is az egyik legelvetemültebb, amikor a tánciskola első számú tanára szemügyre veszi Susie játékát. A mágikus képességeknek „hála” Susie tánca egy lázadó, volt diák testét ellentétesen irányítja a szomszéd táncteremben: a lány kínok közt csapódik a padlóhoz és a tükörnek, miközben kicsavarodott kezekkel, eltorzult arccal, állkapoccsal, ripityára tört csontokkal „táncol”. Egy igazán erős idegzetet kívánó, sokkoló WTF-pillanat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek