Mont Blanc-desszert, avagy gesztenyepüré menősítve

A francia Mont Blanc-desszert tulajdonképpen a mi gesztenyepürénk menősített változata.

Tehát megfordítjuk a hagyományos sorrendet: alulra, a gesztenyepüré alá kerül a tejszínhab, így sokkal látványosabb desszertet készíthetünk, ami az ünnepi asztalon is simán megállja a helyét.

Ha valaki a klasszik gesztenyepürés ízvilágot kedveli, nyugodtan hagyja el a meggylekvárt, de kísérletező kedvűek próbálják ki, milyen szépen fellazítja-kiegyensúlyozza a gesztenye töménységét a savanykás lekvár.

Hozzávalók

Omlós tészta

  • 90 gramm liszt
  • 10 gramm holland kakaópor
  • 60 gramm hideg vaj
  • 35 gramm darált mandula, dió, mogyoró
  • 35 gramm porcukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojás

Töltelék

  • 250 gramm gesztenyemassza
  • 100 gramm puha vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 3 evőkanál meggylekvár
Recept idők

Elkészítés:

1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével S-késes aprítógépben vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, egy kevés jéghideg vizet adunk még hozzá. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.

3. A korongokat kétféleképp is megsüthetjük. Tehetjük simán sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 °C-os sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük – ekkor kekszkorongokat fogunk kapni. Ha kis peremmel rendelkező tartlet(minipite)-kosárkákat szeretnénk sütni, akkor ehhez egy teflonos muffintepsire lesz szükség. Fordítsuk fejjel lefelé, és minden kiemelkedés tetejére simítsunk egy-egy tésztakorongot – ebben az esetben akkora kiszúrót kell használnunk, hogy kb. egy centivel lógjanak túl a korongok. Fél órára hűtőbe tesszük, megszurkáljuk villával, majd 180 °C-os sütőben kb. 8 percig sütjük. Utána óvatosan leemeljük a tésztakosárkákat, tepsire sorakoztatjuk, és további két percig sütjük, hogy a közepük is át tudjon sülni teljesen. Hagyjuk kihűlni.

4. A gesztenyepüréhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot is. Kóstoljuk, ha szükséges, még édesíthetjük. A masszát habszákba vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a végén pici lyukat vágtunk.

5. A kihűlt omlós kosárkákba egy-két teáskanálnyi lekvárt töltünk. A tejszínt habbá verjük a habfixálóval, és a lekvárra adagoljuk habzsákból vagy kanállal, hagyva helyet körben a gesztenyepürének. Végül a habzsákból körkörösen haladva kinyomjuk a gesztenyepürét úgy, hogy teljesen befedje a tejszínhabhalmot. Megszórhatjuk porcukorral.

Tipp: Az omlós tésztát előre is elkészíthetjük és kisüthetjük, légmentesen záró dobozban akár egy hétig is eltarthatjuk. Összeállítani tálalás előtt nem sokkal érdemes, hogy a tészta ropogós maradjon.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Csokis keksz liszt nélkül – glutén-, tej- és cukormentesen

Roppant könnyű roppanós csokiskeksz-recept liszt nélkül, glutén-, tej- és cukormentesen, ráadásul még low carb is.

2020. május11., 06:00

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek