Utazz itthon! 4 napos program Sopronban és környékén!

Sopron nemcsak Magyarország leghűségesebb városa, de minden bizonnyal az egyik legszebb is a várfal mellett kanyargó utcáival, régi épületeivel és ikonikus Tűztornyával. Négynapos minivakációt terveztünk neked Sopronba és környékére.

Néha nem árt egy rövid szusszanás a rohanó hétköznapok sodrásában. Szánj négy napot feltöltődésre, és barangolj az országban. Kirándulj, kastélytúrázz, lazíts egy termálfürdőben az ország északnyugati csücskében. Sopronba és környékére ajánlunk programokat. 

Első nap: városnézés Sopronban

Sopron az egyik legizgalmasabb történelmi városunk, ugyanis már az őskor óta lakják, ezért mindenképpen érdemes bejárnod a különleges látnivalókat kínáló utcáit. A római korban Scarbantiának nevezték, a település a birodalom határán állt, és fontos utak szelték át.

Látogass el a Scarbantia Régészeti Parkba, ahol feltárul előtted az ókori Sopron egy szelete. A Fórum helyén ma a Fő teret találod a 13. században épült Kecske-templommal és a Tűztoronnyal (a felnőtt belépő 1150, a kedvezményes 580 forint). Folytasd a városnézést a Várkerület színes, ódon épületei között, a Taródi-várat innen 40 percnyi sétára találod (a felnőtt belépő 600, kedvezményes 400 forint). Története hasonlít a székesfehérvári Bory-váréhoz, Taródi István a 20. század közepén kezdett bele az építésébe, és 50 éven keresztül folytatta a munkálatokat.

Délután a lazításé a szerep: kóstolj csokoládékülönlegességeket a Harrer Csokoládéműhelyben (felnőttek számára a kóstoló 3200, gyerekeknek 15 éves korig 2700 forint) vagy kávézz és sütizz a cukrászdákban. Este pedig irány egy borétterem, egy borterasz vagy egy borászat, ahol a soproni borvidék jellegzetes borát, a kékfrankost is megkóstolhatod. 

Sopron Magyarország egyik legszebb városa.
Sopron Magyarország egyik legszebb városa.Shutterstock

Második nap: biciklitúra a Fertő-tó körül

Használd ki a jó időt és a napsütést, amíg lehet. Vidd magaddal a biciklidet és tekerd le a Fertő-tó határokat átszelő kerékpárútját. Kezdd a túrát Fertőrákoson, és indulj Ruszt irányába Mörbisch-en (vagy Fertőmeggyesen) keresztül. A történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városában mindenképpen érdemes elidőznöd egy kicsit, pihenj meg, ebédelj. Ha vállalkozó kedvű vagy, letekerheted egy nap alatt is a 117 kilométert, de éjszakára meg is szállhatsz valahol útközben.

Harmadik nap: kirándulás és termálvizes lazítás

Maradt még energiád a harmadik napra? Akkor kirándulj el a Soproni-hegységben található Károly-kilátóhoz, ahonnan a városra, a hegyekre és a Fertő-tóra nyílik kilátás. Ne ijedj meg, a kalandpark melletti parkolótól ez 1 kilométernyi séta aszfaltúton. A délután már a pihenésé. Vedd célba a hegykői Sá-ra Termált, ahol wellness- és termálmedencében is lazíthatsz. (A felnőtt belépő 1800, a diák 1400, a gyerek 14 éves korig pedig 1000 forint.) Odafele pedig útba ejtheted a fertőrákosi kőfejtőt is.

A Fertő-tó körül is rengeteg a látnivaló határon innen és túl.
A Fertő-tó körül is rengeteg a látnivaló határon innen és túl.Shutterstock

Negyedik nap: kastélyok a határon innen és túl

Sopron környékén nem csak ókori és középkori történelmi ínyencségekben lehet részed. A közelben számos kastély vár. Nagycenken a Széchényi-kastélyt és kertjét látogathatod meg. (A kombinált felnőtt belépőjegy ára a múzeumba, a mauzóleumba és a lovardába 2400, a kedvezményes jegyé 1600 forint.) A határon túl is bőven akad látnivaló, ha kastélyokról van szó. Járd be a kismartoni Esterházy-kastélyt (a felnőtt belépő 11, a kedvezményes 9 euró) vagy a halbturni Féltorony kastélyt (a felnőtt belépő 8, a kedvezményes 6 euró).

Oszd meg másokkal is!
Mustra