Tinisztár volt, igazi hős lett. Leonardo DiCaprio titkos élete

Talán két évtizede még nem gondoltuk volna, hogy a siheder hősszerelmes Jack a világ egyik legbefolyásosabb környezetvédőjévé válik, pedig Leonardo DiCaprio már a 90-es évektől tanulmányozta a klímaváltozást és az óceánok életét. A színész nemrég ünnepelte 44. születésnapját.

Leonardo DiCaprio a környezetvédők bajnoka és a színész szakma egyik királya, aki tegye tiszteletét bármilyen filmben, mi megnézzük. Az olyan hollywoodi hírességek egyike, aki közkeletű rajongásnak örvend. Persze az idők során a „tinisztár” jelző már lekopott, és talán nem is annyira szexszimbólum, mint inkább követendő példa arra, hogy hogyan ügyeljünk a környezetünkre, és hívjuk fel mások figyelmét arra, hogy a klímaváltozás nem vicc.

A legszebb férfi a Földön

Legalábbis ezt mondta róla Kate Winslet nem sokkal a Titanic forgatása után, amikor a 90-es évek végén világszerte végigsöpört a „Leo-mánia”. Tucatnyi magazin címlapján szerepelt, a rendezők pedig két kézzel harcoltak érte. Az óceánjáró híres tragédiája meghozta számára azt, hogy örökre beleégjen a köztudatba a neve. Ennek ellenére a fiatal színész sosem tudott igazán megmártózni a rivaldafényben. Egy interjúban azt mondta, hogy „Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte.”

Habár szerepeiben és megjelenésében mindig egy erős kiállású, központi személyisége látszik, magánéletében inkább visszahúzódóbb figura, ő maga is ezt mondta:

„Úgy érzem, kívülálló vagyok.”

Hogy a sztereotípiák és beskatulyázások ellen dolgozzon, sokkal elővigyázatosabban vállalt szerepet, így mozdult el a komoly drámák, thrillerek irányába, ahol igazán megvillanthatta színészi tudását. Ez természetesen sikerült is, és számtalan díjjal, jelöléssel jutalmazták.

Leonardo DiCaprio
Shutterstock

Az Oscar, mint legnagyobb kampány

DiCapriót hatodszorra jelölték Oscarra. Dörzsöltük a kezünket 2016 februárjában, mikor a legjobb férfi főszereplő díját bejelentették, és Leo megérdemelten vehette át azt. A visszatérő az ember és a természet kapcsolatáról szólt. Több millióan nézték az Oscar-gálát, utána pedig a videomegosztókra feltett felvételeket. Leonardo DiCaprio pedig az érte éljenző és tapsoló közönség előtt gyorsan rátért a lényegre: „A világ, amit 2015-ben tapasztaltunk, a valaha legforróbb volt. A produkciónak délre kellett költöznie, hogy havat találjunk.

A klímaváltozás valós, éppen most zajlik. Ez a legsürgetőbb fenyegetés az egész fajunk számára, együtt kell dolgozunk és abbahagynunk a halogatást.

A gyerekeink gyerekeiért és azokért, akik hangját a politika kapzsisága nyomta el.” A színész valószínűleg a valaha legnagyobb közönség előtt szólt a környezetváltozás fontosságáról.

„Ne vegyük magától értetődőnek a Földünket. Én sem veszem a ma estét.”

– zárta ezzel beszédét Leo, utalva arra, hogy hiába hatodik jelölése, győzelme ugyanolyan privilégium, mint bárki másnak. És ugyanígy kell tekintenünk a bolygóra: ne legyen a friss oxigén, a természetes évszakváltás, a tiszta víz magától értetődő, éppen ezért őrizzük és értékeljük ezeket.

Özönvíz előtt

Két éve egy fokvárosi tudományos konferencián javasolták, hogy az 1950 utáni időket már egy új korszaknak hívjuk: antropocén kornak. Antropo-, azaz emberi. Ez annak a nyílt beismerése volt, hogy jelenleg az ember a bolygó ura, mi gyakoroljuk a legnagyobb hatást a Földünkre. Ez azt jelenti, hogy a klímaváltozás egyértelműen a mi felelősségünk, és ebből az következne, hogy a mi feladatunk a helyrehozatala is. Az égető kérdés, hogy egyáltalán helyre lehet-e hozni. Emlékszel, milyen pusztító hőség volt idén nyáron? Vagy hány erdőtűz szedte áldozatait az Államokban? Vagy milyen mértékben olvadt az Északi-sark jégtakarója 1980 óta?

DiCaprio A visszatérővel párhuzamosan, majd az után leforgatta az Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét, amelyben azokat a környezeti hatásokat tárja elénk, melyek az ember számlájára írandók. Világszerte felkeresett vezetőket, befolyásos üzletembereket, szakembereket, akik véleményét kikérve próbálta kideríteni: hol tartunk, mennyi lehet még hátra. A mozgalmas dokumentumfilm pedig pont azért hiteles, mert DiCaprio nemcsak narrátora és arca a filmnek, hanem mint környezetvédő aktivista, évek óta dolgozik azon, hogy az emberekhez eljusson a vészesen ijesztő tudat, hogy „a klímaváltozás valós, éppen most zajlik”.

Ezt kéne óriásplakátokkal hirdetni

1998-ban, a Titanic sikere után a 24 éves színész létrehozta a Leonardo DiCaprio Foundationt, amely arra szakosodott, hogy a környezettudatos éberséget támogassa és népszerűsítse. A lehető legtöbb területre szakosodott, de leginkább a globális felmelegedés, a Föld biodiverzitásának megőrzése, valamint a megújuló energiák támogatása kapott rivaldafényt. Több mint 40 országban hozott létre projekteket, illetve két rövid dokumentumfilmet is leforgatott a Föld vízkészletéről és a felmelegedésről.

Az elkövetkezendő években sem tétlenkedett, különféle figyelemfelkeltő rendezvényeken vett részt, 2000-ben a Föld napját ő nyitotta meg Bill Clinton elnökkel, több dokumentumfilmben is részt vett, melyek ezekkel a témákkal foglalkoztak. Miközben több olyan filmet is készített nekünk a moziba, mint a Kapj el, ha tudsz, A tégla, a Véres gyémánt, a Viharsziget vagy az Eredet, nem feledkezett meg egy pillanatra sem környezetvédői pozíciójáról, így folyamatosan pumpálta bele pénzét alapítványába, mely például lényeges játékos volt a tigrisek populációjáért folytatott harcban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nepal has been a leader in efforts to double tigers within its own borders and serves as a model for conservation for all of Asia and the world. I am proud of @leonardodicapriofdn’s partnership with @world_wildlife to support Nepal and local communities in doubling the population of wild tigers. Link in bio to learn more.

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

DiCapriónak köszönhetően pedig a tigrisek populációjának száma számottevően emelkedett, többet, mint az elmúlt 200 évben összesen. Így jelenleg 3890 tigris él az őserdők mélyén, legtöbbjük Nepálban, Indiában és Oroszországban található. 2016 júliusában az állatvilágért tett munkája miatt alapítványa 15,6 millió dollár jutalmat kapott, egy évvel később pedig egy jótékonysági koncert keretében és az azt követő hónapokban több mint 30 millió dollárt gyűjtött.

Magánéletében is példamutató és „zöld”. Vegetáriánus (a szóbeszéd szerint vegán). 2014-ben producere volt a Cowspiracy: A fenntarthatóság titka című dokumentumfilmnek, amely az állatok elfogyasztásának mellőzésében is látja a hosszú távú jövő lehetőségét. DiCaprio hibrid autót vezet, az otthona pedig napelemből nyeri az áramot, bár emellett magánrepülőgépe és jachtja miatt többször is kritizálták. Tavalyelőtt például 12 ezer kilométert utazott a géppel, hogy átvegyen egy „zöld díjat”. A 8000 lóerős, 150 méter hosszú Topaz nevű luxusjachton pedig partit rendezett a brazil foci-vb-re, amely a 26 csomóját biztos nem napenergiával teszi meg. Komolyan elítélhető tények ezek, de mindez már a múlté, Leo azóta többször is feltűnt a menetrend szerinti járatokon, a privát járműveit pedig már továbbadta.

Leonardo DiCaprio
Tommaso Boddi / Getty Images Hungary

Nem könnyű Leónak lenni

DiCaprio, akit egyébként jövőre láthatunk 4 év után újra a vásznakon Tarantino filmjében, jelenleg a legaktívabb környezetvédő híresség. Amint látjuk, nemcsak Oscar-beszédében hívta fel figyelmünket a klímaváltozásra, hanem folyamatos akcióban van Földünkért. Jelenléte és munkája pedig nemcsak azért fontos, mert rengeteg pénzt tud szerezni projektjeinek, amelyek által bennszülöttek, az állatvilág kihalófélben levő egyedei menekülnek meg, de a „Leo-mániában” megszerzett el nem halványuló népszerűsége, botrányoktól mentes életével folyamatos befolyással van rajongóira. Ahelyett, hogy naponta gyúrós és magát tömjénező szelfiket készítene, környezetünk védelméről és a klímaváltozás fontosságáról posztol képeket, videókat az Instagramra, Twitterre és Facebookra is, ahol 15-20 millió ember követi őt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

It is estimated that orangutans have lost over 80% of their habitat in the last 20 years, largely due to fragmentation from the palm oil and wood pulp industries. @leonardodicapriofdn and the @janegoodallinst have teamed up to develop a line of apparel to raise awareness for ape conservation and support teams on the ground working to save this incredible species. All proceeds will benefit ape conservation work by our grantees. Swipe to see the apparel design - link in bio to purchase. Available until 11/16.

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

Bár talán néha úgy érezzük, szívesen látnánk bele a titokzatos színész magánéletébe is, amit gondosan eltakar a nyilvánosság elől. A bulvárlapok bármit is mondanak, sosem tudhatjuk, hogy a hétvégén 44 éves színész kinek udvarol, vagy hol tart a családalapítás folyamatában. Ám ezek kevésbé égető kérdések, mint az, hogy a Földünkért tennünk kell, nem csak ölbe tett kézzel várnunk azt, hogy kihaljunk. Leonardo DiCaprio pedig ezt teszi, bár a megszerzett babérjain biztos kényelmes lenne üldögélni, ő viszont azt választotta inkább, hogy befolyásával még többet dolgozzon.

„Amikor gyerek voltam, szörnyű volt látnom azokat a veszélyeztetett és kihalófélben levő fajokat, amelyeket az ember pusztulásra ítélt. Akkor vagy tengerészbiológus akartam lenni, vagy színész. Amikor  végül  sikeres színész lettem, azt mondtam: talán most ugyanolyan szenvedéllyel ennek is hangot adhatok.”

…aztán rájössz, hogy milyen szerencsések és pusztítók vagyunk, és milyen kevés figyelmet szentelünk a természet világának. És itt vagyunk, ebben a lenyűgöző mennyei pillanatban a Földön, és lásd, hogy csúfítjuk el ezt az utópiát és azokat a fajokat, melyek velünk élnek itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra